Κώστα Δημ Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)
Εδώ και κάποιες δεκαετίες αναμένεται – για όσους ενδιαφέρονται βέβαια – η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Σταύρο Ψυχάρη. Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ άνοιξε την όρεξη των αναμενόντων, των περίεργων –και όχι μόνον – επειδή θεώρησαν πως ήγγικεν η ώρα της δημοσίευσης. Φευ, επρόκειτο μόνον για …. ορεκτικό /ορντέβρ, αποσπασματικές αναφορές, ως προς σε τι αναφέρεται και ουδέν έτερον.
Γεγονός παραμένει πως το … «κυρίως πιάτο»/συνέντευξη, φαίνεται πως (πιθανότητα) θα καθυστερήσει και οι προσκεκλημένοι συνδαιτυμόνες αναγνώστες πολίτες, θα πρέπει να κάνουν ( μέσο ή μακρο πρόθεσμη) υπομονή, ώστε να ικανοποιήσουν την δικαιολογημένη «πείνα» τους για πληροφόρηση /ενημέρωση.
Δεν είναι στις προθέσεις μου η ανάλυση και κριτική των λόγων που ώθησαν την καλή εφημερίδα να τηρεί διαχρονικά στάση αναμονής. Φιλικά πάντως, θα συνιστούσα, να τελειώσει το ζήτημα – καιρός είναι – αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι οι δύο πρωταγωνιστές, απεδήμησαν εις Κύριον, ή να δοθεί άμεσα στην δημοσιότητα, η περιώνυμη συνέντευξη, άλλως να αρχειοθετηθεί. (Σ.Σ Το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. Αυτονόητο το γιατί).
Τα αρχεία πάντως του Forreign Office δημοσιεύονται μετά από ορισμένες δεκαετίες υποχρεωτικά. Οι προαναγγελθείσες συνεντεύξεις σ΄ εμάς πόσο χρόνο απαιτούν ( πλέον των τεσσάρων δεκαετιών);.
Επ’ ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να περνάνε μεγάλα χρονικά διαστήματα για να δημοσιευτούν πολεμικά, πολιτικά ή άλλα ντοκουμέντα.
Γνωρίζω ασφαλώς τις αιτιάσεις, αλλά δεν τις θεωρώ σοβαρές (πχ το ότι αν δημοσιευτούν έγκαιρα ίσως επηρεάσουν, τα πάθη είναι νωπά κ.ο.κ).
Συνειρμικά θυμήθηκα κάτι που συνέβη πριν 20 περίπου χρόνια. Ένας παρουσιαστής, στην εκπομπή του, είπε, πως γνώριζε ότι έγιναν (προεκλογικά) παράνομες ελληνοποιήσεις μεταφερόμενων από το εξωτερικό ατόμων, αλλά δεν το δημοσιοποίησε για να μην … επηρεάσει (όπως είπε) το εκλογικό αποτέλεσμα ( !!!).
Ιδιαζόντως δυσεξήγητη … ευπρεπής αποστασιοποίηση /τήρηση ίσων αποστάσεων (;)!. Τα σχόλια ασφαλώς περιττεύουν. Έγινε , όπως γράφτηκε, και ποτέ δεν διαψεύστηκε , κάτι που σαφώς και καταλυτικά επηρέασε τις εκλογές. Οπότε …….
Κοντολογίς, η άποψή μου είναι, πως η αξία /χρησιμότητα των ενημερωτικών πληροφοριών, δεν είναι μόνον υποχρέωση /καθήκον αυτών που τις κατέχουν και ασχολούνται φυσικά με τα κοινά, αλλά και ο χρόνος δημοσιοποίησης πρέπει να είναι άμεσος !.
Διαφορετικά το να τα διαβάζουν κάποτε, κάποιοι επίγονοι, μόνον ιστορική/φιλολογική αξία θα έχουν τότε.
ΥΓ Υπάρχει και η φαιδρά –κάποτε και επικίνδυνη – πλευρά του θέματος. Αν οι ζώντες, ενεργοί , ψηφίζοντες και αποφασίζοντες πολίτες, δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα , δεν έχουν δηλαδή εναργή /σαφή ενημέρωση, τι, πόσο σωστές αποφάσεις θα πάρουν;.
Και σε τι θα χρησιμεύσει η ικανοποίηση της περιέργειας των απογόνων (ή και όσων είναι σε προβεβηκυία ηλικία πλέον) για κάτι που συνέβη στο απώτερο παρελθόν (όπως πχ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος);.