Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Τουρκία: «Δικαιολογημένη» μια περιορισμένη ή ολοκληρωτική σύρραξη με την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί επικεφαλής σε όλα τα επίπεδα συζητούν τις τουρκικές εξελίξεις με την Ελλάδα σχετικά με τις υπάρχουσες διαφορές για τα αμφισβητούμενα νησιά στο Αιγαίο (τουρκικές διεκδικήσεις στην ελληνική επικράτεια), με την αυξανόμενη διείσδυση ελληνικών αεροσκαφών στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου Πελάγους, εκτός από τη λειτουργία της ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος S-300 κατά των αεροσκαφών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.


Καθώς τα ραντάρ των πυραύλων αυτών ‘κλείδωσαν’ τα τουρκικά αεροσκάφη.

 

«Δικαιολογημένη η σύρραξη με την Ελλάδα»

 

 Σίγουρα, η συζήτηση των Τούρκων στρατιωτικών ηγετών για το ενδεχόμενο ενός περιορισμένου πολέμου ή ενός συνολικού πολέμου με την Ελλάδα είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση σκόπιμα έχει δημιουργήσει ένα είδος αδικαιολόγητης έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών συσσωρεύοντας όπλα στις αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος εκτός από την παροχή στον ελληνικό στρατό με τεράστιες ποσότητες επιθετικών και αμυντικών όπλων.

Επίσης,  η υποστηρικτική δραστηριότητα της Γαλλίας έχει προκαλέσει περισσότερες ελληνικές διαμάχες με την Τουρκία, καθώς επεμβαίνει συνεχώς στην ηγεσία της Αθήνας για να αποτρέψει οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων και ματαιώνει τις επιτυχίες που είχαν γίνει σε προηγούμενους διαλόγους.

 

Ο πόλεμος με την Ελλάδα θα επηρεάσει τους γείτονες της Τουρκίας

 

Οι Έλληνες γνωρίζουν, όπως και οι Τούρκοι, ότι οι όποιες ένοπλες συγκρούσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον κατακερματισμό τους, δεν θα απομονωθούν από την τρέχουσα διεθνή κατάσταση στα βόρεια και ανατολικά της ηπείρου, και εννοώ τον πόλεμο της Ρωσίας και της Ουκρανίας και θα επηρεάσουν άμεσα τις κινήσεις της Τουρκίας στα ανατολικά και νότια σύνορά της σε περίπτωση που η Τουρκία το χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα σύνορά της και την εθνική της ασφάλεια.


Από αυτή την αρχή, η Τουρκία για χάρη της πολιτικής στο εσωτερικό της και την προστασία της οντότητάς της προστατεύοντας τα σύνορά της, διακατέχεται από την αξιολόγηση παλαιών και ανανεωμένων διαφορών, και αυτές οι διαμάχες που συνεχίζονται για σχεδόν έναν αιώνα ήταν και εξακολουθούν να είναι σαν ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν αφού πατήσουν τα κουμπιά χρονισμού τους από ορισμένες χώρες, ακόμη και για να μας κάνουν να νιώθουμε ότι αυτά τα αμφισβητούμενα (…) νησιά ήταν η αφορμή για διαφωνίες όποτε το θελήσουν οι εντολοδόχοι τους.

 

Στόχος να πληγούν τα συμφέροντα της Τουρκίας


Έτσι, η πρόκληση της σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδας είναι να αποσπάσει εντελώς την προσοχή της Τουρκίας από τα καθήκοντα και τα συμφέροντά της, και οι περιφερειακές συγκρούσεις είναι οι πιο επικίνδυνες για τους Τούρκους, επειδή αυτές οι συγκρούσεις και η αστάθεια θα πλήξουν άμεσα τα συμφέροντά τους. Αυτό γιατί τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι η σταθερότητα ως έχει σε ολόκληρη την περιοχή ειδικά στο Ιράκ (σημ. με τους Κούρδους), τις αραβικές χώρες, ακόμη και τα Βαλκάνια, τον Αραβικό Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα και την Αφρική.

Πρώτη αστάθεια το Ιράκ- Επίσκεψη του αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών

1

«Εν όψει της επίσκεψης του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στο Ιράκ»


Η πρώτη περιφερειακή χώρα που στέλνει σημάδια αστάθειας τις επόμενες ημέρες είναι το Ιράκ, το οποίο έχει αναδυθεί προσωρινά από το καμίνι ενός εμφυλίου πολέμου μεταξύ δύο δυνάμεων που υιοθετούν δύο εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις παρόλο που προέρχονται από μια αίρεση, και αυτό είναι πολύ τρομακτικό, γιατί πυροδοτεί η θρυαλλίδα του εμφυλίου μεταξύ τους που σημαίνει εντελώς το τέλος το κράτος του Ιράκ, ή τουλάχιστον το μεγάλο μέρος του, και με τον αυξανόμενο φόβο για τις συνέπειες αυτού του διλήμματος στο ιρακινό έθνος.

Φαίνεται ότι εξωτερικοί παράγοντες έχουν προετοιμαστεί πλήρως να καρπωθούν τους καρπούς του – και αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα κλιμάκωσης είναι μέρος περιφερειακών και διεθνών εξωτερικών σχημάτων.


Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι ότι μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα που υπάρχει στο Ιράκ, ο επικεφαλής των τουρκικών πληροφοριών Χακάν Φιντάν πραγματοποιεί μια απροειδοποίητη και ξαφνική επίσκεψη στο Ιράκ.

Όπως είναι γνωστό κατόπιν προτροπής του Ερντογάν ο Χακάν Φιντάν έχει αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του για τις βουλευτικές εκλογές κατόπιν αιτήματος προσωπικά του Προέδρου Ερντογάν και του ζήτησε επίσης να παραμείνει στην αποστολή και τη στρατηγική αυτή θέση.


Το εύλογο ζήτημα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε στο πλαίσιο της γραφής και της ανάλυσής μας, είναι ότι η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και ότι είναι η δεύτερη ή τρίτη δύναμη σε αυτή τη συμμαχία και ότι οι τρεις τουρκικοί στρατοί συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την  ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, καθώς  αυτό θεωρεί τη χώρα ως το τελευταίο φρούριο της Συμμαχίας.

Ο Χακάν Φιντάν είναι ο άνθρωπος που κατέχει το μυστικό χαρτιά του τουρκικού κράτους καθώς και τα μυστικά χαρτιά και αρχεία του ΝΑΤΟ. Ακριβώς παρόμοια με τις επισκέψεις των Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

 

Υποστήριξη των Σουνιτών

Αυτό που είναι ενδιαφέρον για την επίσκεψη του αρχηγού πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είναι η συνάντησή του με τους ηγέτες του Σουνιτικού Κινήματος στο σπίτι του Khamis al-Khanjar, επειδή αυτή η συνάντηση είναι εντελώς διαφορετική από τη συνάντησή του με κρατικούς ηγέτες όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, επειδή η Τουρκία επέβλεπε έμμεσα τη διεξαγωγή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στο Ιράκ.


Η Τουρκία έχει δεσμευτεί στο παρελθόν και πολλές φορές ότι δεν θα αναμειχθεί στις ιρακινές υποθέσεις με τα λόγια των ηγετών και αξιωματούχων της, με επικεφαλής τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς βρίσκεται στην ίδια απόσταση από όλο τον ιρακινό λαό και επίσης σύμφωνα με τις δηλώσεις του , και ότι η συνάντηση του αξιωματούχου των υπηρεσιών πληροφοριών με τους ηγέτες αυτών των πολιτικών κομμάτων σημαίνει ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν ή θα πρέπει να προειδοποιηθούν να μην στοχοποιηθούν σε περίπτωση εμφυλίου πολέμου, Θεός φυλάξοι, στο Ιράκ.


Οι πληροφορίες που λαμβάνονται επιβεβαιώνουν ότι ορισμένα κόμματα προσπαθούν να ανοίξουν ένα μέτωπο με τους Σιίτες και ο στόχος του Φιντάν είναι να υποστηρίξει την ενότητά τους, παραβλέποντας την εχθρότητά τους για να συμβιώσουν.


Αυτό μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν έχει συμφέρον να φτάσει το Ιράκ στο βαθμό της μόνιμης αστάθειας και ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων και της μοίρας πρέπει να γίνει μέσω εσωτερικών λύσεων, ώστε να μην δικαιολογούν περιφερειακή και διεθνή επέμβαση, και η σύγκρουση στο Ιράκ σημαίνει σύγκρουση εντός των συνόρων του κράτους της και σημαίνει περισσότερη αστάθεια επηρεάζοντας έμμεσα τα συμφέροντά της στην περιφέρεια.

 

Muhammad Qaddo Al-Affendi – Special Turk Press

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ