Οι εκπρόσωποι των ρουμανικών κοινοτήτων στην Ουκρανία, τη Σερβία ή τη Βουλγαρία ζήτησαν, στο πλαίσιο των εργασιών του Θερινού Πανεπιστημίου στο Izvoru Muresului, τη στήριξη του ρουμανικού κράτους για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, ισχυριζόμενοι την έλλειψη ενδιαφέροντος των αρχών του Βουκουρεστίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο εκπρόσωπος των Ρουμάνων στη Βουλγαρία, Ίβο Γεοργκίεφ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το βουλγαρικό κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προσφέρει δικαιώματα στη ρουμανική μειονότητα.
Επισήμανε, ακόμη, ότι οι αρχές στο Βουκουρέστι δεν υποστηρίζουν αυτή την κοινότητα και δεν υποστηρίζουν την εθνική ταυτότητα τους, αναφέρει η Romanian Global News.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμάνων στη Βουλγαρία, Ίβο Γκεοργκίεφ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οργάνωση που ηγείται, στις συνθήκες όπου χρειάζονται κονδύλια για τη διοργάνωση εκδηλώσεων προς όφελος της κοινότητας και συχνά ζητούνται μεγάλα χρηματικά ποσά για ενοικίαση χώρου για λίγες μόνο ώρες.
«Όταν πάω να παρακαλέσω κάπου, σου λέω, δεν ντρέπομαι, να παρακαλέσω για λίγα λεφτά για να κάνω μια δράση στη Βουλγαρία, ακούω πίσω μου να λένε μην το κάνεις δεν υπάρχουν χρήματα»
Λοιπόν, κύριοι (του Βουκουρεστίου), έρχομαι για λεφτά! Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χρήματα; Μπορούμε να φάμε χωρίς χρήματα; Ας μην μιλήσουμε για το πολιτιστικό κομμάτι. Για να κάνω μια δράση σε ένα εστιατόριο στο Βίντιν, ζητάω τουλάχιστον 100 ευρώ ενοίκιο για τέσσερις ώρες», είπε ο Ίβο Γκεοργκίεφ. Πρόσθεσε ότι παρά τις δυσκολίες, υπήρξαν και γεγονότα που έφεραν χαρά στη ρουμανική κοινότητα της Βουλγαρίας, όπως η αγιοποίηση της αιδεσιμοτάτης Τεοφάνα Μπασαράμπ από τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Ευχαριστώ και σκύβω το κεφάλι μου στη χειρονομία που έκανε η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία και πιστεύω ότι έβαλε αυτή τη σπουδαία Ρουμάνα στο βάθρο που της αξίζει», είπε ο Γκεοργκίεφ, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που προέκυψαν τη στιγμή της ίδρυσης, πριν από αρκετά χρόνια, στο Βιντίν της Στέγης Πολιτισμού «Saint Teofana Basarab».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι Βούλγαροι δεν ‘καλοβλέπουν’ τις δραστηριότητες της ρουμανικής κοινότητας.
«Δημιουργήσαμε έναν χώρο για βιβλιοθήκη, αλλά λάβαμε επιστολή από τον δήμαρχο του Βιντίν να εκκενώσουμε οικειοθελώς, γιατί χρειάζονται το κτίριο για να φτιάξουν ένα χορευτικό σύλλογο για παιδιά Βουλγάρων».
Όπως είπε τον υποστήριξε η ρουμανική πρεσβεία και γράφτηκαν κάποιες επιστολές προς το βουλγαρικό κράτος και έγιναν κάποια βήματα, αλλά, όπως είπε «είμαστε σαν την άμμο και σαν τις πέτρες στο ποτάμι όταν περνάει το νερό, πάμε από εδώ και από εκεί».
Romanian Global News
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος