Στον «αέρα» το δώρο Χριστουγέννων: Δικαστήριο στην Πάτρα αθώωσε εργοδότη που δεν το είχε καταβάλει, ανοίγοντας την «κερκόπορτα» στον ιδιωτικό τομέα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κίνδυνο τίθεται η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων για εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, μετά την απίστευτη απόφαση δικαστηρίου στην Πάτρα, που ανέτρεψε χωρίς σοβαρή αιτιολογία την πάγια νομοθεσία.

Το δώρο, που ισοδυναμεί περίπου με έναν μισθό και καταβάλλεται στο σύνολο των εργαζομένων έως τις 21 Δεκεμβρίου, δεν είχε αμφισβητηθεί νομικά ποτέ, μέχρι και την απόφαση που έλαβε προχθές Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών για την αθώωση εργοδότη που παραδέχθηκε ότι δεν το έχει καταβάλει. Πρόκειται για τη νόμιμη εκπρόσωπο αλυσίδας καταστημάτων επίπλων, με έδρα την αχαϊκή πρωτεύουσα, η οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα από τη Δικαιοσύνη, διότι, κατόπιν καταγγελίας εργαζομένης στην Επιθεώρηση Εργασίας Πατρών, δεν είχε προβεί σε εξόφληση του δώρου Χριστουγέννων έτους 2020.

Δύο χρόνια μετά, και ενώ μέχρι σήμερα η εργοδότρια εταιρία δεν έχει προχωρήσει στην εξόφληση της οφειλής προς την εργαζομένη, το δικάζον δικαστήριο στον β’ βαθμό αθώωσε την κατηγορουμένη, παρά τη συνομολόγησή της, διαμέσου του πληρεξούσιου δικηγόρου της, ότι οφείλει μέχρι και σήμερα μέρος του δώρου Χριστουγέννων στην εργαζομένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη του άρθρου 28 παρ. 1 του Ν. 3996/201 αναφέρει ρητά: «Κάθε εργοδότης, που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας τις σχετικές με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα τα χρονικά όρια εργασίας, υπό την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 31 του ν. 3904/2010 (Α’ 218), την καταβολή δεδουλευμένων, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον εννιακοσίων (900) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές».

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι κατά την ακροαματική διαδικασία ακούστηκαν φαιδρές δικαιολογίες ότι δήθεν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρίας είναι κατασχεμένοι (ενώ συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές της) και ότι η εργαζόμενη αρνήθηκε να πάρει τα χρήματα «μαύρα», κάτι που είχε ως συνέπεια η εισαγγελέας ευλόγως να προτείνει την καταδίκη της εταιρίας, το δικαστήριο την αθώωσε.

Κακό νομολογιακό δεδομένο

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση», «η συγκεκριμένη (και εσφαλμένη κατά την άποψή μας) εφετειακή απόφαση δημιουργεί κακό νομολογιακό δεδομένο για το σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Το εσφαλμένο αυτής της απόφασης θα επιχειρήσει η εργαζόμενη-μέλος μας, με τη βοήθειά μας, να αναδείξει με αναίρεσή της στον Άρειο Πάγο, με αίτηση που θα υποβάλει στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Καταγγέλλει, τέλος, χυδαίες συμπεριφορές εκ μέρους του ιδιοκτήτη της εταιρίας, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2020, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εκπρόσωπος του συλλόγου μαζί του, με σκοπό να πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων και οφειλόμενες αποδοχές, φέρεται ότι απάντησε με ύβρεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ