Αλβανία: Το 2ο Συνέδριο (τουρκικών) βαλκανικών σπουδών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκπρόσωποι τουρκικών ιδρυμάτων και οργανισμών στη χώρα συμμετείχαν στα εγκαίνια του 2ου Συνεδρίου Βαλκανικών Σπουδών, το οποίο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εκπαίδευσης και Σκέψης Fettah Efendi με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, «Πανεπιστήμιο των Τιράνων

της Νέας Υόρκης» που συνδέεται με το Τουρκικό Ίδρυμα Maarif, το Διεθνές Βαλκανικό Πανεπιστήμιο (IBU), «Istanbul Medeniyet University» and Scientific Studies Association (ILEM) , όπου παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί, ερευνητές και άλλοι προσκεκλημένοι.

Στην έναρξη του προγράμματος διαβάστηκε και το μήνυμα του Μουσταφά Σεντόπ, Προέδρου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (TBMM).

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Τίρανα Ταγιάρ Καγάρ Ατάι δήλωσε ότι τα Βαλκάνια δεν πρέπει πλέον να θυμούνται για τα περασμένα χρόνια και τις αρνητικές εμπειρίες τους, «Επειδή οι άνθρωποι εδώ έχουν υποφέρει αρκετά. Αυτός ο τόπος πρέπει να αναφέρεται με λέξεις όπως ευημερία, ενότητα, ενδοπεριφερειακή κινητικότητα, συνδεσιμότητα και τώρα θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης που συμβάλλει σε αυτό. Η ασφάλεια της Ευρώπης περνά ήδη από τα Βαλκάνια. Είμαστε και εμείς και η Τουρκία μια βαλκανική χώρα. Είμαστε επίσης μια χώρα με μεγάλο αριθμό πολιτών βαλκανικής καταγωγής», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία είναι, επίσης, υποψήφια χώρα στο πλαίσιο του προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και θέλει ειλικρινά ολόκληρη η περιοχή να ολοκληρώσει τον προσανατολισμό  προς την ΕΕ.

Ο Ατάι στην ομιλία του είπε:

«Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε μια χώρα που έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την περιοχή. Η Τουρκία είναι μια χώρα συνδεδεμένη με τα Βαλκάνια με πολύ ισχυρούς ανθρωπιστικούς δεσμούς. Όπως γνωρίζετε, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας πριν από λίγο βρισκόταν σε περιοδεία στην περιοχή. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν ένας από τους σταθμούς που επισκέφτηκε. Δίνουμε επίσης σημασία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Πιστεύουμε ότι λύσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να βρεθούν μόνο μέσω διαλόγου και έχουμε ρητορική προς αυτή την κατεύθυνση. 

Μετά τις Πρέσπες (Συμφωνία των Πρεσπών), αυτή η λύση έφτασε σε ένα ορισμένο σημείο στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των αντιρρήσεων άλλης χώρας, ο προσανατολισμός της ΕΕ σταμάτησε για λίγο. Αλλά και πάλι, με κάποιες φόρμουλες, έφτασε σε κάποια λύση αυτόν τον Ιούλιο».

Ο ίδιος τόνισε πως η Τουρκία υποστηρίζει και την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αυξήσει την ενδοπεριφερειακή κινητικότητα.

Σημειώνεται ότι στο 2ο Συνέδριο Βαλκανικών Σπουδών στα Τίρανα συμμετείχαν 33 ερευνητές,  τόσο από την Τουρκία, όσο και από τουρκικές κοινότητες της Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Κοσσυφοπεδίου, Σερβία, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου Μπουγιαμίν Μπέλα εκτίμησε σήμερα στο τέλος της συνάντησης:

 «Ελπίζω ότι αυτό το συνέδριο να σας προσέφερε το φόρουμ όπου μπορέσατε να ανταλλάξετε επιστημονικές ιδέες, να εμπνεύσετε νέα έρευνα και νέες επαφές για στενότερη συνεργασία. Έτσι, μπορούμε να προβλέψουμε από κοινού την πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη νέων ερευνητών στις βαλκανικές χώρες».

Turkiye Balkan

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ