Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς που έκαιγε επί εφτά ημέρες στον Έβρο.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, το καλό είμαι πως δεν έχει υποστεί καταστροφές ο «σκληρός πυρήνας» του δάσους.
Ο δήμαρχος Σουφλίου, σημειώνει μιλώντας στο Grtimes: «Αυτό το δάσος είναι ο πνεύμονας και το οξυγόνο μας. Δεν υπήρξε καμία πρόληψη και έμεινε απροστάτευτο από κακόβουλες ενέργειες. Καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος, μπήκαν σε κίνδυνο οι δυνάμεις και ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε όλη αυτή την επιχείρηση ενώ θα μπορούσε να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί το δασαρχείο της περιοχής».
«Τα Εθνικά Πάρκα είναι υπό την προστασία του αρμόδιου υπουργείου, ενώ κανονικά η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει ενεργό ρόλο για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση» υποστηρίζει.
«Δακρύζω με τη μαυρίλα»
Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος έκανε δραματική έκκληση να μην ξεχαστεί η Δαδιά και το δάσος Natura 2000 το οποίο κάηκε στο 23% της έκτασης του: «Ο πύρινος εφιάλτης μπορεί να τελειώνει όμως αρχίζει η μάχη της επόμενης ημέρας που είναι πολύ δύσκολη».
«Θα πρέπει η περιοχή και τα προβλήματα της να προβληθούν και να μην ξεχαστούμε. Πρέπει να δούμε το πώς θα ενισχυθεί το δάσος» τονίζει και συνεχίζει «είναι πολλά τα καμένα και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δακρύζω όταν βλέπω αυτή την μαυρίλα. Εδώ μεγάλωσα βλέποντας ένα πράσινο τοπίο. Τώρα βλέπουμε μαύρο» καταλήγει.
Η φωτιά έχει κάνει στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα σύμφωνα με όσα είπε στο evros24.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
«Τις προηγούμενες ημέρες ερχόμενος στη Δαδιά έβλεπες καπνούς και εστίες φωτιάς διάσπαρτες παντού. Σήμερα η εικόνα που αντικρίζουμε μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε, πάντα συγκρατημένα. Είναι μία καλύτερη ημέρα σε σχέση με τις προηγούμενες. Το χθεσινό μέτωπο βόρεια-βορειοδυτικά της Λευκίμης σχεδόν έχει εξαφανιστεί, έχουν γίνει οι ζώνες πυρασφάλειας, τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού, ενώ οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης εντοπίζουν και σβήνουν τις εν δυνάμει νέες εστίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.
Ωστόσο με την περιοχή να εμφανίζει δείκτη επικινδυνότητας 4 και τον βόρειο άνεμο έντασης 4 μποφόρ να κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του, ο κ. Πέτροβιτς διευκρινίζει ότι και αυτό το 24ωρο είναι κρίσιμο καθώς παρά την επαγρύπνηση του συνόλου των δυνάμεων πυρόσβεσης, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.
Ο αέρας και το αστάθμητο της επιρροής του στη συμπεριφορά της πυρκαγιάς είναι ο παράγοντας που προβληματίζει και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες συνεχίζουν να εργάζονται στις διαπλατύνσεις υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και τα μηχανήματα βαρέως τύπου Στρατού και Περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, μηχανήματα έργου του Στρατού και της Περιφέρειας με τη συνδρομή από αέρος δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών και επτά πυροσβεστικών ελικοπτέρων.