Κατάφερε το ακατόρθωτο ο Μητσοτακης: Ακυρώνει τον Πρωθυπουργό, τον ίδιο του τον εαυτό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα σε 48 ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναίρεσε τον Πρωθυπουργό! Στο διάγγελμά του τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε διακομματικό διάλογο για τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών, μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου άμεσα για αυστηρότερες δικλίδες, αλλαγές όπως η ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου, η αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα και δομικές αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ.

Για άλλα δεσμεύτηκε στο διάγγελμά του, άλλα πέρασε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου

του Βασίλη Γαλούπη

Μόλις μία ημέρα μετά, ο Μητσοτάκης «έσκισε» όσα έλεγε στο πρωθυπουργικό διάγγελμα κι έφερε μια «κολοβή» ΠΝΠ, φτιαγμένη στο πόδι, χωρίς καμιά παρέμβαση ουσίας, για υπογραφή των παρακολουθήσεων από δεύτερο εισαγγελέα και για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ ύστερα από ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Ρεκλάμα

Οι παρεμβάσεις προς το δημοκρατικότερο, για τις οποίες δεσμεύτηκε στο διάγγελμα, ήταν απλά ρεκλάμα. Με τη σπασμωδική πρωτοβουλία του για την ΠΝΠ ο πρωθυπουργός ακυρώνει όσα ο ίδιος υποσχέθηκε. Και μόνο το γεγονός ότι έχει προλάβει να διορίσει ήδη τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, δίχως ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών, όπως προβλέπει η ΠΝΠ, είναι ενδεικτικό του ευτελισμού του πράγματος.

Όπως και ότι για τα δύο «μπαλώματα» που έπιαναν χώρο μόλις 1,5 σελίδας στο ΦΕΚ μοστραρίστηκαν για φτηνό εντυπωσιασμό 27+2 υπογραφές! Όχι μόνο του Μητσοτάκη και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και 27 μελών του υπουργικού συμβουλίου!

Το σκάνδαλο υποκλοπών στον Νίκο Ανδρουλάκη ξέσπασε στις 26 Ιουλίου. Οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος έγιναν την περασμένη Παρασκευή. Μέχρι τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είχαν όλο τον χρόνο για να ετοιμάσουν ένα διάγγελμα με ουσία, μελετημένο, με σοβαρότητα και απαντήσεις. Και μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου άμεσων και αξιόπιστων λύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πολλά στο διάγγελμα, ανάμεσα σε αυτά και για το ειδικό πλαίσιο για τους πολιτικούς, όμως στην ΠΝΠ δεν υπήρχε τίποτα απ’ όσα εξήγγειλε. Ειδικά για τους πολιτικούς έκανε άμεσα πίσω, μετά το τράβηγμα του αυτιού από την Κομισιόν.

Με λίγα λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να αυτοακυρωθεί μέσα σε μόλις 48 ώρες. Δεν πέρασε καμία διάταξη για τον επαρκή έλεγχο των ενεργειών της ΕΥΠ, ξέχασε τα περί κοινοβουλευτικού διαλόγου και προτάσεων, δεν συνεργάστηκε με κανέναν, ούτε καν με την ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Η ΕΥΠ παραμένει διάτρητη στην κατάχρηση εξουσίας και στον ολοκληρωτικό έλεγχο ενός παραπαίοντος πρωθυπουργού με πληγωμένο κύρος.

Οι δύο διατάξεις-πασαλείμματα, για τις οποίες πανηγυρίζουν ασκόπως τα συστημικά ΜΜΕ, ενώ θα έπρεπε να ρωτούν για την ανακολουθία εξαγγελιών και πράξεων, δεν κλείνουν ασφαλώς το θέμα. Εξακολουθούν να αφήνουν αθωράκιστη τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασφαλείας. Κι αποδεικνύεται ότι ο Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει μόνο αυτό που ξέρει καλά: επικοινωνιακά σόου για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Άλλα έγιναν την Παρασκευή με τις παραιτήσεις, άλλα έλεγε τη Δευτέρα κι άλλα έκανε την Τρίτη.

Ο Μητσοτάκης πλέον σέρνεται από τις ραγδαίες εξελίξεις, όλες εις βάρος του. Και η απελπισμένη προσπάθειά του για έλεγχο της ζημιάς αποδεικνύει ότι για πρώτη φορά βρίσκεται σε τέτοιο vertigo στα τρία χρόνια διακυβέρνησής του.

Και το ερώτημα είναι «γιατί έφερε αυτές τις διατάξεις;». Ήταν απλά θέμα μιας δεύτερης υπογραφής εισαγγελέα ο περιορισμός των μέχρι τώρα «νόμιμων, αλλά λανθασμένων» υποκλοπών της πρωθυπουργικής ΕΥΠ; Μπορεί, δηλαδή, να πιστέψει κανείς ότι, αν απαιτούνταν δύο εισαγγελικές τζίφρες κι όχι μία, το σκάνδαλο Ανδρουλάκη θα είχε αποφευχθεί;

Το φτωχό κυβερνητικό αφήγημα αναφέρει ότι «οι δύο εισαγγελείς για την εποπτεία της ΕΥΠ είχαν καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και τώρα επαναφέρονται». Ο πρωθυπουργός είναι ο πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ τρία χρόνια. Γιατί δεν άλλαζε νωρίτερα τον -πράγματι κακό- νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρεί ότι έπληττε την ακεραιότητα της Υπηρεσίας Πληροφοριών;

Ακρόαση

Η επόμενη «δικλίδα ασφαλείας» κατά την ΠΝΠ είναι ότι «για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ καθιερώνεται για πρώτη φορά ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, όμως, είναι αυτός που τέτοιες μέρες, τον Αύγουστο του 2019, πέρασε τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου… Μεταφορών για τα διπλώματα… οδήγησης, ώστε να «προσγειώσει» τα προσόντα που πρέπει να έχει ο διοικητής της ΕΥΠ, προκειμένου ο Κοντολέων να χωρέσει στο… κοστούμι του πόστου. Ο πρωθυπουργός πέταξε εκτός παιχνιδιού την Επιτροπή Θεσμών.

Αυτός έδωσε στον «εκλεκτό» του διοικητή της ΕΥΠ ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες και τη δυνατότητα να τοποθετεί «συνδέσμους», χωρίς καμιά ανακοίνωση. Αυτός αγνόησε την ΑΔΑΕ. Τώρα, που έσπρωξε τη χώρα στον βούρκο των κοριών, θυμήθηκε την Επιτροπή Θεσμών ο πρωθυπουργός;

Οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων του Μητσοτάκη και στοχοποιημένων δημοσιογράφων δεν έγιναν επειδή υπέγραφε μόνο μία εισαγγελέας ή επειδή η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αγνοήθηκε στον διορισμό Κοντολέοντος. Έγιναν επειδή ο πρωθυπουργός πιστεύει εμμονικά ότι ο μοναδικός υπαρκτός θεσμός στη χώρα είναι ο ίδιος.

Οι έξι παρεμβάσεις που δεν τόλμησε να κάνει

Αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά να δείξει ότι έχει μετανιώσει για τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο γραφείο του στο Μαξίμου, τότε:

Θα επανέφερε άμεσα τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ σε ένα υπουργείο, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.
Θα έδινε πρόσβαση στην ΑΔΑΕ για να ελέγξει από τα κομπιούτερ του Μαξίμου μέχρι και το τελευταίο λάπτοπ της ΕΥΠ.
Θα επέτρεπε στην Επιτροπή Θεσμών να ελέγξει τον πλήρη φάκελο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.
Δεν θα είχε απαγορεύσει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.
Θα θέσπιζε διαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο της Υπηρεσίας Πληροφοριών από διακομματικές και ανεξάρτητες επιτροπές, ό,τι εφαρμόζουν τα ευρωπαϊκά κράτη.
Δεν θα περιθωριοποιούσε την ανεξάρτητη ΑΔΑΕ, η οποία πέρυσι κατηγορούσε την κυβέρνηση πως όλα γίνονται εν αγνοία της Ανεξάρτητης Αρχής και πίσω από την πλάτη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ