Ο Άγιος Διομήδης γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και σπούδασε την ιατρική επιστήμη. Η επιστημονική του γνώση δεν τον έκανε υπερήφανο, αλλά διατήρησε την ευσέβεια, στην οποία τον ανέθρεψαν οι γονείς του.
Και όπως ο Κύριος, ο Ιατρός των σωμάτων και των ψυχών των ανθρώπων, «ελάλει αυτοίς περί της βασιλείας του Θεού, και τους χρείαν έχοντας θεραπείας ιάσατο», μιλούσε δηλαδή σ’ αυτούς για την βασιλεία του Θεού και γιάτρευε εκείνους που είχαν ανάγκη θεραπείας, έτσι και ο Διομήδης, μιμούμενος τον Κύριό του και Θεό του, εξασκούσε αφιλοκερδώς και φιλάνθρωπα το ιατρικό του επάγγελμα.
Συγχρόνως, όμως, με την θεραπεία των σωμάτων, ο Διομήδης κήρυττε με θέρμη στους ασθενείς και τη σωτηριώδη αλήθεια του Ευαγγελίου και βοήθησε πολλές ψυχές να οδηγηθούν στο Σωτήρα Χριστό.
Ο θείος ζήλος έφερε τον Διομήδη μέχρι τη Νίκαια της Βιθυνίας όπου εκεί, και θεράπευε ασθενείς, και την πίστη δίδασκε και καλλιεργούσε. Όταν όμως άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού κατά των χριστιανών, η θεοκίνητη δραστηριότητα του Διομήδη καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα.
Τότε αυτός διέταξε να συλλάβουν τον Διομήδη. Άλλα πριν συλληφθεί, ο Θεός τον κάλεσε κοντά Του και οι απεσταλμένοι στρατιώτες τον βρήκαν νεκρό. Και όμως, έτσι νεκρό τον αποκεφάλισαν!
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων (προστάτη των εμπόρων και επισκευαστών υποδημάτων και δερμάτινων ειδών) είναι η γνωστότερη εκκλησία στην Ελλάδα αφιερωμένη στον Άγιο Διομήδη τον ιατρό (έναν εκ των Αγίων Αναργύρων).
Ιδιοκτησιακά ανήκει στο Σωματείο Υποδηματοποιών Χίου.
Κτίστηκε το 1743 από την Αδελφότητα των Μαυροπαπουτσήδων, μία από τις δύο συντεχνίες των υποδηματοποιών της Χίου.
Το 1991 έγινε ανακατασκευή του Ναού και του περιβάλλοντος χώρου και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.
Ο Ναός του Αγίου Διομήδη στην περιοχή της Ευρετής, που γιορτάζει στις 16 Αυγούστου, έχει κηρυχτεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.