Mε την πλάτη στον τοίχο o Σολτς!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οταν ανέλαβε την εξουσία, το μεγάλο του πρόβλημα ήταν ότι διαδεχόταν την Ανγκελα Μέρκελ, με τις συγκρίσεις να είναι αναπόφευκτες. Το όραμά του, παρά τις άχρωμες ομιλίες του, ήταν σχετικά ξεκάθαρο: να γίνει ο καγκελάριος του κλίματος και της ανάκαμψης μετά την πανδημία. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα κρατούσε το τιμόνι της Γερμανίας εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων, πολέμου, ενέργειας και κόστους διαβίωσης.

Ο Ολαφ Σολτς είναι με την πλάτη στον τοίχο και προσπαθεί να εμφανιστεί αποφασισμένος για τα επόμενα βήματα, της κυβέρνησής του αλλά και της χώρας. Στην πραγματικότητα, όμως, η πολιτική του και η κακή διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, κάτι που πιστεύει όχι μόνο η αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών αλλά σύσσωμη η γερμανική κοινή γνώμη, είναι το μεγάλο του πρόβλημα. Ο Σολτς προσπαθεί να απαντήσει στην κριτική που του ασκεί ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Σε συνέντευξή του στη «FAZ» ο Σολτς αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν «λαϊκές εξεγέρσεις» στη Γερμανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης τους ερχόμενους μήνες. Φαίνεται όμως ότι κλείνει τα μάτια στο ορατό ενδεχόμενο να χτυπήσει την πόρτα και των Γερμανών η ενεργειακή φτώχεια. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η Γερμανία είναι ισχυρή και η δημοκρατία στη χώρα σταθερή, ενώ τονίζει ότι «αν μείνουμε ενωμένοι ως χώρα και ως έθνος θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα».

Ο Σολτς υπερασπίζεται την έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου, καθώς, όπως λέει, «με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι το οικονομικό βάρος κατανέμεται σε όλους και δεν επιβαρύνει μόνο τους πελάτες των εταιριών που έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ρωσικό όμιλο Gazprom». Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε προ ημερών ένα σχέδιο στήριξης 65 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Το πακέτο-μαμούθ, ωστόσο, της Γερμανίας δεν κρίνεται αρκετό για να αποτρέψει μια οικονομική ύφεση, σύμφωνα με την ING Groep NV. Οικονομολόγοι και αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη και κάνουν λόγο για μέτρα που δημιουργούν την «ψευδαίσθηση ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μπορούν να προστατευθούν από τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Ο Σολτς κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τις προμήθειες φυσικού αερίου και ότι προσπαθεί να εκβιάσει τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους της, και επαναλαμβάνει την ανάγκη να «ανεξαρτητοποιηθεί από έναν τόσο αναξιόπιστο προμηθευτή όσο το δυνατόν συντομότερα». Η απάντηση όμως του πώς θα γίνει αυτό τον ρίχνει στην πυρά της αντιπολίτευσης. Ο εγκληματικός βαθμός εξάρτησης της χώρας από τη ρωσική ενέργεια και η σαφής αφερεγγυότητα της Ρωσίας ως εμπορικού εταίρου φέρνουν επανειλημμένα τον καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτούν ότι «είναι αδύνατο να προβλεφθεί η κατάσταση για τους επόμενους μήνες».

Ο προερχόμενος από το Κόμμα των Πρασίνων Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προκάλεσε αίσθηση ανακοινώνοντας ότι δύο από τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της χώρας θα παραμείνουν ως εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τον Απρίλιο, αντί να κλείσουν στο τέλος του έτους, όπως είχε προγραμματιστεί. Οι επικρίσεις έρχονται από όλες τις πλευρές. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν οργή που ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών είναι ο άνθρωπος που ακυρώνει τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών.

Οργή, όμως, εκφράζουν και οι επιχειρήσεις για τους ακριβώς αντίθετους λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Ράινερ Ντούλγκερ έχει ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ασκείται σε σχέση με τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της χώρας και την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με επιπλέον εργοδοτικές εισφορές.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, δεν ήταν δυνατό να μιλήσουμε με τρόπο μη ιδεολογικό για την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών. Είναι σαν τον Τιτανικό – σαν να πετάς όλες τις σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα, η μπάντα συνεχίζει να παίζει κι εσύ ελπίζεις ότι δεν θα μπει πολύ νερό στο πλοίο ή ότι θα περάσει κάποιο άλλο πλοίο για να σε σώσει. Αυτό δεν είναι υπεύθυνη πολιτική» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην αντιπαράθεση σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των τριών πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία είχε προγραμματιστεί να κλείσουν οριστικά στο τέλος του έτους.

«Ρωσικός χειμώνας» στην καγκελαρία

Οσο για τις διαβεβαιώσεις του Ολαφ Σολτς ότι… η Γερμανία θα βγάλει τον χειμώνα, λίγοι πείθονται ότι αυτό θα γίνει αναίμακτα. Καμία έκπληξη δεν αποτελεί το γεγονός ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση για το RTL το 90% δήλωνε δυσαρεστημένο από τα μέτρα ελάφρυνσης. Ακόμη και από το στρατόπεδο του SPD ασκείται πλέον καθημερινά κριτική για ανεπάρκεια των παροχών και για αποτυχία ανακούφισης των χαμηλότερων εισοδημάτων. Το SPD βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις σταθερά κάτω από το 20%, πίσω από το CDU και τους Πράσινους, και ο ίδιος ο Σολτς μεταξύ 3ης και 4ης θέσης στην κατάταξη δημοτικότητας των πολιτικών.

Η δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της κυβέρνησης φτάνει το 63% και ο επικεφαλής της δυσκολεύεται -όχι μόνο με δική του ευθύνη- να συντονίσει το κόμμα του, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) ενώπιον των τεράστιων προβλημάτων που ζητούν πιεστικά λύσεις. Μόλις το 25% των Γερμανών θεωρεί πως ο Σολτς κάνει καλή δουλειά, έναντι του 46% που ήταν το εν λόγω ποσοστό τον Μάρτιο.

Η προ ημερών συζήτηση στην Bundestag για το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 εξελίχθηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών για την αύξηση των τιμών ενέργειας. Σολτς και Μερτς κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ως υπευθύνους για την ενεργειακή κρίση. «Σας λείπει η ικανότητα να σκέφτεστε πολιτικά και στρατηγικά στην οικονομική πολιτική» είπε ο αρχηγός του CDU, απευθυνόμενος προς τον Σολτς. Τα αίματα άναψαν και το «Scholzomat», ο άχρωμος λόγος του Σολτς, πήγε περίπατο. Ο καγκελάριος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανευθυνότητα και σοβαρές παραλείψεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της πρώην καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. «Αυτή είναι ανεύθυνη πολιτική του CDU» είπε. Ο Σολτς επανέλαβε ότι στηρίζεται στο πνεύμα της συλλογικής αντίδρασης στην κρίση. Ομως, από την αντιπολίτευση και τους βιομηχάνους έως τους μικρομεσαίους εμπόρους, τα συνδικάτα, τους ακτιβιστές για το κλίμα, τους συνταξιούχους και βέβαια τα γερμανικά νοικοκυριά, όλοι τον περιμένουν… στη στροφή του χειμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ