Πρόταση Ερντογάν: δημοψήφισμα για το χιτζάμπ στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θέμα του χιτζάμπ έχει γίνει για άλλη μια φορά καυτό θέμα μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων στην Τουρκία. Το κοσμικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρότεινε έναν νόμο που να εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών να φορούν χιτζάμπ σε δημόσιους χώρους. Όμως ο Ερντογάν θέλει να κάνει

δημοψήφισμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, επιδιώκει να φέρει το χιτζάμπ όσο το δυνατόν περισσότερο σε κυβερνητικά γραφεία και χώρους σε αυτή τη χώρα. Πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του συντάγματος για να διασφαλιστεί το δικαίωμα των γυναικών να φορούν μαντίλα σε κυβερνητικά ιδρύματα, σχολεία και πανεπιστήμια.

Ο Ερντογάν είπε το Σάββατο (22 Οκτωβρίου) σε τηλεοπτικό πρόγραμμα απαντώντας στα σχόλια του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας: «Εάν [η αντιπολίτευση] τολμούν, ας θέσουμε αυτήν την ερώτηση σε δημοψήφισμα».

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και το μεγαλύτερο κοσμικό κόμμα στην Τουρκία.

Η πρόταση για αλλαγές στο Σύνταγμα προτάθηκε από τον Ερντογάν πριν από λίγο καιρό. Για την έγκριση μιας τέτοιας αλλαγής χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτείται πλειοψηφία 400 βουλευτών.

 Διότι το έργο του συντηρητικού κόμματος του Ερντογάν πρέπει να βασίζεται στις ψήφους του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Εάν αποτύχει, η πρόταση μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι ψήφοι των πολιτών να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Τώρα φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει στο μυαλό του έναν τέτοιο στόχο. Στην τηλεοπτική εκπομπή τόνισε: «Αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα στη βουλή, θα θέσουμε το θέμα ενώπιον του κόσμου».

Το θέμα του χιτζάμπ υπήρξε πολλές φορές αμφιλεγόμενο στην Τουρκία και τώρα, κοιτάζοντας τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα αυτή το επόμενο έτος, η εστίαση σε αυτό το θέμα έχει ενταθεί ξανά.

Για να κερδίσει περισσότερες ψήφους, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προσπαθεί να προσελκύσει τις απόψεις των συντηρητικών και παραδοσιακών στρωμάτων, επομένως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε προηγουμένως προτείνει μια νομική ρύθμιση που θα έδινε στις γυναίκες το δικαίωμα να φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους. Σκοπός αυτού του νόμου είναι η ανεξαρτησία των γυναικών στην επιλογή ενδυμάτων και η διατήρηση των βασικών δικαιωμάτων τους.

Ο Ερντογάν επέκρινε το σχέδιο του Κιλιτσντάρογλου και είπε ότι το κείμενο που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο δεν έλαβε υπόψη όλες τις πτυχές του θέματος.

Ορισμένοι ψηφοφόροι στην Τουρκία ανησυχούν ότι εάν αυτό το κόμμα κερδίσει τις εκλογές, η απαγόρευση του χιτζάμπ θα επιβληθεί εκ νέου στη χώρα. Για το λόγο αυτό, ο Κιλιτσντάρογλου, σε αντίθεση με την παράδοση αυτού του κόμματος, που θεωρείται κοσμικό καταρχήν, προσπάθησε να εξαλείψει αυτές τις ανησυχίες στις δηλώσεις του. Η πρόταση για τη θέσπιση ενός τέτοιου νόμου αξιολογείται επίσης από την άποψη αυτή. Ο Κιλιτσντάρογλου είχε πει παλαιότερα σε μια από τις συνεντεύξεις του: «Κάναμε λάθη στο παρελθόν σχετικά με τη μαντίλα».

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν βρίσκει πολύ πειστική αυτή την πρόταση και ψάχνει να αλλάξει το τουρκικό σύνταγμα.

Αν και η πλειοψηφία του πληθυσμού της Τουρκίας είναι μουσουλμάνοι, ο διαχωρισμός της θρησκείας από την πολιτική περιλαμβάνεται στο σύνταγμα της χώρας.

Οι γυναίκες στην Τουρκία δεν επιτρεπόταν να φορούν μαντίλα στα κυβερνητικά γραφεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Ερντογάν ακύρωσε αυτήν την απαγόρευση το 2013.

Επί του παρόντος, κανένα από τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1990, δεν επιδιώκει την απαγόρευση της μαντίλας.

Deutsche Welle

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ