Την περασμένη Δευτέρα, τουρκική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με Λιβύους αξιωματούχους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, γράφει η Turk Press στην αραβική.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπογράφηκαν νέες συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια , ασφάλεια, επικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης, εκτός από τις συζητήσεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για πολιτική λύση και τις εκλογές.
Η Άγκυρα υποστηρίζει την κυβέρνηση Ντμπέιμπα
Η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας έφερε πολλά μηνύματα, άλλα απευθυνόμενα στο εσωτερικό της Λιβύης και άλλα σε περιφερειακά και διεθνή μέρη.
Ίσως το πρώτο από αυτά τα μηνύματα είναι ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Ντμπέιμπα και η επιβεβαίωση αυτής της υποστήριξης ήρθε μετά τις επισκέψεις στην Τουρκία του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Λιβύης, Φατί Μπασάγκα, και του προέδρου του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, όταν τέθηκαν ερωτηματικά για τη θέση της Άγκυρας μεταξύ των δύο συγκρουόμενωβ λιβυκών κυβερνήσεων.
Οπωσδήποτε, η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη αφαίρεσε όλα αυτά τα ερωτήματα, τονίζοντας τη συνεχή υποστήριξη της Άγκυρας προς τη Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης.
Η Τουρκία υποστηρίζει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες για επίτευξη συμφιλίωσης και ειρηνικής λύσης στη λιβυκή κρίση και τη διεξαγωγή εκλογών προκειμένου ο λιβυκός λαός να επιλέξει την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του μέσα από τις κάλπες.
Είναι ανοιχτή σε όλα τα λιβυκά κόμματα, αλλά αυτό το άνοιγμα δεν είναι εις βάρος της συμμαχίας της με τη διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση.
Συμφωνίες στις οποίες αντιτίθεται η Αθήνα και οι σύμμαχοί της
Οι νέες συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη κατά την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη λιβυκή πρωτεύουσα είναι όλες σημαντικές, αλλά το μνημόνιο συνεννόησης στον τομέα των επενδύσεων πετρελαίου και της ενέργειας υδρογονανθράκων είναι το σημαντικότερο, χωρίς αμφιβολία, το οποίο αντιτίθεται η Αθήνα και οι σύμμαχοί της να, γιατί συνδέεται με τις περιφερειακές ισορροπίες και τη σύγκρουση για τον πλούτο της Μεσογείου.
Η Άγκυρα και η Τρίπολη είχαν υπογράψει προηγουμένως συμφωνία στις 27 Νοεμβρίου 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτή η συμφωνία απέτρεψε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει τον άδικο χάρτη της στη Μεσόγειο εις βάρος των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Λιβύης, και η τελευταία απέκτησε επίσης τεράστιες θαλάσσιες περιοχές προς όφελος της.
Αναμένεται ότι το νέο μνημόνιο κατανόησης θα μετατρέψει αυτή τη συμφωνία σε απτή πραγματικότητα, μέσω εργασιών έρευνας και εξερεύνησης στις περιοχές που βρίσκονται εντός των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης.
«Ακατανόητη η ενόχληση της Αιγύπτου από τη συμφωνία»
Η Λιβύη δεν έχει επί του παρόντος τις δυνατότητες να κάνει τέτοιου είδους εργασίες, και ως εκ τούτου, χρειάζεται μια συμφωνία με χώρες ή διεθνείς εταιρείες που διαθέτουν πλοία για αναζήτηση και εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως κάνουν πολλές χώρες.
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία διαθέτει πολλά από αυτά τα σύγχρονα πλοία, το πιο πρόσφατο από τα οποία είναι το πλοίο του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β’. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τρίπολη υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Άγκυρα για να επωφεληθεί από τα πλοία της Τουρκίας και την εμπειρία της στην αναζήτηση και εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατά της.
Οι νέες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης γενικότερα και το μνημόνιο συνεννόησης στον τομέα των επενδύσεων πετρελαίου και της ενέργειας υδρογονανθράκων ειδικότερα, ενόχλησαν την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Η ενόχληση της Αθήνας με το πρόσφατο μνημόνιο συνεννόησης οφείλεται στο γεγονός ότι θα εδραιώσει τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων που χάλασε τα όνειρα της Ελλάδας στη Μεσόγειο, αλλά η ενόχληση του Καΐρου μαζί της και η υπεράσπιση της Αιγύπτου των συμφερόντων της Ελλάδας σε βάρος των συμφερόντων της η Αίγυπτος είναι ακατανόητη, γιατί η ματαίωση του άδικου χάρτη που θέλει να επιβάλει η Ελλάδα στη Μεσόγειο θάλασσα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αιγύπτου και προστατεύει τα συμφέροντα της Λιβύης.
Έτσι, μπορεί να ειπωθεί ότι η δυσαρέσκεια της Αιγύπτου για τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη ένταση στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις, παρά όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την αποκατάστασή τους.
«Εσωτερική η αντίθεση του Μπασάγκα και του Σάλεχ, η Άγκυρα τους αγνοεί»
Όσο για την αντίρρηση του Μπασάγκα και του Σάλεχ, δεν είναι παρά πολιτική αντιπαλότητα, γιατί απορρίπτουν τις νέες συμφωνίες όχι επειδή βλάπτουν τα συμφέροντα της Λιβύης, αλλά μάλλον αντιτίθενται στην υπογραφή τους με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα δεν δίνει σημασία στις ελληνικές και ευρωπαϊκές δηλώσεις που εναντιώνονται στις συμφωνίες που συνήψε με την Τρίπολη, σημειώνοντας ότι «η αντίρρηση σε αυτές τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών».
Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης απέρριψε επίσης οποιαδήποτε παρέμβαση στο μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε με την Τουρκία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχάμεντ Χαμούντα, τόνισε ότι είναι «προς το συμφέρον του λιβυκού λαού» και «ένα ειδικό θέμα για τις δύο χώρες».
Επιπλέον, οι Λίβυοι αξιωματούχοι εφιστούν την προσοχή στις συμφωνίες που έχει συνάψει η Αίγυπτος με διεθνείς εταιρείες για να επωφεληθεί από τον πλούτο της στη Μεσόγειο και ρωτούν:
«Τι επιτρέπεται για εσάς και τι απαγορεύεται για εμάς;» και «Τι εμποδίζει μια τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία από τη διεξαγωγή έρευνας και εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην λιβυκή υφαλοκρηπίδα, αντί για την αμερικανική ExxonMobil ή της γαλλικής Total;».
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος