Το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα ήταν σύμφωνο στρατιωτικής συμμαχίας που υπογράφτηκε στο Βερολίνο στις 27 Σεπτεμβρίου, 1940, ανάμεσα στις Δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Φωτογραφία: By Bundesarchiv, Bild 183-L09218 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5365909
Το σύμφωνο υπέγραψαν αντιπρόσωποι της Ναζιστικής Γερμανίας (Άντολφ Χίτλερ), της Φασιστικής Ιταλίας (υπουργός των εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο) και της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας (Ιάπωνας πρέσβης στη Γερμανία Σαμπουρό Κουρούσου).
Τα τρία έθνη που συνυπέγραψαν συμφώνησαν σε δεκαετή συνεργασία, με στόχο την ευημερία και την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική αλληλεγγύη στην περίπτωση που οποιοδήποτε από τα τρία δεχτεί εξωτερική επίθεση.
Στη συνθήκη, εκτός των ιδρυτικών μελών-κρατών, συμμετείχαν:
Ουγγαρία, 20 Νοεμβρίου 1940
Ρουμανία, 23 Νοεμβρίου 1940
Σλοβακία, 24 Νοεμβρίου 1940
Βουλγαρία, 1 Μαρτίου 1941
Γιουγκοσλαβία, 25 Μαρτίου 1941
Κροατία, 15 Ιουνίου 1941
Ανεπίσημη συμμετοχή
Βασίλειο της Ταϊλάνδης
Μαντσουκούο
Κίνα (Κυβέρνηση Νανκίν)
Άλλα εμπλεκόμενα έθνη
– ΕΣΣΔ: Η σοβιετική κυβέρνηση γνώριζε αρκετά πριν την υπογραφή την ύπαρξη της συμφωνίας και διερεύνησε τις δυνατότητές της να την υπογράψει. Με την επίσκεψη του Μόλοτοφ συμφωνήθηκε καταρχήν η συμμετοχή της ΕΣΣΔ, με την προϋπόθεση να γίνει επαναδιαπραγμάτευση στο ζήτημα της προσάρτησης της Φινλανδίας. H σοβιετική κυβέρνηση έστειλε μια αναθεωρημένη έκδοση της συνθήκης στη Γερμανία στις 25 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι Γερμανοί αρνήθηκαν έχοντας ήδη καταστρώσει σχέδια επίθεσης κατά της ΕΣΣΔ.
– Φινλανδία: Η στρατιωτική συνεργασία Φινλανδίας και ναζιστικής Γερμανία ξεκίνησε στα τέλη του 1940 μετά την απώλεια εδαφών της πρώτης από την ΕΣΣΔ.
Το τέλος του συμφώνου
Το Βασίλειο της Ιταλίας παραδόθηκε στους Συμμάχους το 1943, σημειώνοντας την έναρξη του τέλους του συμφώνου. Το 1944, η Βουλγαρία και η Ρουμανία άλλαξαν πλευρά και έγιναν στρατιωτικοί σύμμαχοι της ΕΣΣΔ.
Μετά την καταστολή της σλοβακικής εξέγερσης από τους Γερμανούς, στις αρχές του Απριλίου του 1945, η Ουγγαρία μετά την ανατροπή της φιλοναζιστικής της κυβέρνησης αποχώρησε. Η παράδοση της Ιαπωνίας και η ολοκληρωτική ήττα της Γερμανίας σήμαναν το τέλος του Τριμερούς Συμφώνου.