Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
Σε ανύποπτο χρόνο επέλεξα να γράψω αυτό το άρθρο και να τονίσω ότι τα δάση της πατρίδας μας κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Θυμηθείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, που βλέπαμε το ένα μέτωπο να δημιουργεί νέο και μετά ένα ακόμη και πάει λέγοντας, μετατρέποντας έτσι σε στάχτη και αποκαΐδια από την μια στιγμή στην άλλη αιωνόβια δάση της Ελλάδος μας, για να μην αναφερθούμε σε καταστροφές στις ιδιωτικές περιουσίες, που πολλές από αυτές θα είχαν αποφευχθεί.
Δυστυχώς όσα αεροσκάφη πυροσβεστικά και να πάρουμε, όσες δυνάμεις πυροσβεστικής και να έχουμε, είναι ελλιπείς και αυτό γιατί η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου δεν έχει κάνει το αυτονόητο, δηλαδή την πρόληψη και την συντήρηση. Τι ακριβώς εννοώ, η πρόληψη είναι οι αντιπυρικές ζώνες ειδικά όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση, το δεύτερο είναι η συντήρηση αυτών των ζωνών. Αν βρεθείτε κοντά σε τέτοια περιοχή στην πατρίδα μας και δείτε αυτές τις ζώνες, θα προσέξετε ότι είναι εγκαταλελειμμένες με βλάστηση μέσα τους, άρα άχρηστες.
Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχουν υπερσύγχρονα μέσα πυρόσβεσης ή που να είναι ελάχιστης παλαιότητας, με αποτέλεσμα βλάβες ακόμα και την ώρα της κρίσης.
Σε όλα μας τα βουνά έπρεπε να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες με εύκολη πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα, δυστυχώς αυτό είναι ακόμη ζητούμενο.
Εκεί που έπρεπε να υπάρχει μόνιμό προσωπικό, ειδικά επιφορτισμένο μόνο για αυτήν την εργασία, φροντίζοντας χειμώνα καλοκαίρι έτσι ώστε αυτές οι ζώνες να είναι πεντακάθαρες και το οποίο να πληρώνεται από τις οικείες δημοτικές αρχές (έτσι κι αλλιώς μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων έχει περάσει στους δήμους). Με αυτό τον τρόπο πρόκειται να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από το πουθενά. Επίσης η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποκτήσει ένα ακόμη έσοδο, δημιουργώντας εκατοντάδες πάρκα αναψυχής σε όλη την χώρα μέσα σε δάση, τα οποία θα εκμεταλλεύεται οικονομικά και παράλληλα θα είναι υποχρεωμένη να τα προστατεύει.
Δεν έχει αξιοποιήσει η χώρα μας την τεχνολογία του συστήματος αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών και άμεσης επέμβασης. Στο μοναδικό μέρος που το εντόπισα είναι στον Κρόνιο λόφο της αρχαίας Ολυμπίας. Αν γινόντουσαν αυτές οι κινήσεις, όχι μόνο δεν θα θρηνήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα κάθε χρόνο, αλλά θα βιώναμε ένα καταπράσινο δασικό περιβάλλον με προστατευμένη την χλωρίδα και πανίδα του. Τέτοια φωτεινά παραδείγματα υπάρχουν στην περιοχή των βαλκανίων, αν αγαπούν την πατρίδα μας ας τα υιοθετήσουν, αλλιώς μας κάνουν να θυμηθούμε αυτό που είχε γράψει ο Γεώργιος Σουρής (1853-1919): «οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μονίμως ως επάγγελμα, την σωτηρίαν της πατρίδας. Για αυτό αποφεύγουν επιμελώς να την σώσουν. Μετά την σωτηρίαν δεν θα έχουν επάγγελμα»