Εκατοντάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τη Συρία έχουν ξυλοκοπήσει στην Τουρκία, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
«Γράψαμε εκατοντάδες, αλλά φαντάζομαι ότι είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου», σημειώνει η Nadia Hardman, ερευνήτρια και εκ των συντακτών της έκθεσης δέκα σελίδων, με τον EUobserver να αναφέρει πως η ΜΚΟ επισημαίνει ότι η UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) και το προσωπικό παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε κέντρα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία -υποτίθεται ότι- προσφέρει ειδικό καθεστώς προσωρινής προστασίας στους Σύρους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης συμφωνίας 6 δισ. ευρώ με την Ε.Ε. το 2016, για την αποτροπή της φυγής τους προς την Ελλάδα. Ωστόσο, το εν λόγω καθεστώς δεν φαίνεται, πλέον, να τούς προστατεύει από τις αναγκαστικές απελάσεις, σκορπώντας φόβο σε όλη τη συριακή κοινότητα στην Τουρκία, μέλη της οποίας να είναι πολύ πιθανόν, να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα.
Η Ελλάδα, η οποία έχει κατηγορηθεί για κακομεταχείριση και απέλαση προσφύγων που εισέρχονται στο έδαφός της από την Τουρκία, έχει κατηγορήσει την Τουρκία για τον ίδιο λόγο. Πρόσφατα, περίπου 92 Σύροι και Αφγανοί υπήκοοι βρέθηκαν ξυλοκοπημένοι και γυμνοί στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Hardman λέει ότι κανένας από τους 47 Σύρους, με τους οποίους είχε μιλήσει και είχαν αναγκαστεί από την Τουρκία να επιστρέψουν στη Συρία, δεν είχε ξεγυμνωθεί. «Από αυτούς, οι 37 παραμένουν στη βόρεια Συρία», είπε.
https://twitter.com/euobs/status/1584425714845380608?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1584425714845380608%7Ctwgr%5Eae511275886c4130bac0666360d2c1c8f68c9bca%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2Fkosmos%2F387850%2Ftoyrkia-xylofortonei-syroys-prosfyges-anagkazoei-epistrepsoyn-chora%2F
Άλλοι που καταφέρνουν να εισέλθουν ξανά στην Τουρκία, δεν θα λαμβάνουν, πλέον, κανένα καθεστώς ή κρατική βοήθεια, δεδομένου ότι με τα υπογεγραμμένα έντυπα παραιτούνται από το καθεστώς προσωρινής προστασίας τους. «Τούς χτύπησαν για να υπογράψουν, σε κάποιους δεν δόθηκε καν η ευκαιρία να τα διαβάσουν», σημειώνει.
Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων, στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία, είναι παράνομες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα θεωρεί την Τουρκία ασφαλή χώρα για υπηκόους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει απαντήσει ακόμη, σε ερώτηση του EUobserver, εάν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα», σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.