Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται με ψευδαισθήσεις και επικοινωνιακά τρικ, σαν αυτά που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να πείσει ότι τάχα κατανοεί και στέκεται δίπλα στους πολίτες.
Τα νοικοκυριά στενάζουν και γονατίζουν κάθε φορά που καλούνται να αγοράσουν ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία έχουν πάρει τη ανιούσα και δεν διαφαίνεται καμία τάση… φρεναρίσματος.
https://twitter.com/press_gsevee/status/1580562841589141504?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1580562841589141504%7Ctwgr%5Ef4b8a3c60cdf64a0f677369798245c56fdb5c111%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2Foikonomia%2F384518%2Fepikoinoniaki-foyska-kai-pseydaisthisi-to-kalathi-toy-noikokyrioy%2F
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι αν τελικά οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ προχωρήσουν τελικά σε διαμόρφωση σταθερών τιμών ή χαμηλότερων σε προϊόντα που είναι ιδιωτικής ετικέτας.
Τα προϊόντα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης δεν θα έχουν μειωμένη τιμή, αλλά θα γίνει προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές τους και να μην συμπεριληφθούν στις ανατιμήσεις. Υπάρχουν όμως και κάποια βασικά είδη διατροφής, τα οποία εξαιρέθηκαν από τη λίστα (όσπρια, αλεύρι, δημητριακά, μοσχάρι), ενώ λείπουν επίσης, οι βρεφικές κρέμες, αφού στην κατηγορία παιδικές τροφές έχουν μπει μόνο η φόρμουλα μωρών και το γάλα βρεφικής ηλικίας. Εκτός «καλαθιού» έμειναν και τα νωπά φρούτα, τα λαχανικά και το βούτυρο.
Η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) με αφορμή τις εξαγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τα 51 προϊόντα που αφορούν στο «καλάθι του νοικοκυριού», προχωρά σε ηχηρό «άδειασμα» του Υπουργού σχολιάζοντας πως «δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα (σ.σ. το καλάθι) γιατί ακόμη κι αν δεν γίνουν αυξήσεις σε εκείνα τα προϊόντα που θα τελούν υπό επιτήρηση, θα γίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις σε συμπληρωματικά ή υποκατάστατα προϊόντα».
Υπενθυμίζει ακόμα ότι καθώς η πρωτογενής αιτία της ακρίβειας είναι η ενέργεια, «επομένως, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια πρέπει να τιθασευτούν οι τιμές που επιβάλει το ολιγοπώλιο της ενέργειας. Όσο η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτους τους παρόχους ενέργειας, όπως συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα καλπάζουν».
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ:
Η πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να διαμορφώσει ένα «καλάθι του νοικοκυριού» αποτελούμενο από 31 κατηγορίες 50 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης στα οποία οι αυξήσεις θα είναι μηδενικές ή πολύ μικρές, δεν ανταποκρίνεται στην αγανάκτηση που έχει προκαλέσει το κύμα ακρίβειας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο του 2022 αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 12%! Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από την στέγαση (35,4%) όπου συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο και τις μεταφορές (14,2%). Η πρωτογενής αιτία της ακρίβειας είναι η ενέργεια. Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας. Επομένως, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια πρέπει να τιθασευτούν οι τιμές που επιβάλει το ολιγοπώλιο της ενέργειας. Όσο η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτους τους παρόχους ενέργειας, όπως συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα καλπάζουν.
Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μάχη εντυπώσεων που θέλει να προβάλει ότι η κυβέρνηση δε στέκεται αμήχανη και παρεμβαίνει στην αγορά. Δεν θα έχει όμως κανένα αποτέλεσμα γιατί ακόμη κι αν δεν γίνουν αυξήσεις σε εκείνα τα προϊόντα που θα τελούν υπό επιτήρηση, θα γίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις σε συμπληρωματικά ή υποκατάστατα προϊόντα. Προϊόντα για τα οποία δεν αξιολογείται η προστιθέμενη αξία τους για την ελληνική παραγωγή και οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση το μέτρο δεν προβλέπει απαγόρευση αυξήσεων, αλλά παρακολούθηση των τιμών, μετατοπίζοντας παράλληλα την αγοραστική κίνηση προς τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Κι ο οικογενειάρχης ή ο εστιάτορας τι πρέπει να κάνει; Να ψάχνει κάθε εβδομάδα την αντίστοιχη λίστα της προηγούμενης εβδομάδας για να συγκρίνει τις τιμές στα μακαρόνια Νο 6 ή στο μακρύκοκκο ρύζι Καρολίνας; Και όλη αυτή η «έρευνα αγοράς» να γίνεται σαν να μην εκτινάσσονται οι λογαριασμοί ενέργειας, οι τιμές των καυσίμων και τα ενοίκια στα ύψη; Σαν να μην συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών-καταναλωτών;
Να θυμίσουμε επίσης ότι ανάλογα παρατηρητήρια έχουν εφαρμοστεί και σε άλλα προϊόντα και αγορές, με στόχο την δυνατότητα επιλογής των καταναλωτών: από πετρελαιοειδή μέχρι λαϊκές αγορές. Ποτέ δεν απέδωσαν. Γιατί να αποδώσουν τώρα;
Αντί για όαση στην έρημο της ακρίβειας, το καλάθι του νοικοκυριού καταλήγει να είναι απλά και μόνο μία ψευδαίσθηση.