Όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», η προμήθεια των ΤΟΜΑ Lynx KF41 από τον γερμανικό όμιλο Rheinmetall μέσω «διακρατικής σύμβασης πληρεξουσίου», όρος που δεν αναφέρεται αυτούσιος στο ισχύον νομικό πλαίσιο αμυντικών προμηθειών, αποτελεί στην πράξη κεκαλυμμένη απευθείας ανάθεση, αφού το προϊόν κατονομάζεται.
Τη σύμβαση θα αναλάβει να εκτελέσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμού, Πληροφορικής Τεχνολογίας και Υποστήριξης σε Υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας (BAAINBw), η αντίστοιχη υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Όλες οι ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμού της γνωμοδότησης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ελάχιστα 24ωρα πριν από την επίσημη επίσκεψη του καγκελαρίου Σολτς στη Αθήνα, συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση προτάσσοντας τη γεωπολιτική σκοπιμότητα, λίγο καιρό μετά την απόφαση «παγώματος» του προγράμματος προμήθειας των νέων κορβετών, αποφάσισε να προχωρήσει στην ταχεία υλοποίηση του κόστους 2,2 δισ. ευρώ προγράμματος.
Το πρόγραμμα αφορά την προμήθεια 205 ΤΟΜΑ που θα εξοπλίσουν πέντε μηχανοκίνητα τάγματα Πεζικού, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι περιλαμβάνονται τα οργανικά τάγματα της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXIII ΤΘΤ «3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον») που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη και της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ «2ο Σύνταγμα Ιππικού Εφεσος»), που είναι εξοπλισμένες με άρματα μάχης Leopard 2HEL.
Επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια των αναγκαίων πυρομαχικών για τον οπλισμό του οχήματος, την αρχική υποστήριξη των οχημάτων για ένα έτος από την παράδοσή τους και την εν συνεχεία υποστήριξη (ΕΣΥ) για διάστημα τεσσάρων ετών. Η διάρκεια του προγράμματος ανέρχεται σε 14 έτη και το ίδιο χρονικό διάστημα προβλέπεται για την αποπληρωμή του. Οι παραδόσεις των οχημάτων θα λάβουν χώρα εντός μίας δεκαετίας από την ενεργοποίηση της σύμβασης και θα αφορούν σε ετήσια βάση περί τα 20 οχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα συνδεδεμένη με την προμήθεια των νέων ΤΟΜΑ είναι η πρόταση στρατηγικής συνεργασίας που έχει υποβάλει ο γερμανικός όμιλος, χωρίς όμως να είναι γνωστά το ύψος της επένδυσης, ούτε ποιος φορέας θα το αναλάβει. Η πρόταση περιλαμβάνει την ανάπτυξη εργοστασίου παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων στην Ελλάδα, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rheinmetall, θα δημιουργήσει περί τις 350 θέσεις εργασίας για το πρόγραμμα παραγωγής των ΤΟΜΑ και επιπλέον 500 θέσεις εργασίας για την υποστήριξή τους.
Το εργοστάσιο θα εμπλακεί στην παραγωγή των ΤΟΜΑ, στην τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξή του, όπως και άλλων τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων, και στη συντήρηση-επισκευή και ανακατασκευή στρατιωτικού υλικού. Ας σημειωθεί ότι η τελευταία δραστηριότητα σήμερα υλοποιείται από τα εργοστάσια του Τεχνικού Σώματος του Ελληνικού Στρατού και αποτελεί το αποκαλούμενο «5ο κλιμάκιο συντήρησης». Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Ουγγαρίας, η οποία προμηθεύτηκε 218 ΤΟΜΑ Lynx KF41, η ουγγρική κυβέρνηση και ο γερμανικός όμιλος συνέστησαν κοινοπραξία για την αξιοποίηση βιομηχανικής μονάδας παραγωγής που η κατασκευή της χρηματοδοτήθηκε από ουγγρική εταιρία.
Η απόφαση ταχείας υλοποίησης του προγράμματος δεν φαίνεται να συνυπολόγισε εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με προγράμματα τα οποία είχαν ανατεθεί στον γερμανικό όμιλο στο παρελθόν (μη παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τη σύμβαση προμήθειας των 183 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που υπεγράφη το 2005 και τη σύμβαση πυρομαχικών αρμάτων μάχης το 2014, αστικές αξιώσεις ύψους περίπου 47.000.000 ευρώ από τη σύμβαση προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων ASRAD-Hellas).
Βουλή: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλισμών
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου και στην οποία επρόκειτο να εισαχθούν για γνωμοδότηση σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αίτια της αναβολής.
Ομως, δεν είναι τυχαίο ότι συνέβη μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» ότι «παίρνουμε τεθωρακισμένα με αδιαφανείς διαδικασίες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγράμματα για τα οποία επρόκειτο να γνωμοδοτήσει η επιτροπή ήταν τα ακόλουθα:
H κόστους 2,2 δισ. ευρώ προμήθεια 205 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Lynx KF41 από τη γερμανική εταιρία Rheinmetall.
H αναβάθμιση 123 αρμάτων μάχης Leopard 2A4, από τα 183 που συνολικά διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, από την επίσης γερμανική εταιρία Krauss Maffei Wegmann, με εκτιμώμενο κόστος 570.000.000 ευρώ.
Η προμήθεια από τα αποθέματα της ακτοφυλακής των ΗΠΑ τεσσάρων παράκτιων περιπολικών τύπου Island, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 40.000.000 ευρώ, που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες επιτήρησης του Στόλου.
Η προμήθεια εξοπλισμού και υλικών επαναπιστοποίησης των κατευθυνόμενων βλημάτων (K/B) επιφανείας – επιφανείας MM40 Exocet του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό την απόκτηση πλήρους λειτουργικής κατάστασης και επέκτασης της λήξης ορίου ζωής, με εκτιμώμενο κόστους περί τα 42.000.000 ευρώ.
Σύμβαση Εν-Συνεχεία Υποστήριξης (ΕΣΥ – FOS: Follow-On Support) του συστήματος αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 58.000.000 ευρώ.
Επίσης, η επιτροπή επρόκειτο να γνωμοδοτήσει για:
την έγκριση κατακύρωσης της σύμβασης Εν-Συνεχεία Υποστήριξης (ΕΣΥ – FOS: Follow-On Support) των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (SAR: Search & Rescue), και έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR: Combat SAR) AS-332C1 Super Puma, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 38.000.000 ευρώ,
την έγκριση κατακύρωσης της σύμβασης προμήθειας εξοπλισμού και υλικών επαναπιστοποίησης των Κ/Β αέρος – εδάφους SCALP-EG της Πολεμικής Αεροπορίας, με σκοπό την απόκτηση πλήρους λειτουργικής κατάστασης και επέκτασης της λήξης ορίου ζωής, στο πλαίσιο σύμβασης συνολικού κόστους 170.000.000 ευρώ.