Η Ρωσία αλλάζει τη μορφή των επιχειρήσεων, με στόχο τη διάλυση όλων των υποδομών στην Ουκρανία. Η αλλαγή της μορφής των επιχειρήσεων πολέμου επιδεινώνει περαιτέρω τις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, με εξιλαστήριο θύμα πάντα την Ευρώπη, και προκαλεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, με τεράστιες δαπάνες και εμπλοκή τους στο πεδίο, μέχρι το όριο τακτικών πυρηνικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.
Της Κύρας Αδάμ
Ο Βλ. Πούτιν άλλαξε στην πράξη, χωρίς τυμπανοκρουσίες, το δόγμα των «περιορισμένων ειδικών επιχειρήσεων» στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις οποίες έχει ήδη προσαρτήσει επισήμως στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά την κατακραυγή της Δύσης, σε «επιχειρήσεις αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», από τις ουκρανικές δυνάμεις εναντίον της Ρωσίας.
Το Κίεβο και το ΝΑΤΟ «βοήθησαν» απλόχερα τον Βλ. Πούτιν να διαμορφώσει και να επιχειρηματολογήσει για την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία του», ύστερα από τρία απανωτά χτυπήματα: την τρομοκρατική περιβαλλοντολογική επίθεση στους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, τη δολοφονία της Ντάρια Ντουγκίνα (σ.σ.: την οποία παραδέχθηκαν οι ουκρανικές Αρχές) και τη μερική επίθεση, χωρίς σοβαρές ζημιές, στη γέφυρα στο στενό του Κερς, στην Κριμαία.
Η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στα «σύνορα» μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που τώρα αποτελούν «ρωσικό έδαφος», ύστερα από την προσάρτησή τους, περιλαμβάνεται στο νέο δόγμα του Πούτιν, που απαγορεύει να αγγίζουν οι Ουκρανοί τα προσαρτημένα εδάφη στη Ρωσία. Η Μόσχα, χωρίς μέχρι στιγμής να εξηγήσει τους λόγους, αφήνει χωρίς αντίσταση τις ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν και να απελευθερώνουν περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στις προσαρτημένες ρωσόφωνες περιοχές στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Στην περίπτωση που οι ουκρανικές δυνάμεις αποφασίσουν να εισβάλουν στις περιοχές των Λουγκάνσκ, Ντόνεσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας, τις οποίες η Ρωσία θεωρεί ήδη ρωσικό έδαφος, η Μόσχα προειδοποιεί ότι θα καταστρέψει την Ουκρανία, διότι, σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή, κάθε πιθανή επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος των προσαρτημένων ουκρανικών περιοχών θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του Καναδά εναντίον της ρωσικής κυριαρχίας.
Από την περασμένη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, η Ρωσία προχωρά σε συγκεκριμένες «αντιτρομοκρατικές ενέργειες» στο έδαφος της Ουκρανίας. Πρόκειται για στοχευμένες, αυξανόμενες επιθέσεις σε όλες τις κρίσιμες βασικές υποδομές της Ουκρανίας έως ότου παραλύσει ολόκληρη η χώρα και πληγεί βαρύτατα η δυτική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Οι τωρινές, συνεχείς και εντατικές αεροπορικές και πυραυλικές ρωσικές επιδρομές σε ολόκληρη την έκταση της Ουκρανίας στοχεύουν στην καταστροφή όλων των υποδομών της χώρας (ενέργεια, επικοινωνίες, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα).
Οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις ακριβείας γίνονται σε στρατηγικής σημασίας υποδομές ενέργειας. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταρρέουν τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα, εκτός του ότι βυθίζει τις πόλεις στο σκοτάδι -ήδη το 60% των δικτύων της χώρας έχουν καταστραφεί-, να προκαλούνται τεράστια προβλήματα και στις εξαγωγές της Ουκρανίας. Το Κίεβο μέχρι στιγμής εξάγει φτηνή ηλεκτρικής ενέργεια σε περίοδο ενεργειακής κρίσης σε τέσσερις χώρες – Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία και Μολδαβία. Οι ουκρανικές Αρχές ειδοποίησαν ήδη τις χώρες αυτές ότι σταματούν τις εξαγωγές, διότι η χώρα χρειάζεται την πλεονάζουσα αυτή ηλεκτρική ενέργεια στο εσωτερικό της.
Τα προβλήματα στην ηλεκτρική ενέργεια επηρεάζουν βαρύτατα τις τηλεπικοινωνίες. Και τούτο διότι με την εξουδετέρωση των στόχων αυτών δεν θα υπάρχει έλεγχος από τα αεροσκάφη της Δύσης (ηλεκτρονικού πολέμου, AWACS και Stars), ούτε διοίκηση και κατεύθυνση για τις ουκρανικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, δεν θα μπορούν οι κατασκοπευτικές δυνάμεις της Δύσης να δώσουν οδηγίες επιχειρήσεων στις ουκρανικές δυνάμεις ούτε και με κινητό τηλέφωνο. Επιπροσθέτως, οι καταστροφές σε οδικά δίκτυα και σιδηροδρομικές γραμμές θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στην επιμελητεία των ουκρανικών δυνάμεων, στη μεταφορά προσωπικού – στρατιωτικού εξοπλισμού και πολεμοφοδίων κ.λπ., με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι δυνάμεις εμπροσθοφυλακής από τα μετόπισθεν. Η Μόσχα υποστηρίζει ανοιχτά ότι, αν συνεχιστούν οι ρωσικές επιχειρήσεις με την ίδια ένταση για μερικές εβδομάδες, αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της Ουκρανίας και εξευτελισμό των δυτικών δυνάμεων.
ΤΟ ΝΑΤΟ και το σύνολο των δυτικών δυνάμεων επιχειρούν να αντιδράσουν άμεσα στο νέο ρωσικό δόγμα καταστροφής των ουκρανικών υποδομών, αυξάνοντας κατακόρυφα τη βοήθεια προς την Ουκρανία σε αντιαεροπορικά συστήματα και πυραύλους εδάφους εδάφους. Παράλληλα με τη σύνοδο των ΥΕΘΑ στις Βρυξέλλες, συνεδρίασε η Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή πάνω από 50 δυτικών χωρών, που υποσχέθηκαν άμεση ενίσχυση και εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων σε αντιαεροπορικά συστήματα κυρίως.
Μπλόκο στο «μονοπολικό κόσμο» των ΗΠΑ
Στην Αστάνα, του Καζακστάν, την Πέμπτη ο Βλ. Πούτιν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει «με τους φίλους του» και ομοϊδεάτες ενός «πολυπολικού κόσμου» απέναντι στον «μονοπολικό κόσμο» των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους.
Στη συνομιλία του με τον Κινέζο πρόεδρο, ο τελευταίος τού διεμήνυσε ότι η Κίνα και η Ρωσία «στέκονται σαν αδέλφια», διότι μια πτώση του Πούτιν και ήττα της Ρωσίας σημαίνει κίνηση της Δύσης εναντίον της Κίνας. Στη συνομιλία του με τον Ινδό πρόεδρο, ο πρόεδρος της Ρωσία σημείωσε ότι από εδώ και πέρα «ο πόλεμος εξαρτάται από τη Δύση και την Ουκρανία», την οποία μπορεί «να ισοπεδώσει» χωρίς να συναντά αντίδραση από τον συνομιλητή του.
Στην ιδιαίτερη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Πούτιν έριξε την ιδέα να διαμορφωθεί ένας νέος «ενεργειακός θύλακας» στην Τουρκία, που θα τροφοδοτεί πλέον την Ευρώπη, χωρίς συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Ερντογάν.
Στη συνάντηση της CICA (διάσκεψη για την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία), ο κ. Πούτιν πρόβαλε τη διάσταση ενός «πολυπολικού κόσμου» με την Ασία να παίζει ρόλο-κλειδί, καθώς νέα κέντρα δύναμης γίνονται όλο και ισχυρότερα στην περιοχή. Στη CICA πήραν μέρος -εκτός των άλλων- η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ, το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, το Πακιστάν, καθώς και το Αφγανιστάν!
Αλεξανδρούπολη, FIR Αθηνών: Οι πύλες των νατοϊκών επιχειρήσεων
Η αλλαγή των ρωσικών επιχειρήσεων έχει προβληματίσει σοβαρά το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να έχει αυξήσει την επιτήρηση στη Μεσόγειο. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 έχουν συγκεντρωθεί τόσες πολλές δυνάμεις στη Μεσόγειο, καθώς, επίσης, και στην περιοχή της Ρουμανίας, μέσω της Αλεξανδρούπολης.
Αυτό προκύπτει από την παρουσία αμερικανικών, ισπανικών, γαλλικών, γερμανικών, ολλανδικών και αγγλικών δυνάμεων στην περιοχή της Μεσογείου (αεροπλανοφόρο G.BUSH, τρία γαλλικά επιφανείας, ένα ισπανικό, ένα γερμανικό) και συνεχείς νατοϊκές ασκήσεις στη Μεσόγειο. Για την υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αγγλικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Air to Air Refueling, σε καθημερινή βάση, πετάνε εντός του FIR Αθηνών μέχρι τη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα για να ανεφοδιάζουν μαχητικά αεροσκάφη της Δύσης σε περίπτωση γενίκευσης συμβατικών επιχειρήσεων Ρωσίας – Δύσης.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει ως τεκμήριο την αγγελία Α 3202/22, στην οποία φαίνεται το βρετανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού να αλωνίζει στο FIR Αθηνών, να πηγαίνει στη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα με επιστροφή. Παράλληλα, αποκαλύπτει την απεικόνιση της πτήσης του αγγλικού αεροσκάφους.
Παράλληλα πλήθος αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού (αγγλικά, ολλανδικά, γερμανικά και ιταλικά αεροσκάφη) εκτελούν σχεδόν σε καθημερινή βάση εναέριο ανεφοδιασμό σε πολεμικά αεροσκάφη για την υποστήριξη των νατοϊκών πολεμικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών. Και μάλιστα παράνομα, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει με τις χώρες αυτές μνημόνιο συνεργασίας για εναέριο ανεφοδιασμό μέσα στο FIR Αθηνών, για στο οποίο να επιβάλλεται η κατάθεση σχεδίων πτήσης και ο σεβασμός των 10 ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου.