Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν με την προειδοποίηση ότι ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού που ελέγχεται από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία, για τον οποίο κατηγόρησε το Κίεβο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή, μετέδωσε το Reuters.
Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να διοικείται από Ουκρανούς τεχνικούς.
Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες της εγκατάστασης λειτουργούν προς το παρόν.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ιδιαίτερα ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός της περιοχής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τον ουκρανικό στρατό δημιουργεί τον κίνδυνο μεγάλης κλίμακας καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση τεράστιων περιοχών από την ακτινοβολία», ανέφερε το Κρεμλίνο.
Η ρωσική προεδρία σημείωσε ότι η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών ήταν πρωτοβουλία του Μακρόν.
Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδίαζαν προβοκάτσια στα κεντρικά γραφεία. Το Κίεβο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδίαζαν να αποσυνδέσουν την εγκατάσταση από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και να τη συνδέσουν με το ρωσικό δίκτυο.
Ο Πούτιν και ο Μακρόν τόνισαν τη σημασία της αποστολής αντιπροσωπείας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στο εργοστάσιο το συντομότερο δυνατό, ανέφερε το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια στους επιθεωρητές του ΔΟΑΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του για τα συνεχιζόμενα εμπόδια στην προμήθεια ρωσικών τροφίμων και γεωργικών λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.
Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σήμερα τη Μόσχα να μην αποκόψει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια από το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, κάτι που φοβούνται οι αρχές στο Κίεβο.
Συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Μακρόν δεν έχει γίνει από τις 28 Μαΐου. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προηγουμένως συνομιλίες με τον Πούτιν στις αρχές Μαΐου, αρχές Μαρτίου και έως και πέντε τον Φεβρουάριο, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης που οδήγησε στην έναρξη της επίθεσης στα τέλη του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επίσης συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 7 Φεβρουαρίου στη Μόσχα.
Αυτές οι πολυάριθμες επαφές οδήγησαν σε κριτική στον Μακρόν, που σχετίζεται με το γεγονός ότι, παρά τις συχνές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία.
Ένα άλλο θέμα της σημερινής συνομιλίας των δύο αρχηγών κρατών ήταν η συμφωνία που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα για την απεμπλοκή των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.
Η Μόσχα απαιτεί σε αντάλλαγμα να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε «τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές εξαγωγές και τον αντίκτυπό τους στα προβλήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια κρίση έλλειψης τροφίμων».
Η συνομιλία μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Εμανουέλ Μακρόν περιελάμβανε επίσης ένα άλλο θέμα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Συζητήθηκε η προγραμματισμένη εξεταστική επιτροπή για την επαλήθευση των γεγονότων για όσα συνέβησαν στην πόλη Ελένοβκα τον Ιούλιο. Πενήντα Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν σε στρατόπεδο φυλακών στο τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία.
Agencies
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος