Ο Έλληνας το αίμα του μελάνι το χει κάνει – Σφραγίδες και υπογραφές στην λευτερια θα βάνει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιμέλεια – Έρευνα Μαρία Ρ.  από Ελληνική Κύπρο. ( Μέλος ομάδας εργασίας του συγγραφέα κ. Α. Αντωνά.) Σύντομο επίκαιρο αποσπασματικό θυμογράφημα.

Επιμένει στην ωμή απειλή ο νεοσουλτάνοςνεοοθωμανός Ερντογάν: «Μία νύχτα ξαφνικά μπορούμε να έρθουμε» Η υπουλία και μπαμπεσιά στο αίμα των νυχτοβατών.

9CA74E77 9D01 464B 8C9F 4CD62F64F97C

ΕΛΑΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ…ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ …

Γνωρίζατε πως πολεμούν οι Έλληνες, τώρα θα δείτε  και πως πεθαίνουν. Γ. Αυξεντίου. ( Αν προλάβετε και δεν εξαφανισθείτε … Δικό μου)

Κωστής Παλαμάς: «Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

ΟΤΑΝ ΔΕΧΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΕΣ Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟΙ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΔΙΑΜΗΝΥΕ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΑΡΧΙΝΑΥΑΡΧΟ  *ΡΑΜΙΖ ΜΠΕΗ «ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ» . ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ,  ΚΑΤΑΝΑΥΜΑΧΟΥΣΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΤΕΡΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΕΙΣΒΟΛΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΣΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ ΚΑΤΕΦΕΥΓΑΝ, ΟΣΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΓΛΥΤΩΝΑΝ ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΝΤΟΥΣΑΝ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ, ΟΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ…

Για ξαναδιαβάστε το ημερολόγιο του «ηρωϊκού» σας *Αρχιναυάρχου, για την πανωλεθρία, που έπαθε από το ένδοξο Ελληνικό Πολεμικό ΝαυτικόΤο καταχωνιάσατε ή το χάσατε; Να σας στείλουμε αντίγραφο;;;; !!!!!

*Με το ξέσπασμα του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, το 1912, ο Ραμίζ ανέλαβε αρχηγός του στόλου. Μετά τη ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου, όπου νίκησαν και στις δύο οι Έλληνες, αντικαταστάθηκε, μετά από απαίτηση του κομιτάτου, επειδή εγκατέλειψε τον αγώνα σε κρίσιμη στιγμή επιστρέφοντας στα Δαρδανέλια, όπου τη θέση του ανέλαβε ο Ταχίρ Μπέης.

Στη δίκη ενώπιον πολεμικού στρατοδικείου, που τελούσε υπό την προεδρία του Εμβέρ Πασά αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε και έγκριση του τότε υπουργού των ναυτικών Ναζίμ Πασά λόγω των συνεχών νικηφόρων ναυμαχιών των Ελλήνων.

ΤΟΥΡΚΙΑ. Η ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ, ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ» ΕΔΑΦΗ ΤΩΝ «ΠΡΟΓΟΝΩΝ» ΤΗΣ, ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΣΤΕΠΠΕΣ ΤΗΣ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ….ΣΕ ΣΠΗΛΙΕΣ, ΑΧΥΡΟΚΑΛΥΒΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΝΤΡΑ……ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΙΖΑΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ, ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ …….

Και σημειώστε ότι στην Μικρά Ασία ο Ελληνικός στρατός σας κατατρόπωσε και προ των *πυλών της Άγκυρας έφτασε, αλλά η προδοσία των δόλιων συμμάχων μας προηγήθηκε της ήττας και νικηθήκαμε αηττήτως, όπως και στην Ελληνική Κύπρο. (Γιορτάζετε με νταούλια και ζορνέδες την κατάκτηση της μικρής άοπλης Κύπρου των 500,000 κατοίκων τότε, το 1974, μια χώρα 82 εκατομ. με χιλιοπλάσιο στρατό… Και στην Άλωση της Κωνσταντινόυπολης το 1453 … 9000 υπερασπιστές της Πόλης κατά 250-300,000 βαρβάρων, αλλά και στην άλωση της Αμμοχώστου το 1572 ακριβώς τα ίδια συνέβησαν, αλλά πληρώσατε και βαρύτατο τίμημα βάρβαροι. Καλά δεν αισχύνεσθε θρασύδειλοι ; Πότε αντιμετωπίσατε ισότιμους ή υπέρτερους στρατούς;)

*Η Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ (η εβραϊκής καταγωγής ΄΄πασιονάρια΄΄ του κεμαλισμού), γράφει: «Ποτέ μου δεν είχα δει τόσο εξαθλιωμένο  και απελπισμένο τον Μουσταφά Κεμάλ όσο τότε… Όλοι ανεξαιρέτως πιστεύαμε πως πλησιάζουν οι τελευταίες μέρες της ζωής μας. Με κινήσεις απελπισίας ο Κεμάλ, έδωσε διαταγή να μεταφερθεί η πρωτεύουσα από την Άγκυρα στη Σεβάστεια και ο ίδιος σκόπευε να φύγει από Τουρκία…Ήδη αρκετοί συνεργάτες του τον εγκατέλειψαν …. Και οι υπόλοιποι προμηθεύτηκαν κυάνιο για να αυτοκτονήσουν ….

Επιζητείτε εκδίκηση για την συντριπτική ήττα της Οθωμανικής σας Αυτοκρατορίας και διεκδικείτε εδάφη, που είχε υπό την κατοχή της μετά από γενοκτονίες. Το πάλαι ποτέ …                                                                                     ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ …. ΟΥΤΕ  ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ. … ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ …Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ …

Για θυμηθείτε και τις συντριπτικές ήττες που είχατε π.χ. Στην Α΄πολιορκία της Βιέννης το 1529, αλλά και στην Β΄ το 1683 όπου 16000 Βιεννέζοι κατατρόπωσαν τον υπέρτερο Οθωμανικό στρατό 300000 πολιορκητών εισβολέων με 300 κανόνια  και ξεκινησε η αρχή του τέλους σας . ( Η δεύτερη πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους και η ήττα τους ήταν σημαντικός σταθμός στη γεωπολιτική εξέλιξη της Ευρώπης) .                                                             Και άλλες δεκάδες ντροπιαστικές ήττες είχαν οι βάρβαροι Οθωμανοί τις  οποίες σήμερα προσπαθούν να ξεχάσουν, αλλά η αδέκαστος ιστορία ανεξίτηλα τις κατέγραψε. Ας αποτολμήσουν και σήμερα να επιτεθούν στην Ελλάδα και ακόμη μια συντριπτική ήττα τους θα καταγραφεί …

Και όταν τα λοίσθια πνέατε τότε και αφού η Ελληνική επανάσταση πλέον νικηφόρα έβαινε, δόθηκε και η χαριστική βολή στους βαρβάρους από τους συμμάχους οι οποίοι αργά μεν αφυπνίσθηκαν αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ ….                                                Η ευρωπαϊκή διπλωματία επί τέλους άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση.

Έτσι, τότε στις 24 Ιουνίου 1827 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας Ευελπιστούμε και σήμερα τα ίδια να πράξουν…

Π.χ. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Δεριγνί, Κόδριγκτον και Χέιδενκατατρόπωσε τον υπέρτερο τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ έξω από το Ναυαρίνο και άνοιξε το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία…Σημειώνεται ότι ο πρώτος νεκρός κατά την έναρξη της ναυμαχίας ήταν ο Έλληνας επαναστάτης Πέτρος Μικέλης. Στον στόλο των συμμάχων εκατοντάδες Έλληνες πήραν μέρος και εύσημα για την ανδρεία τους έλαβαν από τους ξένους ναυάρχους.

Τελικά στις 8 Οκτωβρίου η ναυμαχία έληξε νικηφόρα υπέρ των συμμάχων και των Ελλήνων. Γύρω στις 6 το απόγευμα, η θάλασσα είχε γεμίσει από τα κατεστραμμένα πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Η ναυαρχίδα, 12 φρεγάτες, 22 κορβέτες και 25 μικρότερα πλοία είχαν βυθισθεί, ενώ 6.000 Τούρκοι σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν. Οι Σύμμαχοι έχασαν 172 άνδρες, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε περίπου 500. Τα υπολοιπα τουρκικά πλοία, που διέφυγαν είχαν τόσες ανεπανόρθωτες ζημιές που τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Η είδηση για τη ναυμαχία έτυχε διαφορετικής υποδοχής στις πρωτεύουσες των δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός δούκας του Ουέλινγκτον χαρακτήρισε τη ναυμαχία «ατυχές και απαίσιο γεγονός», ενώ μία μερίδα πολιτικών υποστήριξε ότι ο Κόδριγκτον έπρεπε να παραπεμφθεί στο ναυτοδικείο για ανυπακοή, επειδή δεν είχε εντολή να δράσει. Αντίθετα, στο Παρίσι και τη Μόσχα η είδηση προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Ο εμπνευστής της Ιεράς Συμμαχίας και μέγας εχθρός της Ελληνικής Επανάστασης πρίγκηπας Μέτερνιχχαρακτήρισε την καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου ως «αρχή της βασιλείας του χάους».

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου σήμανε και την ελευθερία της Ελλάδας, παρά τη συνεχιζόμενη σφοδρή άρνηση του Σουλτάνου. Οι τρεις δυνάμεις επέβαλαν τελικά τη θέλησή τους και μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 1829 που δόθηκε η τελευταία νικηφόρα μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας, το ελληνικό κράτος είχε σχηματισθεί με βόρεια σύνορα τη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού.

Αποσπασματικές πληροφορίες από Εγκυκλοπαίδειες, Wikipedia κ.ά.  και σχετικά δημοσιευθέντα άρθρα.

Εν συνεχεία του άρθρου προσθέτω. Αυτή λοιπόν ήταν η καταγωγή των βαρβαρων(την οποία μέχρι σήμερα διατηρούν αναλλοίωτη) και οι απεχθείς ημέρες και πράξεις τους εν συντομία. Όταν οι Έλληνες έκτιζαν Παρθενώνες, είχαν φιλοσοφία και Πολιτισμό, που απλωνόταν από το Αιγαίο μέχρι την Μεσόγειο …«Τούτων δε των βαρβάρων τινές μεν γυμνοί το παραπάν βιούντεςκοινάς έχουσι τας γυναίκας και τα τέκνα παραπλησίως ταις των θρεμμάτων αγέλαις, ηδονής δε και πόνου την φυσική μόνο αντίληψη ποιούμενοι των αισχρών και καλώς ουδεμίαν λαμβάνουσιν έννοιαν».

Και μερικά ενδεικτικά γνωμικά ξένων ηγετών περί βάρβαρης Τουρκίας..              Δεν υπάρχει σημαία τόσο μεγάλη για να καλύψει την ντροπή το να σκοτώνεις αθώουςανθρώπους…HowardZinn.
-Αυτή η χώρα πέρασε από την βαρβαρότητα στην παρακμή χωρίς ποτέ να γνωρίσει τον πολιτισμό …Τσώρτσιλ…..
-Από την πρώτη μαύρη μέρα που μπήκαν στην Ευρώπη οι Οθωμανοί, ήταν το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ΄ όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν.
Γλάδστων, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, 1876
-Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη, στην Ασία ή στην Αφρική, η εγκαθίδρυση της τουρκικής κυριαρχίας να μην είχε σαν συνέπεια την υποβάθμιση του πολιτισμού. Η Τουρκία, όπου βγήκε νικήτρια έφερε την καταστροφή.
Κλεμανσώ, πρωθυπουργός της Γαλλίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)
Για την τουρκική λογική το σπαθί αποτελεί το πιο σίγουρο μέσον επίλυσης των προβλημάτων.
Ντομινίκ Ντυφούρ ντε Πραντ, Γάλλος διπλωμάτης (Dominique Dufour De Pradt1759-1837)
-Αυτή η χώρα πέρασε από την βαρβαρότητα στην παρακμή χωρίς ποτέ να γνωρίσει τον πολιτισμό …Τσώρτσιλ…..
-Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα. Β. Ουγκώ.
-Οι Τούρκοι είναι ο λαός της οργής του Θεού.
Μαρτίνος Λούθηρος, 1483-1546, Γερμανός θεολόγος, Μεταρρυθμιστής
Τουρκία είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης.
Τσάρος Νικόλαος Α’, 1796-1855, Ρώσος ηγεμόνας
(σε συνομιλία του το 1844 με τον Δούκα Ουέλλιγκτων.

2Q==

ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ – MAGNA GRECIA. ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ …

Z

2Q==

Και ολίγες ενδεικτικές ντροπιαστικές ήττες των Οθωμανών, από μια φούχτα ΕΛΛΗΝΕΣ.

Τυχαία επιλογή.  Τόμοι χρειάζονται για να καταγραφούν οι επικές πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων επαναστατών. (Αποσπάσματα από παλαιότερα άρθρα του κ. Α.Αντωνά.)                                                                                                                 Ενδεικτικά:
Μάχη του Μαλανδρινού. Λίγες δεκάδες Έλληνες νικούν χιλιάδες Μωαμεθανούς,

Χάνι της Γραβιάς. 120 άνδρες του Ανδρούτσου, ντροπιάζουν 9.000 άνδρες του ΟμέρΒρυώνη, 6 Έλληνες νεκροί 1030 νεκροί και τραυματίες Τούρκοι,                                                                                                                                                     Μάχη στα Δολιανά. Ο Νικηταράς με 200 άνδρες τρέπουν σε φυγή 10.000 Τούρκους. Αφήνουν πίσω τους άνω των 500 νεκρών και εκατοντάδες όπλα.                                                                                                                                                 Μάχη Βαλτετσίου. Μεγάλη νίκη του Κολοκοτρώνη με 3.000 άνδρες έναντι 12.000 Τούρκων. Αφήνουν πίσω τους 3500 νεκρούς και δεκάδες κανόνια.                                                                                                                                           Μάχη της Γράνας. Ο Γέρος του Μωριάμε ελάχιστους άνδρες εξολοθρεύει τους μυρίους βαρβάρους…                                                                                                           Βασιλικά Ευβοίας. Ο Γκούρας Ιωάννης με 1000 άνδρες κατατροπώνει, με την βοήθεια του Οδυσσέα, Μπούσγου, Λάππα, και Μήτρου τους 8-10000 Μωμεθανούς του Βεϋφάν Πασά που χάνει και τον γιό του. Ο ίδιος πεθαίνει από ανακοπή ή όπως λέγεται από το σπαθί του Γκούρα. 3000 Μωαμεθανοί νεκροί και 50 Έλληνες. Λάφυρα 800 άλογα, 2 κανόνια και ….18 σημαίες. (Ήταν μεγάλη ντροπή για τους Μωαμεθανούς η κατάληψη Οθωμανικών σημαιών. Οι σημαιοφόροι φυλάσσονταν από εκατοντάδες φανατικούς Μωαμεθανούς. Κάθε σημαία εκπροσωπούσε και ένα «τάγμα», ως εκ τούτου, η υφαρπαγή της σημαίας, σήμαινε και την παράδοση ή εξολόθρευση του Τουρκικού τάγματος. Εκατοντάδες στρατιωτικές Τουρκικές σημαίες κατέλαβαν οι Έλληνες επαναστάτες, τις οποίες μετέφεραν σε κάθε μάχη σαν τρόπαια και προς αποδυνάμωση του ηθικού των Μωαμεθανών.                                             

Μάχη στα Δερβενάκια. Ο Κολοκοτρώνης με 8000 άνδρες διαλύει τον στρατό του Δράμαλη που αποτελείτο από 36.000 άνδρες. Νεκροί Τούρκοι, το μεγαλύτερο μέρος του στρατού τους, κατά τον κληρικό αγωνιστή Αμβρόσιο Φραντζή..                                                                                                                                       Μάχη της Ακράτας. Μερικές εκατοντάδες Έλληνες τρέπουν σε φυγή χιλιάδες Τούρκων, εκατοντάδεςΤούρκοι νεκροί. Τους ολιγους υπόλοιπους σώζουν Οθωμανικά πλοία που ναυλοχούσαν στην Πάτρα…

Μάχη Κεφαλόβρυσου. 400 Σουλιώτες υπό τον Μάρκο Μπότσαρη επιτίθενται σε 9.000 Οθωμανούς, που τρέπονται σε φυγή και αφήνουν εκατοντάδες νεκρούς πίσωτους. Ο Μπότσαρης πέφτει ηρωικά μαχόμενος.                                                                            

Μάχη της Κλείσοβας. 131 Έλληνες αποκρούουν με επιτυχία τον πολυάριθμο στρατό του Ιμπραήμ και Κιουταχή.                                                                                                                   

Μάχη της Αράχωβας. Ο Καραϊσκάκης με ελάχιστους άνδρες αποδεκατίζει τον ισχυρό στρατό του Μουσταφά .                                                                                            

1825: Μάχη των Μύλων – Εκεί όπου 480 Έλληνες διέλυσαν 6.200 του Ιμπραήμ.                                                                                                                                         Και  σημειώστε την επική απάντηση του Μακρυγιάννη στον Φιλέλληνα ΝαύαρχοΔερυγνύ, όταν πριν από την νικηφόρα μάχη των Μύλων του επεσήμανε, ότι οι Έλληνες είστε ολίγοι και αδύνατοι… και οι Τούρκοι μύριοι και υπέρτεροι…   

«ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ, ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΞΩΜΕΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΤΕΣ»                                                                                   ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΦΥΓΗ… ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΎΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌ ΤΟΥΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΗΤΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΟΠΛΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ . ΗΤΑΝ Η 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 1825. ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 6000 ΚΑΙ 600-700 ΙΠΠΕΙΣ… ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ 600.

Και άλλες εκατοντάδες νικηφόρες Ελληνικές μάχες. Η Ελληνική ανδρεία  ήταν μια καταιγίδα, που σάρωσε τους Οθωμανούς, οι οποίοι πλέον από δειλία κατεχόμενοιετρέποντο σε φυγή για να διασωθούν…
Και οι Ελληνίδες Καπετάνισσες, ποτέ δεν υστέρησαν σε τόλμη… ΜαντώΜαυρογένους, Μπουμπουλίνα, Χάιδω Γιαννάκη Σέκου, Σταυριάνα Σάβαινα, Αλιφαντώ Μεσολογγίτισσα, Δόμνα Βασβίζη, Χαρίκλεια Δασκαλάκη, Αντωνούσα Καστανάκη… και άλλες εκατοντάδες ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ, ΗΡΩΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΣΣΕΣ.                                                                                                                             Ενδεικτικά …
Η Δέσπω Τζαβέλλα γυναίκα του πολέμαρχου Τζαβέλλα… στις 20 Ιουλίου 1792 στο Σούλι ηγείται 300 γυναικών αρματωλών Σουλιώτισσων και κατατροπώνουν τον υπέρτερο στρατό του Αλή Πασά… Σαν Ελληνίδες αμαζόνες κυνηγούν χιλιάδες Τούρκους και τους εξοντώνουν…Ο Αλή Πασάς διαφεύγει τελευταία στιγμή… Οι τριακόσιες της Μόσχως δεν υστέρησαν σε τόλμη και αυτοθυσία από του Λεωνίδα τους τριακόσιους…                                                                                                 Ποτέ ο Οθωμανικός στρατός δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει ισότιμους στρατούς. Βασίσθηκε πάντα στον εκατονταπλάσιο στρατό του,  την υπεροπλία του, την μπαμπεσιά και υπουλία για να καταγάγει ντροπιαστικές νίκες έναντι αδύναμων χριστιανικών κρατών,  αλλά και πολυάριθμες ήττες από ολιγάριθμος επαναστάτες.                                                                                                                                       Και κάποιες επίσης ολίγες από τις δεκάδες νικηφόρες ναυμαχίες των Ελλήνων καπεταναίων κατά του υπέρτερου Τουρκικού ναυτικού( Αποσπάσματα με πρόσθετες πληροφορίες και σχόλια.)                                                                               Στις 29 Απριλίου 1825 ο Σαχτούρης με την υπό αυτού μοίρα του Ελληνικού στόλου συνοδευόμενος από τον Κολανδρούτζο και τον Αποστόλη ναυμάχησαν στην Άνδρο μαζί με είκοσι πλοία πολεμικά και οκτώ πυρπολικά εναντίον του τουρκικού στόλου τριών φρεγατών, δέκα κορβετών, και τριάντα οκτώ βρικίων και γολετών. Τα δυο πυρπολικά του Ματρόζου και Μοσιού έκαψαν μια φρεγάτα 66 κανονιών. Η φρεγάτα αυτή ήταν ναυαρχίδα, και ο Ναύαρχοςαναγκάστηκε να αλλάξει καράβι. Σκοτώθηκαν δε 300 Οθωμανοί, από τους οποίους150 πυροβολιστές. Παρομοίως ο Μπούτας με το πυρπολικό του έκαψε μια κορβέτα τριάντα τεσσάρων κανονιών. Μετά από αυτό ο Οθωμανικός στόλος διασκορπίστηκε κακήν κακώς και πήγε στη Σούδα για να σωθεί. Καθοδόν μια κορβέτα με 250 εχθρούς πιάστηκε στη Σύρο. Οι Τούρκοι συνελήφθησαν από τους Συριανούς. Συνελήφθησαν και πέντε φορτηγά γεμάτα πολεμικά είδη για την πολιορκία του Μεσολογγίου, Αυστριακής προελεύσεως.                                                                                                                                   Η Ναυμαχία του Γέροντα ή της Μανδαλιάς ήταν ναυμαχία που έλαβε χώρα στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, στις 29 Αυγούστου 1824, στον κόλπο του Γέροντα (Τσάταλα), απέναντι από τη Λέρο και την Κάλυμνο. Η ναυμαχία έληξε με μεγάλη νίκη των Ελλήνων εναντίοντου συνασπισμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου.                                                                                                                                    Η ναυμαχία της Ερεσού θεωρείται η πρώτη κατά μέτωπο ναυμαχία που έδωσαν οι Έλληνες ναυμάχοι στην ελληνική επανάσταση του 1821 με πλοίο γραμμής, δίκροτο, του τότε αυτοκρατορικού οθωμανικού στόλου, η οποία και διεξήχθη στις 27 Μαΐου του 1821 στον όρμο Ερεσού της Λέσβου. Πρωταγωνιστές της ναυμαχίας αυτής ήταν ο Ιάκωβος Τομπάζηςρώτος ναύαρχος της επανάστασης του 1821) όπου διηύθυνε την ναυμαχία και ο Δημήτριος Παπανικολής ο οποίος επιχείρησε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία την “πυρπόληση” με χρήση “καυστικού” όπως λεγόταν αρχικά το πυρπολικό με αποτέλεσμα την ανατίναξη του εχθρικού πλοίου.                                                                            Η επιτυχία αυτή υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική τόσο στο ηθικό των Ελλήνων ναυμάχων, για την μελλοντική εξέλιξη στον κατά θάλασσα αγώνα όσο και αντίστροφα στο ηθικό των Τούρκων προ του καινοφανούς αυτού τύπου καταδρομήςκαι δολιοφθοράς. Παράλληλα όμως τραγική συνέπεια αυτής ήταν η καταστροφή των Κυδωνιών (του Αϊβαλί) που ακολούθησε 15 ημέρες αργότερα. Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο, τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου 1822, ήταν πολεμικό ναυτικό γεγονός της επανάστασης του 1821 κατά το οποίοελληνικό πυρπολικό ανατίναξε τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου ο οποίος είχε καταστρέψει τη Χίο. Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε και ο ναύαρχος του τουρκικού στόλου, Καρά Αλής.                                                            Η Ναυμαχία της Μεθώνης ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του 21. Συγκρούστηκε ο ελληνικός στόλος υπό τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη με τον αιγυπτιακό του Καπουδάν Μπέη. Το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο για τους Έλληνες.                                                                                                                                                  Μετά την νικηφόρα Ναυμαχία των Σπετσών στις 8 του Σεπτέμβρη του 1822 η τουρκική αρμάδα βρήκε καταφύγιο στη Σούδα της Κρήτης. Στις 8 του Οκτώβρη η αρμάδα έβαλε πλώρη για τα Στενά και στις 16 του Οκτώβρη αγκυροβόλησε ανοιχτά της Τενέδου. Οι Ψαριανοί αποφάσισαν να επαναλάβουν το κατόρθωμα της Χίου. Στείλανε 2 πυρπολικά: το ένα το κυβερνούσε ο Γεώργιος Βρατσάνος και το δεύτερο ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Τα πυρπολικά φέραν τουρκική σημαία, τα πληρώματα φορούσαν τουρκικές φορεσιές. Δυο άλλα ψαριανά πλοία παρίσταναν ότι τα κυνηγούσαν. Με αυτό το τέχνασμα τα πυρπολικά βρέθηκαν στο αγκυροβόλιο του τουρκικού στόλου έξω από το λιμάνι της Τενέδου. Την νύχτα, 28 του Οκτώβρη του 1822 ο Κανάρης επιτέθηκε στην υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, καθώς η ναυαρχίδα κατόρθωσε να μπει στα Στενά. Ο Κανάρης κατάφερε να κάψει την υποναυαρχίδα. Ήταν το δεύτερο κατόρθωμα του. Από τα 800 άτομα του πληρώματος της τουρκικής υποναυαρχίδας ελάχιστοι σώθηκαν. Ο Βρατσάνος απέτυχε. Αλλά ο πανικός πού ξέσπασε στην αρμάδα είχε ως αποτέλεσμα πολλά τουρκικά πλοία, στην προσπάθεια τους να κρυφτούν στα Στενά, να πέσουν σε ξέρες. Κ.ά.π.

“Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του” Γ. Ρίτσος

Επαναλαμβάνω επικά σοφά λόγια αυτοθυσίας του Καπετάν Γιάννη Μακρυγιάννη (Απόσπασμα) ….. Η τύχη μᾶς ἔχει τούς Ἕλληνες πάντοτε ὀλίγους. Ὅτι ἀρχή καί τέλος, παλαιόθεν καί ὥς τώρα, ὅλα τά θερία πολεμοῦν νά μᾶς φᾶνε καί δέν μποροῦνε· τρῶνεἀπό μᾶς καί μένει καί μαγιά. Καί οἱ ὀλίγοι ἀποφασίζουν νά πεθάνουν· καί ὅταν κάνουν αὐτείνη τήν ἀπόφασιν, λίγες φορές χάνουν καί πολλές κερδαίνουν. Ἡ θέση ὁποῦεἴμαστε σήμερα ἐδῶ εἶναι τοιούτη· καί θά ἰδοῦμεν τήν τύχη μας οἱ ἀδύνατοι μέ τούς δυνατούς”. 1825: Μάχη των Μύλων – Εκεί όπου 480 Έλληνες διέλυσαν 6.200 βαρβάρους του Ιμπραήμ.

Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω τμήμα του υπομνήματος του Καποδίστρια, που απευθύνεται στο θυμικό των Ευρωπαίων: «…Πόλεις, κώμαι, χωρία κατεστραμμένα, ερείπια, έρημα. Και μένει τούτο μόνον εις τον πολυπαθήν και θαυμάσιον τόπον, «ο αρχαιότροπος των οικητόρων αυτού χαρακτήρ», και απόφασις αυτών ομόψυχός τε και άτρεπτος, μηδέποτε να υποστώσι τον τουρκικόν ζυγόνουδ’ άλλον ξένονζυγόν οποιονδήποτε» οι Έλληνες ….!

Στο δε ερώτημα του Όρτον (Υφυπουργός Πολέμου και Αποικιών της Μ. Βρετανίας), «ποια είναι τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας», ο Κυβερνήτης απαντά: «Τα όρια της Ελλάδας, από τεσσάρων μεν αιώνων διεγράφησαν από δικαιώματα, τα οποία ούτε ο χρόνος, ούτε οι μεγάλες συμφορές κατόρθωσαν να διαγράψουν, διεγράφησαν δε από το 1821 με το αίμα των Ελλήνων, που χύθηκε στις σφαγές των Κυδωνιών, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης, των Ψαρών, του Μεσολογγίου και στις πολυάριθμες ναυμαχίες και μάχες, στις οποίες δοξάστηκε το γενναίο τούτο έθνος …… ». 

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

«Ο δίκαιος θέλει ευφρανθεί, όταν ιδεί την εκδίκηση και τους πόδας αυτού θέλει νίψει εν τω αίματι του ασεβούς» Παλαιά Διαθήκη  (Ψαλμοί 58:10)

Τύμμα τύμματι τίσαι. Την πληγή, με πληγή την πληρώνεις. Αισχύλος.

Μαρία Ρ. Πρόσφυγας από κατεχόμενη Κερύνεια, που θρήνησε στενούς συγγενείς, φίλους και τις πατρογονικές της εστίες.

Ευχαριστώ θερμά τον κ. Α. Αντωνά και υπόλοιπους συνεργάτες μας, για την βοήθεια, που μου πρόσφεραν.

Ήττες ντροπής των Τούρκων (Πρωτο μέρος) – olympia

https://www.olympia.gr › apopsiitt.

Ήττες ντροπής των Τούρκων (Δεύτερο μέρος) – olympia

https://www.olympia.gr › apopsiitt

Στην Ελληνική Μικρα Ασία δεν νικηθήκαμε, προδοθηκαμε …

https://www.olympia.gr › apopsisti

ΔΗΜΟΦΙΛΗ