Ο γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκόφωνων της Θράκης Σαδίκ πήρε υπό τη σκέπη του τον Πανθρακικό και το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής δεν έχασε την ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί.
Την ώρα που οι πρώτες γραμμές των αφελών ελληνικών ΜΜΕ προέβαλλαν τις ευχές του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στον ομόλογό του της Ελλάδας Ν. Δένδια για την ασθένειά του (22/10), καθώς είχε βρεθεί θετικός στον Covid-19, η Αγκυρα με το «μακρύ χέρι» της στη Θράκη, το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, έκανε ακόμα ένα βήμα στη σταθερή πολιτική τουρκοποίησης, άλωσης και σε βάθος χρόνου απόσπασης της ελληνικής ακριτικής περιοχής από τον εθνικό κορμό.
Από τον Νικ. Σταυρουλάκι
Ο Τούρκος ποδοσφαιριστής και αρχηγός, πλέον, της ιστορικής ομάδας του Πανθρακικού Ντενίζ Μπαϊκαρά διέβη (23/10) το κατώφλι του τουρκικού προξενείου μαζί με τον νέο αναπληρωτή πρόεδρο του συλλόγου Σαλή Αλμπέρ, για να… δωρίσει στον Τούρκο απερχόμενο πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου την καινούργια φανέλα της ομάδας, με το λογότυπο της χορηγού εταιρίας Yaka ΙΚΕ του επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ.
Ασφαλώς δεν τους πήρε ο πόνος να επισκεφτούν το προξενείο και τον πρόξενο για να τον αποχαιρετήσουν. Σκοπός ήταν να υπάρξει φωτογραφικό πειστήριο του γεγονότος ότι η ιστορική ελληνική ομάδα βρίσκεται πλέον σε τουρκικά χέρια… Ενδεικτικό είναι το σκηνικό που είχε στήσει το προξενείο για το στιγμιότυπο. Οι τρεις άνδρες φωτογραφήθηκαν μπροστά σε ένα πλαίσιο με την τουρκική σημαία και το όνομα της πόλης «Κομοτηνή» στα αγγλικά και στα τουρκικά, αλλά όχι στα ελληνικά!
Προκάλεσε σάλο
Η φωτογραφία ανέβηκε σκοπίμως στο διαδίκτυο για να ξεσηκώσει στη συνέχεια θύελλα αντιδράσεων στην πόλη και σε ολόκληρη τη Θράκη, στις δυνάμεις που ακόμα, σε πείσμα των καιρών, υπερασπίζονται την πατρίδα… Την ίδια στιγμή που η Αθήνα τείνει χείρα φιλίας στην Αγκυρα, υπήρξαν και τοπικές δημοσιογραφικές φωνές, αλλά και τοπικών παραγόντων, υποτελών του προξενείου, που ισχυρίστηκαν ότι «στο περιστατικό δόθηκε μεγαλύτερο βάρος από ό,τι έπρεπε»!
Δυστυχώς τα γεγονότα έχουν πάρει τον δρόμο τους για τον ιστορικό σύλλογο από το φετινό καλοκαίρι. Ο Πανθρακικός, ιστορική ελληνική ομάδα της Θράκης, βρίσκεται πλέον στα χέρια του υιού του εκλιπόντος ανεξάρτητου βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, Λεβέντ Σαδίκ, ο οποίος καθοδηγεί έκτοτε την τουρκοποίηση του ποδοσφαιρικού σωματείου, έχοντας στενές σχέσεις με το τουρκικό προξενείο.
Ο Αχμέτ Σαδίκ στο παρελθόν (τις δεκαετίες ’80-’90) είχε αυτοαναγορευτεί σε ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο ίδιος αποκαλούσε παρανόμως τη μειονότητα «τουρκική», ενώ ήταν ιδρυτής του γνωστού αποσχιστικού κόμματος DEB, που επιδιώκει από τότε την απόσχιση της Δυτικής Θράκης από την Ελλάδα. Το κόμμα έχει καταφέρει σταδιακά να συγκεντρώσει αξιοσημείωτα ποσοστά σε Ροδόπη και Ξάνθη. Ο Α. Σαδίκ κατείχε το προσωνύμιο «Ντενκτάς της Θράκης», ενώ ανακηρύχθηκε ηγέτης των αυτοαποκαλούμενων «Τούρκων της Δυτικής Θράκης», με τις ευλογίες του προξενείου και της Αγκυρας, παραβιάζοντας τις σχετικές ρήτρες της Συνθήκης της Λωζάννης. Σήμερα «λατρεύεται» από το κύκλωμα του προξενείου ως «μάρτυρας» του αγώνα των «Τούρκων» για αυτονομία της Θράκης.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Χρόνος» της Ροδόπης, η τελευταία αυτή δυσμενής εξέλιξη του θρακικού αθλητικού σωματείου προέκυψε το 2016, όταν ο Πανθρακικός αποχαιρέτησε τη Super League. Λίγους μήνες αργότερα κατέρρευσε οικονομικά, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί ακόμη και από το πρωτάθλημα της Football League. Προσπάθεια φιλάθλων του σωματείου να κρατήσουν την ομάδα ζωντανή δεν απέφερε καρπούς, ενώ ακολούθησε ο θάνατος του μέχρι πρότινος μεγαλοεπενδυτή της ομάδας Τάσου Καραολάνη.
Ο χορηγός
Το επόμενο διάστημα ο Πανθρακικός έκανε νέο ξεκίνημα συμμετέχοντας στο Β’ τοπικό πρωτάθλημα Ροδόπης και σταδιακά κατάφερε να επιστρέψει στη Γ’ Εθνική κατηγορία, στην οποία φέτος αγωνίζεται για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια. Ωστόσο, η επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες συνοδεύεται με ραγδαία αύξηση των οικονομικών υποχρεώσεων. Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να βρει χορηγούς μεταξύ Κομοτηναίων επιχειρηματιών, ο Πανθρακικός συνέχισε να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Την ευκαιρία δεν έχασε ο δραστήριος τουρκικός παράγοντας της περιοχής, που σε αντίθεση με το υπναλέο σύστημα των Αθηνών, κινήθηκε ταχέως προς άλωση του ποδοσφαιρικού συλλόγου. Γίνεται αντιληπτό ότι οι επόμενες κινήσεις συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην Αγκυρα. Η εταιρία Yaka ΙΚΕ του Λ. Σαδίκ ανακοίνωσε στις 29/8 ότι αναλαμβάνει την κεντρική χορηγία του συλλόγου. Η ανακοίνωση έγινε πρώτα στην τουρκική γλώσσα, αργότερα στα ελληνικά και για το «ξεκάρφωμα» αργότερα και στα αγγλικά από την ίδια την εταιρία και όχι από τον σύλλογο.
Ο Λ. Σαδίκ συνεχίζει «το ίδιο βιολί» με τον πατέρα του. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του αναφέρεται παράνομα σε «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και προάγει την αυτονομιστική-αποσχιστική πολιτική του τουρκικού προξενείου.
Αντιδράσεις για τον σύλλογο φιλάθλων Φενερμπαχτσέ με όνομα «Δυτική Θράκη»
Παράλληλα, διάφορα «περίεργα» συμβαίνουν στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Θράκης και ειδικότερα της Κομοτηνής. Μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι φίλοι της γνωστής τουρκικής ομάδας ποδοσφαίρου Φενερμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης ίδρυσαν σύνδεσμο (σύλλογο) φιλάθλων στην Κομοτηνή, που περιλαμβάνει στον τίτλο του (και στο λογότυπο), ως κεντρικό όνομα, τον όρο «Δυτική Θράκη». Ο πλήρης τίτλος του συλλόγου που απεικονίζεται στο λογότυπο είναι «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ». Ο σύνδεσμος απέκτησε μάλιστα και νομική υπόσταση, καθώς εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Ροδόπης.
Ο όρος «Δυτική Θράκη» είναι αποκομμένος από τον υπόλοιπο τίτλο, ώστε να προβάλλει ως κεντρικό όνομα του Συλλόγου. Δεν είναι η πρώτη φορά που οπαδοί τουρκικής ομάδας ιδρύουν σύνδεσμο στη Θράκη. Αλλά η νέα αυτή προκλητική κίνηση οπαδών της Φενερμπαχτσέ και η ίδρυση αθλητικού συλλόγου στην Κομοτηνή ως «Δυτική Θράκη» μοιάζει κατευθυνόμενη από τουρκικά κέντρα. Και αυτό το γεγονός έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην πόλη της Κομοτηνής, αλλά και σε άλλες πόλεις της Θράκης.
Την ίδια στιγμή, σε μία επίθεση φιλίας και με την αδιαφορία του ελληνικού κράτους, δήμαρχοι συνοριακών πόλεων και κωμοπόλεων στην Τουρκία, στην περιοχή της Αδριανούπολης, «προσφέρουν» ποδοσφαιρική έδρα σε μικρές ελληνικές ερασιτεχνικές ομάδες της Θράκης που παραμένουν άστεγες να παίξουν στην Τουρκία.
Τελικώς, η απουσία εθνικής στρατηγικής για τη Θράκη και η εγκατάλειψή της συνεχίζονται. Απουσιάζουν πρόσωπα και φορείς που θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Δεν είναι λοιπόν ο Ερντογάν που ασκεί εχθρική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας… Είναι ο τουρκικός λαός διαποτισμένος από ανθελληνικό μίσος. Πολύ περισσότερο η τουρκική «παράγκα» του ποδοσφαίρου. Αν δεν υπήρχε αυτή «βάση», ο Τ. Ερντογάν δεν θα πατούσε στο κοινό ανθελληνικό αίσθημα.