Η σοσιαλιστική κυβερνητική πλειοψηφία είναι έτοιμη να τροποποιήσει ορισμένα άρθρα του νόμου για την αποποινικοποίηση, μέσω των οποίων στοχεύει στην απαγόρευση των δημοσίων λειτουργιών ή της υποψηφιότητας για βουλευτές, των πρώην υπαλλήλων της κρατικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με το αλβανικό Top Channel, το προσχέδιο με αυτές τις αλλαγές, θα κατατεθεί στη συνέλευση για να συζητηθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Σεπτέμβριο.
Στο άρθρο 1, όπου παρουσιάζεται ο σκοπός της αποποινικοποίησης, η απαγόρευση ανάληψης δημοσίων θέσεων δίπλα σε πρόσωπα κατά των οποίων έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας ή έχουν καταδικαστεί με μη οριστική απόφαση για διάπραξη εγκλημάτων, καθώς και σε πρόσωπα που διαπιστώθηκε ότι ήταν συνεργάτες ή ευνοούμενοι της πρώην Κρατικής Ασφάλειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 45/2015 «Περί δικαιώματος ενημέρωσης για τα έγγραφα της πρώην Κρατικής Ασφάλειας της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Αλβανίας».
«Δεν μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα ή να εκλεγούν ως βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο, δήμαρχος ή σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αξίωμα με ψηφοφορία της Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού ή μέλους του το Υπουργικό Συμβούλιο ή με ψηφοφορία των δημοτικών ή επαρχιακών συμβουλίων, τα πρόσωπα που αποδεικνύεται από την Αρχή Πληροφοριών για τα Έγγραφα της πρώην Κρατικής Ασφάλισης, ότι ήταν συνεργάτες ή ευνοούμενοι της πρώην Κρατικής Ασφάλισης, σύμφωνα με το διατάξεις του ν. 45/2015 «Για το δικαίωμα ενημέρωσης για τα έγγραφα της πρώην Κρατικής Ασφάλειας της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Αλβανίας».
Οι αλλαγές σε αυτόν τον νόμο, εκτός από τους πολιτικούς, επηρεάζουν και έναν ακόμη ευρύτερο κύκλο υπαλλήλων. Πρόσωπα για τα οποία η Αρχή Πληροφοριών για τα Έγγραφα της πρώην Κρατικής Ασφάλειας αποδεικνύει ότι ήταν συνεργάτες ή ευνοούμενοι της πρώην Κρατικής Ασφάλειας δεν μπορούν να διοριστούν ή να εκλεγούν σε δημόσιες λειτουργίες όπως σε συνταγματικά όργανα ή συσταθείσες με νόμο, δικαστές ή εισαγγελείς, στη θέση του υφυπουργού, στη θέση του νομάρχη, πολιτικοί λειτουργοί στα γραφεία των ηγετών οποιουδήποτε συνταγματικού θεσμού, της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής αστυνομίας.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν υψηλά πολιτικά πρόσωπα του αλβανικού πολιτικού βίου να είναι συνεργάτες των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών και δη της κρατικής Ασφάλειας, αλλά χωρίς ικανά αποδειχτικά στοιχεία, όπως οι κατηγορίες κατά του πρώην πρόεδρου της χώρας, κατά την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Gazeta Dita
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος