της Ιωάννας Λιούτα *
Το ρεύμα, ένα δημόσιο αγαθό,αναγκαίο για την διαβίωση μας, γίνεται βορά στα αρπακτικά funds.Η ΔΕΗ,η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας,ο πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος, μετατράπηκε σε έναν φορέα ευάλωτο στα χρηματιστηριακά παίγνια.Αποτέλεσμα;
2.Το δημόσιο, με ειδική νομοθεσία,να υποχρεώσει τους μετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους στο Κράτος.
Αναγκαία μέτρα:
Kατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ). Οι μονάδες παραγωγής, τα δίκτυα, όλα όσα έχτισε ο ελληνικός λαός θα επιστρέψουν στην κατοχή του.Τότε η Κυβέρνηση θα μπορεί να διαμορφώνει την ενεργειακή πολιτική αντί να συνεχίζει να επιδοτεί τους ολιγάρχες που αιχροκερδούν πάνω στην χειμαζόμενη από την ακρίβεια κοινωνία. .
Πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής: η τιμή της ενέργειας να υπολογίζεται δηλαδή με βάση τον τρόπο παραγωγής ανά μονάδα κι έτσι η τιμή της κιλοβατώρας να μην ξεπερνά το μέσο κόστος παραγωγής της, συν ένα λογικό ποσοστό κέρδους (πχ 5%).
Αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει αυτή την απλή μέθοδο τιμολόγησης από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, θα είχαμε έως σήμερα τιμές ρεύματος τουλάχιστον 50% χαμηλότερες, χωρίς καμία απολύτως επιδότηση -και άρα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
*Πολιτική Αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες Πολιτικές