Σήμερα, μετά από απουσία 18 ετών, αντιπροσωπεία της κρατικής εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας επισκέφθηκε το μοναστήρι Πρόχορ Πτσίνσκι (Prohor Pčinjski) στη Σερβία, όπου γεννήθηκε το σύγχρονο σλαβομακεδονικό κράτος στις 2 Αυγούστου 1944, στην πρώτη συνεδρίαση της «Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας» (ΑΣΝΟΜ), όπως γράφει σερβικό δημοσίευμα.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος είπε ότι συμφωνήθηκε με τη Σερβία να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, η οποία θα οργανώσει μελλοντικούς εορτασμούς του Ίλιντεν στο Μοναστήρι του Αγίου Πρόχορ κοντά στο Βράνιε.
Μετά την επίσκεψη στο μοναστήρι, όπου κατέθεσε λουλούδια, ο Πενταρόφσκι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC), Πορφύριο, επειδή, όπως είπε, «κατέστησαν δυνατή (για την αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας) να έρθει στον ιερό αυτόν τόπο μετά από 18 χρόνια απουσίας» που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εθνική εορτή της ‘Μακεδονίας’».
«Αυτό είναι το μέρος όπου σχηματίστηκε το σύγχρονο «μακεδονικό κράτος» και ξέρετε ότι για διάφορους λόγους δεν μπορούσαμε να έρθουμε εδώ και να γιορτάσουμε αυτή τη γιορτή σε αυτό το μέρος, οπότε ξέρετε, κάναμε κάποιες εναλλακτικές παράλληλες γιορτές εκεί κοντά, αλλά όχι εδώ όπου έγινε η ιστορική σύνοδος της ΑΣΝΟΜ», είπε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.
Ελπίζω, επεσήμανε, ότι «αυτή είναι η αρχή μιας καλής παράδοσης στην οποία θα γιορτάσουμε τις 2 Αυγούστου, είναι το δεύτερο Ίλιντεν μας, εδώ και από εδώ και πέρα εννοείται ότι, όπως λένε οι παλιοί, θα έρθουμε να τιμήσουμε πλήρως αυτούς που συγκρότησαν το «Μακεδονικό» κράτος το 1944».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο MIA, στο παρεκκλήσι της μονής του Αγίου Προχόρ του Πτσίνσκι στη Σερβία τοποθετήθηκε αναμνηστική πλακέτα με την ευκαιρία της ASNOM που πραγματοποιήθηκε στο μοναστήρι αυτό στις 2 Αυγούστου 1944.
Δίγλωσσα, στα «μακεδονικά» και στα σερβικά, σε αυτό το μνημείο γράφει:
«Στις 2 Αυγούστου 1944 έγινε η πρώτη σύνοδος της ΑΣΝΟΜ σε αυτό το μέρος, όπου εκπρόσωποι του λαού έλαβαν ιστορικές αποφάσεις με τις οποίες ο σλαβομακεδονικός λαός καθιέρωσε το κράτος και την ταυτότητα εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να ζήσουν μαζί με τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας».
Η αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας με τον Πενταρόφσκι περιελάμβανε την Υπουργό Άμυνας Σλαβιάνκα Πετρόφσκα, τους βουλευτές της Συνέλευσης της Βόρειας Μακεδονίας Μίρολσλαβ Γιοβάνοβιτς καιΛιντίγια Τασέφσκα , τον Μητροπολίτη του Κουμάνοβο- Οσόγκοβο , Γρηγόριο και τον Επίσκοπο Στοβαίων, Ιάκωβο, εκπρόσωπους του Συνδέσμου Αγωνιστών NOB (Εθνικός Απελευθερωτικός Αγώνας).
Από τη σερβική πλευρά ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς, με την ιδιότητα του απεσταλμένου του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς , και ο επίσκοπος του Βράνιε, ως εκπρόσωπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Σελάκοβιτς είπε ότι ο σημερινός κοινός εορτασμός του Ίλιντεν δείχνει ότι η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία είναι καλοί φίλοι και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας.
Είπε ότι με τον πρώτο κοινό εορτασμό του Ίλιντεν στο μοναστήρι Πρόχορ Πτσίνσκι μετά από 18 χρόνια, οι δύο χώρες δείχνουν πόσο πολύ, με αμοιβαίο σεβασμό, «στρέφονται προς το μέλλον και πόσο θέλουν οι μελλοντικές γενιές να μεγαλώσουν στο πνεύμα του καλού γειτονία και της ανεκτικότητας».
Το Ίλιντεν, η Ημέρα της Δημοκρατίας στη Βόρεια Μακεδονία, σηματοδοτείται με συγκεντρώσεις και κατάθεση λουλουδιών στο Μνημείο ASNOM στην πόλη Πελίντσε κοντά στο Κουμάνοβο, στα Σκόπια και στη θέση Μέτσκιν Κάμεν κοντά στο Κρούσεβο, όπου την «Ημέρα του Προφήτη Ηλία» ( Ιλί Ντεν) άρχισε εξέγερση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1903.
beta.rs
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος