Πανικός στο επιτελείο Μητσοτακη για τα μέτρα της ΔΕΘ – Ψάχνουν τεχνάσματα για να παραπλανήσουν ξανά τον κόσμο που υποφέρει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μαξίμου προσπαθεί να γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ για να ανατρέψει το ζοφερό σκηνικό ακρίβειας και να χρυσώσει το χάπι στα εξαθλιωμένα νοικοκυριά.

Ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή για το πακέτο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών. Από τη μία υπάρχουν η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και η εντυπωσιακή εικόνα των τουριστικών εισπράξεων. Από την άλλη, η ξέφρενη πορεία των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, που καθιστούν αναγκαία την αύξηση της επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Στην κυβέρνηση ζυγίζουν όλα αυτά τα δεδομένα προκειμένου να γεμίσουν το… καλάθι της ΔΕΘ με παροχές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο τις αντοχές της οικονομίας. Κάποια από αυτά τα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» προς τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Πολύ πιθανόν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει και τρίτο κύκλο επιδότησης καυσίμων (fuel pass), ενώ στο επίκεντρο των εξαγγελιών του θα βρεθεί και η νέα στεγαστική πολιτική.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, τα αποτελέσματα από την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού έφεραν χαμόγελο στο οικονομικό επιτελείο. Η σημαντική υπέρβαση των στόχων που εμφάνισε η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου, με τα έσοδα από φόρους να παρουσιάζονται αυξημένα κατά 5,167 δισ. ευρώ, αλλά και η εξαιρετική πορεία των τουριστικών εισπράξεων, που φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, «γεμίζουν» το κυβερνητικό καλάθι της ΔΕΘ. Πλέον, δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να διευρυνθεί το πεδίο των παροχών, χωρίς ακόμα να έχει «κλειδώσει» οριστικά το συνολικό ύψος του πακέτου που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός σε τρεις εβδομάδες.

Οι δύο βασικές εξαγγελίες που έχουν ήδη αποφασιστεί είναι η αύξηση των συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια και η κατάργηση της μνημονιακής εισφοράς αλληλεγγύης, τόσο στους δημοσίους υπαλλήλους (έχει ήδη καταργηθεί στους ιδιωτικούς) όσο και στους συνταξιούχους. Η αύξηση των συντάξεων υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 5,5%-6,5%, με το τελικό ποσοστό να κρίνεται από το ύψος του πληθωρισμού.

Σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων αναμένεται να αφορά και την προσπάθεια απορρόφησης του ενεργειακού κόστους, που εξακολουθεί να στραγγαλίζει την κοινωνία. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής αυξημένου επιδόματος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Σχεδόν σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και για τους επόμενους μήνες. Εκτός από το φυσικό αέριο, που κινείται στα 233 ευρώ η μεγαβατώρα, άλμα έχει κάνει και η χονδρική τιμή του ρεύματος, που βρίσκεται πλέον στα 450 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την πορεία των τιμών το προσεχές διάστημα. Στόχος πάντως είναι η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας από το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο νέος κύκλος του Fuel Pass, που θα αφορά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή των αιτήσεων για το Fuel Pass 2. Επίσης, αναμένεται να περιληφθεί στο πακέτο το επίδομα θέρμανσης, με διευρυμένα χαρακτηριστικά, αλλά και μία νέα επιταγή ακρίβειας (προς το τέλος του έτους), που θα επιχειρήσει να θέσει αναχώματα στον πολύ υψηλό πληθωρισμό.

Στο Μαξίμου εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να μειώσουν το τέλος επιτηδεύματος, έναν φόρο που υιοθετήθηκε την εποχή των Μνημονίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που κερδίζει πόντους είναι να μειωθεί αρχικά κατά 30 έως 50% το 2023 και το 2024 να καταργηθεί, αν το επιστρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50%, τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

α) Στα 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

β) Στα 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

γ) Στα 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ και

δ) Στα 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Κατώτατος μισθός και στεγαστική πολιτική

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που τοποθετείται χρονικά στα μέσα της άνοιξης του 2023. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 6%, κάτι που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 751 ευρώ έναντι 713 ευρώ που είναι σήμερα. Δηλαδή, όλσοι έχουν έως τρία χρόνια προϋπηρεσία θα πάρουν μηναία αύξηση 38 ευρώ. Αντίστοιχα, ο κατώτατος μισθός με μία τριετία θα διαμορφωθεί από τα 785 ευρώ στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ), με δύο τριετίες από τα 856 ευρώ στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ) και με τρεις τριετίες από τα 927 ευρώ στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ).

Δεδομένη επίσης θεωρείται η παρουσίαση της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. «Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών – με τα ενοίκια να παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ένα θέμα που συνδέεται με τη φτηνότερη στέγη. Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών» εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, τονίζοντας ότι το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί, κάτι που συνεπάγεται κίνητρα για φτηνότερη στέγη στους νέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ