Πολλές ισραηλινές πηγές μίλησαν για ισραηλινή ανησυχία για τις κινεζικές προσπάθειες να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τις στρατιωτικές και οικονομικές τεχνολογίες του στρατού του συριακού καθεστώτος, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε μια συμφωνία στη Δαμασκό που περιλαμβάνει την παραλαβή από τον στρατό του Άσαντ, επικοινωνιακού εξοπλισμού από την Κίνα.
Κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό στις 20 Ιουλίου, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Συρία, Φενγκ Μπιάο, υπέγραψε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «η Κίνα θα πουλήσει προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνίας στο Υπουργείο Επικοινωνιών της Συρίας προκειμένου να βελτιώσει την υποδομή του τοπικού δικτύου, μέσω δύο εταιρειών – αυτό ανακοινώθηκε από τα συριακά ΜΜΕ.
Επίσης, ο ιστότοπος του περιοδικού Defense που ειδικεύεται στην ανάλυση στρατιωτικών και πολιτικών εξελίξεων, ανέφερε την Πέμπτη, σε ρεπορτάζ ότι «η πρόσφατη ανακοίνωση της κινεζικής βοήθειας στο συριακό καθεστώς σήμανε συναγερμό στους ισραηλινούς κύκλους ασφαλείας».
Πρόσθεσε ότι «η παρουσία της Κίνας στη Συρία δεν προκαλεί από μόνη της μεγάλη ανησυχία για το Ισραήλ, αλλά οι οικονομικές ή στρατιωτικές βελτιώσεις που μπορεί να κάνει η Κίνα στον στρατό του συριακού καθεστώτος προκαλούν ανησυχία».
Ο ιστότοπος επικαλείται πηγή του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι Κινέζοι εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν τους τελευταίους μήνες ορισμένες από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του συριακού καθεστώτος που επλήγησαν από τον πόλεμο» και ότι «ο ακριβής τύπος των συστημάτων επικοινωνίας που θα στείλει η Κίνα στην κυβέρνηση του καθεστώτος δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά αναμένεται ότι αυτός θα είναι ο τύπος που θα καλύψει τα σημερινά κενά στο στρατιωτικό δίκτυο επικοινωνίας».
Οι πηγές φοβούνται ότι «αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κινεζικής βοήθειας στις προσπάθειες του καθεστώτος να ανοικοδομήσει τις δυνάμεις του».
Ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών – Mossad, Ντάνι Γιατόμ, λέει ότι «οποιοσδήποτε τύπος σχέσης μεταξύ μιας παγκόσμιας δύναμης όπως η Κίνα και μιας χώρας που είναι ένας από τους εχθρούς του Ισραήλ είναι ανησυχητική και παρεμβαίνει στην ελευθερία δράσης στη Συρία. Σημείωσε ότι «αυτό που μπορεί να φαίνεται ως επιχειρηματικό γεγονός στη Συρία θα μπορούσε να είναι συγκάλυψη για στρατιωτικές προσπάθειες ή προσπάθειες πληροφοριών».
Ο Μορντεχάι Κινταρ, εξέχων ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, πιστεύει ότι «η παρουσία της Κίνας θα περιπλέξει τις προσπάθειες του Ισραήλ στη Συρία»
Προβλέπει ότι «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, το Ισραήλ θα πρέπει να συντονίζει τις επιθέσεις του στο Ιράν, στη Συρία, όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα».
Γιατί η Κίνα επενδύει στη Συρία;
Ο Κίνταρ προσθέτει ότι «η Κίνα είναι γνωστή για την πολιτική της σε μεγάλες επενδύσεις σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και μέσω αυτών των επενδύσεων ελέγχει μια χώρα που λαμβάνει κινεζικά χρήματα, και αυτό ακριβώς θα συμβεί στη Συρία, επομένως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να το καταλάβουν αυτό».
Ισραηλινές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι «η Κίνα προσπάθησε επί χρόνια να είναι παρούσα στη Μεσόγειο Θάλασσα, στην αρχή συνεργάστηκε με τη Ρωσία, αλλά τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει αρχίσει να αναζητά νέους τρόπους για να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί μόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα. και φαίνεται ότι η συνεργασία με το καθεστώς στον τομέα των συριακών επικοινωνιών είναι ο μόνος δρόμος. Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στον επιθυμητό σκοπό της.
Σύμφωνα με μια έκθεση που ετοίμασε το Κέντρο Επιχειρήσεων και Πολιτικής, «Υπάρχει μια μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της Κίνας, καθώς η Κίνα βοήθησε στην παροχή υποστήριξης στο καθεστώς για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του και επίσης έχει έναν πιθανό ρόλο στη δημιουργία στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας».
Ο ιστότοπος του περιοδικού Defense αναφέρει ότι «υπάρχουν προετοιμασίες για έναν ευρύτερο ρόλο της Κίνας στη Συρία υποστηρίζοντας το συριακό καθεστώς με όπλα και τεχνικές προμήθειες και ότι μια ομάδα Κινέζων ειδικών έφτασε σε ένα από τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Δαμασκού».
nziv.net
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος