Η Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2022 εξέδωσε 11 μεμονωμένες άδειες για εξαγωγή στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία συνολικής αξίας 3,94 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την απάντηση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου σε ερωτηση Βουλευτών της γερμανικής αριστεράς.
Πρόκειται για μία πρόκληση πρώτου μεγέθους, που φυσικά παγώνει τα οποία χαμόγελα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς και τις «φιλοφρονήσεις»…
Την απάντηση αυτή έδωσε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σε επερώτηση βουλευτών της Αριστεράς. Η επερώτηση επικεντρώνεται στις γερμανικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων «προς τον εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, λαμβανομένης υπόψη της ασκούμενης από αυτήν Εξωτερικής Πολιτικής». Οι βουλευτές της γερμανικής Αριστεράς ( Die Linke) τονίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν «αντιλαμβάνεται εαυτόν ως Τούρκο εθνικιστή και πρωταγωνιστή της ανάτασης του ισλαμικού κόσμου συνολικά, ανατρέχοντας στην Ιστορία και το αυτοκρατορικό μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Αυτό έχει ως συνέπεια μία τουρκική Εξωτερική Πολιτική, της οποίας «ο ολοένα και πιο παρεμβατικός και προσανατολισμένος στη σύγκρουση χαρακτήρας έχει αποκτήσει μία νέα ποιότητα», όπως ανέφερε σε σχετική της έκθεσή της το 2021 η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής.
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι τα στοιχεία για τους αριθμούς και τις αξίες των εγκρίσεων για το 2022 είναι προσωρινά και μπορούν ακόμα να αλλάξουν κατόπιν διορθώσεων και επανόρθωσης σφαλμάτων. Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα,δόθηκε μία άδεια για «εξαγωγή πολεμικών όπλων» (όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για δύο φρεγάτες προς καταστροφή), ενώ οι υπόλοιπες άδειες αφορούσαν την εξαγωγή «λοιπού πολεμικού υλικού». Πέραν των δύο φρεγατών προς καταστροφή, δεν δόθηκε καμία έγκριση που να αφορά πολεμικό υλικό υπαγόμενο στον κωδικό για «Πολεμικά πλοία (επιφανείας ή υποβρύχια), ειδικός ναυτικός εξοπλισμός, εξαρτήματά και ανταλλακτικά τους και άλλα πλοία επιφανείας», αλλά και για υλικό που είναι «χωρίς καμία αμφιβολία προορισμένο ή κατάλληλο για χρήση σε υποβρύχια ή με υποβρύχια».
Η ίδια απάντηση δίδεται και σε σχέση με πολεμικό υλικό υπαγόμενο στον κωδικό «Βόμβες, τορπίλες, πύραυλοι, άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και γομώσεις, καθώς και συναφής εξοπλισμός και εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικά σχεδιασμένων εξαρτημάτων τους», αλλά και ως προς το υλικό «που προορίζεται ή είναι κατάλληλο για χρήση ή ενσωμάτωση σε στρατιωτικά drones».
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πληροφορεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει απορριφθεί καμία αίτηση για χορήγηση άδειας τελικής εξαγωγής όπλων στην Τουρκία βάσει του Νόμου για το Εξωτερικό Εμπόριο και τις Πληρωμές (AWG). Επιπλέον, κατά περίοδο από τις αρχές της χρονιάς έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 2022 δεν είχαν εκδοθεί μαζικές άδειες εξαγωγής στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία. Σε σχέση δε με τις επανεξαγωγές από τρίτες χώρες, η μόνη που εγκρίθηκε προς την Τουρκία ήταν η εξαγωγή οπτικών καθρεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής αξίας 4.105 ευρώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στο ερώτημα για τυχόν πωλήσεις στην Τουρκία ή τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις του συστήματος εντοπισμού στόχου ARGOS II από τις εταιρείες του Ομίλου της Hensoldt. Πρόκειται για το σύστημα, το οποίο βάσει δημοσιευμάτων φερόταν να έχει χρησιμοποιηθεί στο τουρκικό drone Bayraktar TB 2. Όμως, παρά το γεγονός ότι το Γερμανικό Δημόσιο είναι μέτοχος μειοψηφίας στη Hensoldt, «δεν κατέστη δυνατό να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα αυτό ελλείψει της πρόβλεψης δικαιώματος πληροφόρησης στη νομοθεσία που αφορά τους μετόχους».
Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει πως δεν διαθέτει πληροφόρηση, πέραν των σχετικών δημοσιευμάτων, αναφορικά με την απόκτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του συστήματος αεράμυνας Iron Dome από το Ισραήλ, και μάλιστα ως αντάλλαγμα για τη μεταφορά στην Ουκρανία των σοβιετικής κατασκευής συστημάτων Tor-M1 και Buk-M1. Η ίδια απάντηση δίδεται και σε σχέση με τις πληροφορίες για απόκτηση από την Κύπρο 175 κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου Spike από την γερμανική εταιρεία εξοπλισμών Diehl Defense.
Στο ερώτημα, κατά πόσον το Βερολίνο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες έναντι της Τουρκίας για την απόσυρση των κύριων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4 από το τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχεται παράνομα από την Τουρκία, όπως ζητήθηκε με το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου στις 10 Δεκεμβρίου 2020, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επικαλείται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών. Σε γενικές γραμμές, η Γερμανία «δεν διαθέτει αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης» για τη μεταφορά και τον αριθμό των Leopard 2A4 στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Κατά τα λοιπά, «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό τίθενται διαρκώς ως ζήτημα κατά τις συζητήσεις μεταξύ της γερμανικής και της τουρκικής κυβέρνησης».