Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έσπασε νέο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο φτάνοντας το 83,4% σε ετήσια βάση, αφού τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 80,21%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Αυτή η κατακόρυφη άνοδος των τιμών καταναλωτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και στη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στο 12% από 13%, την οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 83,45% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, από 80,2% τον Αύγουστο. Η τουρκική λίρα έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ στα 18,56 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση.
Ωστόσο, η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), που αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους που κάνουν δικές τους εκτιμήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 186% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, ενώ σημείωσε αύξηση 5,3% τον Σεπτέμβριο!
Η αύξηση των τιμών αποτελεί ένα καυτό θέμα στην Τουρκία, λιγότερους από 9 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Πολλοί Τούρκοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις αυτές, καθώς το 48% των εργαζομένων λαμβάνει τον βασικό μισθό, 5.500 λίρες, δηλαδή λιγότερα από 330 δολάρια.
Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας ανατρέπουν την παγκόσμια τάση της κεντρικής τράπεζας να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς τα υψηλά επιτόκια δανεισμού «παγώνουν» την οικονομία και τις τιμές.
Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενόψει των γενικών εκλογών τον Ιούνιο, έχει επανειλημμένα διαφωνήσει κατά των υψηλότερων επιτοκίων (σ.σ. μια πολιτική που ειρωνικά αποκαλείται Erdonomics), αποκαλώντας τα ως «μεγαλύτερο εχθρό του».
Η κεντρική τράπεζα της χώρας ακολούθησε τη φιλοσοφία του, μειώνοντας το επιτόκιο πολιτικής της στο 12% από 13% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τράπεζας, στις 20 Οκτωβρίου.