Συνεντευξη του Αλέξη Τσιπρα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδακη στην εκπομπή του οποίου απο φέτος συμμετέχει ενεργά και η Μαρια Αναστασοπούλου. Μάλιστα κάποια στιγμή πέταξε και το καρφι στον Αλέξη Τσιπρα πως δεν ακούει απο τον κόσμο να λέει πως θα έρθει ο Τσιπρας να μας σώσει με τον Τσιπρα να την απαντά με ψυχραιμία στο σχόλιο της.
Η απάντηση του @atsipras στην @M_anasta οταν του ειπε την ατάκα: Δεν ακούμε απο τον κόσμο να έρθει ο Τσιπρας να μας σώσει. pic.twitter.com/iN0Y7RC4Db
— Μαμά Μπρούνα (@mamaBRUNA) September 30, 2022
Σημεία της συνέντευξης:
Διεκδικούμε μια κυβέρνηση των νικητών. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή, πρακτικά και ηθικά, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα για να διαμορφώσει από την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις.
https://twitter.com/marka2_/status/1575755132427386880?s=21&t=suOXVwdR6e-Fi9BRCF85OA
Θα είναι οι πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές στον τόπο. Η νέα μεγάλη αλλαγή είναι οι συνεργασίες που θα προκύψουν. Δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια μια δικομματική ή και τρικομματική κυβέρνηση, που θα συσπειρώνει ως και το 50% της λαϊκής νομιμοποίησης. Αβεβαιότητα και αστάθεια έχουμε με τις μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις με μπόνους. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν.
Ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα, είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Αν η ΝΔ ήταν 8% μπροστά, δεν θα είχε κάνει εκλογές; Ή μήπως να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος ο οποίος έδωσε την εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μία θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;
https://twitter.com/marka2_/status/1575741407352217600?s=21&t=suOXVwdR6e-Fi9BRCF85OA
Ως πολίτης δεν μπορώ να κατανοήσω την πρεμούρα του καθεστώτος να μας αποδείξει ότι το μεγάλο σκάνδαλο για το κράτος δικαίου, για τη δημοκρατία μας, αυτό των παρακολουθήσεων, σώνει και καλά δεν απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία.
https://twitter.com/marka2_/status/1575747046199332864?s=21&t=suOXVwdR6e-Fi9BRCF85OA
Σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες της ΓΣΕΕΒΕ και της ΕΛΣΤΑΤ, 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα.
<Σύμφωνα με τη Eurostat η χώρα από το 2015 ως το 2019 μείωνε διαρκώς τις ανισότητες.
Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι.
Ως πρωθυπουργός δεν είχα να μοιράσω 50 δισ. αλλά να μαζέψω 37 δισ., όπως έκανα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε να μοιράσει, αλλά αν βγει κανείς και ρωτήσει τον κόσμο έξω, όλοι απαντούν «εμείς δεν ενισχυθήκαμε». Πού πήγαν τόσα λεφτά; Σε ισχυρούς και ημετέρους.
Ο Ερντογάν να γνωρίζει, όταν απειλεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ότι απέναντι του δεν έχει έναν αδύναμο και απερχόμενο ΠΘ αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είμαστε όλοι ενωμένοι.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Επιστρέψαμε για να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Κύριε Πρόεδρε καλώς ορίσατε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, καλώς ορίσατε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχω φροντίσει, για να δείτε ότι πάντα είμαστε φιλόξενοι, επειδή πίνετε πολύ νερό, όποτε χρειαστείτε να μου πείτε έχω εδώ τα μπουκαλάκια με το νερό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό μου θυμίζει την ταινία με τον Ηλιόπουλο που του κάνανε ανάκριση και έπινε συνέχεια νερό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς σαρδέλες δεν θα σας δώσουμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ελπίζω ανάκριση να μην μου κάνετε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ούτε σαρδέλες έχει.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Να ξεκινήσουμε σιγά σιγά από τις δημοσκοπήσεις, κ. Τσίπρα, και από τη φρέσκια που έχουμε χθες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμάς τις δημοσκοπήσεις μας τις δίνει ο Αρνιακός. Όπως είναι με τον καιρό που κάθε μέρα έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά με τον καιρό, έχουμε κάθε μέρα και μια δημοσκόπηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό, ξέρετε, είναι φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να έχει τόσες πολλές εταιρείες και τόσες πολλές μετρήσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κακώς, λέτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, αλλά κάτι λέει αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στημένο είναι δηλαδή; Ευθέως σας ρωτάω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάτι λέει αυτό. Δεν ξέρω. Κοιτάξτε, εφόσον δεν μπορώ να έχω στοιχεία για να αποδείξω κάτι, δεν θα πω εάν είναι στημένο ή όχι. Εγώ θα πω όμως το εξής: η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις αυτές οι πολλές, με τις πολλές μετρήσεις βγάζουν, δείχνουν ότι δεν τις εμπιστεύεται.
Είπα εγώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι δεν εμπιστεύομαι τις δημοσκοπήσεις. Μου λένε, μα γιατί; Γιατί ανήκω στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Πάνω από το 65%.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν τις μελετάτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά έχω την αίσθηση ότι ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί το λέτε αυτό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί εάν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 μονάδες, δεν θα έκανε εκλογές ο Μητσοτάκης και να τις κερδίσει, να καθαρίσει και να τελειώνει; Δηλαδή με συγχωρείτε, το πιστεύετε αυτό; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος ο οποίος έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι, έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς; Θα καθάριζε το παιχνίδι.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς πιστεύετε ότι είστε πρώτο κόμμα αυτή τη στιγμή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας. Και για τα πολιτικά κόμματα και για τις εταιρείες των μετρήσεων, διότι ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει. Και αυτό που σαν πολίτης δεν μπορώ να κατανοήσω είναι αυτή την πρεμούρα να μας αποδείξουν ότι η υπόθεση, το μεγάλο σκάνδαλο για το κράτος δικαίου, για τη δημοκρατία μας των παρακολουθήσεων, σώνει και καλά πρέπει να αποδειχτεί ότι δεν απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία και ότι αμέσως μετά που ο Ανδρουλάκης κατήγγειλε το σκάνδαλο αυτό άρχισε να καταποντίζεται. Και ο θύτης, προσέξτε, κερδίζει, το θύμα χάνει. Άρα; Άρα ας βγούνε κανά δυο ακόμα από αυτούς που παρακολουθούν για να κερδίσει και άλλες μονάδες ο κ. Μητσοτάκης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να τελειώσουμε το θέμα των δημοσκοπήσεων, σας απασχολεί το γεγονός ότι αυτές τις δημοσκοπήσεις τις οποίες όπως είπατε εσείς δεν πιστεύετε, -από την πλευρά μας εμείς λέμε, εγώ τουλάχιστον προσωπικά λέω ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη, εκεί θα φανούν– σας δείχνει να έχετε αυτή τη διαφορά συνεχώς από τη ΝΔ. Δεύτεροι και με 8 μονάδες, 9.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι δημοσκοπήσεις κάνουν τη δουλειά τους και από ό,τι φαίνεται την κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Και η δουλειά μας είναι να ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μπούμε σε αυτά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακρίβεια. Η ακρίβεια η οποία γονατίζει. Τώρα πια έχει καταργηθεί και η μεσαία τάξη, η οποία και εσείς ομολογήσατε ότι της αλλάξατε τα φώτα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το είπαμε ακριβώς έτσι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ το λέω. Εγώ το ερμήνευσα. Δεν υπάρχει τώρα μεσαία τάξη. Και όχι μόνο για το θέμα της ενέργειας, αλλά και το θέμα της καθημερινότητας των πολιτών.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ ακούγοντάς σας, για παράδειγμα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αισθάνθηκα, κύριε Τσίπρα, ότι έχετε την ανάγκη να απολογηθείτε στη μεσαία τάξη για όσα κάνατε, ή δεν κάνατε όταν ήσασταν εσείς πρωθυπουργός.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αυτοκριτική είναι, νομίζω, στοιχείο γενναιότητας στην πολιτική. Όμως, εγώ με πολύ ευθύτητα -το είπα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το λέω και σε εσάς- βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού σε μια ιδιαίτερη συνθήκη για τη χώρα. Μια χώρα χρεοκοπημένη και υπό διεθνή επιτροπεία, όπου τη δυνατότητα άσκησης της πολιτικής δεν την καθόριζε το επιτελείο της εκλεγμένης κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο της εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά η τρόικα. Και εθνικός στόχος εκείνη την περίοδο και ορθώς κατά τη γνώμη μου, ήταν να φύγει η χώρα από αυτή την επιτροπεία. Να έχουμε τη δυνατότητα να χαράσσουμε μόνοι μας πολιτική. Και το καταφέραμε.
Και πιστεύω ότι σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς μετά από 4 χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια και παρά την προγραμματισμένη έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες. Και εάν δεν είχαμε καταφέρει τότε να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε και ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι μέσα στο νερό. Είδατε τα spreads προχθές πού έχουν ανέβει; Τα επιτόκια δανεισμού του 10ετούς ομολόγου έχουν φτάσει στο 5%.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η μεσαία τάξη όμως, κύριε Πρόεδρε, γιατί να είμαστε…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ θα έλεγα να μη μείνουμε σε αυτά τα οποία δεν κάνατε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε με λίγο γιατί έχει μια αξία, όχι δεν θα το πάω εκεί, θέλω να δώσουμε μια εικόνα στον κόσμο που μας παρακολουθεί, των δυσκολιών που έχουμε και σήμερα να αντιμετωπίσουμε και θα έχουμε όποια κυβέρνηση είναι αυτή η οποία θα εκλεγεί μετά τη λαϊκή ετυμηγορία, όποτε και εάν στηθούν οι κάλπες.
Έχουμε έναν πληθωρισμό ο οποίος τρέχει με πρωτοφανείς ρυθμούς, 11,4%. Έχουμε μια ακρίβεια η οποία έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας η οποία στηρίζεται στον τουρισμό και στις υπηρεσίες. Δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα. Δεν έχουμε μεταποίηση. Έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο προβληματικό.
Και κυρίως έχουμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό ο οποίος είναι μοναδικός σε όλη την Ευρώπη. 62% ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα, 39% ο ενεργειακός πληθωρισμός στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ας τα αφήσουμε αυτά τα νούμερα, ας πάμε τώρα στον πολίτη, γιατί αυτά τα νούμερα… 7 στα 10 νοικοκυριά, σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και έρευνες που έρχονται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και η ΕΛΣΤΑΤ έβγαλε κάποια συγκλονιστικά στοιχεία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης, λέτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πληθωριστική κρίση και την ενεργειακή κρίση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι ότι τη δημιούργησε, αλλά…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τη μεγέθυνε όμως. Όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, είπα πιο πριν του πληθωρισμού, του ενεργειακού είναι 39% και εδώ είναι 62%, κάτι σημαίνει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εδώ λοιπόν έχουμε ένα μοντέλο ουσιαστικά πριμοδότησης, επιδότησης της αισχροκέρδειας. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ότι έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών. Πρώτος το ξεκίνησε ο Μακρόν που κρατικοποίησε πλήρως τη Γαλλική ΔΕΗ. Είχαμε πριν από 20 μέρες την κρατικοποίηση, την εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού στη Γερμανία. Βγήκε προχθές ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βρετανία και είπε ότι αν εκλεγούμε θα δημιουργήσουμε εκ νέου, από την αρχή, μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Παντού στην Ευρώπη έχουμε ένα τέτοιο κύμα κρατικοποιήσεων για να στηρίξουμε την κοινή ωφέλεια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς έχετε πει, σε τι θα ωφεληθώ εγώ…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε λίγο. Στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και λέει, αυτό είναι το δόγμα, η αγορά αυτορρυθμίζεται. Δηλαδή καμία παρέμβαση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και σε μια ρηχή ολιγοπωλιακή αγορά, όπου η ΔΕΗ παίζει καθοριστικό ρόλο.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Λέει ότι του την παραδώσατε και χρεοκοπημένη, όμως, κ. Τσίπρα, το 2019. Είναι ψέμα αυτό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς και είναι ψέμα. Αλλά δεν θέλω να μπούμε σε συζήτηση για το χθες, διότι σήμερα έχουμε μια ειδική συνθήκη. Και σε αυτή την ειδική συνθήκη -εγώ δεν έλεγα το 2019 να κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ πλήρως. Εγώ λέω σήμερα πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Αφήστε τι έγινε το 2019. Κριθήκαμε για αυτά. Να δούμε τώρα τι κάνουμε.
Τώρα έχουμε μια ΔΕΗ η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια. Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Αντί να διεκδικήσει και να εφαρμόσει το ιβηρικό μοντέλο, αυτό που κέρδισαν οι Ίβηρες, να αποσυνδέσει δηλαδή την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, που όσο πηγαίνει θα παίρνει την ανηφόρα, τι κάνει; Με το ένα χέρι παίρνει τα χρήματα από την τσέπη του φορολογούμενου, κρατώντας σταθερές τους φόρους προστιθέμενης αξίας και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ενώ οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα και άρα έχει δημόσια έσοδα από την αφαίμαξη, από τη λεηλασία της μεσαίας τάξης κυρίως αλλά και των αδύναμων, και από την άλλη, αφού κλείσει ο κύκλος της αισχροκέρδειας και βγάζουν υπερκέρδη οι εταιρείες, έρχεται να επιδοτήσει μέρος αυτών των υπερκερδών στην άλλη τσέπη του φορολογούμενου, αλλά αφήνοντας αλώβητη αυτή την αισχροκέρδεια. Αυτό, ξέρετε, είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε 500 εκατομμύρια υπερκέρδη στη λιανική.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό μην το ξεπερνάμε έτσι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ακούσαμε πολλά από εσάς. Εξαγγείλατε μέτρα τα οποία πραγματικά μπορεί να ακούγονται και ευχάριστα στα αυτιά, χωρίς όμως –λένε οι αντίπαλοί σας– και μάλιστα όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και μέρος των άλλων κομμάτων, να είναι κοστολογημένα όλα αυτά και ότι ήταν απολύτως φυσιολογικό να πάτε στη Θεσσαλονίκη και να δίνετε, να δίνετε, να δίνετε, χωρίς όμως να εξηγείτε από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι έτσι, κύριε Παπαδάκη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και δεν είναι έτσι διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι εγώ πλέον δεν κρίνομαι με τα κριτήρια και τους όρους που κρινόμουνα το 2014. Έχουμε κυβερνήσει και έχουμε αποδείξει ότι είχαμε την δυνατότητα να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να δημιουργήσουμε πλεονάσματα, να ρυθμίσουμε το χρέος. Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά όταν μιλάω ότι δεν με ακούει μονάχα ο Έλληνας πολίτης, αλλά με ακούνε και οι αγορές. Αυτές οι αγορές που σήμερα δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Επαναλαμβάνω, έχει πάει 5% το επιτόκιο το δεκαετές. Εγώ λοιπόν στη Θεσσαλονίκη ανέδειξα και πρότεινα ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Να το πω λαϊκά να καταλάβει και ο κόσμος που μας παρακολουθεί: Δεν έψαξα να βρω λεφτόδεντρα, αλλά δεσμεύτηκα ότι θα ξεριζώσω τα κλεφτόδεντρα. Και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ κρίσιμο μέσα στην κρίση. Πάρα πολύ κρίσιμο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή λέτε ότι όλα αυτά τα οποία υποσχεθήκατε έχετε τη δυνατότητα εάν εκλεγείτε στις επόμενες εκλογές;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε, το κόστος των μέτρων…
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και το πρόγραμμα είναι 5,5 δισ.;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί κάποιοι είπαν 20 δισ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κόστος των μέτρων που εξαγγείλαμε…
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και ότι μας πάτε με αυτά τα μέτρα, κύριε Πρόεδρε, που εξαγγείλατε, απευθείας σε ένα νέο μνημόνιο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Α, ωραία!
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και το είπαν και πρώην σύντροφοί σας, θέλω να σας πω και δημόσια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαίρομαι που με ρωτάτε γι’ αυτό, διότι η παράταξη που μας οδήγησε στα μνημόνια, που άφησε τη χώρα με ένα έλλειμμα τότε δυσθεώρητο και η παράταξη η οποία δεν κατάφερε να μας βγάλει από αυτά, κατηγορεί εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Εφαρμόσατε και εσείς ένα όμως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Αναγκαστήκαμε. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου η χώρα να βγει από αυτή την κρίση που άλλοι μας βάλανε, τη χρεοκοπία με τους καλύτερους δυνατούς όρους όμως για τους αδύναμους, για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις.
Θέλω να σας πω ότι σύμφωνα πάλι με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η χώρα από το 2015 έως το 2019 μείωνε διαρκώς τις ανισότητες. Από το 2019 και μετά οι ανισότητες έχουνε εκτοξευθεί. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μα, εσείς παραδεχτήκατε ότι υπήρξαν αδικίες επί διακυβέρνησης σας στη μεσαία τάξη. Και αναρωτιέμαι γιατί να σας εμπιστευτεί τώρα…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και όχι μόνο για τη μεσαία τάξη.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αναρωτιέμαι γιατί να σας εμπιστευθεί τώρα κύριε Τσίπρα που είστε στην αντιπολίτευση και όλα είναι λίγο πιο εύκολα από την αντιπολίτευση; Γιατί να σας εμπιστευθεί τώρα η μεσαία τάξη και να σας δώσει ψήφο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς διότι αυτή η μεσαία τάξη, η οποία αισθάνθηκε επιβαρυμένη και αδικημένη, και δικαίως, διότι ο εθνικός στόχος της εξόδου από τα μνημόνια μας ανάγκασε να την επιφορτίσουμε με βάρος, ενώ είχε ήδη επιφορτισθεί με βάρος τα προηγούμενα χρόνια, έκανε μια επιλογή το ’19, στο όνομα του τέλους αυτών των βαρών. Αλλά αυτά τα βάρη αντί να μειώνονται, ενώ είχαμε βγει από τα μνημόνια, διογκώνονται.
Και θέλω να σας πω, για να μη μιλάμε γενικά και αόριστα: Ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας σήμερα ο οποίος έχει δει τον τζίρο του να κατακρημνίζεται την περίοδο της πανδημίας και δυστυχώς τον βλέπει και τώρα πάρα πολύ χαμηλά, διότι το μέσο νοικοκυριό δεν έχει να καταναλώσει μ’ αυτούς τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνει, και ο οποίος ψάχνει να βρει μια προοπτική στο μέλλον να σταθεί για να συνεχίσει να επιχειρεί, ποια είναι αυτή η προοπτική που του δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν στο Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι η μεγάλη ελπίδα και προοπτική για την ελληνική οικονομία -70 δισ. μαζί με το ΕΣΠΑ σε βάθος επταετίας- δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Όταν για παράδειγμα στο κομμάτι των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα πρώτα 500 εκατομμύρια έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε 13 μεγάλες επιχειρήσεις για να έχουν επιτόκιο δανεισμού 0,8% άρα ν’ ανταλλάξουν τα δάνειά τους από τις συστημικές τράπεζες με 4% και 5% με χαμηλό δανεισμό. Και η μικρομεσαία επιχείρηση είναι τελείως έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όταν έχουμε αυτή τη στιγμή, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πράγματι, έχοντας την ευχέρεια τη δημοσιονομική από το νοικοκύρεμα των οικονομικών που κάναμε εμείς την τετραετία, προέβη σε κάποιες κινήσεις ελαφρύνσεων φόρων αλλά κρατάει σήμερα το τέλος επιτηδεύματος στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που είναι ένας φόρος χωρίς να έχει καμία λογική.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχουν όμως κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες έγιναν επί των ημερών σας, οι οποίες τώρα δημιουργούν πρόβλημα. Για παράδειγμα, μιλάμε για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν κάνατε κάτι εσείς επί των ημερών σας. Εμείς έχουμε δώσει μάχη εδώ για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τη μείωσή του έστω και για μια συγκεκριμένη περίοδο.
Το άλλο, η προσωπική διαφορά με τον νόμο Κατρούγκαλου. Εσείς μιλάτε για αυξήσεις στους συνταξιούχους, αλλά ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς αυτού του νόμου, του νόμου Κατρούγκαλου. Που κι εκεί είχαμε δώσει μάχη εμείς ότι αυτό έστω και αν βγούμε από τα μνημόνια, θα τους συνοδεύει τους ανθρώπους αυτούς. Και αύξηση δεν θα πάρει ένα εκατομμύριο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαίρομαι που με ρωτάτε, διότι μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι η σύγκριση που γίνεται ανάμεσα σε περιόδους μνημονιακής επιτροπείας και σε περιόδους όπου η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, είναι μια αδόκιμη σύγκριση. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι εμείς αναγκαστήκαμε να κυβερνήσουμε σε μια περίοδο που ο εθνικός στόχος ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας που μας ανάγκασε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και τώρα δεν είναι κανονική συνθήκη κύριε Πρόεδρε αυτό που ζούμε, όμως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας εξηγήσω.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε περάσει μια πανδημία, ενεργειακή κρίση, οικονομική κρίση κατ’ επέκταση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να το πω πιο λαϊκά γιατί μας ακούει και κόσμος που θέλει να καταλαβαίνει πέρα από νούμερα. Αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισ. στα τέσσερα χρόνια που είχα την ευθύνη της διακυβέρνησης και όχι να μαζέψω 37 όπως έκανα, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω πρωθυπουργός. Ο Μητσοτάκης μοίρασε 50 δισ. και τα μοίρασε άδικα, χωρίς κριτήρια.
Εγώ που βγαίνω και ρωτάω στον κόσμο έξω, μου λένε όλοι «εμείς δεν ενισχυθήκαμε, πού πήγαν λοιπόν αυτά τα 50 δισ.»; 7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, σε «ημέτερους». Και ταυτόχρονα η επιστρεπτέα προκαταβολή, απ’ ό,τι φαίνεται, το κομμάτι αυτών των επιδοτήσεων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ωφέλησε κάποιους ισχυρούς πράγματι, κάποιοι άλλοι βρέθηκαν και με καταθέσεις στις τράπεζες και η μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με την ανάγκη τώρα να επιστρέψει χρήματα ενώ δεν είχε τζίρο.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Υποψιάζομαι ότι εσάς δεν θα σας προσέγγιζε κόσμος που θα έλεγε «τι καλά τα κάνει ο Μητσοτάκης», υποψιάζομαι ότι έρχονται εκείνοι οι οποίοι όντως μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, αλλά αφήστε με εμένα. Εσείς κυκλοφορείτε στον δρόμο;
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Συνέχεια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι εικόνα παίρνετε από την αγορά;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δυσαρέσκεια υπάρχει.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν η εικόνα που παίρνετε εσείς από την αγορά είναι εικόνα ότι όλα πάνε καλά, τότε πείτε το μου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει δυσαρέσκεια, το βγάζουμε και καθημερινά μέσα από την εκπομπή μας.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Στα ρεπορτάζ μας. Να σας πω την αλήθεια Πρόεδρε, μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια αλλά από την άλλη δεν ακούμε και «να έρθει ο Τσίπρας να μας σώσει» για να σας το πω και πάρα πολύ λαϊκά, όπως είπατε κι εσείς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συμφωνώ μαζί σας, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που κυριαρχεί, και λογικό είναι, στην ελληνική κοινωνία, είναι το σφίξιμο, είναι η απογοήτευση, είναι το έλλειμμα προσδοκιών. Εντούτοις, εμένα δε θα με ικανοποιούσε απλά να επωφεληθώ της πολύ άσχημης συνθήκης που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία για να ξανακερδίσουμε τις εκλογές, γιατί αυτό πιστεύω ότι θα γίνει έτσι κι αλλιώς.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Θα τις ξανακερδίσετε, λέτε;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Νομίζω θα σου πει ναι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, εντάξει, αλήθεια είναι αυτό που λέτε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν κατεβαίνεις στις εκλογές για να τις χάσεις, κατεβαίνεις στις εκλογές για να τις κερδίσεις.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας πω ότι αν οι εκλογές γίνονταν πριν από το καλοκαίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευόταν να βγει πρώτος. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, η ανάγκη μάλλον, γιατί αναγκάστηκε από τις εξελίξεις, να πάει στο τέλος της τετραετίας διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο…
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και τότε μας λέγατε ότι θα είστε πρώτος βέβαια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, όταν πας στις εκλογές, πας για να βγεις πρώτος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν θέλω να πάμε στο παρελθόν, θέλω να επικαιροποιήσω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει στην πολιτική ζωή του τόπου, δεν είναι μια φωτοβολίδα. Έχει πάρει σε 3-4 εκλογικές αναμετρήσεις, από το ’12 και μετά, 27%, 36%, 35%, 31,5% στην ήττα του. Τώρα λοιπόν έχει ένα πλεονέκτημα σ’ αυτές τις εκλογές που έρχονται. Το πλεονέκτημα ποιο είναι: Ότι όπως γίνεται πάντοτε στην Ελλάδα, δεν θα κερδίσει μονάχα την ψήφο της συμπάθειας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ψήφο των ανθρώπων που θέλει να τελειώνει αυτός ο εφιάλτης. Στην Ελλάδα, δυστυχώς ή ευτυχώς, οι πολίτες ψηφίζουν κυβερνήσεις αλλά καταψηφίζουν ταυτόχρονα και κυβερνήσεις…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να το δούμε λίγο το θέμα των εκλογών. Η πιθανότητα για τη συνεργασία αυτή για την οποία έχετε μιλήσει από τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δε θα είναι μέσα, δεν ξέρω ποιες είναι οι διαθέσεις του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, τι λέει ο κ. Βαρουφάκης, μάλλον αποκλείεται.
Εάν λοιπόν φτάσουμε σ’ ένα αδιέξοδο μετά την πρώτη και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, πώς σκοπεύετε ν’ αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Τι θα ζητήσετε να κάνετε; Η μοναδική λύση είναι, να πω κάτι και να ευθυμήσουμε, να συνεργαστείτε με τη Νέα Δημοκρατία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, πρώτα απ’ όλα θέλω να πω ότι οι εκλογές για πρώτη φορά μ’ ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα, δεν είναι εκλογές που θα δημιουργήσουν αδιέξοδα, αλλά που θα βάλουν τον ελληνικό λαό να σκεφτεί διαφορετικά και να δώσει τη δυνατότητα για πρώτη φορά, να έχουμε μια κυβέρνηση με πλατιά λαϊκή νομιμοποίηση. Είναι οι πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές στον τόπο. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε εκλογές με απλή αναλογική.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις όμως αυτές. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τις προϋποθέσεις τις καθορίζει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Ό,τι και να λέμε σήμερα, θα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα όταν ξέρουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εγώ λοιπόν βλέπω τις εκλογές με απλή αναλογική ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά, να έχουμε μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον τόπο.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μόνο αν είστε πρώτο κόμμα όπως είπατε, όμως, κύριε Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το είπα και στη ΔΕΘ ότι η νέα μεγάλη αλλαγή για τον τόπο είναι οι συνεργασίες που θα προκύψουν εξ ανάγκης, διότι το εκλογικό σύστημα μας υποχρεώνει να σκεφτούμε διαφορετικά. Και δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια να έχεις μια δικομματική και τρικομματική κυβέρνηση όπως σε όλη την Ευρώπη έχουμε, που θα συσπειρώνει το 50% ή και πάνω από το 50% της λαϊκής νομιμοποίησης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό μπορεί να το κάνει και ο κ. Μητσοτάκης, όμως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αβεβαιότητα και αστάθεια έχουμε με κυβερνήσεις οι οποίες είναι μονοκομματικές και αυτοδύναμες με μπόνους εδρών που κλέβουν ή αλλοιώνουν την ψήφο του ελληνικού λαού και που οδηγούν και σε πολύ αλαζονικές συμπεριφορές, συνήθως. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, οι εξελιγμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε σύστημα απλής αναλογικής και συνεργασιών.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Βοηθήστε με για να μην το χάσουμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα το χάσουμε, ν’ απαντήσω πρώτα σε αυτό που είπε ο κ. Παπαδάκης. Με ρώτησε ο κ. Παπαδάκης αν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, γιατί να μην το κάνει κι εκείνος;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η πραγματικότητα είναι ότι η μόνη δυνατότητα ο κ. Μητσοτάκης να είναι ξανά πρωθυπουργός, είναι αν καταφέρει να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο. Δηλαδή να φέρει και στην Ελλάδα ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που έχουμε στην Ιταλία. Με την Ακροδεξιά στην κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα κομμάτι της Ακροδεξιάς και στο κόμμα του, ενδεχομένως να σκέφτεται την προοπτική να κυβερνήσει μαζί με τον κ Βελόπουλο. Ειδάλλως, δεν έχει καμία δυνατότητα πλέον να είναι πρωθυπουργός μετά τις ερχόμενες εκλογές.
Άρα, λοιπόν, τα πράγματα νομίζω ότι είναι πάρα πολύ απλά. Εάν θέλουμε, που εμείς θέλουμε, ο τόπος να κυβερνηθεί με ευθύνη και με πλατιά λαϊκή νομιμοποίηση, θα πρέπει να δούμε τις ερχόμενες εκλογές ως μια μεγάλη ευκαιρία.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Να το θέσω ευθέως για να πάρουμε μια απάντηση σ’ αυτό: είπατε ότι μόνο το πρώτο κόμμα, διορθώστε με αν το ερμήνευσα λάθος, είναι ηθικά αποδεκτό να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν τελικά, κύριε Πρόεδρε, είστε δεύτερο κόμμα με μια οριακή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και με βάση το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη, θα πείτε όχι;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι για λόγους πρακτικούς αλλά και για λόγους ηθικούς, είπα και επαναλαμβάνω ότι δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση των ηττημένων, απαντώντας και σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ περί τερατογενέσεως, αλλά διεκδικώ μια κυβέρνηση των νικητών.
Άρα λοιπόν, το λέω ξανά και σήμερα: προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή είναι και πρακτικά, επαναλαμβάνω, να βγαίνουν οι αριθμοί, αλλά και ηθικά, γιατί και η πολιτική ηθική έχει τη σημασία της, έχει τον ρόλο της, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Και όσο μεγαλύτερη διαφορά, τόσο μεγαλύτερη η ηθική πολιτική νομιμοποίηση για να διαμορφώσει από την επόμενη μέρα, και σας βεβαιώνω γι` αυτό, μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις. Να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας αλλά όχι με τον Τσίπρα πρωθυπουργό; Γιατί έχει ακουστεί κι αυτό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. «Ναι, βεβαίως, να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι να συζητήσουμε αλλά δεν θέλουμε να είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός, να βρούμε έναν κοινής αποδοχής, τα κόμματα που θα συνεργαστούν».
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι πολύ ευχάριστο να τοποθετείται κανείς βάζοντας τον εαυτό του στο τραπέζι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θεσμικά το λέω εγώ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά η Ευρώπη, γιατί είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, έχει μια εμπειρία από κυβερνήσεις συνεργασίας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας διαμορφώνονται από τη λαϊκή ετυμηγορία. Και πρωθυπουργούς βγάζει ο λαός σε όλη την Ευρώπη. Δεν βγάζουν οι παρακάμαρες συμφερόντων ή διαπλοκής. Καλό λοιπόν θα ήταν όποιος εκ των αρχηγών των κομμάτων που θα κατέλθουν στις ερχόμενες εκλογές δεν επιθυμεί ο ίδιος να θέσει τον εαυτό του στην κρίση ως υποψήφιος πρωθυπουργός, διότι το κάθε κόμμα, ακόμα και αυτοί που στις δημοσκοπήσεις δεν έχουν πολλές πιθανότητες να έρθουν στην πρώτη θέση, δικαιούται να διεκδικεί την ψήφο του για να έρθει στην πρώτη θέση και ο αρχηγός να γίνει πρωθυπουργός. Αλλά αν θεωρεί ότι δεν πρέπει να είναι ο ίδιος, θα πρέπει να δηλώσει ποιον προτείνει, ποιον θα καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, γι` αυτή τη θέση. Άρα λοιπόν νομίζω ότι δεν είναι το κρίσιμο ερώτημα αυτό, αλλά θα πρέπει όλοι στην πορεία προς τις εκλογές ν’ ανοίξουμε τα χαρτιά μας ώστε ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι θα του ξημερώσει την επόμενη μέρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να έρθουμε τώρα στα εθνικά μας θέματα. Έχουμε το κρεσέντο των απειλών της Τουρκίας, όπου καθημερινά μάλιστα ανεβάζει τον πήχη. Εδώ υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο, κύριε Πρόεδρε, ή ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να είναι ενωμένες οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση μιας πολεμικής, έστω και μικρής αναμέτρησης που μπορεί να προέλθει από ένα ατύχημα ή μια προβοκάτσια;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα να πω ότι χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία στις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παρόμοιες διεκδικήσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλη ένταση σ’ αυτή τη ρητορική. Να έχουμε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Και καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι, και ο ελληνικός λαός βεβαίως αλλά και όσοι μας ακούν και μεταφράζουν αυτά που λέμε σε άλλες γλώσσες, ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είμαστε όλοι ενωμένοι. Και ο Ερντογάν δεν έχει απέναντί του έναν αδύναμο και απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά έχει όλο τον ελληνικό λαό. Ας το γνωρίζει αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολλές φορές όμως λένε ότι τα επιχειρήματά τους, προέρχονται από την κριτική τη δική σας στην κυβέρνηση. Μεταναστευτικό για παράδειγμα. Βγήκε στον ΟΗΕ με φωτογραφίες με πνιγμένα παιδάκια, και είχε ασκηθεί λέει η κυβέρνηση, κριτική από τη δική σας την πλευρά ή αβαντάρατε κριτικές οι οποίες είχαν γίνει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δημοκρατικός διάλογος στο εσωτερικό και δεν σημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα κάνουν οξεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης όταν αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι εθνικά επιζήμια.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Διαφωνείτε με την πολιτική για το μεταναστευτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δώστε μου τρία λεπτά, θ’ απαντήσω και σ’ αυτό, αλλά δώστε μου τρία λεπτά, μη φύγουμε από την εξωτερική πολιτική γιατί είναι κρίσιμες οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα, όχι μόνο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε στη μέση ενός πολέμου στην Ουκρανία, που δημιουργεί τρομακτικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Ακούστε: εγώ θα ήθελα μια εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Και έναν Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δεν θα λέει το αυτονόητο, ότι θα υπερασπιστούμε και δεν θα ανεχθούμε απειλές και αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας. Διότι ξέρετε, κύριε Παπαδάκη, όταν το Oruc Reis κυκλοφορούσε ανενόχλητο στο Αιγαίο ή όταν έγινε το Τουρκολυβικό Σύμφωνο, αυτά τα δύο δεν απείλησαν την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απείλησαν.
Αν λοιπόν το δόγμα της σημερινής κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από το 2020 από τον κ. Γεραπετρίτη, είναι ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, άρα η κυριαρχία μας, αυτό δίνει στην απέναντι πλευρά το θράσος να προβαίνει διαρκώς σε παραβιάσεις και σε προκλήσεις. Αν δηλαδή πάει αύριο στα 6,5 μίλια ένα διερευνητικό ή γίνει γεώτρηση 6,5 μίλια από την Κρήτη, δεν θα έχουμε πρόβλημα;
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς πρέπει ν’ αντιδράσουμε, λέτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Αναστασοπούλου, εγώ ήμουν πρωθυπουργός το 2018 όταν παραβιάστηκε η δυνητική μας υφαλοκρηπίδα στο απώτατό της όριο, όχι στα 6,5 μίλια. Και τότε δεν βγήκαμε να πούμε ότι κάνουν θόρυβο και τα καλώδια δεν γράφουν, ούτε ότι το παίρνει ο άνεμος το πλοίο, αλλά βρεθήκαμε απέναντι. Και σταμάτησαν οι έρευνες.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, πρέπει να υπάρξει αντίδραση, λέτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κρίσιμο είναι να έχεις μια ενεργή εξωτερική πολιτική και διπλωματία για να μη φτάσεις ως εκεί. Εμείς ασκήσαμε έντονη κριτική στη συμφωνία για τις Αμερικανικές Βάσεις, όπου παραχωρήσαμε 6 στρατιωτικές βάσεις και την Αλεξανδρούπολη επ` αόριστον και χωρίς ανταλλάγματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα επί των ημερών σας δεν ξεκίνησε η διαδικασία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως ξεκίνησαν οι διαδικασίες αλλά όταν προχωράς σε μια τέτοια συμφωνία κι εμείς ποτέ δεν προβλέπαμε επ` αόριστον, αλλά χωρίς ανταλλάγματα, δεσμεύσεις και εγγυήσεις, τότε βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση, όπως είσαι σήμερα, να διεκδικείς απλά μια καλή κουβέντα. Και όχι δεσμεύσεις για παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων αν χρειαστεί, από το σύμμαχό σου και κυρίως όχι πιέσεις στην Τουρκία να μπει σ’ έναν διάλογο. Το ίδιο και με τους Ευρωπαίους.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε δυο ανακοινώσεις από το State Department σε δύο 24ωρα. Αυτό δεν είναι σημαντικό σ’ αυτή τη συγκυρία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σοβαρά μιλάτε τώρα; Αυτό είναι το σημαντικό;
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σημαντικό είναι, μας λύνει το πρόβλημα; Όταν λοιπόν έχεις παραχωρήσει 6 βάσεις επ` αόριστον, όταν είσαι η χώρα που δίνει στην πρώτη τετράδα στην Ευρώπη τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, με όποιο κόστος μπορεί να έχει αυτό για την Ελλάδα -γιατί η Ελλάδα δεν είναι το ίδιο με άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες- όταν λοιπόν τα έχεις δώσει όλα με δυο λόγια, έχεις δώσει 12 δισ. στους Γάλλους για πολεμικό εξοπλισμό που θα έρθει μετά από χρόνια και έχεις υπογράψει κι ένα Ελληνογαλλικό μνημόνιο συνεργασίας, πού είναι οι εγγυήσεις για την ακεραιότητα; Πού είναι οι εγγυήσεις και κυρίως, πού είναι οι πιέσεις οι οποίες θα έπρεπε ν’ ασκηθούν τούτη την ώρα στην Τουρκία;
Η Τουρκία είναι μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, είναι σύμμαχος χώρα. Το ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πόλεμο με μια χώρα που δεν είναι σύμμαχος, τη Ρωσία. Και η Ελλάδα πρωτοστατεί σ’ αυτό τον πόλεμο. Και δεν παίρνει καμία εγγύηση;
Και το τελευταίο: Το 2019, τον Ιούνιο, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κερδίσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Κυρώσεις. Από τον Ιούνιο του 2019 και μετά ξεχαστήκανε και από επίσημα χείλη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών μας ειπώθηκε ότι δεν είναι αυτή η στρατηγική μας. Σας ερωτώ: είναι δυνατόν να απειλεί ο Ερντογάν σήμερα και η Τουρκία ακόμα και την κυριαρχία, αλλά διαρκώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να μην υπάρχει η απειλή των κυρώσεων;
Και κακώς δεν προσπαθήσαμε το 2021 γιατί πιστεύω ότι εκεί χάθηκε το παιχνίδι στα ελληνοτουρκικά, να δεσμεύσουμε την Τουρκία, τότε που ακόμα δεν ήταν αναβαθμισμένος ο ρόλος της λόγω Ουκρανικού, να δεσμεύουμε την Τουρκία διεκδικώντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση –το είχαμε προτείνει τότε – μια νέα οικονομική συμφωνία τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που θα συνδεθεί όμως με την υποχρέωσή της να πάει στη Χάγη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε αφήσει απ’ έξω πάρα πολλά θέματα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν ξεκαθάρισα ότι είναι αρραγές το μέτωπο, αλλά η κριτική μας σε μια εξωτερική πολιτική που αποδεικνύεται επικίνδυνη δεν θα σταματήσει.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δίνετέ μας σύντομες απαντήσεις για να μην αφήσουμε κάτι εκτός ατζέντας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτι και πούνε ότι δεν σας ρωτήσαμε.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πολυτεχνειούπολη. Πώς είδατε καταρχάς τα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες; Κι άν με αφορμή αυτό που είδαμε, ποινικούς δηλαδή, κύριε Τσίπρα, να έχουν όλη αυτή τη δράση: ληστείες, απαγωγές, όλα τα τελευταία χρόνια και να έχουν μετακομίσει κανονικά μέσα στην Πολυτεχνειούπολη. Αλλάζει η άποψή σας και η θέση σας σε σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, εγώ έχω άποψη πάνω σε αυτό. Δεν έχει καμία σχέση η πανεπιστημιακή αστυνομία με το συγκεκριμένο γεγονός.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή εδώ είναι ποινικοί. Για άλλο πράγμα ρώτησα όμως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, απάντησε ο κ. Παπαδάκης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ λέω την άποψή μου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, είναι η απλή λογική η άποψή σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συμπληρωματικά όμως σε αυτό που είπε η Μαρία και έχει πολύ μεγάλο δίκιο, είναι το άλλο. Ότι στο όνομα του ασύλου που εδώ δεν μιλάμε για άσυλο για τις φοιτητικές εστίες.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ποινικοί είναι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ είχαμε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, είχαμε εγκληματίες οι οποίοι είχανε πετάξει έξω από τις εστίες φτωχά παιδιά που θα έπρεπε να μείνουν. Μήπως αυτή η υπερευαισθησία δημιούργησε την αίσθηση όλα αυτά τα χρόνια ότι κοίταξε να δεις η παρέμβαση εκεί σε αυτό το χώρο θα σήμαινε ταυτόχρονα και παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου; Αυτό σας κατηγορούν. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν πρόλαβε να κάνει και τίποτα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολύ σύντομα. Οπουδήποτε στη χώρα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, άρα και εντός πανεπιστημιακών χώρων συντελείται έγκλημα, η υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει και να καταστέλλει το έγκλημα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το κάνατε επί των ημερών σας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Βεβαίως. Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία που τρία χρόνια τώρα γνωρίζουν, όπως μας είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ότι εκεί συντελούνται αξιόποινες πράξεις και η Ελληνική Αστυνομία δεν είχε παρέμβει για να τις καταστείλει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, υπήρχαν και στελέχη σας τα οποία αντέδρασαν και με αυτή την επέμβαση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας πληροφορώ ότι το 2017 και το 2018 η Ελληνική Αστυνομία έκανε δυο μεγάλες επιχειρήσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου είχαμε την ενημέρωση ότι διακινούνται ναρκωτικά και παρενέβη, αλλά και στην εστία τη φοιτητική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, σωστά έγινε και εδώ λέτε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, συμφωνείτε με αυτό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν έχει καμία σχέση. Το 2018 δεν είχαμε νόμο περί ασύλου που ψήφισε η ΝΔ ανεξάρτητα από το νομικό πλαίσιο που αφορά το άσυλο. Όπου συντελείται έγκλημα, η αστυνομία έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρέμβει. Πάμε παρακάτω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, όταν είχαμε παρεμβάσεις είχαμε στελέχη σας τα οποία όμως μιλάγανε για παραβίαση του ασύλου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε παρακάτω. Πάμε παρακάτω τώρα. Δεν θα σταθώ στο ότι τρία χρόνια το ξέρανε και δεν κάνανε τίποτα. Θα σταθώ σε κάτι άλλο, όμως. Γνωρίζετε ότι η φοιτητική εστία δεν είναι στην αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αρχών;
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι στο υπουργείο Παιδείας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το γνωρίζω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γνωρίζετε ότι είναι στο Ίδρυμα, το ΙΝΕΔΒΙΜ, το παλιό Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, όπου εκεί είναι επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Δέρβος, ο οποίος έχουν γραφτεί για τις απευθείας αναθέσεις που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα και έχουνε βγει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχει γίνει δηλαδή θέμα με τις απευθείας αναθέσεις, έχει εταιρεία security όπου έδινε 60.000 ευρώ το μήνα. Τι κάνανε αυτοί; Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Ποιος έχει αυτή την ευθύνη; Ποιος έχει αυτή την ευθύνη;
Θέλω λοιπόν να αφήσουμε έξω και είναι άδικο για το ελληνικό πανεπιστήμιο τις ευθύνες τις διαχρονικές και τις τωρινές της ελληνικής πολιτείας για την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες. Και να αφήσουμε έξω από μια προσπάθεια σπίλωσης του δημόσιου πανεπιστημίου, φαινόμενα εγκληματικότητας που υπάρχουν δυστυχώς οριζόντια σε όλη την ελληνική κοινωνία και παντού.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη, κύριε Τσίπρα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η πανεπιστημιακή αστυνομία λοιπόν…
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει μέσα στο πανεπιστήμιό τους; Γιατί και η αστυνομία που λέτε για να παρέμβει σωστά αν τελούνται αξιόποινες πράξεις, πρέπει να το μάθει από κάπου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Πρύτανης το ξέρει; Δεν πρέπει να το ξέρει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν κυρία Αναστασοπούλου ο κ. Θεοδωρικάκος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη δήλωσή του είπε ότι τρία χρόνια το γνωρίζουμε, ε, τι μου λέτε τώρα;
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, είχε ενημερωθεί, λέτε, από τις πρυτανικές αρχές.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ίδιος το είπε. Δεν το είπα εγώ. Δεν ξέρω από πού έχει ενημερωθεί. Μπορεί να ενημερώθηκε…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συνδέθηκε και επί των ημερών σας, γιατί ….
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά να δώσουμε ευθύνες στους πρυτάνεις όσες θέλετε. Έχουν ευθύνες οι πρυτάνεις. Μεγάλες ευθύνες. Αλλά να μην τους δώσουμε και ευθύνες για πράγματα τα οποία δεν έχουν τη δικαιοδοσία και την αρμοδιότητα.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η απαγωγή του παιδιού πάντως όντως έγινε επί δικής σας διακυβέρνησης.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι φοιτητικές εστίες ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας. Τελεία. Παράγραφος. Πάμε παρακάτω τώρα.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η απαγωγή του παιδιού πάντως που συζητάμε έγινε όταν ήσασταν εσείς κυβέρνηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ήταν όλα τέλεια όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Αλίμονο.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρχε και τότε, λέω, το πρόβλημα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά πρέπει να σας πω ότι είχε γίνει μια σοβαρή προσπάθεια και η εγκληματικότητα, η βαριά εγκληματικότητα είχε μειωθεί.
Πάμε όμως στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Κοιτάξτε για τα βαριά εγκλήματα έχει ευθύνη η αστυνομία να τα καταστέλλει παντού. Η πανεπιστημιακή αστυνομία τι ακριβώς θα μπορούσε να κάνει στη συγκεκριμένη ιστορία; Είναι μια επικοινωνιακή φούσκα. Σε λίγο θα χρειαζόμαστε και δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται δίπλα τους για να τους προστατεύουν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να την αφήσουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει, κύριε Τσίπρα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ λέω να στείλουμε αυτά τα παιδιά που προσλήφθηκαν να πάνε στη γειτονιά, να αστυνομεύουν το έγκλημα και να φέρουν και οπλισμό στη γειτονιά για να αστυνομεύουν το έγκλημα. Όχι να αστυνομεύουν τους φοιτητές. Δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Ευρώπη αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν όμως δεν αστυνομεύουν τους φοιτητές και αστυνομεύουν τον χώρο και να μην δίνουν την ευκαιρία στον κάθε παραβατικό να μπαίνει μέσα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, επαναλαμβάνω: Ο παραβατικός, υπάρχει ο αστυνόμος που οφείλει να τον καταστείλει όταν παραβαίνει τον νόμο. Αλλά εδώ βρισκόμαστε διαρκώς σε μια σύγκρουση που έχει από πίσω της ένα ιδεολογικό φορτίο. Και έχει και πολύ έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει πολλά προβλήματα στη χώρα μας. Αλλά ας μην το δυσφημούμε κι άλλο εμείς από μόνοι μας. Έχουμε καλά δημόσια πανεπιστήμια σε σχέση με ιδρύματα του εξωτερικού και η δημόσια παιδεία είναι αξία. Στη λογική του να τα δώσουμε όλα στον ιδιωτικό τομέα, έχουμε αφήσει και έχουμε υποβαθμίσει το δημόσιο. Το ίδιο κάναμε και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να πούμε και μια κουβέντα και γι’ αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μια κουβέντα, γιατί θα μας διώξουν.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βγήκε χθες η έκθεση Λύτρα. Έβγαινε παντού ο κ. Μητσοτάκης και μας έδειχνε τους πρώτους 6 μήνες τα επιτεύγματά μας. Ξέρετε ότι είμαστε η χειρότερη χώρα σε όλη τη Δυτική Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ότι 3 στους 4 από αυτούς που μπήκανε στις ΜΕΘ δεν βγήκανε ζωντανοί και σχεδόν όλοι από αυτούς που διασωληνώθηκαν έξω από τις ΜΕΘ χάθηκαν;
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί έγινε αυτό, κατά τη γνώμη σας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ας μιλήσουμε ψύχραιμα. Γιατί έγινε αυτό; Διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν περνάει τη βάση, κυρία Αναστασοπούλου, γι’ αυτό. Διότι δεν περνάει τη βάση.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, η μελέτη βεβαίως για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, λέει…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν δεν έχεις προσωπικό, όταν δεν έχεις αναισθησιολόγους, όταν δεν έχεις γιατρούς… Γνωρίζετε ότι σήμερα, το 2022, και μετά από πανδημία 6 μηνών, έχουμε 10.000 λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές από ό,τι το 2019; Και έχουμε αυτή τη γροθιά στο στομάχι, να βλέπουμε το μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων στη χώρα μας να μην γίνονται χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν γιατροί.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς μας πιέζει ο χρόνος. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε. Προσπαθήσαμε να τα πιάσουμε όλα.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ήπιε νερό πάντως έξτρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ήπια νερό και δεν μίλησα για τους αγαπημένους σου τους συνταξιούχους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, γιατί λέει ο άλλος…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Που ψάχνουν να βρούνε τα αναδρομικά που τους υποσχέθηκαν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά λέει και ο άλλος ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά εγώ αύξηση θα πάρω το 2070.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν ένα λάθος αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν ήταν ένα λάθος. Εάν δεν υπήρχε η προσωπική διαφορά, ξέρετε πόσα θα έπαιρνε αυτός ο άνθρωπος σύνταξη; Και εν πάση περιπτώσει, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και εγώ δεσμεύτηκα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα αναδρομικά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι θα τα δώσετε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και την επαναφορά της 13ης που λέγανε ότι είναι ψίχουλα και θα τη διατηρήσουμε, αλλά την καταργήσανε μόλις βγήκανε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είσαστε καλά και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Γεια σας.