Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που «συνθλίβει την ελληνική κοινωνία με τη σαρωτική ακρίβεια και την οδηγεί σε φτωχοποίηση» ασκεί η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, με άρθρο της στην εφημερίδα «Παρόν».
Η ευρωβουλευτής τονίζει ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και επιχειρεί να δημιουργήσει μία επίπλαστη πραγματικότητα, την οποία όμως διαψεύδουν τα αδιάσειστα στοιχεία για την επιδείνωση της κατάστασης των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Και ενώ χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων πολιτών, πληθαίνουν τα σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων και έρχονται στο φως οι αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών «που απειλεί ευθέως τη δημοκρατία μας».
«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες», επισημαίνει η Έλενα Κουντουρά, «δεν αρκούν για να αναστρέψουν τη ζημία: η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει τις οξύτατες ανάγκες της κοινωνίας».
Το πλήρες άρθρο της Έλενας Κουντουρά έχει ως ακολούθως:
«Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη θωράκιση των οικονομιών και των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και σε έναν πολύ δύσκολο και αβέβαιο χειμώνα.
Η φτωχοποίηση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα αποδίδεται από την κυβέρνηση και από τα φιλικά προς την ίδια Μέσα Ενημέρωσης σε εξωτερικούς και μόνο παράγοντες, κάτι που είναι αναληθές. Διότι στην Ελλάδα αυτή η οικονομική κρίση είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
Ήδη από το καλοκαίρι του 2021 καταγράφεται στην Ελλάδα πληθώρα ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά τρόφιμα και αγαθά, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, που άφησε ανεξέλεγκτη την ακρίβεια και τον ενεργειακό πληθωρισμό σε βάρος της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων ομάδων. Η Ελλάδα έχει υπερδιπλάσια τιμή μεγαβατώρας σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, που έγκαιρα εφάρμοσαν ρυθμιστικές παρεμβάσεις προκειμένου να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, εφαρμόζει πιστά το δόγμα ότι η αγορά ρυθμίζει τα πάντα και στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, με τη θρασύτατη επιδότηση της αισχροκέρδειας και την καθυστέρηση στην υπερφορολόγηση των κερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, παρά το σημαντικό κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια επίπλαστη εικόνα επιτυχίας και κρύβει τη σκληρή πραγματικότητα της σαρωτικής ακρίβειας, που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όμως τα αδιάσειστα στοιχεία τη διαψεύδουν. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ και τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη μετά τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT αντίστοιχα. Τέσσερις στους δέκα πολίτες στην Ελλάδα ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς, ενώ, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την ακρίβεια, περισσότεροι από έξι στους δέκα δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις νιώθουν ότι τα κυβερνητικά στελέχη, που πανηγυρίζουν για τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από τις αρχές του έτους, τους εμπαίζουν. Διότι τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, εκφράζουν φόβο για λουκέτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ. Ενώ εννιά στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι τα κυβερνητικά μέτρα στο πρώτο εξάμηνο του έτους δεν προσέφεραν καμιά βοήθεια ή ήταν ανεπαρκή.
Αρκούν, άραγε, οι κυβερνητικές εξαγγελίες στο πλαίσιο της ΔΕΘ για να αναστρέψουν τη ζημία που έχουν υποστεί νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας, τη φορολογική επιβάρυνσή τους από τις αυξήσεις τιμών και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, με τους μισθούς και τις συντάξεις να εξανεμίζονται πριν τελειώσει ο μήνας και την ακρίβεια να συνθλίβει την κοινωνία;
Και ενώ χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων πολιτών, πληθαίνουν τα σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων και έρχονται στο φως οι αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών που απειλεί ευθέως τη δημοκρατία μας.
H κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αντιμετώπισε τη δεκαετή οικονομική κρίση, διευθέτησε το χρέος και τις δανειακές υποχρεώσεις και έβγαλε την Ελλάδα οριστικά από τα Μνημόνια και την ασφυκτική εποπτεία, παραδίδοντας μάλιστα πλεόνασμα 37 δισ. ευρώ. Κράτησε την κοινωνία όρθια, με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας και της εργασίας. Αύξησε τους κατώτατους μισθούς και τις συντάξεις, κατέστησε το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και έβαλε την οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης για 12 συνεχόμενα τρίμηνα.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ξεκάθαρες, συνεπείς και στιβαρές όσον αφορά την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών και δημοσιονομικών παρεμβάσεων απόλυτης προστασίας και στήριξης του ελληνικού λαού. Για παράδειγμα, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, το πλαφόν στη χονδρική και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ είναι συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.
Η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει τις οξύτατες ανάγκες της κοινωνίας. Απαιτείται ριζική αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και μια προοδευτική κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών και την προοπτική ευημερίας για το μέλλον.»