Το Εργατικό Κόμμα έχει εκτιναχθεί σε ένα προβάδισμα 33 μονάδων στις δημοσκοπήσεις καθώς «ξετυλίγεται» η καταστροφική πολιτική αντίδραση στον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της Λιζ Τρας.
Στην τελευταία έρευνα που κυκλοφόρησε σήμερα, το κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ σημείωσε άνοδο εννέα μονάδων, φτάνοντας στο 54%, ενώ οι Τόρις σημείωσαν πτώση 7 μονάδων, πέφτοντας στο 21%!
Τα άνευ προηγουμένου στοιχεία από το δημοσκόπηση του YouGov έρχονται αφότου η Τρας πήρε… σβάρνα τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για να προσπαθήσει να καθησυχάσει το κοινό σχετικά με την οικονομική στρατηγική της.
Η έρευνα έρχεται επίσης λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρώτου συνεδρίου του κόμματός της ως ηγέτη και εάν το αποτέλεσμα επαναληφθεί σε γενικές εκλογές, θα αντιπροσώπευε μακράν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του Συντηρητικού κόμματος.
Οι αριθμοί αυτοί θα άφηναν τους Συντηρητικούς με μόλις τρεις έδρες και τους Εργατικούς με 564. Το SNP θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση με 51 έδρες, σύμφωνα με τον ιστότοπο Electoral Calculus.
Καταστροφικοί είναι και οι προσωπικοί αριθμοί της ψηφοφορίας για την ίδια την Βρετανίδα Πρωθυπουργό. Σε ερώτηση ποιος θα ήταν ο καλύτερος Πρωθυπουργός, μόλις το 15% απάντησε η ηγέτης των Τόρις, σημειώνοντας μείωση 10 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Ο σερ Στάρμερ συγκέντρωσε το 44%, αύξηση 12% σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση.
Δημοφιλείς ειδήσεις Νέα «περίεργη» εμφάνιση Μπάιντεν
Σε ερώτηση πόσο καλά ή άσχημα θεωρούν ότι τα πάει η Τρας ως Πρωθυπουργός, το 65% απάντησε άσχημα και το 15% απάντησε καλά.
Και άλλοι δημοσκόποι όμως, έδωσαν παρόμοιο τεράστιο προβάδισμα για το Εργατικό Κόμμα. Το Survation έδωσε στην αντιπολίτευση προβάδισμα 21 μονάδων, με το κόμμα του Κιρ Στάρμερ να συγκεντρώνει ποσοστό 49%, σημειώνοντας άνοδο 6%, με τους Τόρις στο 28%, με πτώση 5%.
Η Deltapoll έβαλε την αντιπολίτευση 19 πόντους μπροστά, ενώ η Redfield Wilton είχε τους Τόρις 17 μονάδες πίσω.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς είπε ότι η δημοσιονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου βασίζεται σε «αφελή, ευσεβείς πόθους οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς» και ότι «η Βρετανία θα μείνει στην ιστορία ότι ακολούθησε τις χειρότερες μακροοικονομικές πολιτικές οποιασδήποτε μεγάλης χώρας εδώ και πολύ καιρό».