Η Τουρκία χρηματοδοτεί ISIS και Αλ Κάιντα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεπλένουν ακόμα και το χρήμα από το δουλεμπόριο και το εμπόριο ναρκωτικών που κάνουν οι ισλαμιστές τρομοκράτες!

Η αποκάλυψη από το Nordic Monitor και τον Τούρκο εξόριστο δημοσιογράφο Abdullah Bozkurt – Στοκχόλμη

Ένας 48χρονος Τούρκος καταζητούμενος για σύλληψη με την κατηγορία της τρομοκρατίας για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) συνέχισε να χρησιμοποιεί τις τραπεζικές υπηρεσίες της Τουρκίας, σύμφωνα με εμπιστευτικά αρχεία που εξασφάλισε το Nordic Monitor.

Το 2013 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Ahmet Gürler, κάτοικο της επαρχίας Ικονίου της Τουρκίας, από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ικονίου. Αντιμετώπισε επίσης δύο ξεχωριστές υποθέσεις τρομοκρατίας που κατατέθηκαν εναντίον του από εισαγγελείς το 2014 και το 2015.

Τον Μάρτιο του 2018 η αστυνομία ζήτησε επίσης από την Επιτροπή Έρευνας Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά του στοιχεία, λέγοντας ότι ήταν μέλος του ISIS.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ήταν αντικείμενο έρευνας της MASAK και καταζητείται με πολλά εντάλματα σύλληψης, τα αρχεία δείχνουν ότι μπόρεσε να αξιοποιήσει το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανοίγοντας λογαριασμούς τραπεζών και πιστωτικών καρτών με την τουρκική τράπεζα Denizbank, η οποία ανήκε στο παρελθόν στην Sberbank και τη διαχειρίζεται η Emirates NBD από το 2019.

Αν και επισημάνθηκε ως επικίνδυνος τζιχαντιστής το 2013 και έκτοτε έχει αντιμετωπίσει ποινικές υποθέσεις, χρειάστηκαν οκτώ χρόνια πριν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράψει κυβερνητικό διάταγμα στις 24 Δεκεμβρίου 2021 που διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Τα τραπεζικά αρχεία στο αρχείο του MASAK δείχνουν ότι ο Gürler διατηρούσε 16 τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών δανειστών. Κατάφερε να ανοίξει πέντε λογαριασμούς πιστωτικών καρτών και όψεων τον Νοέμβριο του 2018, επτά μήνες αφότου η αστυνομία ζήτησε από τη MASAK να εξετάσει τα οικονομικά του.

Τόσο το ISIS όσο και η Αλ Κάιντα κατάφεραν κάποια στιγμή να αποκτήσουν πρόσβαση στο τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εκμεταλλευτούν τις τουρκικές τράπεζες, χάρη στο επιτρεπτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος Ερντογάν. .

Η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία ελέγχει τη MASAK, έχει αποδειχθεί επιεικής όσον αφορά την τιμωρία των επικίνδυνων τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του ISIS. Συνέχισε να καθυστερεί την εφαρμογή πολλών συστάσεων της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) για την ευθυγράμμιση των τουρκικών νόμων και κανονισμών με τους παγκόσμιους κανόνες για την πρόληψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και των δραστηριοτήτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2021 η Τουρκία τέθηκε υπό επιτήρηση από τον παγκόσμιο οργανισμό παρακολούθησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, FATF, για ελλείψεις στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η καταχώριση της Τουρκίας στη γκρίζα λίστα χωρών της FATF σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει στρατηγικές ελλείψεις στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Μια έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με προγράμματα για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τις δραστηριότητες για τη διακοπή της χρηματοδότησης του ISIS που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021 ανέφερε ότι η τρομοκρατική ομάδα συνεχίζει να βασίζεται σε «υλικοτεχνικούς κόμβους» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά της.

«Το Ισλαμικό Κράτος συνέχισε να χρησιμοποιεί επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, για να μετακινεί κεφάλαια μέσα και έξω από το Ιράκ και τη Συρία, συχνά βασιζόμενη σε υλικοτεχνικούς κόμβους στην Τουρκία και σε άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα», ανέφερε η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια πολλά άτομα και οντότητες που εδρεύουν στην Τουρκία έχουν οριστεί ως οικονομικοί διευκολυντές για το ISIS από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC). Οι ονομασίες επιβεβαίωσαν ένα μοτίβο σύμφωνα με το οποίο το ISIS χρησιμοποιεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Τουρκία για να χρηματοδοτήσει το δίκτυό του, ενώ οι αρχές αποφεύγουν να περιορίσουν τους πυρήνες του ISIS.

Η Τουρκία κατηγορήθηκε επίσης από τους ερευνητές του ΟΗΕ ότι είναι σημαντικός κόμβος για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για ομάδες που συνδέονται με το ISIS σε όλη την περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ