«Η Τουρκία πάντα υποστήριζε και θα συνεχίσει να στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στην προστασία των συμφερόντων με βάση το διεθνές δίκαιο».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης (Κοινοβούλιο) της Τουρκίας Μουσταφά Σεντόπ, σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Αρμενία, αναφέρει το SalamNews του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Σεντόπ χαρακτήρισε «προκλητικό» το ταξίδι της Πελόζι στο Ερεβάν, τονίζοντας ότι η κίνηση τροφοδοτεί την κλιμάκωση στον Νότιο Καύκασο.
«Δυστυχώς, αυτή η επίσκεψη ενθαρρύνει την Αρμενία, η οποία αγνοεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και πολλά άλλα έγγραφα, όπου χαρακτηρίζεται σαφώς ως χώρα κατοχής», δήλωσε.
Ο Σεντόπ υπενθύμισε ότι η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, της οποίας οι συμπροεδρεύοντες περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπόρεσε να επιλύσει το πρόβλημα μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, «η οποία έχει καταλάβει εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, τα 30 χρόνια της ύπαρξής της».
«Το Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε μόνο του την επίλυση του Καραμπάχ»
«Ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η συμπροεδρεύουσα χώρα της Ομάδας του Μινσκ, ο οποίος δεν έκανε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την επίλυση του προβλήματος κατά την 28χρονη περίοδο κατά την οποία πολλοί διεθνείς θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, ανακήρυξε την Αρμενία κατοχική, επισκέφτηκε την Αρμενία.
Αυτή η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας διαδικασίας κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν έλαβε δράση: «Εάν δεν μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, τότε θα το λύσω μόνος μου» και ανέλαβε την πρωτοβουλία να απελευθερώσει τα εδάφη του από την κατοχή, είναι μια κακόβουλη και ανεύθυνη προσέγγιση, βλάπτοντας την ειρήνη στην περιοχή», είπε.
Ο Σεντόπ πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της Πελόζι στην Αρμενία, μια μεγάλη ομάδα Τούρκων βουλευτών σχεδίασε μια ταυτόχρονη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο, το ταξίδι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του γεγονότος ότι η πρόεδρος του Milli Majlis (κοινοβούλιο) του Αζερμπαϊτζάν, Σαχίμπα Γκαφάροβα, βρισκόταν εκείνη την περίοδο εκτός της χώρας.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος