Πρέσπες: Η μεγάλη κοροϊδία – Ο Μητσοτάκης εμπαίζει τους Μακεδόνες, την ώρα που οι Σκοπιανοί έχουν κάνει κουρελόχαρτο την επαίσχυντη Συμφωνία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρία χρόνια κοροϊδίας των Μακεδόνων και των Ελλήνων γενικά θα σηματοδοτήσει η παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον τρόπο που την αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος.

Ηταν Σεπτέμβριος του 2019 όταν, από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε τη ρητή διαβεβαίωση στους Ελληνες πολίτες ότι «θα είμαστε πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας».

Οχι απλά δεν έπραξε κάτι τέτοιο, αλλά, αντιθέτως, επιβράβευσε κάποιους εκ των «αρχιτεκτόνων» της συγκεκριμένης -επιζήμιας, κατά τον ίδιο- Συμφωνίας, όπως τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, καταλαμβάνοντας τη θέση του αποχωρήσαντος για την ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία».

Δεν πρόκειται περί ενός «περιφερειακού» παίκτη στο deal που κλείστηκε τότε μεταξύ Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, αλλά για τον άνθρωπο που τότε υπηρετούσε ως πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ και στάθηκε στο πλευρό του τότε υπουργού Νίκου Κοτζιά, στην προσπάθειά του να επιβάλει αυτή την ατιμωτική για τη χώρα μας συμφωνία.

Ομως, τρία χρόνια μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι βόρειοι γείτονές μας συνεχίζουν ασταμάτητα να παραβιάζουν τη Συμφωνία και να προκαλούν, δίχως η ελληνική πλευρά να έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να τους κάνει να λογικευθούν, χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί κανένας μηχανισμός έστω εφαρμογής αυτής της επιζήμιας -όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τότε την αποκαλούσε- Συμφωνίας.

Θα μπορούσε να γράψει κανείς πολλά σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη προεκλογικά και μετεκλογικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς όμως να μπορεί να ξεπεράσει τα ίδια τα λόγια του Ζόραν Ζάεφ, έναν ολόκληρο χρόνο μετά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, τον Σεπτέμβριο του 2020: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Εδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Η πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης μετά την εκλογή του στον πρωθυπουργικό θώκο ήταν μια «επικίνδυνη αποστολή», στην οποία έπρεπε να διαχειριστεί από θέση εξουσίας πλέον το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτής της συμφωνίας που είχε προκαλέσει τη μαζική αντίδραση του ελληνικού λαού και η οποία αγνοήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήταν για… σκι στο πρώτο συλλαλητήριο, οσμίστηκε προφανώς τις διαθέσεις του ελληνικού λαού και ως ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε βγει απέναντι από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταγγέλλοντάς την, αν και δεν έφερε αντιρρήσεις στη μετατροπή της τότε Βουλής σε μεταγραφικό παζάρι προκειμένου τελικά αυτή να περάσει. Ανεβαίνοντας λοιπόν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας ρωτήθηκε σχετικά με το τι θα έκανε ως πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είχε πει τότε μεταξύ άλλων: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Το ίδιο έχω πει και σε όλες τις διεθνείς επαφές μου, προσθέτοντας όμως αυτό το οποίο πάλι είχα πει προεκλογικά: Η συμφωνία αυτή είναι μια κυρωμένη συμφωνία από την ελληνική Βουλή και, κατά συνέπεια, δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Αυτή τη διαπίστωση την είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, όταν κάναμε και την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και όταν ψηφίσαμε τελικά για την ίδια τη συμφωνία στη Βουλή. Είχαμε πει ότι, αν η Συμφωνία κυρωθεί, πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Ούτε η ίδια η Συμφωνία προβλέπει διαδικασίες τροποποίησής της, παρά μόνο έλεγχο της εφαρμογής της».

Συνέχισε όμως θέτοντας τους στόχους της δικής του κυβέρνησης: «Να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας, που τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε».

Τρία χρόνια μετά πρέπει να είναι σαφές στον καθέναν ότι ουδεμία αυστηρότητα επέδειξε η χώρα μας ως προς την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας, γεγονός που επέτρεψε την εκθράσυνση των Σκοπιανών, μέχρι του σημείου ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, που είχε βάλει την υπογραφή του στη Συμφωνία, να κάνει λόγο για την «ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», εκθέτοντας τον υποστηρικτή του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κούφια λόγια στις εκατοντάδες παραβάσεις

Δεν είναι μόνο ο Ζόραν Ζάεφ. Ελληνες πατριώτες έχουν συγκεντρώσει και καταγράψει εκατοντάδες παραβιάσεις -σε διάφορους τομείς- της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες έχουν σταλεί στον πρωθυπουργό. Από τα ονόματα στα προϊόντα μέχρι τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας, δημοτικά συμβούλια που συνεχίζουν ανεμπόδιστα την αλυτρωτική προπαγάνδα κατά της χώρας μας, οι Σκοπιανοί επιμένουν σε κάθε τόνο. Μέχρι και ΜΚΟ με φροντιστήρια για την εκμάθηση της μακεδονικής γλώσσας και την «προστασία» των ιθαγενών ομιλητών της στην Ελλάδα αποκάλυψε πρόσφατα η «δημοκρατία».

Ποια ακριβώς ήταν η προσήλωση της ελληνικής πλευράς στην αυστηρή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών; Τίποτε άλλο παρά κούφιοι πανηγυρισμοί για το γεγονός ότι, για χρονικό διάστημα δύο ετών, η χώρα μας ως «νατοϊκή δύναμη» επιτηρούσε τους ουρανούς των Σκοπίων. Η ελληνική πλευρά κατάπιε κάθε προσβολή και συνεχίζει να κάνει ότι δεν βλέπει τι κάνουν οι βόρειοι γείτονές μας, με προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στη ΔΕΘ δεσμευόταν περί του αντιθέτου.

Εξίσου έωλες όμως ήταν και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε αναφερθεί στην ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων και την ανάγκη να στηριχθεί το «brand» της Μακεδονίας και να «κερδίσουμε παγκόσμια το παιχνίδι της επικοινωνίας».

«Για να το πω πολύ απλά: Οταν ο άλλος ακούει Μακεδονία να σκέφτεται τη Μακεδονία μας, την πραγματική Μακεδονία, την αυθεντική Μακεδονία. Αυτό δεν είναι κάτι που καθορίζεται από τη Συμφωνία. Εχει να κάνει με εμάς, με τη δυνατότητά μας να υποστηρίξουμε την Ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε» είχε πει απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Μια βόλτα σε οποιαδήποτε έκθεση τροφίμων του εξωτερικού, σε ένα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, όπου όλα τα σκοπιανά προϊόντα έχουν ως χώρα παρασκευής τη… σκέτη νέτη Μακεδονία, θα δώσει τις απαραίτητες αποδείξεις για το πόσο τηρήθηκαν και αυτές οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ