Έχει καταρρεύσει και δεν το ξέρει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι απανωτές αποκαλύψεις του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών έχουν φέρει τον Μητσοτάκη με την πλάτη στον τοίχο και χωρίς πολιτικές συμμαχίες, σε μια περίοδο που η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά.

Ενός κακού μύρια έπονται και οι απανωτές αποκαλύψεις του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών με την εμπλοκή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όπως έδειξε και η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, όχι μόνο έχει φέρει τον πρωθυπουργό με την πλάτη στο τοίχο, αλλά στην πραγματικότητα τον απομονώνει και τον απομυθοποιεί πολιτικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Από τον Πάνο Σώκο

Η εικόνα του σύγχρονου, φιλελεύθερου πολιτικού, με τις καινοτόμες και νεωτεριστικές ιδέες και πολιτικές, την οποία προσπαθούσε να περάσει τα τελευταία τρία χρόνια, έχει ξεθωριάσει για τα καλά, αφού απεδείχθη ότι το σύστημα Μητσοτάκη του νεότερου χρησιμοποιεί μεθόδους κατά των πολιτικών του αντιπάλων βγαλμένες μέσα από ό,τι πιο αντιδημοκρατικό έχει να επιδείξει η πολιτική ιστορία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί κατά γράμμα τις μεθόδους του πατέρα του, που λίγο έλειψε να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για τις υποκλοπές των Γρυλλάκη – Μαυρίκη εις βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου (ο Ανδρέας, το 1995, ανέστειλε την ποινική του δίωξη), και η κυβέρνησή του κατέρρευσε το 1993 υπό το βάρος και σκανδάλων, μεταξύ των οποίων και αυτό των (τότε) υποκλοπών (και η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όμως, είχε κατηγορηθεί για υποκλοπές τη δεκαετία του ’80, με πρωτεργάτη τον Θεοφάνη Τόμπρα).

Σήμερα, ο πρωθυπουργός μοιάζει περισσότερο απομονωμένος από ποτέ, ιδίως σε μια περίοδο που η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και ο ίδιος έχει ανάγκη συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, αν βέβαια κατορθώσει να τις κερδίσει.

Προσέβλεπε στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος χώρος στον οποίο προσέβλεπε ο κ. Μητσοτάκης για να σχηματίσει κυβέρνηση σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Η συνεργασία των δύο κομμάτων έχει ισχυρούς υποστηρικτές και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στο μιντιακό και επιχειρηματικό σύστημα που στηρίζει την κυβέρνηση. Και γράφουμε ότι «προσέβλεπε» και όχι «προσβλέπει», γιατί όποιες ελπίδες υπήρχαν πριν από τις υποκλοπές να πιεστεί και να πειστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να σχηματίσει κυβέρνηση με τον νυν πρωθυπουργό εξανεμίστηκαν, αφήνοντας πλέον τη Ν.Δ. χωρίς την προοπτική συμμαχιών στον δημοκρατικό χώρο.

Μετά τις εις βάρος του παρακολουθήσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης μόνο αν θελήσει να ακυρώσει τον εαυτό του και να αυτοκτονήσει πολιτικά θα συζητήσει συνεργασία με τη Ν.Δ., λένε κομματικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, άποψη που, όσο κι αν δεν τους αρέσει, συμμερίζονται πλέον και τα στελέχη της κυβέρνησης της Ν.Δ. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει και την υποστήριξη που του παρείχαν πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο του Κέντρου, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος διαφώνησε ευθέως με τη στάση του πρωθυπουργού στο θέμα των υποκλοπών, εκτοξεύοντας και προσωπικές αιχμές εναντίον του.

Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι πως, επειδή ο χώρος του Κέντρου είναι μακριά από παρακρατικές μεθόδους, και λογικά η πλειοψηφία του, θα πάψει να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καταγγελία και για παρακολουθήσεις σε βάρος του Κώστα Καραμανλή

Επίσης, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. προβληματίζονται για τη στάση που θα κρατήσουν στο εξής, καθώς δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε καταγγείλει παρακολουθήσεις εις βάρος του τότε πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, στις 2 Φεβρουαρίου 2006 αποκαλύφθηκε από την τότε κυβέρνηση το μεγάλο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ούτε προς τα δεξιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βρει κυβερνητικό σύμμαχο, καθώς ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει αποκλείσει στο παρελθόν αυτή την προοπτική, ενώ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει απαξιωτικά για την Ελληνική Λύση και τον πρόεδρό της. Το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, θα αναδιατάξει τις δυνάμεις και θα βάλει τη συζήτηση σε νέες βάσεις.

Με βάση τα παραπάνω, επανέρχεται στους κυβερνητικούς κύκλους η συζήτηση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, παρότι ο κ. Μητσοτάκης τις είχε αποκλείσει – τουλάχιστον μέχρι πριν από τις υποκλοπές. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν απαραίτητη περισσότερο από ποτέ την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτως ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη αυτοδυναμίας με ποσοστό έως 35%, παρότι μια τέτοια κίνηση θα εκλαμβανόταν ως ένδειξη ηττοπάθειας. «Θα ήταν πρόσκαιρη αυτή η εντύπωση» λένε.

Στο τραπέζι επανέρχεται και ο ανασχηματισμός, αν και εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα έλυνε προβλήματα ή θα δημιουργούσε πιο πολλά.

Και στο εξωτερικό, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει την καλή μαρτυρία που προσπαθούσε να εξασφαλίσει. Το Ευρωκοινοβούλιο -το οποίο πρόσφατα του γύρισε την πλάτη όταν πήγε να μιλήσει, καθώς ελάχιστοι ευρωβουλευτές ήταν στην αίθουσα- ζητά απαντήσεις.

Επίσης, την Τρίτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίτα Χίπερ, απαντώντας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, είπε ότι «τα κράτη-μέλη πρέπει να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους και να διασφαλίζουν ότι γίνονται απολύτως σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα», ενώ σημείωσε ότι απολύτως σημαντική είναι η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της δημοσιογραφίας, της ασφάλειας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Η Κομισιόν πρόσφατα, με έκθεσή της, επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Πολύ περισσότερο τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης (από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κατάρ κ.α.), που διαβάζουν και συμβουλεύονται οι ξένοι ηγέτες με τους οποίους συζητά ο πρωθυπουργός, τον διασύρουν, γράφοντας καθημερινά για το «ελληνικό Γουότεργκεϊτ».

Ποιος ξένος ηγέτης θα θεωρήσει αξιόπιστο έναν Ελληνα πρωθυπουργό, όταν διαβάζει ότι κατασκοπεύει τους πολιτικούς αντιπάλους του; Δύο από τα στοιχεία που σχολιάζονται στα διεθνή ρεπορτάζ είναι το γεγονός ότι η ΕΥΠ υπάγεται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, κάτι ασυνήθιστο στην Ευρώπη, αλλά και η δήλωσή του ότι δεν γνώριζε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βρετανικός «Guardian» έγραψε πως «το σκάνδαλο φέρνει στη μνήμη τις πιο σκοτεινές μέρες της στρατιωτικής διακυβέρνησης, όταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος των συνταγματαρχών του 1967-1974 κατασκοπεύονταν τακτικά», ενώ η «Washington Post» την Τετάρτη αναφέρθηκε σε «ελληνικό Γουότεργκεϊτ». Επίσης, το (συντηρητικό) αμερικανικό Fox News έκανε αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών χρησιμοποιώντας τη λέξη «Γουότεργκεϊτ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ