Το μεγάλο ενδιαφέρον για το μηδέν, αυτό το στρογγυλό τίποτα, τη σκοτεινή πύλη προς το άγνωστο, «το Ο χωρίς πρόσωπο», όπως το αποκάλεσε ο Σαίξπηρ, συνεχίζεται αμείωτο και επανέρχεται, κατά καιρούς, με διαφορετικούς τρόπους.
To μηδέν υπήρξε και το θέμα του ενδιαφέροντος βιβλίου του Robert Kaplan «Το Υπαρκτό Τίποτα. Μια ιστορία του μηδενός» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Ο συγγραφέας αφηγείται τη διαδρομή του μηδενός μέσα στο χρόνο, χωρίς να στερεί από το θέμα του την επιστημονική, τη φιλοσοφική και την υπαρξιακή του διάσταση.
Το μηδέν δεν αντιμετωπιζόταν πάντοτε ως αριθμός. Η περιπέτεια της μεταμόρφωσής του στον αριθμό που γνωρίζουμε δεν ήταν εύκολη και ακολούθησε αρκετούς ελιγμούς. Σήμερα είναι αριθμός, αλλά και αριθμητικό ψηφίο που δίνει αξία σε άλλους αριθμούς, χρησιμοποιείται ως σύμβολο κράτησης θέσης σε θεσιακά συστήματα, ενώ περισσότερο γνωστή είναι η χρήση του στους υπολογιστές, τις τηλεοράσεις και τα τηλέφωνα που λειτουργούν με αριθμούς εκφρασμένους στο δυαδικό σύστημα με 0 και 1. Κλειδί της κατανόησης της έννοιάς του, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η μελέτη της ιδέας του μηδενός, της λειτουργίας και της συμπεριφοράς του.
Στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε, συνοπτικά, την πορεία του μηδενός μέσα στον χρόνο, από την εποχή που ο άνθρωπος δημιούργησε την τέχνη της μέτρησης μέχρι σήμερα.
infiltr8or