Το αλβανικό κοινοβούλιο εναντίον της έκθεσης του Ντίκ Μάρτι για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Συνέλευση της Αλβανίας ενέκρινε ψήφισμα κατά της έκθεσης του Ντικ Μάρτι καθώς θεωρεί αβάσιμους τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν το 2011 από έκθεση της συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο διακινήθηκαν ανθρώπινα όργανα από τους ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου- UÇK.

Το  αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα με 125 ψήφους υπέρ.

Νωρίτερα, η συνεδρίαση της βουλής συνοδεύτηκε από έντονες συζητήσεις και αλληλοκατηγορίες πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης για τις θέσεις των κομμάτων απέναντι στις διάφορες εξελίξεις στο Κόσοβο.

Η έκθεση του απεσταλμένου του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι (Dikc Marty) ήταν η γένεση που οδήγησε στη συνέχεια στη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, με έδρα τη Χάγη.

Μεταξύ των πολλών κατηγοριών, η έκθεση εγείρει αξιώσεις για εμπλοκή των ηγετών του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου σε εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, που εκτείνεται μέχρι την Αλβανία.

 Μετά από 11 χρόνια, το αλβανικό κοινοβούλιο, σε ειδικό ψήφισμα, εκτιμά ότι οι ισχυρισμοί που εγείρονται παραμένουν αβάσιμοι, αναπόδεικτοι και αβάσιμοι σε στοιχεία και γεγονότα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρηθούν ως τέτοιοι από όλους τους εθνικούς και διεθνείς θεσμούς και ότι το κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου Χασίμ Θάτσι (που κατηγορείται για πώληση ανθρωπίνων οργάνων και εγκλήματα πολέμου) και άλλων ηγετών του πρώην UÇK ήταν η απόδειξη ότι δεν συνέβη τίποτα τέτοιο.

Το ψήφισμα απαιτεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης να επανεξετάσει την πράξη που ενέκρινε το 2011 και ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι η Αλβανία θα επιμείνει σε αυτό στο Στρασβούργο.

«Η Αλβανία θα αντιμετωπίσει την πληγωμένη φήμη του αλβανικού λαού της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου και των Αλβανών όπου κι αν βρίσκονται και θα το πράξει με αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος όσο μπορεί. Η φωνή της Αλβανίας θα ακουστεί στο Στρασβούργο για αυτό το θέμα και ο Ντικ Μάρτι δεν είναι πλέον μέλος της Συνέλευσης. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Ντικ Μάρτιν τώρα, έχουμε να κάνουμε με τη φήμη και την αξιοπρέπεια μιας συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που έγινε και ψηφίστηκε υπέρ του»,  δήλωσε ο κ. Ράμα.

Οι πολλές κατηγορίες του έφεραν και στιγμές έντασης στην αίθουσα, μεταξύ του ίδιου και του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπερίσα, ο οποίος ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος, χαρακτήρισε επαίσχυντη τη στάση της πλειοψηφίας απέναντι στο ψήφισμα της αντιπολίτευσης κατά της σερβικής γενοκτονίας στο Κοσσυφοπέδιο: « Αυτή η πράξη είναι απάνθρωπη, είναι αντεθνική. Με κανένα είδος στάσης, με κανένα είδος αταξίας και παραμόρφωσης που κάνει ο αρχηγός σας εδώ στην εξέδρα, δεν μπορεί να καλύψει αυτή την απάνθρωπη στάση πρώτα από όλα και μετά αντεθνική». Όμως, σύμφωνα με την πλειοψηφία, το αλβανικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει αρκετά ψηφίσματα και δηλώσεις από το 1998 για το θέμα αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα.

Gazeta Dita

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ