Καρέ-καρέ η στιγμή που το τουρκικό F-16 πέφτει πάνω στο μαχητικό του Ηλιάκη. Τα τελευταία λόγια του ήρωα πιλότου.
Σε αυτό υπάρχουν επίσης οι στιγμές της αναχαίτισης. Ο διάλογός του με τον συνάδελφό του, με τον οποίον είχαν απογειωθεί μαζί από το αεροδρόμιο της Σούδας με στόχο να αναχαιτίσουν τα μαχητικά της γείτονος χώρας, ξυπνά μνήμες από το θλιβερό περιστατικό που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Θυμίζουμε ότι, λίγο πριν από τις 12:40 το μεσημέρι εκείνης της αποφράδας ημέρας, τουρκικός σχηματισμός μαχητικών αεροσκαφών F-16, στον οποίον μετείχε κι ένα φωτογραφικό αεροσκάφος RF-4, μπήκε στην περιοχή ευθύνης του FIR Αθηνών από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, κατά την πάγια τουρκική πρακτική, χωρίς να έχει υποβάλει σχέδια πτήσης.
Πιθανότατα, η αποστολή ήταν η φωτογράφιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που φιλοξενούνταν στην Κρήτη. Ένα ζεύγος ελληνικών F-16 σηκώθηκε από την αεροπορική βάση της Σούδας, προκειμένου ν’ αναγνωρίσει και ν’ αναχαιτίσει τα τουρκικά μαχητικά. Η διαταγή όμως ήταν σαφής: τα ελληνικά μαχητικά δεν έπρεπε να αφήσουν τα τουρκικά αεροσκάφη να πλησιάσουν τα παράλια της Κρήτης και να φωτογραφίσουν ελληνικές εγκαταστάσεις.
Περίπου στις 12:45, το ελληνικό ζεύγος αεροσκαφών είχε πλησιάσει τα τουρκικά. Εκεί συνέβη η σύγκρουση των δύο μαχητικών. Συγκεκριμένα, ο χειριστής του τούρκικου αεροσκάφους F-16C, Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, κάνοντας έναν δολοφονικό ελιγμό, χτύπησε με το δεξί φτερό την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει ανεξέλεγκτη πορεία.
Τα συντρίμμια του μαχητικού βρέθηκαν λίγο αργότερα, επιβεβαιώνοντας το τραγικό συμβάν, ενώ, ο Τούρκος πιλότος, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, βρέθηκε στη θάλασσα.
Όταν ο Κώστας Ηλιάκης έπιασε 4 φορές 9G – Άντεχε όσο λίγοι πιλότοι
Σε άλλο οπτικοακουστικό υλικό, υπάρχει η παρουσία του αείμνηστου Ηλιάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 5/4/2002, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για να γίνει εκπαιδευτής στα τότε νέα F-16 Βlock 52+.
Ο Κρητικός πιλότος διακρίθηκε μέσα στην ανθρωποφυγόκεντρο, όπου παρέμεινε κλεισμένος επί 17 ολόκληρα λεπτά, έχοντας πλήρη επικοινωνία με τους εκπαιδευτές.
Ο Κώστας Ηλιάκης έφτασε τέσσερις φορές τα 9G (πίεση 9 φορές το βάρος του σώματός του) και άντεξε την δοκιμασία, όντας ήρεμος όπως πάντα.