Καρτέλ ενέργειας και κυβέρνηση οδηγούν την Ελλάδα στην μεγαλύτερη αύξηση εμπορικού ελλείμματος εδώ και 70 χρόνια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δεκαπενταπλασιασμός της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου σε σύγκριση με τις τιμές προ πανδημίας, δημιουργεί μία ολέθρια κατάσταση στην ελληνική οικονομία με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Η παθογένεια φυσικά της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας δεν είναι έργο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά διαχρονική. Ο βαθμός εξάρτησης όμως συγκεκριμένα από το φυσικό αέριο που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να εξυπηρετήσει το λεγόμενο καρτέλ, αποδεικνύεται καταστροφική για την πορεία της χώρας μας.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Capital Economics είναι πραγματικός εφιάλτης: Το εμπορικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 4,3% του ΑΕΠ τουλάχιστον, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην χειρότερη θέση μαζί με την Ιταλία, η οποία όμως διαθέτει πολλαπλάσια πρωτογενή παραγωγή σε σύγκριση με την χώρα μας.

Η εξέλιξη αυτή είναι απείρως πιο οδυνηρή ακόμα και από τις μεγάλες πετρελαϊκές κρίσης του 1974 και το 1979. Τότε, ακόμα και στην χειρότερη έκφανση, αυτή του διπλασιασμού της τιμής του πετρελαίου μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ ήδη είχε τριπλασιαστεί η τιμή του, το αποτύπωμα στο ΑΕΠ δεν ξεπέρασε το 2,8%.

Η μεθοδευμένη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο την άφησε τελείως ακάλυπτη, σε συνδυασμό με την βίαιη απολιγνιτοποίηση, αλλά και την μη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και την ακύρωση του East Med που θα έδινε οικονομική ανάσα στην Ελλάδα, πέραν της αυτονόητης γεωπολιτικής αναβάθμισης.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η εθνική οικονομία βάλλεται από το χείριστο σύμπτωμα του εμπορικού ελλείμματος και όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας επηρεάζεται αρνητικά, το «καρτέλ» απολαμβάνει δυσθεώρητο κέρδη, με την κυβέρνηση να παραμένει απλός θεατής.

Εάν πριν από λίγους μήνες υπήρχε μία δικαιολογία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω του αιφνίδιου πολέμου στην Ουκρανία, σήμερα δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση της απραξίας του έναντι μίας οικονομικής κρίσης που τείνει να εξελιχθεί σε εθνικό εφιάλτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ