«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο σημείο “Κρόνος 1” του τεμαχίου 6 και να σας ενημερώσω για τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ» ήταν η δήλωση της Κύπριας υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας ENI, αναφορικά με την ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά πιθανότατα και σε γειτονικά σημεία του ίδιου θαλασσοτεμαχίου. Υστερα από μακρύ χρονικό διάστημα, η Κύπρος ξαναμπήκε στο παιχνίδι της Ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο…
Από τον Νικ. Σταυρουλάκι
Ανέφερε ειδικά η υπουργός ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έφερε στην επιφάνεια την ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου, η ποσότητα του οποίου υπολογίζεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf).
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε και δεύτερη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6, σε παράπλευρο στόχο, υπό την ονομασία «Ζευς» 1, όπου και εκεί μπορεί να βρεθούν επιπρόσθετες ποσότητες.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το κοίτασμα έχει χαρακτηριστικά καλής, μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας.
Θεωρητικά, δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτεί γενικά η Κύπρος τους φυσικούς της πόρους, μακριά από εντάσεις και τις απειλές της Τουρκίας. Η εξέλιξη φαίνεται ότι «σπρώχνει» την αξιοποίηση και άλλων κοιτασμάτων, που ανακαλύφθηκαν σε προηγούμενο χρόνο, όπως το γνωστό κοίτασμα «Αφροδίτη», το οποίο παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών, λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά ενέργειας. Τώρα, όμως, σε διεθνές επίπεδο τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Η γεώτρηση διενεργήθηκε από το πλωτό γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» για λογαριασμό της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI-Total. Η σχετική ανακοίνωση έχει τη μοναδική υπογραφή της ENI.
Μετά και τη νέα ανακάλυψη στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με τις ποσότητες φυσικού αερίου στις αντίστοιχες ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου, η Αν. Μεσόγειος αλλάζει πρόσωπο. Εάν θα είναι «ειρηνικό», θα δείξει το μέλλον. Ομως, να θέσουμε, για αρχή, ορισμένα στοιχεία προβληματισμού…
Αλλάζει άρδην ο ενεργειακός χάρτης της Αν. Μεσογείου
Το φυσικό αέριο που σταδιακά ανακαλύπτει και συγκεντρώνει η Κύπρος από τις εξορύξεις στα θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ αλλάζει σταδιακά τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά και τις ανακοινώσεις της Δευτέρας 22/8 για ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον στόχο «Κρόνος 1», στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, με εκτιμώμενη δυναμικότητα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), η συνολική δυναμικότητα της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε 11,7 tcf έως 14,7 tcf.
Μέχρι στιγμής, με βάση στοιχεία των εταιριών, έχουν συγκεντρωθεί 4,2 tcf στο «Αφροδίτη», 5-8 tcf στον «Γλαύκο» και τώρα. 2,5 tcf στον «Κρόνο». Στα νέα δεδομένα δεν περιλαμβάνεται η ποσότητα στο κοίτασμα «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6, καθώς η ΕΝΙ έχει ανακοινώσει ότι εντόπισε κοίτασμα (2018) χωρίς στοιχεία για την ποσότητα. Από κυπριακές πηγές η ποσότητα υπολογίζεται ανεπίσημα μεταξύ 1 και 3 tcf, αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος».
Το ξαφνικό ενδιαφέρον της Αθήνας
Και ξαφνικά τα ελληνικά ΜΜΕ, που συνήθως δεν ενδιαφέρονται για τα συμβαίνοντα στην άκρη του Ελληνισμού, στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, ανέδειξαν πρώτη την είδηση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Η Αθήνα καραδοκεί να δρέψει τους καρπούς που άλλοι, με κόπο, κατάφεραν με μέθοδο και σύστημα να αποκομίσουν, την ώρα που η ίδια φοβόταν και τη σκιά της. Το «κράτος» των Αθηνών, ίδιο διαχρονικά, στα καλύτερά του…
Αρχισαν τα όργανα στην Αγκυρα μετά τις ανακοινώσεις από τη Λευκωσία
Ηδη τα τουρκικά κανάλια άρχισαν να σχολιάζουν την κυπριακή ανακοίνωση. Ο πρώην στρατιωτικός Ραγκίπ Κουτάι ανέφερε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι «η Τουρκία πρέπει αμέσως να στείλει γεωτρύπανο στο βόρειο τμήμα του 6ου οικοπέδου, συνοδεία πολεμικών σκαφών». Ας ανήκει σε ξένο κράτος, σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες. Ισχυρίστηκε, εν προκειμένω, ότι, εάν οι Ελληνοκύπριοι βρήκαν φυσικό αέριο στο νότιο τμήμα του 6ου οικοπέδου, τότε και η Τουρκία πρέπει να κάνει γεώτρηση στο βόρειο τμήμα του ίδιου οικοπέδου (!), δεδομένου ότι το βόρειο τμήμα ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα (;). Ούτε καν στο ψευδοκράτος!
Διαβάστε τώρα τι ακριβώς είπε μια άλλη καθηγήτρια, η ανεκδιήγητη Σουάι Ατσικαλίν, την ημέρα της ανακοίνωσης των θετικών ευρημάτων στη γεώτρηση «Κρόνος 1», αναφερόμενη σε πιθανή δημιουργία έντασης με την Ελλάδα: «Πιθανότατα θα υπάρξει κάποια ένταση. Αλλά δεν βλέπω πιθανή κάποια σύγκρουση σύντομα. Οχι μόνο στο οικόπεδο 6». Δηλαδή:
Πριν από την υποτιθέμενη σύγκρουση, λόγω άσκησης από την Κύπρο νόμιμου δικαιώματος, την προαναγγέλλει, συνδέοντάς τη μάλιστα με την ανακοίνωση για τα ευρήματα στον «Κρόνο» της Κύπρου! Προσδιορίζει το «αίτιο» που την… ενοχλεί. Σαν να λέει: «Το να βρεις αργότερα την αφορμή εύκολο είναι…»
Προσδιορίζει και τον χώρο που θα συμβεί η υποτιθέμενη σύγκρουση, ο οποίος μπορεί να είναι και εκτός του οικοπέδου 6, που παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία για λογαριασμό του ψευδοκράτους και το οποίο η ίδια, επίσης παρανόμως, ίδρυσε, σε πείσμα του Σ.Α. του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της.
Προϊδεάζει για την πίεση που ήδη ασκεί το τουρκικό «βαθύ κράτος» για σύγκρουση με την Ελλάδα, προσεχώς.
Η ίδια πρόσθεσε «στωικά» ότι αυτές οι εντάσεις θα υπάρχουν, καθώς η Ελλάδα αρέσκεται να τις πηγαινοφέρνει (να τις προκαλεί από καιρού εις καιρόν). «Πριν από τρεις μήνες μιλούσαμε για τα νησιά, τώρα μιλάμε για άλλο θέμα… Στο τέλος του καλοκαιριού πιθανόν η Ελλάδα να εμφανισθεί με άλλο θέμα» είπε, σύμφωνα με έμπειρο δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ο οποίος παρακολούθησε την τηλεοπτική εκπομπή.
Στον αντίποδα, ο επίσημος τουρκικός παράγων παραμένει ύποπτα νηφάλιος (άρα, γνώστης των δεδομένων μέσω Ρώμης). Ωστόσο, το διήμερο των κυπριακών ανακοινώσεων, η τουρκική πολεμική αεροπορία υπερέβη εαυτήν σαν κακομαθημένο «κωλόπαιδο». Εκτός από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, σε ρόλο τσοπανόσκυλου, προβαίνει σε φραστικούς παλικαρισμούς κατά πάντων, το υπόλοιπο τουρκικό «σύστημα» δεν «αφόρισε» την κυπριακή ενεργειακή εξέλιξη.
Περιέργως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρκέστηκε να δηλώσει ότι εντάξει με την κυπριακή γεώτρηση, αρκεί να δοθεί το αναλογούν ποσοστό και στους Τουρκοκυπρίους. Μα, η συγκεκριμένη στάση είναι νομοθετημένη από τη Λευκωσία. Το λέει για να το πει…
Εξάλλου, το νεόκοπο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τουρκικές NAVTEX, θα παραμείνει σε τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν είναι τώρα η ώρα για εντάσεις με την Ελλάδα. Η Αγκυρα, σε αυτή τη φάση, παριστάνει την «αθώα περιστερά», και μάλιστα σε ρόλο «θύματος» που υφίσταται τα πάνδεινα από την επιθετική Ελλάδα, από την οποία υποφέρει υπομένοντας το μαρτύριο!
Με το άλλο χέρι, όμως, η Αγκυρα έκανε «σουρωτήρι» το Αιγαίο. Εφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για «λοκάρισμα» τουρκικών αεροσκαφών, και μάλιστα σε νατοϊκή άσκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελλάδας «κλείδωσαν» σκόπιμα τα ραντάρ των τουρκικών για να εμποδίσουν αποστολή συνοδείας των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Σημείωσαν ότι αυτή η παρενόχληση από την Ελλάδα ήταν προσπάθεια στόχευσης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ και (ακούστε!) ότι «η Ελλάδα δεν διστάζει να ρισκάρει ακόμη και τις νατοϊκές αποστολές για να παρενοχλήσει την Τουρκία». Κανονικό «θύμα»!
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε και σε ανάλογες διπλωματικές πρωτοβουλίες. Αλλά στη Βασ. Σοφίας «δεν έφτασε τίποτα», λένε διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.
«Κρυφτό» από τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. κοιμάται όρθια
Η Ουάσινγκτον στηρίζει κρυπτόμενη τις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για τα ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ENI-TOTAL και τις έως τώρα εκτιμήσεις στο κοίτασμα «Κρόνος 1» του θαλασσοτεμαχίου 6, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ανώνυμος) επεσήμανε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στη δέσμευσή μας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης προς το Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει». Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε…
Και η Ε.Ε… κοιμάται όρθια! Η νέα ανακάλυψη στην Κυπριακή ΑΟΖ έρχεται σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις φέρεται επισήμως ότι αγωνιούν μαζί με την Ουάσινγκτον ως προς τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ιδίως μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, και αναζητούν, δήθεν, νέες ποσότητες αερίου για κάλυψη των αναγκών τα επόμενα χρόνια. Και, τότε, τι «περίεργη» είναι αυτή η σιωπή των Βρυξελλών για την κυπριακή ανακάλυψη; Κάποιος χαρτογιακάς να τη χαιρετίσει δεν βρέθηκε; Και ενώ θεωρείται δεδομένη η απόφαση για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο…
Σε αυτό το πνεύμα, η Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι, δεδομένων των αναγκών της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανοίγεται τώρα η προοπτική για να προχωρήσει η Κύπρος πολύ πιο γρήγορα και να ενταχθεί στον μελλοντικό ενεργειακό προγραμματισμό της Ε.Ε. με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Αν υπήρχε έστω κάποια ευρωπαϊκή φωνή να λέει τα ίδια, θα μπορούσε να μας πείσει ότι οι Βρυξέλλες, επιτέλους, ακούνε την Κύπρο. Αλλά η γερμανική Ευρώπη θέλει να τα έχει καλά με την Τουρκία, ακόμα και σε βάρος δικών της πόρων.
Αν και μεσολαβούν πολλά τεχνικά, οικονομικά, αλλά κυρίως πολιτικά προβλήματα, όσο και αντικρουόμενα συμφέροντα ηγετών, που εμποδίζουν εδώ και χρόνια την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, υποχρεωτικά η Αν. Μεσόγειος αποκτά μεγαλύτερη σημασία για την Ε.Ε. Ελα, όμως, που αποκτά ανάλογο ενδιαφέρον και για την Τουρκία…
Ποια θα είναι η τύχη του αγωγού EastMed;
Υποτίθεται ότι η Ουάσινγκτον έχει εγκαταλείψει την ιδέα κατασκευής ενός αγωγού που θα μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Λευκωσία επαναφέρουν στα διπλωματικά τραπέζια το κρίσιμο θέμα του EastMed.
Εν προκειμένω, η Λευκωσία επιχειρεί να αξιοποιήσει την ανακάλυψη και για την ενίσχυση των ερεισμάτων της στο κυπριακό ζήτημα.
Ενεργειακοί παράγοντες εισηγούνται στην κυβέρνηση πως είναι διπλωματικά «ασύμφορη» η αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου αποκλειστικά για ενεργειακές ανάγκες στην Κύπρο, με τη μεταφορά του στο νησί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Λένε ότι το θέμα προσφέρεται για συμπράξεις, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού εκμετάλλευσης, με ανοιχτούς εμπορικούς ορίζοντες, για την πώληση των ποσοτήτων και σε άλλους αγοραστές. Μέχρι στιγμής, το σενάριο που υπερισχύει τείνει προς τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου αρχικά στην Αίγυπτο για υγροποίηση, μια και υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, και εν συνεχεία την εμπορική διακίνησή του να περιλαμβάνει περισσότερους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ασφαλώς σε ειδικές τιμές. Είναι γνωστό από κυβερνητικά χείλη στην Αθήνα, ήδη από τον προηγούμενο μήνα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου, ότι είναι ήδη έτοιμη η η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, η οποία μπορεί να δεχθεί υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ ή την Κύπρο.
Η «μετάφραση» του μεγάλου κοιτάσματος
Σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ποσότητα φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο στη θέση «Κρόνος» είναι αρκετή για να καλύψει τις σημερινές ηλεκτροπαραγωγές ανάγκες της Κύπρου για 60-70 χρόνια,
Από τα προηγούμενα κοιτάσματα, το «Αφροδίτη» μπορεί να καλύψει ανάγκες της Κύπρου για πάνω από 100 χρόνια.
Σύμφωνα με την Κύπρια υπουργό Ενέργειας, το κοίτασμα στον «Κρόνο 1» είναι εκμεταλλεύσιμο, καθώς η ΕΝΙ κρίνει την ποιότητά του από καλή έως εξαιρετική.
Η ΕΝΙ ανέφερε πρόσθετα στην ανακοίνωσή της ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα, λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών εδάφους και προϊόντος, για πρόσθετη ποσότητα φυσικού αερίου παραπλεύρως, λόγος για τον οποίο η εταιρία θα σχεδιάσει να πραγματοποιήσει νέα γεώτρηση στην ίδια περιοχή. Ηδη η υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η γεώτρηση από την εταιρία στον στόχο «Ζευς 1», που βρίσκεται πλησίον του στόχου «Κρόνος 1».
Συνεπώς, θεωρείται βέβαιος ο εντοπισμός και άλλων κοιτασμάτων, τα οποία, προστιθέμενα στις ποσότητες του «Κρόνος 1», δημιουργούν πρόσθετα εμπορικά κίνητρα εκμετάλλευσης, καθώς θα μειώνεται το κόστος παραγωγής. Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την επέκεινα στάση της Αγκυρας.