Το κόμμα «έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του», τόνισε ο Ρίσι Σούνακ, με το που ανακοινώθηκε πως αυτός είναι ο νέος επικεφαλής των Συντηρητικών και «αυτόματα» νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, προσθέτοντας ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος.
Σύμφωνα δε με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο 42χρονος Σούνακ δήλωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών πως βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019. Υποσχέθηκε, επίσης, πως θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», κάνοντας, παράλληλα, έκκληση ενότητας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.
Στην σύντομη, κεκλεισμένων των θυρών, ομιλία του στους βουλευτές των Τόρις, ο Ρίσι Σούνακ μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την απερχόμενη πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, λέγοντας ότι είχε μια αξιοπρεπή ηγεσία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είπε δε ότι αισθάνεται ταπεινότητα αλλά και τιμή που ηγείται του συντηρητικού κόμματος, ενώ τόνισε πως θα υπηρετήσει το αξίωμά του με ακεραιότητα και ανθρωπιά και μέρα με την ημέρα θα προσπαθήσει να φέρει εις πέρας το έργο που του ανατέθηκε, προς όφελος του βρετανικού λαού. Σύμφωνα δε με τον «Guardian», ο Σούνακ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι το Συντηρητικό Κόμμα αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή απειλή».
Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών και διάδοχος, πλέον, της Λιζ Τρας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, καλείται να επαναφέρει την κανονικότητα σε μία χώρα που βρέθηκε σε πολιτική δίνη το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών της προκατόχου του. Η Τρας, πάντως, συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών, εκφράζοντας «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.
Τις ανακοινώσεις για την τελική επιλογή των Συντηρητικών έκανε ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της «Επιτροπής 1922» των Τόρις, σημειώνοντας ότι έλαβαν μόνο μία υποψηφιότητα για νέο αρχηγό του κόμματος και, ως εκ τούτου, αυτός είναι ο Ρίσι Σούνακ – ανακοίνωση, η οποία έγινε δεκτή με δυνατές επευφημίες και χτυπήματα στα τραπέζια από τους Συντηρητικούς βουλευτές στην αίθουσα.
Πλέον αυτό που ακολουθεί είναι η επίσημη παραίτηση της Λιζ Τρας, ενώπιον του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και η κλήση του Ρίσι Σουνάκ από τον Βασιλιά, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Αυτός θα είναι και ο πρώτος πρωθυπουργός που ορκίζει ο Κάρολος, με τη μητέρα του, Βασίλισσα Ελισάβετ, να έχει ορκίσει 15 πρωθυπουργούς.
Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι ο διάδοχος της Λιζ Τρας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ –ο νεότερος και πρώτος μη λευκός ένοικος– και καλείται να επαναφέρει την κανονικότητα σε μία χώρα που βρέθηκε σε πολιτική δίνη το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των επιλογών της προκατόχου του.
Στο μεταξύ, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στο Λονδίνο από το Σάντρινγχαμ και πιθανότατα να βρεθεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σήμερα το απόγευμα, γράφει η εφημερίδα «Guardian» επικαλούμενη τον δημοσιογράφο Κρις Σιπ του βρετανικού δικτύου «ITV».
Η επιστροφή του νέου μονάρχη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σημαίνει ότι «θα μπορούσε να δεχτεί ακόμη και σήμερα την παραίτηση της Λιζ Τρας και να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρίσι Σούνακ», προσθέτει. Τον δρόμο για το χρίσμα στον Ρίσι Σούνακ άνοιξε διάπλατα η Πένι Μόρντοντ, η οποία, σε μια δραματική τροπή των γεγονότων, υποχώρησε την τελευταία στιγμή. Στο μήνυμα, μέσω του οποίου ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κούρσα, αναφέρει τα εξής:
«Το Κόμμα μας είναι το μέλος μας. Είτε είμαστε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, ακτιβιστές ή υποστηρικτές. Όλοι έχουμε μερίδιο στο ποιος είναι ο αρχηγός μας. Είναι πρωτόγνωρες εποχές. Παρά το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα για την κούρσα της ηγεσίας, είναι σαφές ότι οι συνάδελφοι αισθάνονται ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα. Πήρα αυτή την απόφαση καλόπιστα για το καλό της χώρας. Τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η πρόταση έχει δοκιμαστεί δίκαια και διεξοδικά από τη συμφωνηθείσα διαδικασία του 1922. Ως αποτέλεσμα, επιλέξαμε τώρα τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Αυτή η απόφαση είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, τη διαφορετικότητα και το ταλέντο του κόμματός μας. Ο Ρίσι έχει την πλήρη υποστήριξή μου. Είμαι περήφανη για την εκστρατεία που διοργανώσαμε και ευγνώμων σε όλους εκείνους, σε όλες τις πλευρές του κόμματός μας, που με υποστήριξαν. Όλοι το οφείλουμε στη χώρα, ο ένας στον άλλον και στον Ρίσι να ενωθούμε και να εργαστούμε μαζί για το καλό του έθνους. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει».
Υπέρ του Σούνακ και οι αγορές
Εν τω μεταξύ ράλι καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, εν μέσω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες ακολουθούν την παραίτηση της Λιζ Τρας από τον πρωθυπουργικό θώκο. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά ακόμα και στο ενδεχόμενο της πρωθυπουργοποίησης του Ρίσι Σούνακ, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, όπως αναφέρει το newmoney.gr, να βρίσκονται σε καθοδική τροχιά, μειώνοντας αισθητά το κόστος δανεισμού του βρετανικού κράτους.
Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της ανάληψης της ηγεσίας των Τόρις από τον Σούνακ, η απόδοση των 10ετών τίτλων υποχωρεί κατά 9 μονάδες βάσης και «πέφτει» κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% (ανέρχεται στο 3,958%), ενώ η απόδοση των 2ετών τίτλων σημειώνει κάμψη κατά 17 μονάδες βάσης και κατέρχεται στα επίπεδα του 3,5%.
«Οι αγορές εμπιστεύονται τις δημοσιονομικές στρατηγικές του Σούνακ» τονίζει ο Πούτζα Κούμρα, αναλυτής της Toronto – Dominion Bank. «Με έναν δημοσιονομικά συντηρητικό πρωθυπουργό, το μέγεθος της σύσφιγξης που απαιτείται από την κεντρική τράπεζα επίσης μειώνεται», προσθέτει, αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.
Ας σημειωθεί ότι, εφόσον η δημοσιονομική πολιτική παραμείνει «σφιχτή», τότε καθίσταται πιο εύκολη η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού (10,1% τον Σεπτέμβριο), επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να μην προχωρήσει σε διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 2,25%), οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.