Η Μαρινέλλα, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, ονομάζεται Κυριακή Παπαδοπούλου και έχει μια αδερφή την Λούλα, η οποία ζει το μισό χρόνο στη Θεσσαλονίκη και τον άλλο μισό στην Αθήνα.
Οι δυο τους είναι πολύ αγαπημένες και εκτός από αδελφές είναι και οι καλύτερες φίλες. Ο φωτογραφικός φακός, τις έχει απαθανατίσει ελάχιστες φορές μαζί, καθώς η κυρία Λούλα δεν κάνει πολύ συχνά δημόσιες εμφανίσεις. Οι δυο αδερφές μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και στην όψη αλλά και στα χρώματα των μαλλιών και της επιδερμίδας τους.
Η Μαρινέλλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου του 1938[2][3]. Οι γονείς της ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Είναι το τέταρτο και νεότερο μέλος της οικογένειας. Μια οικογένεια φτωχή αλλά δεμένη με αρχές, που τα περισσότερα μέλη της τραγουδούσαν πολύ καλά. Από τεσσάρων έως πέντε χρονών, συμμετείχε στην παιδική ραδιοφωνική εκπομπή “Παιδική ώρα” στην οποία έτυχε να τραγουδήσει ένα κομμάτι του Schubert. Στα δώδεκά της χρόνια διαφήμιζε τα καταστήματα “Melka” της Θεσσαλονίκης. Στα δεκαεφτά της, ακολούθησε ως ηθοποιός το θίασο της Μαίρης Λωράνς όπου έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Δίπλα της, οι ανερχόμενοι τότε ηθοποιοί Κώστας Βουτσάς και Μάρθα Καραγιάννη, αλλά και η Σόνια Δήμου, ο Γιάννης Τζαννετάκος και η χορεύτρια Ντέπυ Φιλοσόφου. Κάποιο βράδυ, η τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε και η Μαρινέλλα που ήξερε απ’ έξω όλα τα τραγούδια, την αντικατέστησε. Τραγούδησε το «Ο άνθρωπος μου» της Σοφίας Βέμπο, σε μουσική του Μενέλαου Θεοφανίδη και στίχους του Μίμη Τραϊφόρου, αλλά και το «Μαλαγκένια», γερμανικό τραγούδι της Κατοχής.[4] Εκείνη η στιγμή που η Μαρινέλλα τραγούδησε, ήταν η στιγμή που το ελληνικό τραγούδι κέρδιζε μία από τις καλύτερες εκπροσώπους του. Η Μαρινέλλα έγινε η βασική τραγουδίστρια του θιάσου.
Δεκαετία 1950
Το 1956, η Μαρινέλλα μπήκε στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης ως τραγουδίστρια γιατί της έδιναν καλύτερη αμοιβή. Παράλληλα ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια στο κέντρο “Πανόραμα” της Νέας Ελβετίας Θεσσαλονίκης, πίσω από το γήπεδο του Άρη, όπου ο τραγουδοποιός Τόλης Χάρμας την βάφτισε καλλιτεχνικά «Μαρινέλλα», εμπνευσμένος από το ομώνυμο τραγούδι του. Στο μαγαζί δούλευε ως μπουζουξής ο Στέλιος Ζαφειρίου, ο σολίστας ο οποίος στα επόμενα χρόνια συνδέθηκε με τη Μαρινέλλα όσο κανένας άλλος. Τον Αύγουστο του 1957, συνδέθηκε με τον τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδητόσο στο πάλκο όσο και στη ζωή, ο οποίος πηγαίνοντας να συναντήσει τον Ζαφειρίου, την άκουσε να τραγουδάει ένα τραγούδι που εκείνος είχε πρωτοπεί λίγο νωρίτερα στη δισκογραφία, το τραγούδι «Το πιο πικρό ψωμί» του Γιώργου Μητσάκη. Όταν η Μαρινέλλα τελείωσε το τραγούδι, ο Στέλιος Ζαφειρίου την σύστησε στον Στέλιο Καζαντζίδη. Εκείνος της επισήμανε πως τραγουδά το λαϊκό με έναν δικό της τρόπο, λίγο ελαφρύ. Η γνωριμία τους συνεχίστηκε μέσα στη βάρκα του πατέρα της. Και οι δύο αγαπούσαν πολύ τη θάλασσα και το ψάρεμα. Εκεί, ο Στέλιος Καζαντζίδης της ζήτησε να γίνει το σεγκόντο του.
Από το παραθαλάσσιο κέντρο “Λουξεμβούργο” της Θεσσαλονίκης όπου έκαναν τις πρώτες τους επιτυχημένες εμφανίσεις, στις 12 Νοεμβρίου του 1957 κατέβηκαν στην Αθήνα, και από εκεί άρχισε η ανοδική τους πορεία. Τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησαν ήταν τα «Νίτσα, Ελενίτσα» και «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ» του Γιώργου Μητσάκη, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 78′ στροφών το 1957.[5] Το πρώτο ντουέτο με τον Καζαντζίδη που ακούγεται μόνη της η Μαρινέλλα, ήταν το «Τι γυρεύεις από ‘μένα» του Πάνου Πετσά και του Κώστα Βίρβου, το 1957. Ενώ το πρώτο σόλο τραγούδι της Μαρινέλλας ήταν το «Ήρθα πάλι κοντά σου» με β’ φωνή της Γιώτας Λύδια, που κυκλοφόρησε το 1959.
Ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα γνώρισαν απίστευτη δόξα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τραγούδησαν στην Αμερική και στην Αυστραλία με επιτυχία, ενώ ηχογράφησαν τραγούδια σε πρώτη και δεύτερη εκτέλεση. Για την αγορά της Αυστραλίας, η Μαρινέλλα ηχογράφησε σόλο δυο πολύ σπάνια τραγούδια, το «Θέλω απόψε κρουαζιέρα» του Αθανάσιου Μπουρλιάσκου και το «Μια πεντάμορφη τσιγγάνα» του Χρήστου Κολοκοτρώνη, σε στίχους Ηλία Εσδρά. Τον ίδιο χρόνο, ακολούθησε μια σειρά συναυλιών στην Κωνσταντινούπολη.[6]
Οι διφωνίες που έκαναν μαζί, αποτελούν ακόμη και σήμερα αντικείμενο θαυμασμού, προσοχής και μελέτης. Ερμήνευσαν τραγούδια του Θεόδωρου Δερβενιώτη, του Απόστολου Καλδάρα, του Γιάννη Μαρκόπουλου του Βασίλη Τσιτσάνη, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Κώστα Βίρβου κ.α.
Δεκαετία 1960
Το 1960, η Μαρινέλλα και ο Στέλιος Καζαντζίδης, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο (συνολικά συμμετείχαν μαζί σε 10 ελληνικές ταινίες[7]), στην κωμική ταινία του Ροβήρου Μανθούλη Η ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ερμηνεύοντας μαζί τα τραγούδια «Για ‘μας ποτέ μη ξημερώσει» και «Ζιγκουάλα», ενώ η Μαρινέλλα ερμήνευσε σόλο το τραγούδι του Αργύρη Κουνάδη «Αλλάξανε τα πράγματα».
Τον Μάρτιο του 1961, στο θέατρο “Κεντρικόν”, ερμήνευσαν 4 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι («Αθήνα», «Κουρασμένο παλληκάρι», «Ο κυρ Αντώνης», «Το πέλαγο είναι βαθύ») σε ποίηση Νίκου Γκάτσου (τα δύο πρώτα) και 6 του Μίκη Θεοδωράκη («Βράχο – βράχο τον καημό μου», «Παράπονο», «Ο μετανάστης», «Καημός», «Σαββατόβραδο» και «Έχω μια αγάπη») από τον κύκλο τραγουδιών “Πολιτεία”, σε ποίηση Δημήτρη Χριστοδούλου και Τάσου Λειβαδίτη (τα δύο τελευταία). Ο Μάνος Χατζιδάκις, ακούγοντας στις πρόβες την Μαρινέλλα να κάνει αυθόρμητα την φούγκα στο “Κουρασμένο παλικάρι” την παρομοίασε με τη Μαρίκα Νίνου στην βελτιωμένη εκδοχή της.[8]
Με τον Μίκη Θεοδωράκη συνεργάστηκαν ξανά το 1962 στο θέατρο «Παρκ», στη θεατρική παράσταση “Όμορφη πόλη” σε κείμενα του θεατρικού συγγραφέα Μποστ, ενώ ερμήνευσαν το τραγούδι «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη και στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, στην κινηματογραφική ταινία του Κώστα Στράντζαλη ΚΛΑΨΕ ΦΤΩΧΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, χώρισαν για πρώτη φορά και ξαναβρέθηκαν ένα με ενάμιση χρόνο αργότερα.
Το 1963 εμφανίστηκαν στην επιθεώρηση “Αρχοντορεμπέτισσα” στο θέατρο “Ακροπόλ”, στην “Τριάνα του Χειλά” και στα “Αστέρια” της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλαξαν δισκογραφική εταιρεία, από την τότε COLUMBIA στην τότε ODEON, και συνέχισαν να ηχογραφούν για τη δισκογραφία.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα παντρεύτηκαν στις 7 Μαΐου του 1964 και ταξίδεψαν τραγουδώντας στη Γερμανία και την Αμερική. Στις αρχές του 1965 ο Καζαντζίδης πήρε την απόφαση να σταματήσει τις εμφανίσεις του. Χώρισαν τον Σεπτέμβρη του 1966, ενώ συναντήθηκαν δισκογραφικά για τελευταία φορά το 1968, ηχογραφώντας έναν κοινό δίσκο 33′ στροφών (κυκλοφόρησε στις 18 Ιανουαρίου του 1969). Το τραγουδιστικό ντουέτο τους είναι πλέον θρυλικό!
Το 1964 εμφανίστηκαν με τον Κώστα Χατζηχρήστο στην επιθεώρηση «Σαμπάνια και Πενιές» στο θέατρο «Παρκ», ενώ κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος 33′ στροφών με τίτλο «Μεγάλες Επιτυχίες», μια συλλογή από τραγούδια που είχαν ήδη χαράξει πορεία στις 45′ στροφές. Ερμήνευσαν και πάλι το τραγούδι «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» στην ταινία του Κώστα Στράντζαλη ΠΑΙΞΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ, και το τραγούδι «Εμείς μαζί θα ζήσουμε» στην ταινία του Ανδρέα Κατσιμητσούλια ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ.
Το 1965 κυκλοφόρησε ένας μεγάλος δίσκος με τίτλο “Τα τραγούδια της ξενιτιάς” σε μουσική Θεόδωρου Δερβενιώτη και στίχους Κώστα Βίρβου, αλλά και ο σημαντικός δίσκος του Χρήστου Λεοντή “Καταχνιά”, όπου η Μαρινέλλα τραγούδησε σόλο τα τραγούδια «Ο νεοζηλανδός» και «Γιατί να γίνω μάνα». Τον δίσκο μοιραζόταν ερμηνευτικά με τους Στέλιο Καζαντζίδη, τη χορωδία Κορίνθου και τον Δημήτρη Μυράτ στις αφηγήσεις.
Τον ίδιο χρόνο ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα συμμετείχαν σε άλλες 6 κινηματογραφικές ταινίες: Στην ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ, ερμηνεύοντας με τον Νίκο Κούρκουλο το τραγούδι «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός ( Γιάννη Μαρκόπουλου – Δημήτρη Χριστοδούλου)». Στην ταινία του Χρήστου Κυριακόπουλου ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ, τα τραγούδια του Θεόδωρου Δερβενιώτη «Μες της αγάπης μας το τζάκι» και «Τώρα που σ’ έχω ανάγκη» σε στίχους Κώστα Βίρβου. Στην ταινία του Ανδρέα Κατσιμητσούλια ΤΙΜΩΡΙΑ, το τραγούδι «Να φύγω, να φύγω (Γιώργου Κατσαρού – Πυθαγόρα)» και το τραγούδι «Προδομένες καρδιές (Γιώργου Μανίσαλη – Κώστα Ψυχογιού)». Στην ταινία του Νίκου Βαρβέρη ΟΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΙ, το τραγούδι «Ορκίζομαι στην αντρική τιμή μου (Στέλιου Καζαντζίδη – Στέφανου Βαρτάνη)». Στην ταινία του Χρήστου Κυριακόπουλου ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ, το τραγούδι «Με το βοριά (Γιώργου Ζαμπέτα – Δημήτρη Χριστοδούλου)». Και στην ταινία του Ανδρέα Κατσιμητσούλια που έκανε πρεμιέρα τον επόμενο χρόνο ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ, και πάλι το τραγούδι «Να φύγω, να φύγω».
Στα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζονταν (“Τριάνα του Χειλά” στη Συγγρού, “Κουλουριώτη” στις Τζιτζιφιές, “Ξυπολητάκου” στο Ηράκλειο, “Μαντουμπάλα” στην Αλεξάνδρας, “Φαληρικόν” της Ηπείρου) γινόταν το αδιαχώρητο, ενώ συνεργάστηκαν με σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής, λ.χ. Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Στράτο Παγιουμτζή, Καίτη Γκρέι, Σωτηρία Μπέλλου, Μανώλη Αγγελόπουλο, Γιώργο Ζαμπέτα, Μανώλη Χιώτη, Μαίρη Λίντα, Άννα Χρυσάφη, Αντώνη Ρεπάνη κ.ά.
Το 1966 η Μαρινέλλα, μόνη της πλέον, προσπαθεί να στήσει μια προσωπική καριέρα. Ο Γιώργος Κατσαρός ήταν ο πρώτος που τη βοήθησε, επίσης ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Άγγελος Σέμπος[9] και ο Μίμης Πλέσσας. Κυκλοφορεί τα πρώτα της 45άρια («Τα παλικάρια», «Έκλαψα χθες», «Άσε με να σ’ αγαπήσω», «Ο χαμός» κ.ά.), αλλά χωρίς να έχουν κάποια μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μάλιστα, το τραγούδι «Επάνω στην Καισαριανή», των Κατσαρού και Πυθαγόρα, το γύρισε και σε φιλμ για την τηλεόραση της εποχής.
Ο Γιώργος Κατσαρός, ύστερα από τουρνέ 45 ημερών μαζί της σε τέσσερις πόλεις της Ρωσίας, της πρότεινε να εμφανιστεί στην θεατρική επιθεώρηση του Κώστα Χατζηχρήστου “Άλλος για Υπουργείο” στο θέατρο “Παρκ”, και να τραγουδήσει δυο καινούργια του τραγούδια, τα «Απόψε χάνω μια ψυχή» και «Κλείσε τα μάτια σου καρδιά μου», σε στίχους του Πυθαγόρα. Αυτή η εμφάνιση της Μαρινέλλας στη συγκεκριμένη παράσταση ήταν η πρώτη σόλο εμφάνισή της μετά το χωρισμό της από τον Στέλιο Καζαντζίδη.[10]
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, στον “Μουσικό Αύγουστο” που οργάνωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στο θέατρο Λυκαβηττού, η Μαρινέλλα υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, τραγούδησε τον κύκλο τραγουδιών “Λιποτάκτες”, δίπλα στους Γρηγόρη Μπιθικώτση και Γιάννη Πουλόπουλο, καθώς και τα νέα τραγούδια που έγραψε γι’ αυτήν ο Χρήστος Λεοντής («Άργησες» και «Πάρε τα μάτια μου») από τον κύκλο τραγουδιών “Ανάσταση oνείρων”, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Τα τραγούδια «Όμορφη πόλη (Θα γίνεις δικιά μου)» και «Αγάπη μου (Φαίδρα)» από τους “Λιποτάκτες” (σε ποίηση του Γιάννη Θεοδωράκη), κυκλοφόρησαν με τη Μαρινέλλα σε δίσκο 45′ στροφών, έναν χρόνο πριν, ενώ η “Ανάσταση Ονείρων”, κυκλοφόρησε σε δίσκο 33′ στροφών τον Νοέμβρη του 1966. Τον δίσκο αυτό η Μαρινέλλα, τον μοιραζόταν ερμηνευτικά με τους Μπάμπη Τσετίνη, Λίτσα Διαμάντη, Γιώργο Γαλάνη, Βαγγέλη Περπινιάδη και Ρία Νόρμα. Τέλη της χρονιάς, εμφανίστηκε στη μπουάτ “Μοστρού”, δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου, στη Χρυσούλα Ζώκα, στον Μανώλη Καστρινό κ.α.
Το 1967 ερμήνευσε τα τραγούδια «Δώσ’ μου αγάπη» και «Είμαι χαρτορίχτρα φίνα (β’ φωνή στον ηθοποιό Σταύρο Παράβα)» στη ταινία του Κώστα Καραγιάννη Η ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΑ, σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Πυθαγόρα. Εμφανίστηκε στο “Χρυσό Βαρέλι” στις Τζιτζιφιές, δίπλα στον Τόλη Βοσκόπουλο, τη Δούκισσα, το Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τη Μπέμπα Μπλανς. Κατόπιν επέστρεψε στου “Μοστρού”, δίπλα στον Πάνο Κόκκινο και τον Γιώργο Κατσαρό, ενώ αποφάσισε με τους Γιάννη Πουλόπουλο και Χρηστάκη να εμφανιστούν στην “Νεράιδα” για τις επόμενες δύο σεζόν.
Ακολούθησε μια σειρά συναυλιών σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία με τον Νίκο Ξανθόπουλο, ενώ στα τέλη της χρονιάς, υπέγραψε συμβόλαιο στην τότε δισκογραφική εταιρεία HELLADISC. Το πρώτο 45άρι που κυκλοφόρησε ήταν το «Δωσ’ μου αγάπη» (σε διαφορετική εκτέλεση από την ταινία) και «Πίσω από τις καλαμιές», στις 21 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Μαρινέλλας ήταν το τραγούδι «Σταλιά – σταλιά» του Γιώργου Ζαμπέτα σε στίχους Διονύση Τζεφρώνη, που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, το οποίο αρχικά προοριζόταν για την Αλίκη Βουγιουκλάκηνα το τραγουδήσει στην ταινία Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ. Όμως αρνήθηκε, και η Μαρινέλλα ζήτησε από τον Ζαμπέτα να το πει εκείνη.[11]
Το 1968 ο Γιάννης Δαλιανίδης προετοίμαζε το κινηματογραφικό του μιούζικαλ ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ και σκέφτηκε να βάλει τη Μαρινέλλα να τραγουδήσει ζωντανά σε κάποια σκηνή. Ο Μίμης Πλέσσας συμφώνησε με την εκλογή αυτή και της έγραψε ένα τραγούδι μοντέρνο, το «Πες μου πού πας». Όταν όμως άκουσε το τραγούδι ο Δαλιανίδης, έδειξε δυσαρεστημένος. Ήθελε ένα τραγούδι που να μην το έχει φανταστεί κανείς. Ένα τραγούδι που να ξαφνιάσει. Έτσι λοιπόν γράφτηκε από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο το «Άνοιξε πέτρα». Όσο για το μοντέρνο τραγούδι, που επίσης τους στίχους είχε γράψει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας το έδωσε στη Βίκυ Λέανδρος και εντάχθηκε στον προσωπικό της δίσκο “Η μικρή μας ιστορία”. Η Μαρινέλλα, όταν άκουσε το τραγούδι ενθουσιάστηκε και άρχισε τις πρόβες για να το ηχογραφήσει. Σύμφωνα με μαρτυρία του Μίμη Πλέσσα, ο χρόνος πίεζε, γιατί σε δύο μέρες έπρεπε να γυριστεί η συγκεκριμένη σκηνή. Έτσι λοιπόν αναγκάστηκε να μπει στο στούντιο και να το τραγουδήσει. Το είπε μια φορά, δεν το ξανατραγούδησε δεύτερη, γιατί ήταν άψογο. Αυτή η ηχογράφηση ακούγεται στην ταινία ακόμη και σήμερα, και είναι αυτή που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην Μαρινέλλα για το ξεκίνημα της προσωπικής της καριέρας.[12]
Επίσης τραγούδησε το «Σταλιά – σταλιά» στην κινηματογραφική ταινία του Κώστα Ανδρίτσου Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ, ενώ τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου συμμετείχε στο III Festival Internacional da Canção Popular στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με το τραγούδι «Αν θες να ‘ρθείς» του Γεράσιμου Λαβράνου (σε στίχους της Ελπίδας Περικλάκη), κερδίζοντας το βραβείο “Καλύτερης Καλλιτεχνικής Παρουσίας”.
Στις 17 Ιανουαρίου του 1969, κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο 33′ στροφών (με τον τίτλο “Σταλιά – σταλιά“), μια συλλογή από τραγούδια που είχαν ήδη χαράξει πορεία στις 45′ στροφές τον προηγούμενο χρόνο. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε στην “Παλιά Αθήνα” της Πλάκας, δίπλα στους Δημήτρη Μητροπάνο, Κλειώ Δενάρδου, Σόφη Ζαννίνου με χορεύτες τους Μανώλη Καστρινό και η Χρυσούλα Ζώκα. Επίσης ερμήνευσε στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη Ο ΜΠΛΟΦΑΤΖΗΣ το τραγούδι του Ζαμπέτα «Ποιος είν’ αυτός» σε στίχους Πυθαγόρα. Στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη Η ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα «Δώσ’ μου τ’ αθάνατο νερό» και «Ζωγραφισμένα στο χαρτί» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου. Στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη ΗΣΑΪΑ ΜΗ ΧΟΡΕΥΕΙΣ το τραγούδι του Νάκη Πετρίδη «Πάλι θα κλάψω» σε στίχους Σέβης Τηλιακού, και στο κινηματογραφικό δράμα του Γιάννη Δαλιανίδη “Γυμνοί στο δρόμο” τα τραγούδια «Αστέρι στο παράθυρο» και «Δυο αδέρφια» του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, που μέχρι και σήμερα παραμένουν ανέκδοτα.
Από το προσωπικό της ξεκίνημα στη δισκογραφία η Μαρινέλλα στηρίχτηκε στο μοντέλο του -συνήθως ετήσιου- προσωπικού δίσκου. Τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε παράλληλα η δισκογραφία των 45′ στροφών, αλλά μετά το 1974 οι δίσκοι 33′ στροφών είναι ο βασικός φορέας έκδοσης του τραγουδιού. Τραγούδια διαφόρων δημιουργών, όλα κάτω από την σφραγίδα της δικής της ταυτότητας. Όπως ο πολυσυλλεκτικός δίσκος που κυκλοφόρησε στις 6 Σεπτεμβρίου, με τον τίτλο “Όταν σημάνει Εσπερινός” («Απόψε σε θέλω», «Δυο νύχτες», «Τι να φταίει» κ.α.).
Στα χρόνια αυτά η Μαρινέλλα -ως πρώτο όνομα πια- πρωτοστάτησε στο στήσιμο ενός άλλου είδους διασκέδασης από αυτό που προσέφεραν μέχρι τότε τα νυχτερινά κέντρα. Από το μελαχρινό κορίτσι που καθόταν ντροπαλά στο λαϊκό πάλκο, πέταξε τις καρέκλες και μεταμορφώθηκε σε μια αεράτη γυναίκα με κοντοκουρεμένο μαλλί, η οποία, ντυμένη με πολυτέλεια, τραγουδούσε, χόρευε, έπαιζε και αλώνιζε πάνω στη πίστα. Ο τρόπος που αντιμετώπιζε τη δουλειά της την έκανε να ξεχωρίσει. Χρησιμοποιούσε μεγάλες ορχήστρες με τους καλύτερους μουσικούς της εποχής. Πρόσεχε τον ήχο, έβαλε θεατρικούς προβολείς, αντικατέστησε το σπάσιμο των πιάτων με τις γαρδένιες, έφτιαξε τα καμαρίνια και επέβαλε όχι μόνο την Κυριακή να είναι ρεπό, αλλά και οι μουσικοί της να πληρώνονται εκείνο το ρεπό.[13]
Δεν είναι τυχαίο ότι στο “Stork” της Φιλλελήνων, ή στην παραλία, συνυπάρχει μαζί της ο -ανερχόμενος τότε- Γιώργος Νταλάρας που ουσιαστικά από επιλογή της Μαρινέλλας ξεκίνησε την διαδρομή του στην επί σκηνής παρουσίαση των τραγουδιών,[14] με επιμελητή προγράμματος τον Σταύρο Ξαρχάκο. “Είναι η εποχή της Μαρινέλλας”, όπως την χαρακτήρισε ο Νταλάρας σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Μαζί του συνεργάστηκε για τρία ολόκληρα χρόνια, στο “Stork”, μέχρι το 1971.
Κόσμος από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό έσπευσε να θαυμάσει την “Οπτικοακουστική” -όπως αυτοχαρακτηρίστηκε- τραγουδίστρια, ενώ πολλές προσωπικότητες δήλωσαν θαυμαστές της,[15] λ.χ. οι Μάνος Κατράκης, Αλέξης Μινωτής, Ειρήνη Παππά, Ingrid Bergman, Ζωή Λάσκαρη, Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Omar Sharif, Φράνκο Ροσελίνι, Μιχάλης Κακογιάννης κ.ά. Ο Φρανκ Σινάτρα, βλέποντας την Μαρινέλλα, είπε πως “Αν αυτή η γυναίκα διάλεγε να κάνει διεθνή καριέρα, δύο εβδομάδες θα ήταν αρκετές για να μιλάει γι’ αυτή όλος ο κόσμος”.[16]
Δεκαετία 1970
Στις 27 Μαρτίου του 1970 κυκλοφόρησε τον πολυσυλλεκτικό δίσκο “Ένα τραγούδι είν’ η ζωή μου” με τραγούδια του Γιάννη Σπανού, του Μίμη Πλέσσα, του Γιώργου Ζαμπέτα, του Στέλιου Ζαφειρίου και του Νάκη Πετρίδη («Πάλι θα κλάψω», «Με πνίγει τούτη η σιωπή», «Τη βραδιά μου απόψε» κ.α.). Εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εμπομπή του Φρέντυ Γερμανού “Αλάτι και πιπέρι”, ενώ ερμήνευσε το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού «Κρίμα το μπόι σου», στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Κώστα Καραγιάννη. Αυτή ήταν και η τελευταία της εμφάνιση στον ελληνικό κινηματογράφο.
Την ίδια χρονιά γύρισε ένα έγχρωμο σόου διάρκειας 15 λεπτών που σκηνοθέτησε γι’ αυτήν ο Ζεράρ Σαχινιάν στη Μύκονο. Σκοπός του φιλμ ήταν η προβολή της Ελλάδας στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία. Η Μαρινέλλα με φόντο τους Μυκονιάτικους μύλους τραγούδησε συνθέσεις του Ζαμπέτα, του Πλέσσα και του Νάκη Πετρίδη στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ελληνικά.[17]
Επίσης ερμήνευσε με μεγάλη συμφωνική ορχήστρα το τραγούδι «Κυρά Γιώργαινα» των Κατσαρού και Πυθαγόρα στο V Festival Internacional da Canção Popular – Parte Internacion στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και κατέκτησε την τέταρτη θέση ανάμεσα σε 38 χώρες. Η παρουσία της στο Φεστιβάλ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ ακολούθησαν πολύ καλές κριτικές στον Τύπο για τη φωνή και την σκηνική της παρουσία. Στις 24 Οκτωβρίου η Billboard έγραψε “Marinella from Greece, knows audiences in Athens clubs, carries enchantment in her songs and the warmth of the sun in her voice (Η Μαρινέλλα από την Ελλάδα κυριαρχεί στη νυχτερινή Αθήνα. Μεταφέρει γοητεία στα τραγούδια της και τη ζεστασιά του ήλιου στη φωνή της)” (by Henry Johnston). [18]
Στις 24 Φεβρουαρίου του 1971, κυκλοφόρησε τον δίσκο “Μαρινέλλα (Ένας μύθος)“, όπου ηχογράφησε σε δεύτερη εκτέλεση τρία τραγούδια του Χατζιδάκι («Ένας μύθος», «Οδός ονείρων» και «Ο ταχυδρόμος πέθανε»), ενώ συνεργάστηκε με τον Άκη Πάνου, ο οποίος της έγραψε τα τραγούδια «Πυρετός (Κάθε γνωριμία)» και «Κοίτα με στα μάτια», που κυκλοφόρησαν στις 13 Απριλίουσε δίσκο 45′ στροφών.
Στις 27 Μαΐου, προβλήθηκε η εκπομπή “Nana Mouskouri with the Athenians” από το αγγλικό κανάλι BBC όπου η Μαρινέλλα ήταν καλεσμένη της Νάνας Μούσχουρη. Μαζί τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια με συνοδεία των Αθηναίων («Μινόρε της αυγής», «Πάλι θα κλάψω», «Τι να φταίει», «Κυρά Γιώργαινα» κ.ά.).
Παράλληλα, τραγούδησε στη μουσική ταινία “Ένα καράβι γεμάτο τραγούδια”, ένα έγχρωμο φιλμ 35 mm που γυρίστηκε για λογαριασμό του ΕΙΡΤ και κόστισε 3.000.000 δραχμές, ποσό υπέρογκο γι’ εκείνη την εποχή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη. Τα τραγούδια, σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού και στίχους του Πυθαγόρα («Σαρανταδυό Μανιάτισσες», «Είναι μεγάλος ο Θεός», «Η λεύκα» κ.ά.), κυκλοφόρησαν σε δίσκο, στις 14 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Τον δίσκο μοιραζόταν ερμηνευτικά με τον Κώστα Χατζή και τον Φίλιππο Νικολάου.
Επίσης συμμετείχε στον δίσκο του Χρήστου Λεοντή “Δώδεκα παρά πέντε” σε στίχους Σώτιας Τσώτου, Τάσου Μιχαηλίδη και Γιάννη Νεγρεπόντη, με τραγούδια που είχαν σαφείς υπαινιγμούς για το αυστηρό πολιτικό καθεστώς της εποχής («Έρημο πουλί», «Έναν καιρό», «Άσπρο μου ρόδο», «Ζωή να σε χαρώ» κ.ά.). Ο Λεοντής είχε αναφέρει σε συνεντεύξεις του ότι από τις πολλές αλλαγές των στίχων που του επέβαλε η λογοκρισία της Χούντας δεν θυμάται με ποια λόγια, τελικά, μπήκαν στον δίσκο τα τραγούδια. Μάλιστα, ο στιχουργός με το ψευδώνυμο “Μιχαηλίδης”, λόγω παρόμοιων προβλημάτων, δεν είναι άλλος από τον Βαγγέλη Γκούφα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου, και η Μαρινέλλα τον μοιραζόταν ερμηνευτικά με την Βούλα Σαββίδη και τον Γιώργο Φωτόπουλο. Η δικτατορία της εποχής δεν άφησε να παιχτούν στο ραδιόφωνο τα τραγούδια.[19]
Στις 11 Δεκεμβρίου του 1972, το ΕΙΡΤ παρουσίασε ένα ωριαίο πρόγραμμα της γαλλικής τηλεόρασης με τίτλο “Reine de nuit à Athenes (Η βασίλισσα της νύχτας στην Αθήνα)” αφιερωμένο στην Μαρινέλλα, σε σκηνοθεσία του Pierre Jourdan. Εκεί, μεταξύ άλλων, η Μαρινέλλα τραγούδησε Σταύρο Ξαρχάκο και Νίκο Γκάτσο. Δυο τραγούδια αυτών, τα «Μη λυγίσετε παιδιά (Liberté)» και «Όλα είναι τυχερά (Tout est question de chance)», κυκλοφόρησαν μόνο στη Γαλλία σε δίσκο 45′ στροφών, σε ενορχήστρωση του συνθέτη. Παράλληλα στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στην “Αθηναία” με τον Μάριο Κώστογλου και ηχογράφησε σε ενορχήστρωση του Μίμη Πλέσσα τον δίσκο “Αθάνατα Ρεμπέτικα“, που κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου.
Τον Φεβρουάριο του 1973, η Μαρινέλλα εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρώτη της συμμετοχή στο φεστιβάλ Midem των Καννών με τρία τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου [20] και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Επίσης, ερμήνευσε τα τραγούδια «Πού πάνε εκείνα τα παιδιά (My reason)» και «Παλικάρι μου» στο μουσικό ντοκιμαντέρ “Το μπουζούκι” σε σκηνοθεσία Βασίλη Μάρου για το BBC, ενώ κυκλοφόρησαν σε δυο δίσκους ζωντανές ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις της στο “Stork” και το “Μarinella’s”, με τον τίτλο “Μια βραδιά με τη Μαρινέλλα” (στις 16 Μαρτίου του 1972) και αντίστοιχα “Μια βραδιά με τη Μαρινέλλα no. 2” (στις 6 Απριλίου του 1973). Η Μαρινέλλα, ήταν η πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος της και κυκλοφόρησε σε δίσκο.
Στις 9 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε τον δίσκο “Αλβανία” σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Πυθαγόρα, αφιερωμένο στην Εποποιία του 1940. Η “Αλβανία” ήταν ουσιαστικά η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά της Μαρινέλλας με συγκεκριμένους δημιουργούς αλλά και με συγκεκριμένο θέμα. Τα τραγούδια («Ο έφεδρος», «Μάνα θα τους περιμένει», «Γράμμα απ’ το μέτωπο», «Ηπειρώτισσες» κ.ά.) παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και μεταδόθηκαν απευθείας από την ΕΙΡΤ, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου. Το τραγούδι «Μάνα μου κρύψε το σπαθί» θεωρήθηκε αντιστασιακό και απαγορεύτηκε από τη Χούντα. Την ίδια τύχη είχαν λίγο καιρό νωρίτερα και τα τραγούδια «Ντρίγκι, ντρίγκι μάνα μου (Velvet mornings)» και «Πού πάνε εκείνα τα παιδιά (My reason)», οι δυο διεθνείς επιτυχίες του Ντέμη Ρούσου που η Μαρινέλλα τραγούδησε σε ελληνικούς στίχους του Πυθαγόρα και κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45′ στροφών, στις 17 Ιανουαρίου.
Εκείνη την περίοδο η Μαρινέλλα τάραξε την κοινωνία της εποχής, αφού έγινε ανύπαντρη μητέρα, φέρνοντας στον κόσμο τη μοναχοκόρη της, Τζωρτίνα (Γεωργία-Χριστίνα)[21] Σερπιέρη, καρπό του έρωτά της με τον πρωταθλητή Ελλάδος στην ιππασία Φρέντυ Σερπιέρη. Στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου[22]παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, τον τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλο. Δύο γεγονότα που σαφώς απασχόλησαν ιδιαίτερα τον Τύπο της εποχής. Μαζί με τον Τόλη Βοσκόπουλο εμφανίστηκαν στη “Νεράιδα”, ενώ μοιράστηκαν δύο μεγάλους δίσκους (“Μαρινέλλα & Βοσκόπουλος” και “Εγώ κι’ εσύ”), αλλά τις περισσότερες φορές μέσα στα επόμενα χρόνια συνόδευε ο ένας τον άλλον στους προσωπικούς τους δίσκους. Ο γάμος τους κράτησε μέχρι το ’81.
Στις 6 Απριλίου του 1974 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρώτη της συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου με το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» σε στίχους Πυθαγόρα, το οποίο κατέλαβε την ενδέκατη θέση ανάμεσα σε 17 χώρες, μια θέση που όμως δεν εμπόδισε το τραγούδι να κάνει ευρωπαϊκή καριέρα[εκκρεμεί παραπομπή].
Το 1975 εμφανίστηκε στη “Νεράιδα” με την Ελένη Ροδά και τον Δημήτρη Κοντολάζο, ενώ στις 30 Ιουνίου κυκλοφόρησε τον δίσκο “Μαρινέλλα για πάντα“, συμπεριλαμβάνοντας δυο τραγούδια του Κώστα Χατζή («Κι’ ύστερα» και «Πάλι ύπνος δε με πιάνει») και ακόμη μία διεθνή επιτυχία του Ντέμη Ρούσσου, το «Γιατί φοβάσαι (From souvenirs to souvenirs)», σε ελληνικούς στίχους του Πυθαγόρα.
Η επόμενη επιλογή της Μαρινέλλας, που ξάφνιασε και συζητήθηκε ιδιαίτερα, αλλά και δικαιώθηκε γνωρίζοντας πλατιά υποδοχή τόσο άμεσα όσο και μέσα στο χρόνο, ήταν το πέρασμα της από τη λάμψη της πίστας στις μπουάτ της Πλάκας του ’70, και κυρίως η συνεργασία της με τον τραγουδοποιό Κώστα Χατζή. Κι’ ενώ η Μαρινέλλα, είχε ήδη ετοιμάσει τον επόμενο προσωπικό της δίσκο με τον τίτλο “Άλλη μια φορά”, με τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου, της Νινής Ζαχά και του Στέλιου Ζαφειρίου («Χαμένη», «Τώρα που σε χάνω σ’ αγαπάω», «Τώρα τίποτα» κ.ά.) -είναι ένας δίσκος που θα κυκλοφορήσει τελικά για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια-, θα προκύψει η ιδέα ενός κοινού προγράμματος της με τον Χατζή, στηριγμένο εξ ολοκλήρου σε καινούργιο υλικό, που θα καταγραφεί ζωντανά και στη δισκογραφία.
Έτσι τελικώς, μετά από προετοιμασία 6 μηνών, στις 28 Μαρτίου του 1976, στην Πλακιώτικη μπουάτ “Σκορπιός”, η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής παρουσίασαν το πρόγραμμα “Ρεσιτάλ” με 52 καινούργια τραγούδια του συνθέτη («Τρελός ή παλικάρι», «Γλυκό της νιότης μου πουλί», «Όλος ο κόσμος είσ’ εσύ», «Σ’ αγαπώ», «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει», «Η αγάπη όλα τα υπομένει» κ.α.). Ο τριπλός δίσκος που προέκυψε και κυκλοφόρησε το Πάσχα του ’76 έφτασε τις 500.000 αντίτυπα και μέχρι και σήμερα ανήκει στους 10 εμπορικότερους ελληνικούς δίσκους όλων των εποχών.[23] Το υλικό αυτό ήταν η βάση για μια πολύχρονη παρουσία της Μαρινέλλας στην Πλάκα. Με τον Κώστα Χατζή ξανασυνεργάστηκαν το 1980 στον δίσκο “Το ταμ-ταμ” και το 1987 στον δίσκο “Συνάντηση”.
Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην Πλακιώτικη μπουάτ “Zoom” με τους Αθηναίους (το συγκρότημα που στα χρόνια 1967-1972 βρισκόταν στο πλευρό της Νάνας Μούσχουρη στα πρώτα βήματα της διεθνούς καριέρας της), τον Κώστα Καράλη, τη Ρένα Πάντα και τους αδελφούς Τζαβάρα. Επίσης, εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου “Μουσική βραδιά” ερμηνεύοντας από το “Zoom” τραγούδια του “Ρεσιτάλ”, επίσης Χατζιδάκι με τον Γιώργο Μαρίνο, αλλά και ρεμπέτικα με την Σωτηρία Μπέλλου, που πάντα δήλωνε φανατική θαυμάστρια της.[15]
Στις 26 Ιουλίου του 1977 η Μαρινέλλα κυκλοφόρησε τον δίσκο που ηχογράφησε μαζί με τους Αθηναίους σε τραγούδια του Κώστα Χατζή, του Γιώργου Χατζηνάσιου, του Τόλη Βοσκόπουλου και της Νινής Ζαχά («Αντίο», «Θα ‘θελα να ήσουν», «Δεν είμ’ εγώ», «Τώρα τίποτα» κ.ά). Την ίδια χρονιά, η Μαρινέλλα με τους Αθηναίους και τους αδελφούς Τζαβάρα έδωσε δυο συναυλίες στο Λονδίνο[24] και έκανε περιοδεία στην Αλβανία. Η Μαρινέλλα, είναι η πρώτη τραγουδίστρια άλλου κράτους που της επέτρεψαν να περάσει τα σύνορα της Αλβανίας και να τραγουδήσει εκεί.[25] Η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη που η εφημερίδα “Βραδυνή”, στις 17 Αυγούστου, έγραψε “Υπέταξε την Αλβανία με το… Τραγούδι!”.[15]
Στις 5 Απριλίου του 1978 κυκλοφόρησε τον δίσκο Η Μαρινέλλα του σήμερα, σε τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου, τραγούδια μοντέρνα για την εποχή τους, ρυθμικά κομμάτια αλλά και χαμηλόφωνα ερωτικά («Να παίζει το τρανζίστορ», «Σήμερα», «Δεν φταίμε εμείς» κ.α.). Ο δίσκος έκανε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Τα τραγούδια του δίσκου κινηματογραφήθηκαν στο Ηρώδειο από τον σκηνοθέτη Κλέαρχο Κονιτσιώτη για λογαριασμό ενός σόου που θα παρουσίαζε η ελληνική και ξένη τηλεόραση.
Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στη μπουάτ “Zoom” με τους Δάκη, αδελφούς Τζαβάρα, Τζίνα Σπηλιωτοπούλου και Νανά Αλεξανδρή, όπου πρωτοπαρουσίασε τα κοινωνικά τραγούδια του Δώρου Γεωργιάδη σε στίχους της Σώτιας Τσώτου («Αλλάζουμε», «Εγώ ζωγράφισα τη γη», «Απ’ όλα τα παιδιά ζητώ συγγνώμη», «Ο τελευταίος Χριστιανός», «Τα διαστημόπλοια» κ.α.) με τον τίτλο “Εικόνες”, που τελικά δεν τα ηχογράφησε εκείνη αλλά ο Πασχάλης, το 1983.
Στις 10 Αυγούστου του 1979 κυκλοφόρησε τον πολυσυλλεκτικό δίσκο “Σ’ αγαπώ”, ενώ εμφανίστηκε στο νυχτερινό κέντρο “Stork” με τους αδελφούς Τζαβάρα, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Τζίνα Σπηλιωτοπούλου, Νανά Αλεξανδρή κ.α.
Δεκαετία 1980
Στις 3 Μαρτίου του 1980, η Μαρινέλλα κυκλοφόρησε τον δίσκο “Η Μαρινέλλα σε τραγούδια της Βέμπο”, με 12 τραγούδια που είχε πρωτοπεί η Σοφία Βέμπο, το νεανικό της ίνδαλμα («Ο άνθρωπος μου», «Να με παίρνανε τα σύννεφα», «Χαράμι», «Πάρε πια το δρόμο σου», «Για ‘σένα» κ.α.). Τον επόμενο μήνα, στις 19 και 20 Απριλίου του 1980, έδωσε δύο συναυλίες στο “Madison Square Garden” της Νέας Υόρκης.[26]
Τον χειμώνα του ίδιου χρόνου, συνεργάστηκε ξανά με τον Κώστα Χατζή στο πρόγραμμα “Το ταμ – ταμ” στη μπουάτ “Σκορπιός”. Ο δίσκος που προέκυψε από αυτή την παράσταση, κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου και ξεπέρασε τις 100.000 σε πωλήσεις και έγινε πλατινένιος. Μέσα στη δισκογραφία της Μαρινέλλας, είναι σαφώς ο δίσκος με τις περισσότερες κοινωνικές αναφορές αλλά και αυτός που το μουσικό του άκουσμα, φτάνει στις άκρες της παράδοσης («Δεν θέλω γράμμα», «Αχ, πώς με κοιτάς», «Μια χαμένη Κυριακή», «Ο λαός μας» κ.α.).
Το καλοκαίρι του 1981 πραγματοποίησε μια περιοδεία είκοσι ημερών στην Αυστραλία, μαζί με τον Δάκη και την Τζίνα Σπηλιωτοπούλου. Ο αυστραλέζικος τύπος γοητευμένος από τις φωνητικές της ικανότητες, έγραψε: “Μαρινέλλα σημαίνει θρίαμβος”.[15] Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, συμμετείχε στη συναυλία για την επέτειο των 30 χρόνων μουσικής του Μίμη Πλέσσα στο θέατρο Λυκαβηττού, ερμηνεύοντας τραγούδια του δημιουργού (λ.χ. «Άνοιξε πέτρα», «Άμα δείτε το φεγγάρι», «Απόψε σε θέλω» κ.ά.), δίπλα στον Στράτο Διονυσίουκαι τον Γιάννη Πουλόπουλο.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε τον δίσκο “Μαρινέλλα (Για σένανε μπορώ)” σε τραγούδια του Αντώνη Στεφανίδη («Καρδούλα μου δε σε μαλώνω», «Ξεγελώ τον καθένα», «Τα μεσάνυχτα» κ.α.) και τον παρουσίασε στο “Zoom”. Στις 24 Δεκεμβρίου, ο Τύπος της εποχής έγραψε “Δυο ώρες δεν φτάνουν, βέβαια, για να αποδείξει κάποιος ότι είναι μεγάλος. Περισσεύουν όμως όταν αυτός ο κάποιος είναι η Μαρινέλλα, που φέτος στο Ζουμ της οδού Κυδαθηναίων μας έκανε να ξεχάσουμε να ανάψουμε τσιγάρο”.[15] Παράλληλα εμφανίστηκε στη “Νεράιδα” μαζί με τους Δάκη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ηλία Κλωναρίδη και Σόφη Ζαννίνου.
Τον Νοέμβριο του 1982 εμφανίστηκε ξανά στο “Zoom”, όπου ερμήνευσε τραγούδια από διάσημα μιούζικαλ (λ.χ. Evita, Hello Dolly, Jesus Christ Superstar, West side story, Funny girl κ.α.). Χαρακτηριστική ήταν η ερμηνεία της στο τραγούδι «People» της Μπάρμπρα Στράιζαντ, με ελληνικούς στίχους, όπου άλλαζε φόρεμα πάνω στη σκηνή ενώ ο προβολέας φώτιζε μόνο το πρόσωπό της.[27]
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1983, κυκλοφόρησε τον δίσκο “Για σένα τον άγνωστο” σε τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου («Καμιά φορά», «Είσαι ποτάμι», «Μη με ρωτάς» κ.α.), ενώ φεύγοντας μετά από χρόνια από την Πλάκα, εμφανίστηκε στον “Διογένη” της λεωφόρου Συγγρού, με τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Δημήτρη Κοντολάζο και την Ελένη Δήμου.
Στις 29 Ιουλίου του 1984, κυκλοφόρησε τον δίσκο “Μεγάλες στιγμές”, τραγουδώντας με το δικό της τρόπο, χαρακτηριστικά τραγούδια κορυφαίων συνθετών με τους οποίους δεν συναντήθηκε -σχεδόν ποτέ- η προσωπική της καριέρα (λ.χ. Δήμο Μούτση, Μάνο Λοΐζο, Διονύση Σαββόπουλο, Χατζιδάκι κ.α.) και εμφανίστηκε στη “Νεράιδα” με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά και την Κωνσταντίνα.
Στις 26 Φεβρουαρίου του 1985, κυκλοφόρησε τον δίσκο “Η αγάπη μας” με τραγούδια του Μάριου Τόκα, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Σπύρου Παπαβασιλείου και του Αλέξη Παπαδημητρίου («Αν σ’ αγαπούσα πιο λίγο», «Έχω την πιο ωραία αγάπη», «Είσαι παντού και πουθενά» κ.α.). Στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, την συνόδεψε ο Μανώλης Λιδάκης.
Την ίδια χρονιά, συνεργάστηκε στη “Νεράιδα” με τον Αντώνη Καλογιάννη και την Μαντώ, ενώ σύμπραξε στην ηχογράφηση ενός maxi single με άλλους 24 Έλληνες τραγουδιστές (Ελένη Δήμου, Χάρις Αλεξίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χάρης Βαρθακούρης, Φίλιππος Νικολάου, Αλέκα Κανελλίδου, Πασχάλης, Βίκυ Μοσχολιού, Δημήτρης Μητροπάνος, Ελπίδα, Δούκισσα, Τάκης Μπινιάρης, Βλάσσης Μπονάτσος, Αντώνης Καλογιάννης, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Χριστιάνα, Τόλης Βοσκόπουλος, Άννα Βίσση, Γιάννης Πάριος, Λίτσα Διαμάντη, Δάκης, Μπέσσυ Αργυράκη, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Τουρνάς, Κώστας Χατζής), με το τραγούδι του Αλέξη Παπαδημητρίου «Για τα παιδιά» σε στίχους Φίλιππου Νικολάου, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά όλου του κόσμου.
Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, εμφανίστηκε στο “Zoom” της Θεσσαλονίκης μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού, την Άννα Βίσση, την Κωνσταντίνα, τη Ντίνα Καμπάκη και τη Ντίνα Δημάκη, σε επιμέλεια του Σπύρου Παπαβασιλείου. Μαζί, τραγούδησαν Χατζιδάκι, Μαρκόπουλο, Ζαμπέτα, Καλδάρα κ.ά. και εντυπωσίασαν («Οι αδελφές Τατά», «Όχι, δεν πρέπει να συναντηθούμε», «Η Μαλάμω», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα» κ.α.).
Στις 11 Απριλίου του 1986, κυκλοφόρησε τον δίσκο “Μια νύχτα” με τραγούδια του Γιάννη Αξιώτη, του Αλέξη Παπαδημητρίου και της Νινής Ζαχά («Αν δεν τα ζούσαμε», «Τώρα εγώ», «Δεν πεθαίνεις» κ.α.), ενώ συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Γιάννη Πάριο, στη “Νεράιδα”.
Τον Αύγουστο του 1987 συνεργάστηκε ξανά με τον Κώστα Χατζή και κυκλοφόρησαν τον δίσκο “Συνάντηση”, ηχογραφώντας 12 τραγούδια σε μουσική του ιδίου, σε στίχους της Σώτιας Τσώτου και του Γιάννη Τζουανόπουλου («Ιθάκη», «Τώρα» κ.α.), ενώ πραγματοποίησαν μια σειρά από συναυλίες στην Κύπρο. Επίσης, συμμετείχε στον δίσκο “Ρινγκ” των Τάκη Μπουγά και Κώστα Τριπολίτη, ερμηνεύοντας τα τραγούδια «Ψεύτικη απάντηση ενός απογεύματος» και «Τηλεφωνώ». Τον δίσκο μοιραζόταν ερμηνευτικά με την Τάνια Τσανακλίδουκαι τη Μαρία Κανελλοπούλου.
Το 1988, η Μαρινέλλα άλλαξε δισκογραφική εταιρεία ύστερα από 20 χρόνια, και κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο τον δίσκο “Τολμώ” από την MINOS-EMI, ενώ συμμετείχε στον δίσκο του Γιάννη Πάριου “Πιστός” τραγουδώντας μαζί του το τραγούδι του Αλέξη Παπαδημητρίου «Και να που γύρισες», σε στίχους Γιάννη Πάριου.
Στις 12 Μαΐου του 1988, συμμετείχε σε μια μεγάλη τιμητική συναυλία για τον Γιώργο Ζαμπέτα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μαζί με τους Τόλη Βοσκόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννη Πουλόπουλο, Αντώνη Καλογιάννη, Σταμάτη Κόκκοτα, Δούκισσα, Μαρία Δημητριάδη και Ελένη Ροδά -παρουσία του μουσικοσυνθέτη.
Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ήταν το πρόσωπο που πρωταγωνίστησε στην μετατροπή του ιστορικού κινηματογράφου “Rex” της οδού Πανεπιστημίου, σε Music Hall. Άρθρα στον Τύπο της εποχής, έγραφαν το πώς με περισσότερα από 300.000.000 δραχμές, το καμένο “θλιβερό ερείπιο”, μετετράπη σε θέατρο “με σκηνή μεγαλύτερη και από αυτήν της Όπερας του Παρισιού”. Την καινούργια του εποχή εγκαινίασε η Μαρινέλλα -με την εικαστική προσφορά του Γιάννη Τσαρούχη– και ο Βασίλης Τσιβιλίκας, με ουσιαστικά μουσικοθεατρικές “ρεβύ” σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή.
Η μουσική παράσταση συνεχίστηκε και το 1989, παρουσιάζοντας τον καινούργιο της δίσκο “Είσαι μια θύελλα”. Στο πρόγραμμα -αντί του Τσιβιλίκα- προστέθηκε η ηθοποιός Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο Σταμάτης Φασουλής.
Δεκαετία 1990
Τον Δεκέμβριο του 1990, κυκλοφόρησε τον δίσκο “Λέγε μου Σ’ αγαπώ” με τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη («Ένας φίλος», «Αρκεί να ‘ρθεις», «Θέλω να τ’ ακούω» κ.α.) και εμφανίστηκε στη “Νεράιδα” με τον Αντώνη Καλογιάννη. Την επόμενη χρονιά, το 1991, εμφανίστηκε στον ίδιο χώρο με τον Γιάννη Πάριο. Η επόμενη εμφάνιση της, ήταν στο “Mirage” της Θεσσαλονίκης, με την Σοφία Βόσσου, ενώ ετοίμασε μια μεγάλη περιοδεία σε Βόρεια Αμερική και Καναδά μαζί με τη Βόσσου και τον Μανώλη Μητσιά η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Η Μαρινέλλα χόρεψε το “Libertango” του Άστορ Πιατσόλα με τον Δημήτρη Παπάζογλου και εντυπωσίασε.[28]
Τον Σεπτέμβριο του 1992 κυκλοφόρησε τον δίσκο “Η Μαρινέλλα τραγουδά μεγάλες κυρίες”, πρόκειται για μία δισκογραφική δουλειά μέσα από την οποία ερμηνεύει διασκευασμένα επιτυχίες διεθνών καλλιτέχνιδων (λ.χ. Mina, Amalia Rodrigues, Shirley Bassey, Dalida κ.α). Από τη χρονιά αυτή και μετά, η Μαρινέλλα περιόρισε τις εμφανίσεις της στα νυχτερινά κέντρα διότι έχει αλλάξει ο τρόπος διασκέδασης σε αυτά, κάτι που τη βρήκε αντίθετη.
Στις 6 Μαρτίου του 1994, προβλήθηκε το τηλεοπτικό σόου “Μαρινέλλα και χθες και σήμερα και αύριο”, όπου ο σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής παρουσίασε την καλλιτεχνική της πορεία. Στο αφιέρωμα αυτό, συμμετείχαν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Κώστας Χατζής, ενώ χόρεψε εικοσιμελές μπαλέτο με επικεφαλής τον χορογράφο Δημήτρη Παπάζογλου. Η Μαρινέλλα ηχογράφησε εκ νέου τα τραγούδια που την καθιέρωσαν -για τις ανάγκες του σόου- και παρουσίασε την καινούργια δισκογραφική της δουλειά “Το ξημέρωμα του έρωτα” σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη, Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Ιφιγένειας Γιαννοπούλου, Φωτεινής Δούρου, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1993.
Τον Ιούνιο του 1994, εμφανίστηκε στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών στη Λευκωσία, καλεσμένη του συνθέτη Δώρου Γεωργιάδη και τραγούδησε συνοδευόμενη από τη χορωδία της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου (λ.χ. «Οι τρελοί», «Εγώ ζωγράφισα τη γη», «Απ’ όλα τα παιδιά ζητώ συγγνώμη», «Πίσω από τις καλαμιές», «Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά» κ.α.). Ακολούθησε μια μουσική περιοδεία στην Αυστραλία, ενώ συμμετείχε σε μια τιμητική βραδιά για τον κυβερνήτη της Βικτόρια.
Την άνοιξη του 1995, έκανε περιοδεία στην Αλβανία για δεύτερη φορά, ενώ στις 24 Ιουλίου έπαιξε ως η Κορυφαία του Χορού σε ένα πρόγραμμα με μελοποιημένα χορικά από Τραγωδίες του Ευριπίδη, που μελοποίησαν για παλαιότερες θεατρικές παραστάσεις ο Χρήστος Λεοντής, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιώργος Κουρουπός και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.[29] Η παράσταση είχε τον τίτλο “Γυναικών πάθη” και παρουσιάστηκε στο Ωδείον Ηρώδη του Αττικού, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και χορογραφίες Ντόρας Τσάτσου.[30] Ο Κραουνάκης μελοποίησε ειδικά για την παράσταση τον «Θρήνο της Εκάβης» σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου. Η Μαρινέλλα ερμήνευσε τα χορικά «Ίλιον (Τρωάδες)», «Τίποτα – τίποτα (Τρωάδες)», «Αλκυόνα (Ιφιγένεια εν Ταύροις)», «Θεοί του Κάτω Κόσμου (Εκάβη)», «Του έρωτα μέγα κακό (Μήδεια)», «Άξιο των γυναικών το γένος (Μήδεια)» κ.α. σε μεταφράσεις των Γιώργου Χειμωνά, Τάσου Ρούσσου, Γιάννη Τσαρούχη (σε προσαρμογή Λίνας Νικολακοπούλου), Θρασύβουλου Σταύρου, Κωστή Κολώτα, Χρύσας Προκοπάκη και Δώρας Μοάτσου – Βάρναλη.[31] Η παράσταση περιόδευσε σε αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Μάλιστα, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, η Μαρινέλλα δήλωσε πως θα βγει διπλός δίσκος για καθαρά ιστορικούς και συλλεκτικούς λόγους. Ο δίσκος όμως, δεν κυκλοφόρησε. Η παράσταση αυτή, απέσπασε ποικίλα σχόλια και ο θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος έγραψε πως “Ήταν ο καλύτερος Χορός των τελευταίων 20 χρόνων”.
Τον χειμώνα του ίδιου χρόνου, εμφανίστηκε ξανά στο “Rex”, έχοντας μαζί της πολλούς νέους τραγουδιστές (Αλέξανδρος Χατζής, Δημήτρης Κόκκοτας, Χαρά Κεφαλά, Αναστασία Ζαννή κ.α.), ενώ παρουσίασε τα τραγούδια του Βασίλη Δημητρίου για την τηλεοπτική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη “Πρόβα νυφικού”, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ντόρας Γιαννακοπούλου. Επίσης, ηχογράφησε το τραγούδι του Αλέξη Παπαδημητρίου “Έξι μήνες” σε στίχους Άγγελου Πυριόχου στον δίσκο “Εν πλω”, που είχε ως θεματολογία τον Έλληνα ναυτικό. Τον δίσκο, μοιράστηκε ερμηνευτικά με τους Νίκο Κούρκουλο, Κωνσταντίνα, Γιάννη Πάριο, Δημήτρη Μητροπάνο, Μαντώ και Αντώνη Καλογιάννη.
Το 1997, υπόγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία BMG/RCA και εγκαινίασε την “Πύλη Αξιού” της Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα μαζί με τον Στέφανο Κορκολή. Τον Μάϊο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε τον δίσκο “Για πρώτη φορά” με τραγούδια του συνθέτη («Έλα απόψε σαν βαρδάρης», «Βασανισμένη Κυριακή», «Σαν να ‘ταν χθες» κ.ά.).
Στις 27 Απριλίου του 1998, η Μαρινέλλα παρουσίασε το πρόγραμμα “Η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, με στόχο την ενίσχυση του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας. Η Μαρινέλλα ερμήνευσε Αττίκ, Χρήστο Χαιρόπουλο, Γιαννίδη, Τσιτσάνη, Σουγιούλ κ.ά. Τα δημοσιεύματα της εποχής έγραφαν για την «άφθαρτη» φωνή της και την «ωριμότητα» της έκφρασης της. Η μουσική παράσταση παρουσιάστηκε στο Ωδείον Ηρώδη του Αττικού καθώς και σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο διπλός ψηφιακός δίσκος που προέκυψε, έγινε πλατινένιος.
Την επιτυχία της πρώτης μουσικής παράστασης στο Μέγαρο, ακολούθησε ακόμη μία, τον Σεπτέμβριο του 1999, με τον τίτλο “Με βάρκα… το τραγούδι”, που έκανε αρχή στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης στις 1 Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε, το Ωδείον Ηρώδη του Αττικού (στις 18 Σεπτεμβρίου), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (στις 18 Οκτωβρίου) καθώς και το Ο.Α.Κ.Α (στις 1 Οκτωβρίου) με 25,000 θεατές. Η Μαρινέλλα ερμήνευσε τραγούδια της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου (λ.χ. «Άντρα μου πάει», «Luna rossa», «Piensa en mi», «Rom», «Μισιρλού», «Περβόλια», αλλά και το «Κλαις» μαζί με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, μιας φωνής πρότυπο για τη Μαρινέλλα, μαζί με αυτή της Καίτης Μπελίντα), σε μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.[32]
Δεκαετία 2000
Το 2000, η Μαρινέλλα αποδέχτηκε την πρόταση του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη να πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου “Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες” του Γιάννη Ξανθούλη. Η Μαρινέλλα υποδύθηκε την Μαρίκα Σουέζ, μια θεατρίνα ενός ιδιότυπου μπουλουκιού, που έδινε παραστάσεις σε λουτροπόλεις εξαθλιωμένες απ’ τους πολέμους, στα χρόνια του Εμφυλίου. Η τηλεοπτική σειρά προβλήθηκε από την ΕΤ-1, ενώ τα τραγούδια της σειράς έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης («Νύχτα θεά», «Ό,τι τραγουδώ», «Ξέχασέ μας» κ.α.). Στο πλευρό της, στάθηκε η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιώργος Βογιατζής και ένας μεγάλος θίασος αξιόλογων ηθοποιών (Γιώργος Χριστοδούλου, Υβόννη Μαλτέζου, Νατάσσα Μανίσαλη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρήστος Στεργιόγλου, Θάλεια Ματίκα, Μαρίνα Ψάλτη, Σία Κοσκινά, Δήμος Γιγαντάκης κ.α.).[33]
Στις 4 Μαρτίου του 2001, τραγούδησε για φιλανθρωπικό σκοπό στο ξενοδοχείο “Intercontinental”, σε κλειστό κύκλο καλεσμένων, συνεισφέροντας στο έργο αγάπης και κοινωνικής μέριμνας του φιλανθρωπικού σωματείου “Αρωγή”, για την ανέγερση σταθμού για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Δήμο Αχαρνών. Το σωματείο, σε αναγνώριση της προσφοράς της, την ανακήρυξε ως πρέσβειρα του.
Στις 30 Μαΐου του 2002, συμμετείχε στην επέτειο των 50 χρόνων μουσικής του Μίμη Πλέσσα, στη μουσική παράσταση “Ιωβηλαίον”, στο Ωδείον Ηρώδη του Αττικού, ερμηνεύοντας τραγούδια του δημιουργού δίπλα στον Δημήτρη Μητροπάνο και την Ελευθερία Αρβανιτάκη (λ.χ. «Μην του μιλάτε του παιδιού», «Το φεγγάρι πάνωθε μου», «Έκλαψα χθες», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου» κ.α.).
Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, τραγούδησε με τον Γιώργο Νταλάρα μετά από 31 χρόνια. Η μουσική παράσταση απέσπασε θερμότατες κριτικές από τον Τύπο, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επανένωση των δύο καλλιτεχνών. Λόγω της μεγάλης ζήτησης που είχαν οι πέντε συναυλίες του Νοεμβρίου, και ύστερα από απαίτηση του κοινού, οι συναυλίες επαναλήφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2003 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι συναυλίες επαναλήφθηκαν και σε ανοιχτούς χώρους στην Ελλάδα και ακολούθησαν συναυλίες σε Κύπρο, Αμερική, Καναδά, Αγγλία και Αυστραλία. Οι συναυλίες στην Αμερική αναφέρθηκαν εκτενώς και σε μεγάλα έντυπα. Στις 10 Απριλίου του 2003, οι New York Times έγραψαν για την Μαρινέλλα: “Μarinella, a luminary in the Greek pop, called “laika”. Her voice was earthy and strong, and she had the presence of an actress as she danced a few teasing steps or brought dignity to longing (Η Μαρινέλλα, μια εξέχουσα μορφή στην Ελληνική λαϊκή μουσική. Η φωνή της ήταν γήινη και δυνατή, και η παρουσία της αντάξια μιας ντίβας του Θεάτρου σαν χόρευε με βήματα σκερτσόζικα ή εξέφραζε μεγαλοπρεπώς τα πάθη της)” (by Jon Pareles).[34]
Το 2004, γράφτηκε στον Τύπο, ότι η Μαρινέλλα θα υποδυόταν τη “Μάνα κουράγιο” του Μπρεχτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Τελικά, αντί αυτής, παρουσιάστηκε η μουσική παράσταση “Φωνή από φως”, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή (στις 29, 31 Μαρτίου και στις 2, 3, 5 Απριλίου). Η Μαρινέλλα, ερμήνευσε τραγούδια από την πολυετή της καριέρα (λ.χ. «Θα τραγουδήσω», «Αεροπλάνο», «Ο κυρ Αντώνης», «Απόψε σε θέλω», «Πόσο λυπάμαι», «Τα λόγια και τα χρόνια», «Μια στεναχώρια έχω απόψε» κ.α.), ενώ πρωτοπαρουσίασε τα τραγούδια από την επόμενη δισκογραφική της δουλειά με τον Νίκο Αντύπα και τη Λίνα Νικολακοπούλου, με τον τίτλο “Άμμος ήτανε” που κυκλοφόρησε λίγο καιρό μετά.
Την ίδια χρονιά, ύστερα από μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, στις 7 Αυγούστου, συμμετείχε στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, τραγουδώντας σόλο το τραγούδι «Δρόμοι παλιοί» σε ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη και τα τραγούδια «Βράχο – Βράχο τον καημό μου» και «Παράπονο» με τον Γιώργο Νταλάρα. Λίγες μέρες μετά, στις 29 Αυγούστου, συμμετείχε και στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004), τραγουδώντας μεταξύ άλλων το τραγούδι του Χαράλαμπου Βασιλειάδη “Άναψε το τσιγάρο”, σε στίχους Γεράσιμου Κλουβάτη.
Στις 8 Μαρτίου του 2005, το μηνιαίο περιοδικό Life & Style σε συνεργασία με τα καταστήματα καλλυντικών Notos Galleries βράβευσαν τη Μαρινέλλα ως “Ερμηνεύτρια της Χρονιάς”, σε μια κοσμική εκδήλωση στο Fever, η οποία προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ALPHA, με τίτλο “Γυναίκες Της Χρονιάς 2004”.
Στις 7 Ιουλίου, εμφανίστηκε στη συναυλία – αφιέρωμα για τη Βίκυ Μοσχολιού, στο “Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη”. Τραγούδησε τις επιτυχίες της ερμηνεύτριας μαζί με τις Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γλυκερία, Τάνια Τσανακλίδου, Μελίνα Κανά, Μελίνα Ασλανίδου και Ανδριάνα Μπάμπαλη. Η μουσική παράσταση, με τον τίτλο “Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ”, ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε την άνοιξη του επόμενου χρόνου.
Τον χειμώνα του ίδιου χρόνου, η Μαρινέλλα κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Τίποτα δεν γίνεται τυχαία” με τραγούδια του Γιώργου Θεοφάνους, ενώ εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή της Έλενας Κατρίτση “Privé”, παρουσιάζοντας την καινούργια της δουλειά.
Στις 29 και 30 Μαΐου του 2006, η Μαρινέλλα τραγούδησε για φιλανθρωπικό σκοπό, στο Ωδείον Ηρώδη του Αττικού, με δυο συναυλίες που είχαν τον τίτλο “Η Μαρινέλλα τραγουδά την ελπίδα”, για την ενίσχυση του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στην προσπάθεια ανέγερσης του πρώτου παιδιατρικού ογκολογικού νοσοκομείου στην Ελλάδα. Η Μαρινέλλα ερμήνευσε τις επιτυχίες της με τη συνοδεία της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου (λ.χ. «Άναψε φώτα», «Τολμώ», «Γιατί φοβάσαι», «Συμβιβαζόμαστε», «Τα παλληκάρια», «Έλα γι’ απόψε», «Αλεξάνδρεια», «We are the world», κ.α.). Στην πρώτη συναυλία, ανέβηκε στη σκηνή ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδώντας μαζί της τα τραγούδια «Ο Mare e tu (Η θάλασσα και ‘συ)» και «Πριν το τέλος», ενώ στην δεύτερη συναυλία, ανέβηκε ο Αντώνης Ρέμος τραγουδώντας μαζί της τα τραγούδια «Σ’ αγαπώ» και «Είσαι παντού και πουθενά».
Στις 1, 2 και 3 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον τίτλο “Θα πιω απόψε το φεγγάρι”. Στο αφιέρωμα συμμετείχαν -εκτός από την Μαρινέλλα- ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Μακεδόνας, η Γλυκερία, η Μελίνα Ασλανίδου και το συγκρότημα ONAR. Οι παραστάσεις επαναλήφθηκαν και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Μάϊο του επόμενου χρόνου.
Τον χειμώνα του ίδιου χρόνου, η Μαρινέλλα αποφάσισε να επιστρέψει στη νυχτερινή διασκέδαση. Βρέθηκε στο “Αθηνών Αρένα” με τον Αντώνη Ρέμο για δυο χρονιές.
Το 2007, ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας (Σ.Φ.Ε.Ι.) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης, τη Νομαρχία και του Δήμου Θεσσαλονίκης, της διοργάνωσε μια τιμητική βραδιά με τίτλο «50 χρόνια Μαρινέλλα», όπου την βράβευσε για την συνολική προσφορά της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία πλήθους κόσμου.[35]Αντίστοιχες βραβεύσεις υπήρξαν στις 27 Μαρτίου, όπου το μηνιαίο περιοδικό Life & Style βράβευσε για δεύτερη φορά τη Μαρινέλλα ως “Ερμηνεύτρια της Χρονιάς ’07”, αλλά και στις 29 Οκτωβρίου, όπου η Μαρινέλλα τιμήθηκε από τα Μουσικά Βραβεία Αρίων, στην έκτη τους απονομή μουσικών βραβείων[36].
Το 2008, στις 25 Φεβρουαρίου, η Μαρινέλλα αφηγήθηκε αποσπάσματα από το βιβλίο του Παναγιώτη Κουνάδη “Ο αινιγματικός κος Μίνως” στην παρουσίαση του στο Μουσείο Μπενάκη και τραγούδησε μαζί με τους Γιώργο Νταλάρα, Χάρις Αλεξίου και Γιάννη Πάριο τα τραγούδια «Ο Αντώνης ο βαρκάρης» και «Το μινόρε της αυγής».
Τον ίδιο χρόνο πήρε μέρος στις συναυλίες με τίτλο “Τραγουδώ το νησί μου” σε μουσική του Γιώργου Θεοφάνους τραγουδώντας με τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Αντώνη Ρέμο κύπριους ποιητές, στην Τάφρο Ντ’ Αβίλα της Λευκωσίας (11 Σεπτεμβρίου) και στο Ωδείον Ηρώδη του Αττικού (7 και 8 Οκτωβρίου). Συμμετείχαν οι Άλεξ Παναγής, Γιωργής Τσουρής και Μαριάμ Βενιζέλου, ενώ συνόδευε η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση Γιώργου Ζαχαρίου και η χορωδία Άρης Λεμεσού. Η Μαρινέλλα, ερμήνευσε τα τραγούδια «Άδεια θρανία» σε ποίηση Ανδρέα Παστελλά, «Σήμερον που σ’ αντίκρυσα (Ξύπνα Γληόρη)» ο επικήδειος λόγος της Αντωνούς Αυξεντίου για τον γιο της και ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, «Η λησμονημένη» σε ποίηση Μάνου Κράλη, «Το τελευταίο λεωφορείο» σε ποίηση Κυριάκου Χαραλαμπίδη, «Το γράμμα και η οδός» σε ποίηση Γιάννη Παπαδόπουλου κ.α. Το τραγούδι «Σήμερον που σ’ αντίκρυσα (Ξύπνα Γληόρη)» κυκλοφόρησε πρώτη φορά δικτυακά σε μορφή MP3 από τον ιστότοπο της εφημερίδας “Καθημερινή” της Κύπρου, στις 1 και 2 Απριλίου 2012,[37] ενώ όλο το μουσικό έργο κυκλοφόρησε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2014.[38]
Στις 6 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου εμφανίστηκε στο “Διογένης Studio” με τον Γιάννη Πάριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το ΒΗΜΑ της Κυριακής” (1 Φεβρουαρίου 2009), μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009 παρακολούθησαν το πρόγραμμα τους πάνω από 80.000 θεατές. Οι εμφανίσεις τους τελείωσαν στις 5 Απριλίου του επόμενου χρόνου.
Στις 17 Ιουνίου του 2009 το μηνιαίο περιοδικό Life & Style βράβευσε για τρίτη φορά τη Μαρινέλλα ως “Ερμηνεύτρια της Χρονιάς”, σε μια κοσμική εκδήλωση στο Αθηνών Αρένα, η οποία προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι STAR, με τίτλο “Γυναίκες της Χρονιάς 2008”.
Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου η Μαρινέλλα συμμετείχε σε δυο συναυλίες-αφιερώματα στο Στέλιο Καζαντζίδη -ύστερα από δική της πρωτοβουλία- με τον τίτλο “Η φωνή ζει” (στις 18 Σεπτεμβρίου στο Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας και στις 23 Σεπτεμβρίου στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης), για τις ανάγκες ανέγερσης ενός ξενώνα για ορφανά και απροστάτευτα παιδιά με ειδικές ανάγκες του σωματείου κοινωνικής μέριμνας “Αρωγή”. Δίπλα της στάθηκαν ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Γλυκερία και ο Πασχάλης Τερζής.
Δεκαετία 2010
Από τις 15 Απριλίου 2010, η Μαρινέλλα πρωταγωνίστησε στη μουσικοθεατρική παράσταση “Μαρινέλλα – Το Μιούζικαλ” των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Θέατρο Παλλάς, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (από τις 5 Ιανουαρίου 2011) και ολοκληρώθηκε με μια σύντομη καλοκαιρινή περιοδεία το καλοκαίρι του 2011. Συμπρωταγωνίστησαν οι ηθοποιοί Αντώνης Λουδάρος, Ευαγγελία Μουμούρη, Μέμος Μπεγνής , Τζένη Μπότση και συμμετείχαν ακόμη δώδεκα ηθοποιοί και χορευτές.[39][40] Στις 11 Οκτωβρίου, ο θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος έγραψε πως η Μαρινέλλα “Δεν είναι απλά αυτό που ονοµάζουµε ακτινοβολία, επικοινωνιακό τέρας, είναι µια Σειρήνα, σαν τις οµηρικές, που µπορεί να αναστατώσει και να σαγηνεύσει και τον τυφλό και τον κουφό, τον τυφλό µε τη φωνή, τον κουφό µε το λάλο, κυριολεκτικά, άγαλµα. Ω! ναι, έχουµε κι εµείς την Πιαφ και την Γκάρλαντ και το µιούζικαλ που της αξίζει.…”.[41]
Το χειμώνα του 2011-2012 η Μαρινέλλα συνεργάστηκε με τη Νατάσα Θεοδωρίδου στο νυχτερινό κέντρο “Βοτανικός” από τις 11 Νοεμβρίου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Σταμάτη Φασουλή. Μαζί τους, ήταν και ο Παναγιώτης Πετράκης.[42] Στις 2 Ιουλίου 2012, πραγματοποίησαν μια κοινή συναυλία στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Λάρνακας, στην Κύπρο.
Στις 18 Απριλίου 2013, η Μαρινέλλα έδωσε μια μεγάλη συναυλία στην Κωνσταντινούπολη, στο Κέντρο Πολιτισμού «İş Sanat». Μαζί της, ήταν και ο Κώστας Καραφώτης. Ο Τουρκικός Τύπος έγραψε: “Ege’nin karşi yakasindan efsanevi bir sesi ağirladi, sanatçı, performansı boyunca muhteşem dansları ve olağanüstü sesi ile seyirciyi büyüledi (Μια θρυλική καλλιτέχνις που εντυπωσίασε το κοινό με την υπέροχη παρουσία και την εξαιρετική φωνή της, καθόλη τη διάρκεια της παράστασης!“. [43]
Το 2013-2014 η Μαρινέλλα μαζί με τον Κώστα Χατζή παρουσίασε ξανά το “Ρεσιτάλ”, σχεδόν 37 χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία επί σκηνής, στο Θέατρο Παλλάς (από τις 25 Ιανουαρίου 2013) και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (29 έως 31 Μαρτίου 2013) ενώ πραγματοποίησε και δύο καλοκαιρινές περιοδείες σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια των παραστάσεων επιμελήθηκε ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και την σκηνοθεσία ο Σταμάτης Φασουλής.[44][45] [46]Σημειώνουμε ότι ο δίσκος του “Ρεσιτάλ” είχε ηχογραφηθεί ζωντανά το 1976 και είναι ένας από τους εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών στην Ελλάδα.
Από τις 22 Ιανουαρίου 2014, η Μαρινέλλα πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ – υπερπαραγωγή “Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο” στο Θέατρο Badminton, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.[47][48] Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Πέτρος Ζούλιας, τη μουσική επιμέλεια ο Λάμπρος Λιάβας και τις χορογραφίες ο Φωκάς Ευαγγελινός. Συμμετείχε ένας πενηνταμελής θίασος (λ.χ. Χρήστος Στέργιογλου, Μιχάλης Μαρίνος, Χριστίνα Αλεξανιάν, Χρήστος Πλαΐνης, Νεφέλη Ορφανού, Τάσος Κωστής κ.α.). Η παράσταση παρουσιάστηκε και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 5 Μαρτίου 2014, με τους ίδιους συντελεστές.[49]
Τον Ιανουάριο του 2015, ο Σταύρος Ξαρχάκος συνέθεσε ένα νέο μουσικό έργο για τη φωνή της Μαρινέλλας, μελοποιώντας την περίφημη “Σονάτα του σεληνόφωτος” του Γιάννη Ρίτσου.[50][51] Παρουσιάστηκε στον χώρο της “Πειραιώς 260” σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη στις 15, 16 και 17 Ιουλίου 2015 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου), όπου ενθουσίασε κοινό και κριτικούς.[52] Στο πιάνο, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης.
Τον Απρίλιο του 2016, τραγούδησε με την Φιλαρμονική Ορχήστρα «Ομόνοια» Γαστουρίου Κέρκυρας και τη Χορωδία Αχαράβης Κέρκυρας στο Θέατρο Παλλάς (11, 12 και 18 Απριλίου) και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (22 και 23 Απριλίου) σε ενορχηστρώσεις του Νικόλα Αναδολή.[53][54] Ακολούθησε μια μεγάλη συναυλία, με τους ίδιους συντελεστές, στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, στις 29 Ιουλίου 2016.
Από τις 31 Δεκεμβρίου 2016, η Μαρινέλλα μαζί με τον Τάκη Ζαχαράτοπαρουσίασε τη μουσικοθεατρική παράσταση “Μαρινέλλα – Ζαχαράτος στον Καθρέφτη του Παλλάς” στο Θέατρο Παλλάς, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, κείμενα του Γιάννη Ξανθούλη, μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου.[55] Συμμετείχαν και δέκα νεαροί ηθοποιοί και χορευτές. Η παράσταση παρουσιάστηκε και στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2017.
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου η Μαρινέλλα με τον Αντώνη Ρέμο και τον Χρήστο Νικολόπουλο έκαναν περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο με τη μουσική παράσταση “Όσο υπάρχεις, θα υπάρχω”.[56]
Το 2017-2018 η Μαρινέλλα συνεργάστηκε με την Ελένη Βιτάλη και την Γλυκερία, παρουσιάζοντας σε Ελλάδα και Κύπρο τη μουσική παράσταση “Γυναικεία υπόθεση”.[57] Από τις 24 Δεκεμβρίου 2017 ξεκίνησαν μουσικές εμφανίσεις στο νυχτερινό κέντρο “Γκάζι Live” της Αθήνας, σε σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη.[58].
Το 2018-2019 η Μαρινέλλα συνεργάστηκε με τους Κώστα Μακεδόνα, Έλενα Παπαρίζου, Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη και Ήβη Αδάμου στη μουσική παράσταση “Η μουσική είναι ζωή” η οποία παρουσιάστηκε πρώτα στη Θεσσαλονίκη, στην “Πύλη Α'”, και έπειτα στην Αθήνα, στο “Diogenis Studiο”.[59][60] Το καλοκαίρι του 2019, το πρόγραμμα περιόδευσε σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, χωρίς τους αδελφούς Τσαχουρίδη.
Δεκαετία 2020
Στις 3 και 17 Φεβρουαρίου 2020 η Μαρινέλλα παρουσίασε τη μουσική παράσταση “Μαρινέλλα – Ο Μύθος” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος) με τη συνοδεία της «Φιλαρμόνιας» Ορχήστρας Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, ερμηνεύοντας επιτυχίες από την εξηντάχρονη πορεία της («Όμορφη πόλη», «Στα περβόλια», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Ό,τι τραγουδώ», «Έλα γι’ απόψε», «Άνοιξε πέτρα», «Τ’ αθάνατο νερό» κ.α.). Μέρος των εσόδων από τις δύο συναυλίες διατέθηκαν για τους σκοπούς του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».[61] Στις 27 Ιανουαρίου, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανακήρυξε τη Μαρινέλλα ως «Καλλιτέχνη για την ΕΛΠΙΔΑ» δια βίου, απονέμοντας της τιμητική πλακέτα για την προσφορά της στο έργο του Συλλόγου. Το γεγονός έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του Σωματείου, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου για τις παραστάσεις.[62].
Δισκογραφία
Στούντιο Άλμπουμ
Το εξώφυλλο του άλμπουμ «Η αγάπη μας», Φεβρουάριος του 1985.
- 1964: Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Μεγάλες επιτυχίες
- 1965: Χρυσός δίσκος Καζαντζίδη & Μαρινέλλας
- 1967: Αναπολώντας με τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα
- 1969: Σταλιά – σταλιά
- 1969: Καζαντζίδης & Μαρινέλλα
- 1969: Όταν σημάνει Εσπερινός
- 1969: Μαρινέλλα
- 1970: Ένα τραγούδι είν’ η ζωή μου
- 1970: Kazantzidis & Marinella sing Greek songs
- 1971: Μαρινέλλα (Ένας μύθος)
- 1972: Αθάνατα Ρεμπέτικα
- 1973: Αλβανία
- 1974: Μαρινέλλα για πάντα (Κύπρος)
- 1974: Μαρινέλλα & Βοσκόπουλος
- 1974: Μαρινέλλα & Τόλης Βοσκόπουλος – Εγώ και ‘συ
- 1975: Μαρινέλλα για πάντα
- 1976: Άλλη μια φορά
- 1977: Μαρινέλλα & Αθηναίοι
- 1978: Η Μαρινέλλα του σήμερα
- 1979: Σ’ αγαπώ
- 1980: Η Μαρινέλλα σε τραγούδια της Βέμπο
- 1981: Μαρινέλλα (Για σένανε μπορώ)
- 1983: Για σένα τον άγνωστο
- 1984: Μεγάλες στιγμές
- 1985: Η αγάπη μας
- 1986: Μια νύχτα
- 1987: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Συνάντηση
- 1988: Τολμώ
- 1989: Είσαι μια θύελλα
- 1990: Λέγε μου «Σ’ αγαπώ»
- 1991: Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Τα τραγούδια της Αμερικής
- 1992: Η Μαρινέλλα τραγουδά Μίμη Πλέσσα
- 1992: Η Μαρινέλλα τραγουδά Μεγάλες Κυρίες
- 1993: Το ξημέρωμα του έρωτα
- 1994: Η Μαρινέλλα τραγουδά Χατζηνάσιο
- 1995: Τα πρώτα μου τραγούδια (1967 – 1970)
- 1996: Τα πρώτα μου τραγούδια no. 2 (1971 – 1974)
- 1997: Για πρώτη φορά
- 1997: Τραγούδια από τις 45′ στροφές
- 2004: Άμμος ήτανε
- 2005: Τίποτα δεν γίνεται τυχαία
Ζωντανές ηχογραφήσεις
- 1972: Μια βραδιά με την Μαρινέλλα
- 1973: Μια βραδιά με την Μαρινέλλα no. 2
- 1976: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Ρεσιτάλ
- 1980: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Το ταμ ταμ
- 1998: Η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται
- 1999: Με βάρκα το τραγούδι
- 2003: Μαρινέλλα & Γιώργος Νταλάρας – Μαζί
- 2007: Μαρινελλα & Αντώνης Ρέμος – Live
Σάουντρακ
- 1971: Ένα καράβι γεμάτο τραγούδια
- 1991: Η Παριζιάνα
- 1995: Η πρόβα του νυφικού
- 1995: Γοργόνες και μάγκες
- 2000: Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες
Συμμετοχές
- 1962: Μίκης Θεοδωράκης – Ελληνική σερενάτα
- 1963: Κώστας Βίρβος no. 1 – Πίκρες και χαρές
- 1963: Μίκης Θεοδωράκης no. 1
- 1963: Holiday in Greece
- 1965: Stelios Kazantzidis sings
- 1965: The voice of Stelios Kazantzidis
- 1965: Στέλιος Καζαντζίδης no. 2
- 1965: Βασίλης Τσιτσάνης – Συννεφιασμένη Κυριακή
- 1965: Μάνος Χατζιδάκις – Πρώτη εκτέλεση
- 1965: Χρήστος Λεοντής – Καταχνιά
- 1965: Στέλιος Καζαντζίδης no. 3
- 1965: Τραγούδια της ξενιτιάς
- 1965: Δώδεκα μεγάλες επιτυχίες του Μίκης Θεοδωράκη
- 1965: Στέλιος Καζαντζίδης – Τραγουδήστε μαζί μου
- 1965: Ρετσίνα και μπουζούκι no. 3
- 1966: Χρήστος Λεοντής – Ανάσταση ονείρων
- 1968: Kazantzides
- 1968: Στέλιος Καζαντζίδης
- 1970: Στέλιος Καζαντζίδης – Στιγμές
- 1970: V Festival Internacional Da Canção Popular – Rio (Parte Internacional)
- 1971: 12 Σύγχρονα λαϊκά χρώματα
- 1971: Χρήστος Λεοντής – Δώδεκα παρά πέντε
- 1972: Στέλιος Καζαντζίδης no. 4
- 1972: Το 13άρι της επιτυχίας
- 1973: Njihovi uspesi
- 1974: Eurovision 1974
- 1974: Μίκης Θεοδωράκης no. 2
- 1974: Κρυφά Μηνύματα 1967 – 1974
- 1974: Στέλιος Καζαντζίδης no. 5
- 1975: Τόλης Βοσκόπουλος – Εγώ τι έχω και τι θα ‘χω
- 1976: Τόλης Βοσκόπουλος – Σμυρναΐικα και λαϊκά
- 1976: Το 13άρι της επιτυχίας Νο5
- 1976: Τόλης Βοσκόπουλος – Όταν τραγουδώ
- 1976: Στέλιος Καζαντζίδης no. 6 · Μαρινέλλα
- 1976: Μίκης Θεοδωράκης – Πολιτεία
- 1976: Επιτυχίες με τους: Νο5
- 1977: Νάσος Παναγιώτου – Ήλιε μεγάλε
- 1977: Ο Καζαντζίδης σε Δημοτικά τραγούδια
- 1977: Δημοτική ανθολογία no. 3
- 1977: Στέλιος Καζαντζίδης no. 8
- 1978: Στέλιος Καζαντζίδης – Μοναξιά μου
- 1978: Τόλης Βοσκόπουλος – Τραγούδα θεατρίνε!
- 1979: Άκης Πάνου – Άσε με ζωή
- 1980: Τόλης Βοσκόπουλος – 80
- 1980: 30 μεγάλες επιτυχίες
- 1980: Το 13άρι της επιτυχίας Νο9
- 1981: Γιάννης Καλατζής – Για όλους
- 1981: Βοσκόπουλος – Καρδιά μου μόνη
- 1981: Στέλιος Καζαντζίδης 1953-60
- 1981: Στέλιος Καζαντζίδης 1961-63
- 1982: Τόλης Βοσκόπουλος – Δεν θέλω να θυμάμαι
- 1982: Ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγουδά Μπάμπη Μπακάλη
- 1982: Στέλιος Καζαντζίδης – Η μεγαλύτερες επιτυχίες του
- 1982: Επιτυχίες του σήμερα Νο1
- 1983: Επιτυχίες του σήμερα Νο2
- 1983: Γιάννης Σπάρτακος – 50 Χρόνια τραγούδι
- 1983: Τα 14 χασάπικα του χθες και του σήμερα
- 1983: 30 Χρυσές επιτυχίες του Μίκης Θεοδωράκη no. 2
- 1983: 30 Χρόνια Καλδάρας no. 2
- 1984: Μάνος Χατζιδάκις – 30 Σπάνιες ερμηνείες no. 2
- 1984: Στέλιος Καζαντζίδης – Ανέκδοτα τραγούδια στις 33′ στροφές
- 1984: Αντώνης Καλογιάννης – Μικρά ερωτικά
- 1984: Τα διαλεγμένα
- 1985: Κώστας Βίρβος – Τέσσερις δεκαετίες
- 1985: Στέλιος Καζαντζίδης – Μια γυναίκα έφυγε (Ανέκδοτα τραγούδια στις 33′ στροφές)
- 1985: Στέλιος Καζαντζίδης για πάντα no. 1 (Ιστορικές ηχογραφήσεις 1952 – 1963)
- 1985: Μίκης Θεοδωράκης & Μάνος Χατζιδάκις – Συναυλίες 1961 (Live)
- 1985: Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Κεντρικόν (Live)
- 1985: Τα λαϊκά της νύχτας (Athens by night)
- 1985: Αντώνης Καλογιάννης – Και που λες ευτυχία
- 1985: Για τα παιδιά (Maxi single)
- 1986: Στέλιος Καζαντζίδης για πάντα no. 2 (Ιστορικές ηχογραφήσεις 1952 – 1963)
- 1986: Στέλιος Καζαντζίδης – Τώρα
- 1987: Τάκης Μπουγάς – Ρινγκ
- 1987: Μανώλης Χιώτης – Το 10 το καλό
- 1987: Τα καλύτερα
- 1988: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στον Ελληνικό κινηματογράφο
- 1988: Γιάννης Πάριος – Πιστός
- 1988: Πάρτα όλα
- 1988: Όλα για δύο
- 1989: ΜΙΝΟΣ ’90 – Τα σουξέ είναι εδώ
- 1989: 30 χρόνια Κολούμπια
- 1990: Όλα μέσα
- 1990: Κλήσεις, προκλήσεις, προσκλήσεις
- 1990: Στέλιος Καζαντζίδης – Ανέκδοτα τραγούδια στις 33′ στροφές nο. 3
- 1990: Γρανίτα από σουξέ
- 1990: Πρώτα απ’ όλα
- 1991: Επιτυχίες 20 αστέρων
- 1991: Λόττο στα σουξέ
- 1992: Ραντεβού με τις επιτυχίες
- 1993: Σαν παλιό σινεμά
- 1995: Εν πλω (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας)
- 1995: Χρυσή δισκοθήκη 1974
- 1995: Χρυσή δισκοθήκη 1976
- 1995: Χρυσή δισκοθήκη 1988
- 1995: Χρυσή δισκοθήκη 1989
- 1995: Χρυσή δισκοθήκη 1990
- 1995: Τα πρώτα απ’ όλα
- 1996: Μπάμπης Μπακάλης – Μεγάλες επιτυχίες
- 1996: Λευκά Χριστούγεννα
- 1996: Στέλιος Καζαντζίδης – Τραγούδια από τις 45′ στροφές
- 1997: Γιώργος Ζαμπέτας – Τραγούδια από τις 45′ στροφές
- 1997: Στέλιος Καζαντζίδης – Τραγούδια από τις 45′ στροφές no. 2
- 2000: Στέλιος Καζαντζίδης – Τραγούδια από τις 45′ στροφές no. 3
- 2002: Ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγουδά Μανώλη Χιώτη
- 2002: Μίμης Πλέσσας – Ιωβηλαίον (Live)
- 2004: Μίκης Θεοδωράκης – Φως (The Official ATHENS 2004 Olympic Game Greek Album)
- 2005: Αντώνης Ρέμος – Σαν άνεμος
- 2006: Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ – Αφιέρωμα στην Βίκυ Μοσχολιού (Live)
- 2006: Στέλιος Καζαντζίδης – Τα κινηματογραφικά
- 2006: 40 Χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος
- 2008: Μάνος Χατζιδάκις – 100 τραγούδια (Ηχογραφήσεις 1955 – 1972)
- 2008: Θα πιω απόψε το φεγγάρι – Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο (Live)
- 2008: Μπάμπης Μπακάλης – 40 Μεγάλες επιτυχίες
- 2008: Χρονικό του λαϊκού τραγουδιού 1958
- 2010: Στέλιος Καζαντζίδης – Λαϊκό τραγούδι (National Geographic)
- 2012: Νατάσα Θεοδωρίδου – Απέναντι
- 2014: Γιώργος Θεοφάνους – Τραγουδώ το νησί μου (Live)
- 2015: Λάκης Παπαδόπουλος – Παιχνίδια αγάπης
- 2015: Γιώργος Θεοφάνους – Χοές
Συλλογές
- 1974: Τα ωραιότερα τραγούδια μου
- 1976: Πορτραίτα
- 1978: Τα πρώτα μου τραγούδια
- 1980: Πορτραίτο
- 1982: 15 Χρόνια Μαρινέλλα
- 1987: 14 Από τα ωραιότερα τραγούδια μου
- 1988: Marinella for ever
- 1988: Μια βραδιά με την Μαρινέλλα (1972 – 1973)
- 1988: Για πάντα (Τα ερωτικά)
- 1992: Μαρινέλλα & Αντώνη Καλογιάννης – Συναισθήματα
- 1993: Χρυσές επιτυχίες
- 1993: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Οι μεγάλες ερμηνείες
- 1993: Μαρινέλλα & Τόλης Βοσκόπουλος – Εγώ κι’ εσύ (Όλες οι μεγάλες επιτυχίες)
- 1994: Τα ερωτικά
- 1995: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Οι μεγάλες επιτυχίες
- 1996: Η Μαρινέλλα τραγουδά Γιώργο Ζαμπέτα και Άκη Πάνου
- 1996: Η Μαρινέλλα τραγουδά Μίμη Πλέσσα και Γιάννη Σπανό
- 1996: Τα 45άρια της Μαρινέλλας
- 1996: Η μεγάλη κυρία του Ελληνικού τραγουδιού
- 1996: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Συνάντηση για ρεσιτάλ
- 1997: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ
- 1997: Μαρινέλλα & Τόλης Βοσκόπουλος – Μ’ έμαθες ν’ αγαπώ
- 1997: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Ρεσιτάλ για δυο (1976 – 1980)
- 1997: Η φωνή και ο μύθος – 30 Χρόνια τραγούδι (1967 – 1997)
- 1998: Η Μαρινέλλα σε απρόβλεπτες ερμηνείες
- 1998: Τα αγαπημένα (Δίφωνο)
- 1999: Τα τραγούδια μου (Diva)
- 2000: Τα μεγάλα τραγούδια
- 2001: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Τα τραγούδια του αιώνα
- 2001: Μαρινέλλα (Delta club)
- 2001: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της
- 2002: Χρυσά τραγούδια
- 2003: Μαρινέλλα – Μια αγκαλιά τραγούδια
- 2005: Εγώ (The very best of EMI years) 1957 – 1995
- 2005: Μαρινέλλα (Digitaly remastered)
- 2006: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Αστέρια του Ελληνικού τραγουδιού
- 2006: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Οι τελευταίες κοινές ηχογραφήσεις
- 2006: Στη σκηνή
- 2006: Τα λόγια είναι περιττά – 50 χρόνια τραγούδι (1956 – 2006)
- 2007: Τραγούδια από τον κινηματογράφο και το θέατρο
- 2008: Η φωνή και ο μύθος
- 2009: Τα τραγούδια μιας ζωής
DVD
- ΙΙΙ F.I.C. Festival Internacional Da Canção 1968 Rio.
- 2004 – Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004.
Εμφανίσεις στον κινηματογράφο
Ο παρακάτω πίνακας είναι μια καταγραφή με όλες τις εμφανίσεις της Μαρινέλλας σε κινηματογραφικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου(συνολικά 18), από το 1960 μέχρι το 1966 με τον Στέλιο Καζαντζίδη και από το 1967 μέχρι το 1970 μόνη της.
Έτος | Τίτλος ταινίας | Σκηνοθεσία | Τραγούδια |
---|---|---|---|
1960 | Η ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ | Ροβήρος Μανθούλης | «Για ‘μας ποτέ μην ξημερώσει», «Ζιγκουάλα», «Αλλάξανε τα πράγματα» |
1962 | ΚΛΑΨΕ, ΦΤΩΧΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ | Κώστας Στράντζαλης | «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» |
1965 | ΠΑΙΞΕ, ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ | Κώστας Στράντζαλης | «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» |
1965 | ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ | Ανδρέας Κατσιμητσούλιας | «Εμείς μαζί θα ζήσουμε» |
1965 | «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός» | ||
1965 | ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ | Χρήστος Κυριακόπουλους | «Μες στης αγάπης μας το τζάκι», «Τώρα που σ’ έχω ανάγκη» |
1965 | ΤΙΜΩΡΙΑ | «Να φύγω, να φύγω», «Προδομένες καρδιές» | |
1965 | ΟΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΙ | Νίκος Βαρβέρης | «Ορκίζομαι στην αντρική τιμή μου» |
1965 | ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ | Χρήστος Κυριακόπουλος | «Με το βοριά» |
1966 | ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ | Ανδρέας Κατσιμητσούλιας | «Να φύγω, να φύγω» |
1967 | ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΑ | «Δώσ’ μου αγάπη», «Είμαι χαρτορίχτρα φίνα» | |
1968 | Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ | Κώστας Ανδρίτσος | «Σταλιά – σταλιά» |
1968 | ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ | «Άνοιξε πέτρα», «Άνοιξε πέτρα (Μπάτε κορίτσια στο χορό)» | |
1969 | «Αστέρι στο παράθυρο», «Δυο αδέρφια» | ||
1969 | Ο ΜΠΛΟΦΑΤΖΗΣ | Βασίλης Γεωργιάδης | «Ποιος είν’ αυτός» |
1969 | «Δώσ’ μου τ’ αθάνατο νερό», «Ζωγραφισμένα στο χαρτί», «Το μεγάλο φινάλε της Παριζιάνας» | ||
1969 | ΗΣΑΪΑ, ΜΗ ΧΟΡΕΥΕΙΣ | «Πάλι θα κλάψω» | |
1970 | «Κρίμα το μπόι σου» |
Παραπομπές
- www
.daisy .gr /afieroma /marinella-genethlia-simera-gia-ti-spoudaia-kyria-tou-ellinikou-tragoudiou-5-monadikes-kinimatografikes-emfaniseis /38105 /. - ↑ 2,0 2,1 Ηχητική καταγραφή της Μαρινέλλας εν έτει 1998: “Σε λίγες μέρες έχω τα γενέθλια μου… Γίνομαι 60!“, στο δίσκο “Η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται” / RCA, 1998
- ↑ 3,0 3,1 Αφιερωματικό βίντεο από την επίσημη σελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: “Σαν σήμερα, γεννήθηκε η μεγάλη ερμηνεύτρια Μαρινέλλα…“, στις 19 Μαΐου 2022
- Από το βιβλίο του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη “Άρχισαν τα όργανα” / Επιμέλεια: Ιάσων Τριανταφυλλίδης / Εκδόσεις ΑΜΜΟΣ, 2003
- Μαρινέλλα – Το πρώτο μου τραγούδι (13 Οκτωβρίου 2011) Αρχειοθετήθηκε2013-03-13 στο Wayback Machine. Κείμενο: Θανάσης Γιώγλου
- Ο Καζαντζίδης στον κόσμο (16 Σεπτεμβρίου 2012) Αρχειοθετήθηκε 2013-03-14 στο Wayback Machine. Κείμενο: Βαγγέλης Αρναουτάκης
- Ένθετο του δίσκου “Στέλιος Καζαντζίδης – Τα κινηματογραφικά” / Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης / EMI, 2006
- Συνέντευξη της Μαρινέλλα στον Θανάση Λάλα, εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 19 Δεκεμβρίου 1999
- Άγγελος Σέμπος: Τα τραγούδια μου είναι γραμμένα με λυρικό ρομαντισμό (25 Οκτωβρίου 2011) Αρχειοθετήθηκε 2012-04-15 στο Wayback Machine. Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής
- Οπισθόφυλλο του δίσκου “Τραγούδια από τον Κινηματογράφο και το Θέατρο” / Επιμέλεια: Μάκης Δελαπόρτας / MINOS-EMI, 2007
- Από την αυτοβιογραφία του Γιώργου Ζαμπέτα “Βίος και Πολιτεία – Και η βρόχα έπιπτε στρέιτ θρου” / Επιμέλεια: Ιωάννα Κλειάσιου / Εκδόσεις ΝΤΕΦΙ, 1997
- Από το βιβλίο – αφιέρωμα “Μίμης Πλέσσας – Ένας δρόμος, χίλιες νότες” / Επιμέλεια: Μάκης Δελαπόρτας / Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, 2002
- Ένθετο συλλογής “Μαρινέλλα – Μια αγκαλιά τραγούδια” / Επιμέλεια: Ιάσων Τριανταφυλλίδης / MINOS-EMI, 2004
- Εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου “Μαρινέλλα & Γιώργος Νταλάρας – Μαζί” / MINOS-EMI, 2003
- ↑ 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 Ένθετο του δίσκου “15 Χρόνια Μαρινέλλα” / PHILIPS, 1982
- Ραδιοφωνική συνέντευξη της Μαρινέλλας στον Ανδρέα Δημητρόπουλου και την Ρούλα Γεωργιάδου, Ράδιο Πρώτο, Κύπρος, 22 Σεπτεμβρίου 2011
- Φωτορεπορτάζ του Α. Νικολαράκη με τίτλο “Η Μαρινέλλα σε έγχρωμο «σόου» για την διεθνή TV” για το περιοδικό “Τηλεοπτικά Νέα (TV News)” / Κυκλοφορία: 17 Μαΐου 1970
- Billboard – Rio Song Festival (October 24, 1970) by Henry Johnston
- e-orfeas.gr / Χρήστος Λεοντής: 12 παρά 5 (29 Οκτωβρίου 2009)Αρχειοθετήθηκε 2010-12-16 στο Wayback Machine. Κείμενο: Κώστας Πατσαλής
- Billboard – Greek Act at MIDEM (February 3, 1973) by Nigel Hunter & Philip Palmer
- Συνέντευξη της Μαρινέλλα στην Τασούλα Επτακοίλη, εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21 Σεπτεμβρίου 2009
- Ο μυστικός γάμος του Τόλη Βοσκόπουλου με τη Μαρινέλλα (17 Ιανουαρίου 2013) Αρχειοθετήθηκε 2013-06-03 στο Wayback Machine., Κείμενο: Ελευθέριος Καντεράκης
- Ένθετο του δίσκου “Η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται” / Επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας / RCA, 1998
- Billboard – Marinella & The Athenians in London (May 28, 1977) by Lefty Kongalides
- Europa Ethnica (Τόμος 34), του Wilhelm Braumüller, 1977
- New York Magazine (στήλη “Around Town / Concerts”) April 21, 1980
- Συνέντευξη του χορογράφου Δημήτρης Παπάζογλου στην Λουκίλα Καρρέρ – Πλέσσα για τη διαδικτυακή εκπομπή “Με το Λι και με το Λάμδα”, τον Μάρτιο του 2015
- Συνέντευξη του Δημήτρη Παπάζογλου στην Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, zougla.gr
- Λεοντής Χρήστος Αρχειοθετήθηκε 2012-07-31 στο Wayback Machine., musipedia.gr
- Greece – Athens Festival 1995, didaskalia.net
- Performance Title: Women’s passions 1995[νεκρός σύνδεσμος], ancientgreekdrama.gr
- Ένθετο του δίσκου “Μαρινέλλα – Με βάρκα… το τραγούδι” / Επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας / RCA, 1999
- Ένθετο του δίσκου “Σταμάτης Κραουνάκης – Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες” / RCA, 2000
- NEW YORK TIMES – Heartache And History In a Style Of the Greeks (April 3, 2003)
- Τιμητική βράβευση της Μαρινέλλα από τον Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας Αρχειοθετήθηκε 2011-09-29 στο Wayback Machine., επίσημη ιστοσελίδα, Μάρτιος 2007
- Τα βραβεία Αρίων τιμούν τη Μαρινέλλα, in.gr, 23 Οκτωβρίου 2007
- Η Μαρινέλλα ερμηνεύει «Ξύπνα Γληόρη» Άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή” Κύπρου, 30 Μαρτίου 2012
- Ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί το νησί μας – 21 Μαρτίου 2014 από το Sigmalive.com
- Η ζωή της Μαρινέλλας έγινε μιούζικαλ, Άρθρο της Ναταλί Χατζηαντωνίου στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» / Κυκλοφορία: 4 Μαρτίου 2010
- Άρθρο της Χρυσούλας Παπαϊωάννου, με τίτλο «Marinella mia», για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» / Κυκλοφορία: 24 Μαρτίου 2010
- Το πιο λαμπρό αστέρι, Κριτική του Κώστα Γεωργουσόπουλου στην εφημερίδα «Τα Νέα» / Κυκλοφορία: 11 Οκτωβρίου 2010
- Κοινή συνέντευξη της Μαρινέλλας και της Νατάσας Θεοδωρίδου στην Σοφία Χουντάση για το ένθετο περιοδικό «People» της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα» / Κυκλοφορία: 6 Νοεμβρίου 2011
- Άρθρο στην εφημερίδα «Ηaberler», στην τουρκική γλώσσα / Δημοσίευση: 19 Απριλίου 2013
- Στο δικό τους «Ρεσιτάλ», 37 χρόνια μετά Κοινή συνέντευξη της Μαρινέλλας και του Κώστα Χατζή στην Γιώτα Συκκά για την εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» / Κυκλοφορία: 13 Ιανουαρίου 2013
- Συνέντευξη της Μαρινέλλας στον Μάνο Τσιλιμίδη για το ένθετο περιοδικό «Reallife» της εφημερίδας «Realnews» / Κυκλοφορία: 22 Ιουνίου 2013
- Άρθρο της Νίνας Καγκελίδου, με τίτλο «Μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα», για την ιστοσελίδα «Arive.gr» / Δημοσίευση: 15 Ιουλίου 2013
- Συνέντευξη της Μαρινέλλας στην δημοσιογράφο Αναστασία Κούκα για την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» / Κυκλοφορία: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014
- Άρθρο του Γιώργου Χαρωνίτη, με τίτλο «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο», για το περιοδικό «Αθηνόραμα» / Κυκλοφορία: 13 Φεβρουαρίου 2014
- Άρθρο του Γιώργου Παπανικολάου, με τίτλο «Η Μαρινέλλα συναντά τη Σοφία Βέμπο και η φινέτσα το καλό θέατρο», για την ιστοσελίδα «Thesout.gr» / Κυκλοφορία: 6 Μαρτίου 2014
- Συνέντευξη της Μαρινέλλας στην Αντιγόνη Καράλη για την εφημερίδα «Το Έθνος» / Κυκλοφορία: Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015
- Άρθρο του Γιώργου Χαρωνίτη, με τίτλο «Σημειώσεις από μια πρόβα», για το περιοδικό «Αθηνόραμα» / Κυκλοφορία: 14 Ιουλίου 2015
- Άρθρο – κριτική του Δημήτρη Δουλγερίδη, με τίτλο «Η Σονάτα της Μαρινέλλας», στην εφημερίδα «Τα Νέα» / Κυκλοφορία: 5 Σεπτεμβρίο 2015
- Άρθρο της Χαράς Μαρτζούκου για την Κερκυραϊκή εφημερίδα «Καθημερινή ενημέρωση» / Κυκλοφορία: Τετάρτη 6 Απριλίου 2016
- Συνέντευξη της Μαρινέλλας στην Τασούλα Επτακοίλη, με τίτλο «Η Μαρινέλλα αλλιώς», για το ένθετο περιοδικό «Κ» της εφημερίδας «Η Καθημερινή» / Κυκλοφορία: 10 Απριλίου 2016
- Ρεβεγιόν με τη Μαρινέλλα, Άρθρο της Ματούλας Κουστένη για την «Εφημερίδα των Συντακτών» / Δημοσίευση: Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016
- Κοινή συνέντευξη της Μαρινέλλας, του Αντώνη Ρέμου και του Χρήστου Νικολόπουλου στον Βασίλη Μπουζιώτη για την ιστοσελίδα «Real.gr» / Δημοσίευση: 10 Σεπτεμβρίου 2016
- Και τώρα οι τρεις τους, Άρθρο της Ματούλας Κουστένη για την «Εφημερίδα των Συντακτών» / Δημοσίευση: 4 Ιουνίου 2017
- Τρία κορίτσια ξεσηκώνουν το «Γκάζι LIVE», Άρθρο του Νίκου Βουλαλά για την ιστοσελίδα «Athinorama.gr» / Δημοσίευση: 17 Ιανουαρίου 2018
- Συνέντευξη της Μαρινέλλας στους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Πέτρα Καρυώτη Αρχειοθετήθηκε 2020-06-10 στο Wayback Machine., για την εφημερίδα «ThessNews» / Κυκλοφορία: 17 Νοεμβρίου 2018
- Συνέντευξη της Μαρινέλλας στον δημοσιογράφο Γιάννη Νένε για την εφημερίδα «AthensVoice» / Κυκλοφορία: 28 Φεβρουαρίου 2019
- Η Μαρινέλλα τραγούδησε για την «ΕΛΠΙΔΑ» και αποθεώθηκε από το κοινό, Άρθρο της Μαργαρίτας Πουρνάρα για την εφημερίδα «Η Καθημερινή» / Κυκλοφορία: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020
- Η Μαρινέλλα ενώνει τις δυνάμεις της με την «ΕΛΠΙΔΑ», Άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα» / Δημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2020
Πηγές
- Ένθετο του δίσκου “Η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται” / Επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας / RCA, 1998
- Ένθετο συλλογής “ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ / Τα λόγια είναι περιττά – 50 Χρόνια Τραγούδι (8 CDs Boxset) / Επιμέλεια: Γιώργος Π. Τσάμπρας / UNIVERSAL 1715636, 2006
- Ένθετο συλλογής “ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ – Μια αγκαλιά τραγούδια / Επιμέλεια: Ιάσων Τριανταφυλλίδης / MINOS-EMI 5807532, 2004
- ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ-MARINELLA F.Club in Pathfinder
- Μαρινέλλα: Η αυθεντική καλλιτέχνιδα! (21 Μαρτίου 2009) Αρχειοθετήθηκε2013-06-18 στο Wayback Machine. Κείμενο: Κώστας Πατσαλής
- Marinella in Music Corner (Ιανουάριος 2007) Επιμέλεια: Χριστιάννα Παντελάτου
- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
- Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Με πληροφορίες απο το el.wikipedia.org