Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει επιπλέον παραγγελίες στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκσυγχρονισμού F-16 Block 70.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Lockheed Martin.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει χωρίς επιβράδυνση το έργο εκσυγχρονισμού της, στο οποίο θα ανεβάσει τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 του αποθέματός της στο επίπεδο Block 70.
Στο πλαίσιο του έργου εκσυγχρονισμού του Block 70, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο απόθεμά της 38 πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 50 εκτός από τον εκσυγχρονισμό 84 αεροσκαφών F-16 Block 52+ στο απόθεμά της.
Με την ένταξη των αεροσκαφών Block 50 για εκσυγχρονισμό, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει μόνο 32 αεροσκάφη F-16 Block 30 χωρίς εκσυγχρονισμό.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία Επιστολή Αίτησης (LoR) στις ΗΠΑ σχετικά με τον εκσυγχρονισμό 38 αεροσκαφών F-16 Block 50.
Εφόσον εγκριθεί, οι δραστηριότητες εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 Block 50 προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στην Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου υπό τον υπεργολάβο της HAI.
Ταυτόχρονα, οι δραστηριότητες εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών Block 52 συνεχίζονται ακόμη.
Μέχρι στιγμής, 2 αεροσκάφη F-16 Block 52 έχουν αναβαθμιστεί στο Block 70 και έχουν σταλεί στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin για δοκιμή.
Τα αεροσκάφη θα επιστρέψουν στη βάση τους μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους και θα ξεκινήσει η διαδικασία εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων. Οι δραστηριότητες εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών Block 52 συνεχίζονται στην αεροπορική βάση της Τανάγρας υπό τον υπεργολάβο της HAI.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με τις ΗΠΑ το 2017, η Lockheed Martin αποφάσισε να αναβαθμίσει 84 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ Fighting Falcon στο απόθεμα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη διαμόρφωση F-16 Block 72.
Το πρόγραμμα, συνολικής αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2027.
Ελληνικός Εκσυγχρονισμός F-16
Τα αεροσκάφη που υποβάλλονται στον εκσυγχρονισμό F-16 Block 70/72 ταξινομούνται γενικά ως γενιάς 4++ καθώς θα υπόκεινται σε αναβαθμίσεις υλικού και δομικής κατασκευής σε σύγκριση με άλλα F-16.
Το πιο σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της Viper θα είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος ραντάρ με το ραντάρ APG-83 Active Phased Array (AESA) της Northrop Grumman.
Με την ενσωμάτωση του ραντάρ APG-83, η επίγνωση της κατάστασης των F-16 θα αυξηθεί σημαντικά.
Με την ενσωμάτωση του συστήματος σύνδεσης δεδομένων Link-16, τα αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εισαχθούν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σύνδεση δεδομένων.
Με το Link-16, τα ελληνικά F-16 θα μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με τα αεροσκάφη EMB-145H Erieye AEW.
SavunmaSanayiST.com
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος