Το κριθάρι ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο και για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε μια από τις κύριες τροφές του.
Σήμερα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την παρασκευή ψωμιού, μπύρας αλλά και ζωοτροφών. Για το έτος 2017-2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καταγράφηκε ως ο νούμερο ένα παραγωγός κριθαριού παγκοσμίως.
Το κριθάρι είναι ένας θρεπτικός καρπός, πλούσιος σε πολύτιμα συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και αποτελεί τροφή που συμβάλλει στη διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού.
Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση κριθαριού:
– Πέψη: Περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εντέρου και την αντιμετώπιση της διάρροιας. Τροφοδοτεί το έντερο με προβιοτικά συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του. Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν κριθάρι επί τέσσερις εβδομάδες βελτίωσαν τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του εντέρου. Η περιεκτικότητα του κριθαριού σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στη θεραπεία της νόσου του Crohn και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
– Απώλεια βάρους: Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στη μείωση του βάρους. Μελέτη του 2008 έδειξε ότι η κατανάλωση κριθαριού επί έξι εβδομάδες μείωσε το βάρος και τα επίπεδα πείνας μέσω του κορεσμού που προκαλεί.
– Καρδιαγγειακός κίνδυνος: Το κριθάρι περιέχει βιταμίνη Β3 (νιασίνη), Β1 (θειαμίνη), σελήνιο, χαλκό και μαγνήσιο. Τα στοιχεία αυτά μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, παράγοντες που παίζουν ρόλο στις καρδιακές παθήσεις. Βοηθά επίσης στον «καθαρισμό» των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της φλεγμονής. Τα στοιχεία του προστατεύουν την υγεία των αρτηριών, προλαμβάνοντας την πήξη του αίματος και συμβάλλοντας στον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
– Καρκίνος: Το κριθάρι περιέχει σελήνιο το οποίο έχει γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ είναι απαραίτητο και για τη λειτουργία των ενζύμων του ήπατος. Το σελήνιο βοηθάει επίσης στην αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενεργοποιώντας τα Τ κύτταρα όταν είναι απαραίτητο. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και συρρικνώνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
– Οστά: Ένα τέταρτο του φλιτζανιού αναποφλοίωτου κριθαριού καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών σε μαγγάνιο, το 15% σε μαγνήσιο και το 12% σε φώσφορο, στοιχεία που συμβάλλουν στη δομή και την αντοχή των οστών.
Πηγή: Medical Daily