ΕΚΤ: Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με άνοδο του πληθωρισμού τόσο από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά πολύ περισσότερο από την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση.
Τόσο για μακροοικονομικούς λόγους όσο και για λόγους ισότητας την ώρα που το ενεργειακό σοκ πλήττει τους πληθυσμούς μέσω ενός πληθωρισμού ρεκόρ, «οι κυβερνήσεις θα όφειλαν να υποστηρίξουν τα εισοδήματα και την κατανάλωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που υποφέρουν περισσότερο», σημείωσε ο Λέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα der Standard που κυκλοφορεί σήμερα.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μέρος αυτής της υποστήριξης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από αυξήσεις φόρων για τους πιο εύπορους», συνεχίζει.
«Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή αύξησης των φόρων στα υψηλά εισοδήματα ή στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις που είναι πολύ κερδοφόρες παρά το ενεργειακό σοκ», σύμφωνα με το έγκριτο αυτό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νομισματικού ινστιτούτου.
Επίσης «αν υποστηρίξετε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη αυξάνοντας τους φόρους, αυτό έχει μικρότερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, παρά αν αυξήσετε τα ελλείμματα», επιχειρηματολόγησε ο Λέιν.
Η ιδέα για τη φορολόγηση των πιο εύπορων κερδίζει ήδη έδαφος στους κόλπους της ευρωζώνης, όπου η ισπανική κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει προσωρινό και έκτακτο φόρο για το 1% των πιο πλούσιων του πληθυσμού, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που εφαρμόζονται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της απογείωσης του πληθωρισμού.
Η Γαλλία δεν προχώρησε τόσο μακριά: το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 βασίζεται στη δασμολογική ασπίδα για να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών. Καθώς είναι διαιρεμένη όσον αφορά το ζήτημα ενός φόρου στα «υπερκέρδη», η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Η Βρετανία παράλληλα, η οποία έχει βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε από την πλευρά της την Παρασκευή σχέδιο δαπανών και μαζικών μειώσεων φόρων που χρηματοδοτούνται από το χρέος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα εδώ και δεκαετίες, κάτι το οποίο τροφοδότησε την πτώση ρεκόρ της στερλίνας.
Αναμένεται αύξηση των επιτοκιών
Στο μεταξύ, η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ στοχευμένων ενισχύσεων των κρατών προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά από τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, όπως δήλωσε επίσης χθες, Δευτέρα (26/9), η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να προστατευτούμε από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», είπε η Λαγκάρντ στους ευρωβουλευτές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ήταν πολύ ευρεία, υποδηλώνοντας ότι κινδυνεύει να παρέμβει στις προσπάθειες της ΕΚΤ να κατευθύνει τα κέρδη των τιμών πίσω στον στόχο του 2%, σχεδόν πενταπλάσιο από τώρα.
«Υπάρχουν περισσότερα μέτρα, που είναι γενικά μέτρα, που είναι ειδικά προσαρμοσμένα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», είπε η Λαγκάρντ. Η προσέγγιση «δεν ευνοεί απαραίτητα μια καλά συντονισμένη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική».
Η αδυσώπητη πίεση του πληθωρισμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση ώθησαν την ΕΚΤ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά – το περισσότερο σε μια δεκαετία – αυτόν τον μήνα κατά 75 μονάδες βάσης. Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσουμε καθώς η άνοδος των τιμών συνοδεύεται από ολοένα αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση.