Στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αν ο αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να εναντιωθεί στην παρανομία του κράτους, καλύτερα να επιστρέφει τα κλειδιά…
Γραφει ο Γιώργος Λακόπουλος απο το ieidiseis.gr
Νομικά ξέρει, αν και με το πτυχίο της Νομικής μόνο ίσως χρειαστεί τη συνδρομή νομομαθών. Την περιτριγυρίζουν αρκετοί.
Σε κάθε περίπτωση το μόνο που δεν μπορεί να επικαλεστεί η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι αδυναμία ερμηνείας του Συντάγματος.
Αυτή είναι η δουλειά της- κατά τον τρόπο που ορίζεται στο ίδιο το Σύνταγμα
Αρθρο 30, παρ. 1: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος».
Αρθρο 33 παρ 2 . Ο πρόεδρος ορκίζεται να «φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους», «να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση», «να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων».
Προφανώς καθ ερμηνεία αυτών των δεσμεύσεών της έναντι του Καταστατική χάρτη, υπερασπίσθηκε πρόσφατα την ανεξαρτησία των δικαστών, απέναντι στις διαμαρτυρίες για την αποφυλάκιση επωνύμου καταδικασθέντος ως βιαστή.
Ότι πολλοί διέκριναν διάθεση ικανοποίησης συναφούς επιθυμίας και του Πρωθυπουργού, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή.
Η Πρόεδρος έχει δώσει την εντύπωση ότι αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως προέκταση της κυβέρνησης.
Συχνά εμφανίζεται στο δημόσιο χώρο ως ένας επιπλέον υπουργός. Ή αντιστοίχως … εξαφανίζεται, οσάκις το μέγαρο Μαξίμου κηρύξει σιωπητήριο για τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με το σκάνδαλο των υποκλοπών, για την ύπαρξη του οποίου δεν τίθεται ζήτημα: τις έχει ομολογήσει η κυβέρνηση- για δύο τουλάχιστον περιπτώσεις.
Η μια αφορά κοινοβουλευτικό πρόσωπο και αρχηγό κόμματος και ο Μητσοτάκης την ξορκίζει με …μελό άγνοια. Ματαίως: κατά τον νόμο, είναι προσωπικά υπόλογος, για παραβίαση στοιχειώδους συνταγματικού δικαιώματος!
Η τηλεφωνική παρακολούθηση είναι η πιο ελεεινή μορφή παραβίασης της ιδιωτικότητας.
Τα περίμενε κανείς ότι η πρώτη πολίτης της χώρας , ασκώντας το συνταγματικό χρεός της, θα διακήρυσσε την εναντίωση της στην παραβίαση ελευθεριών, τις οποίες έχει ορκιστεί να προστατεύει.
Χωρίς να προκαλέσει πολιτειακή κρίση.
Αρκεί ένα τηλεφώνημα στην παρακολουθούμενο αρχηγό κόμματος. Ποιος θα την παρεξηγούσε, όταν η ίδια δειπνούσε με το πρωθυπουργικό ζεύγος;
Μια συμβολική κίνηση για την προστασία της δημοσιογραφίας, από το κράτος και το παρακράτος.
Φευ! Η κυρία αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των υποχρεώσεών της.
Παρά την κριτική που δέχεται από ΜΜΕ, δείχνει να υπερασπίζεται περισσότερο την αφοσίωσή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη- δίκην δουλικότητας – παρά τα δικαιώματα των πολιτών, από επονείδιστα έργα κυβερνητικών μηχανισμών.
Υπάρχουν στιγμές στις οποίες οι φορείς των αξιωμάτων της Πολιτείας, αναμετρώνται με την ιδιότητά τους και δείχνουν αν μπορούν να σηκώνουν την βάρος της.
Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μένοντας σιωπηλή στην καταφανή παράβαση του Συντάγματος, ζυγίζεται, μετράται και βρίσκεται ελλιπής.
Στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αν ο αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να εναντιωθεί στην παρανομία του κράτους , καλύτερα να επιστρέφει τα κλειδιά …