Ενοικια: Ακριβαινουν καθε μέρα όλο και περισσοτερο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

,
Με υπερδιπλάσιο ρυθμό αύξησης κινούνται κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών τα ενοίκια σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ενοικιαστών που αναφέρουν απαράδεκτες συμπεριφορές από την πλευρά των ιδιοκτητών με σκοπό να εισπράξουν παραπάνω χρήματα ακόμα και από οικογένειες που πληρώνουν το ενοίκιό τους στην ώρα τους!

Σφοδρή σύγκρουση ιδιοκτητών-ενοικιαστών

Σε έντονη αντιπαράθεση βρέθηκαν αναφορικά με το ύψος των ενοικίων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών Άγγελος Σκιαδάς. Αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς ενώ μίλησαν ακόμη και για εκβιασμούς, την ώρα που τα νοικοκυριά ασφυκτιούν από την έκρηξη ακρίβειας. Από το 2018 ως σήμερα τα νοίκια που ζητούν ιδιοκτήτες έχουν αυξηθεί από 37,2% ως 42,1%, στις κατηγορίες κατοικιών που αφορούν οικογένειες. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ενοίκια που ζητούνται για μικρότερες κατοικίες (γκαρσονιέρες και δυάρια) που κατευθύνονται προς φοιτητές. Οι άτυχοι που είχαν μισθωτήριο τριετίας που υπεγράφη το 2019 και λήγει το 2022 βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ανανέωσή του. Και σε ακραίες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν ακραίες απαιτήσεις αυξήσεων ως και 25%.

Κατά την ίδια πηγή, το 76,9% των ενοικιαστών, όταν πληρώσουν νοίκι, κοινόχρηστα και λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου και νερού, καταφεύγουν σε οικείους τους για να τραφούν, καθώς έχουν εξαντληθεί τα χρήματα που διαθέτουν για τον μήνα. Και τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι στα αστικά κέντρα σχεδόν 4 στα 10 νοικοκυριά ζουν σε συνθήκες στεγαστικής κρίσης. Ο κ. Παραδιάς κατ’ αρχήν ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα που δεν προσφέρει “κοινωνική κατοικία” και η στέγαση ενοικιαστών επαφίεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία» και υποστήριξε ότι «ταυτόχρονα, οι εκμισθωτές αντιμετωπίζονται απόλυτα εχθρικά από το κράτος, με φορολογία ληστρικού χαρακτήρα». Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη «νομοθεσία που κατά κανένα τρόπο δεν καλύπτει τον ιδιοκτήτη από τις “αποκλίνουσες συμπεριφορές” μερίδας ενοικιαστών, ιδιαίτερα μιας μειοψηφίας ανθρώπων που έρχονται να εγκατασταθούν στο σπίτι το δικό σας και το δικό μου, με σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτα. Αυτή η κατηγορία είναι μικρή αλλά είναι πάρα πολύ “ζωηρή”, δημιουργεί κυριολεκτικά τρόμο στους ιδιοκτήτες, που δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν από έναν νέο ενοικιαστή. Γι’ αυτό η μεγάλη μάζα των ιδιοκτητών έχει αντιληφθεί ότι ο “καλύτερος” ενοικιαστής είναι αυτός που ήδη έχουν, κοιτάει να τα βρει μαζί του με όποιο τρόπο μπορεί». «Αυτή τη στιγμή οι ενοικιαστές είναι θύματα της υπερπροβολής κάποιων ακροτήτων στα ΜΜΕ που καταντούν στην συνείδηση του κόσμου να αποτελούν τον κανόνα, ενώ είναι εξαίρεση».

Έντονα αντέδρασε ο κ. Σκιαδάς στα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι «η ΠΟΜΙΔΑ πάντα ξεκινά από τον κακό ενοικιαστή. Ο κακός ενοικιαστής υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά είναι ελάχιστο ποσοστό. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ένας από τους λόγους που έχουν ανέβει τα νοίκια είναι οι κακοί ενοικιαστές. Αυτό λέει πάντα η ΠΟΜΙΔΑ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα». «Ο λόγος που έχουν ανέβει τα νοίκια», είπε ο κ. Σκιαδάς, «είναι ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών πιστεύει πως με ένα σπίτι, ένα ενοίκιο, να ζήσει την οικογένεια και τα παιδιά τους.

Έχουν φτάσει τα ενοίκια να είναι ληστρικά, δεν είναι καθόλου υπερβολή. Έχουμε περιπτώσεις που ζητήθηκε ακόμη και διπλασιασμός του ενοικίου … Δεν προστατεύεται ο ενοικιαστής, η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης είναι τρία χρόνια. Από εκεί και πέρα ο ιδιοκτήτης μπορεί να τον βγάλει χωρίς κανένα λόγο. Όταν ο άλλος έχει παιδιά, που πάνε σχολεία, φροντιστήρια, ζουν στην περιοχή, είναι θύμα εκβιασμού … Η μεγάλη πλειοψηφία εκβιάζουν για να εισπράξουν μία πολύ μεγαλύτερη αύξηση». «Εμείς ρίχνουμε την ευθύνη στην Πολιτεία», συνέχισε, «που τόσα χρόνια, με τόση κρίση, τόσα προβλήματα, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο υπέρ των ενοικιαστών. Παλαιότερα υπήρχε προστασία του ενοικιαστή, δεν μπορούσε να φύγει παρά μόνο αν δεν πλήρωνε, ή για ιδιοκατοίκηση.

Τώρα, δεν καταλαβαίνουμε γιατί μετά από τρία χρόνια ο ενοικιαστής θα πρέπει να φύγει και να ψάχνει για σπίτι, είτε πληρώνει είτε όχι». Ο κ. Παραδιάς αντέτεινε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών έχει τους ίδιους ενοικιαστές επί δεκαετίες, με πάρα πολύ χαμηλά μισθώματα. Για ένα 2% ακινήτων που είναι στην αγορά μπορεί να ζητούνται υψηλά μισθώματα, που φαίνονται στις αγγελίες ψηλά. Όταν κλείσουν οι συμφωνίες, στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο χαμηλά». Υπογράμμισε μάλιστα ότι το κόστος στέγασης έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω των τεράστιων ανατιμήσεων στην ενέργεια. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση κόστους στέγασης 35,4% (περιλαμβάνονται ενοίκια, συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα), ενώ για τα ενοίκια 1,1%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ