Γιατί ο Ζελένσκι δεν προειδοποίησε τους Ουκρανούς για τη ρωσική επίθεση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συνέντευξή του στην Washington Post, ο Ζελένσκι εξήγησε γιατί δεν είπε στο κοινό τις προειδοποιήσεις των δυτικών πληροφοριών.

Λίγες μέρες πριν ρωσικά τανκς διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα και αρχίσουν να κινούνται προς το Κίεβο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμβούλεψε τους πολίτες να μην ανησυχούν και να ετοιμαστούν για τα «κεμπάπ του Μαΐου». Αλλά μέχρι τότε, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν συνεχώς για τα «τρελά σχέδια» του Κρεμλίνου για εισβολή στην Ουκρανία για σχεδόν μισό χρόνο.

Η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post δημοσίευσε μια λεπτομερή έρευνα ( απαιτείται συνδρομή ), η οποία περιγράφει πώς οι ουκρανικές αρχές έλαβαν πληροφορίες για την προετοιμασία μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και πώς αντέδρασαν σε αυτήν.

Οι δημοσιογράφοι του δημοσιεύματος μίλησαν με περισσότερες από 30 πηγές από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, μερικές από αυτές ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Επιπλέον, η Washington Post πήρε συνέντευξη από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει από ποια κίνητρα καθοδηγήθηκε όταν αποφάσισε να μην ενημερώσει τον πληθυσμό για τον επικείμενο ευρείας κλίμακας πόλεμο μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Μια έξυπνη χώρα δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό»

Σύμφωνα με την Washington Post, τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε μια επείγουσα συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, των στρατιωτικών διοικήσεων και του διπλωματικού τομέα.

Ήταν αφιερωμένο σε πληροφορίες που ελήφθησαν σχετικά με την προετοιμασία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η έκθεση πληροφοριών συντάχθηκε από πρόσφατες δορυφορικές εικόνες, υποκλοπές επικοινωνιών και συνομιλίες με πηγές.

Αυτό το φθινόπωρο, η κυβέρνηση Μπάιντεν πραγματοποίησε ταυτόχρονα πολλές συναντήσεις αφιερωμένες στην Ουκρανία. Οι συνομιλητές του δημοσιεύματος σημειώνουν ότι ήταν δύσκολο για κάποιους που ήταν τότε παρόντες στον Λευκό Οίκο να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των φιλοδοξιών του Ρώσου ηγέτη: δεν πίστευαν ότι «μια έξυπνη χώρα θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με την Washington Post, επικαλούμενη στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα ρωσικά στρατεύματα υπολογίζουν στην κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, μετακινούμενοι από το έδαφος της Λευκορωσίας, σχεδίαζαν να περικυκλώσουν το Κίεβο σε 3-4 ημέρες. Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έπρεπε να βρουν τον Πρόεδρο Ζελένσκι, να τον απομακρύνουν από την εξουσία και να εγκαταστήσουν ένα καθεστώς μαριονέτας στην Ουκρανία φιλικό προς το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, τα ρωσικά στρατεύματα θα κινούνταν από τα ανατολικά και θα περνούσαν από την κεντρική Ουκρανία στον Δνείπερο, ενώ τα στρατεύματα από την Κριμαία θα καταλάμβαναν τη νοτιοανατολική ακτή. Αυτές οι εχθροπραξίες, σύμφωνα με τα σχέδια του Κρεμλίνου, θα μπορούσαν να συνεχιστούν για αρκετές εβδομάδες. Μετά από μια παύση για ανασυγκρότηση και επανεξοπλισμό, οι Ρώσοι επρόκειτο να κινηθούν δυτικά σε μια πλασματική γραμμή που βρισκόταν μεταξύ της Μολδαβίας στο νότο και της Λευκορωσίας στο βορρά.

Μόνο μια μικρή περιοχή στη δυτική Ουκρανία έπρεπε να παραμείνει ελεύθερη από τη ρωσική κατοχή.

Σύμφωνα με την Washington Post, εκεί ζουν «αδιόρθωτοι νεοναζί ρωσόφοβοι», σύμφωνα με τον Πούτιν.

Αυτά τα δεδομένα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παραδόθηκαν στην ουκρανική ηγεσία, αλλά αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό στο Κίεβο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα το εξήγησε από το γεγονός ότι η Ουκρανία ζήτησε λεπτομέρειες, αλλά δεν δόθηκαν…, όπως γράφει το βρετανικό δίκτυο BBC.

«Θα δημιουργούνταν πανικός»

1


Για το ίδιο θέμα γράφει και η discover24.ru, η οποία σημειώνει σχετικά με τον Ζελένσκι:

«Παραδέχτηκε ότι η ηγεσία της χώρας γνώριζε ακόμη και εκ των προτέρων την ημερομηνία έναρξης των εχθροπραξιών, αλλά φοβόταν ότι «θα άρχιζε ο πανικός» και οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξ αιτίας αυτού θα «έθεταν τον έλεγχο της Ουκρανίας σε τρεις ημέρες».

Μάλιστα, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τους πολίτες της Ουκρανίας προδοσία, που κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα και δεν βιάζονται να επιστρέψουν.

Μίλησε επίσης με το πνεύμα ότι «μόνο οι αληθινοί πατριώτες υπερασπίζονται το κράτος». Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, σε περίπτωση πανικού, θα έχανε 70 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό κάθε μέρα, οπότε γίνεται σαφές ότι τα οικονομικά ζητήματα αποδείχτηκαν πολύ πιο σημαντικά για το καθεστώς του Κιέβου από τους ανθρώπους, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ