Με αφορμή τη νέα -παρολίγον- ανάφλεξη στα Βαλκάνια, έχει ενδιαφέρον να δούμε κάποιες κρίσιμες πληροφορίες για το πως κινήθηκε η Σερβία το τελευταίο διάστημα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σε σύγκριση με την προηγούμενη κλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο τον Σεπτέμβριο του 2021, η Σερβία έχει γίνει πολύ ισχυρότερη. Και αυτό γιατί:
Απέκτησε συστήματα αεράμυνας «Pantsir-S» που έλαβε από τη Ρωσία και ένα τμήμα FK-3, το κινεζικό ανάλογο των S-300, από την Κίνα.
Παρέλαβε επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 από τη Ρωσία και H-145M από τη Γερμανία.
Πήρε κινεζικά επιθετικά drones S-92, ενώ πέρασαν στην παραγωγή μετά από επιτυχείς δοκιμές τα επίσης επιθετικά drones «Pegasus» (εξ ολοκλήρου σερβικά).
Έχουν παραληφθεί από τη Ρωσία αντιαρματικά κατευθυνόμενα πυραυλικά σύστηματα «Kornet».
Έχει συσταθεί νεοσύστατο ανεξάρτητο τάγμα αρμάτων μάχης χρησιμοποιώντας τα ρωσικής κατασκευής T-72MS.
Ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της 72ης Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων και της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών που υπάγονται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο.
Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Κόσοβο συνέχισε να λαμβάνει ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα αντιαρματικών πυραύλων, οι ειδικές δυνάμεις του στρατού έχουν εκπαιδευτεί στο ΗΒ και πήρε ελικόπτερα από την Τουρκία, αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη προμήθειες ελικοπτέρων ή άλλος σημαντικός εξοπλισμός.
Ο χρόνος που πέρασε μάλλον ήταν προς όφελος της Σερβίας.