Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Ερντογάν για εργοστάσιο drones στη Σαουδική Αραβία: “para yok dron yok”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η χώρα του έχει παραδώσει πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Άγκυρα μελετά ένα αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για δημιουργία εργοστασίου στην επικράτειά της για την παραγωγή και ανάπτυξη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, τα οποία έχουν γίνει

από τα πιο φημισμένα και αποτελεσματικά όπλα τα τελευταία χρόνια, λόγω της απόδοσής του που έχει ανατρέψει την κλίμακα των μαχών σε κάθε πεδίο, από τη Λιβύη, τη Συρία, το Αζερμπαϊτζάν και τελευταία στην Ουκρανία.

Το Reuters επικαλούμενο δύο τουρκικές πηγές ανέφερε ότι η τουρκική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας «Baykar» παρέδωσε στα ΗΑΕ 20 οπλισμένα drones τον Σεπτέμβριο και υπάρχει η δυνατότητα να πουλήσει περισσότερα, μετά τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η διεθνής ζήτηση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Baykar αυξήθηκε μετά τον αντίκτυπό τους στη σύγκρουση στη Συρία και την Ουκρανία, καθώς και στη Λιβύη, όπου οι διατρητικές βόμβες τους με λέιζερ βοήθησαν στην απόκρουση επίθεσης που εξαπέλυσαν δυνάμεις που υποστηρίζονται από τα ΗΑΕ πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με έκθεση από το Al-Jazeera Net.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ήταν ένας από τους πολλούς τομείς στους οποίους οι χώρες «ΗΑΕ και Τουρκία» έδωσαν μια πικρή μάχη για επιρροή στη Μέση Ανατολή, πριν από τη συμφιλίωση πέρυσι.

Πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι το Άμπου Ντάμπι και το Ριάντ διαπραγματεύονται για την απόκτηση drones «Bayraktar TB2» από την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα ΗΑΕ αποφασίστηκε να παραδοθούν γρήγορα 20 οπλισμένα drones» και μεταφέρθηκαν νωρίτερα αυτόν τον Σεπτέμβριο..

Ναι, εργοστάσιο στη Σαουδική Αραβία αλλά…

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Baykar Company μελετά το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για ίδρυση εργοστασίου, αλλά κατέστησε σαφές ότι η στρατηγική απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρώντας ότι υπάρχουν άλλα θέματα όπως οι σαουδαραβικές επενδύσεις στην Τουρκία που «δεν κινούνται τόσο γρήγορα όσο ήταν δυνατόν».

Αυτό γίνεται σαφές από την απαίτηση της Τουρκίας «να πέσει πρώτα σαουδικό χρήμα στην τουρκική οικονομία».

Εικόνα

Η Baykar, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ και το Γραφείο Επικοινωνίας της Κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό, και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας παρέπεμψε ερωτήσεις στην ίδια την αμυντική βιομηχανία, η οποία όμως αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εταιρεία κατασκευάζει τις μοναδικές άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής της εκτός Τουρκίας στην Ουκρανία, όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 βοήθησαν να υπονομευτεί το κυρίαρχο στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας τις εβδομάδες μετά την εισβολή που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε σε ένα ίδρυμα στρατιωτικών υπηρεσιών της Ουκρανίας τον περασμένο Αύγουστο ότι η εταιρεία παράγει επί του παρόντος 20 αεροσκάφη «Bayraktar TB2» το μήνα και ότι το βιβλίο παραγγελιών για αυτό το μοντέλο και άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι γεμάτο για τα επόμενα 3 χρόνια.

Το Reuters αναφέρει ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να ταιριάξουν με τα μοντέλα που παράγονται από τους ηγέτες της αγοράς, το «Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες» όσον αφορά την τεχνολογία, αλλά χαρακτηρίζονται από χαμηλότερες τιμές και περιορισμούς εξαγωγών, και μια δυτική στρατιωτική πηγή είπε ότι η απόδοση αυτών των αεροσκαφών είναι καλύτερα από τα κινεζικά ή ιρανικά drones που ανέπτυξε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Αυτή η συνεργασία, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, μεταξύ Τουρκίας, ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας, έρχεται μετά από χρόνια αποξένωσης μεταξύ της Άγκυρας και των δύο χωρών του Κόλπου, λόγω διαφορών για πολιτικά ζητήματα καταρχήν, είτε στο διμερές ή σε περιφερειακό επίπεδο.

Χθες, Σάββατο, ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δέχθηκε μια υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία που περιλάμβανε τον Προεδρικό Εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν και τον Υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπτί, όπου συζήτησαν μαζί τους στο Παλάτι Al-Salam στη Τζέντα τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τους τρόπους να τα αναπτύξει σε διάφορους τομείς, που είναι μια από τις συναντήσεις που εντάθηκαν μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών.

Turk Press Media

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ