Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δέχονται σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις, ωστόσο, δεν έχουν επηρεάσει σε καμία περίπτωση τα αυτόνομα στρατιωτικά συστήματα.
Σε δήλωση του στα ΜΜΕ μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης, ο Πελέσι είπε ότι «μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο και να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την άμυνα και τέλος την άμυνα στον κυβερνοχώρο.
«Δεχόμαστε επίθεση και αντιμετωπίζουμε σοβαρές επιθέσεις. Τα καλά νέα είναι ότι όλοι οι κύριοι σύμμαχοί μας, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, των οποίων είμαστε μέρος, είναι προς το παρόν μαζί μας σε αυτό το νέο μέτωπο. Αλλά, προβλέπεται ότι αυτές οι προκλήσεις μας θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στρατιωτικά μας συστήματα στον κυβερνοχώρο δεν έχουν επηρεαστεί ούτε την πρώτη φορά ούτε τώρα. Είναι κάτι παραπάνω από προστατευμένα αφού είναι πιο συγκεκριμένα, πιο αφοσιωμένα και αποσυνδεδεμένα από άλλα συστήματα, δηλαδή λειτουργούν αυτόνομα. Αυτό τα κάνει πιο προστατευμένα», είπε ο Πελέσι.
Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να ανεβάσει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο την κυβερνοασφάλεια στην Ένοπλες Δυνάμεις και τα συστήματα άμυνας και ασφάλειας στη χώρα.
«Υλοποιούμε ένα πολύ μεγάλο έργο αξίας 24 εκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ που στοχεύει στη δημιουργία του Κέντρου Στρατιωτικής Κυβερνοασφάλειας, εκπαιδεύοντας το προσωπικό, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εργάζεται εκεί. Παράλληλα είναι ο δεύτερος χρόνος του Master Security στον κυβερνοχώρο. Πέρυσι, 16 άτομα από το αμυντικό σύστημα καθώς και από άλλους σχετικούς θεσμούς διαπαιδαγωγήθηκαν στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Συνεχίζουμε με το δεύτερο μάθημα», είπε.
Ο Πελέσι τόνισε, επίσης, ότι «δεν βρισκόμαστε σε κανένα πιθανό σενάριο παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας».
«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε απαραβίαστοι. Κανένας φοίνικας ή m2 διαστημικής επικράτειας του ΝΑΤΟ δεν είναι ευάλωτος επειδή η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο είναι το ΝΑΤΟ και είμαστε μέρος του. Ακόμη και το Κοσσυφοπέδιο, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και γεωπολιτικής μας ατζέντας, έχει παρουσία της KFOR που το καθιστά ασφαλές. Αλλά πρέπει να πούμε ότι ζούμε στα Δυτικά Βαλκάνια, που είναι το δεύτερο πιο δύσκολο και εύθραυστο μέτωπο σε ό,τι αφορά τη διατάραξη των γεωπολιτικών ισορροπιών, αλλά απέχουμε πολύ από κάθε πιθανό σενάριο οποιασδήποτε σωματικής επίθεσης», πρόσθεσε.
Τονίζοντας ότι η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είπε:
«Πολύ κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ δυνατό μπλοκ για να κλείσουμε οριστικά τον κυβερνοχώρο και να κάνουμε τη χώρα μας τόσο άτρωτη ηλεκτρονικά όσο και σε φυσική ασφάλεια», κατέληξε ο υπουργός, σημειώνει το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘ata’.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος